Ako riešiť prenájom pre nečakaných hostí?
Pred desiatimi rokmi som dala do prenájmu rodičovský byť bývalej kolegyni mojej mamy, ktorá je rozvedená a stará sa o postihnutého syna. Je riadne zamestnaná, nájomné platí vždy včas, nikdy s ňou neboli problémy , nikdy sa na ňu susedia nesťažovali.
Ale k veci pár dní po vianociach k nej došla dcéra aj vnúčatami(2 a 4) partner ju zbil nemali kam ísť. Ja som bola mimo SVK, teraz mi to oznámila že by tam zostali kým nenájdu iný byt. Susedia pod nimi sa sťažujú
Ako by ste postupovali? Koľko času im dať?
Susedia sa sťažujú na čo? Ze male deti plaču a dupu?
Zvýšiť nájom a nie málo . Budú sa ti vkuse sťažovať susedia a toto ti nechýba a za ďalšie len aby aj hľadali bývanie .....lebo hovoriť o tom je jedna vec a konať druhá .
Susedia sa sťažujú na čo? Ze male deti plaču a dupu?
@anonym_9d7f4f áno
@anonym_autor Ak sa stara o postihnuteho syna, tak asi tiez potrebuje klud. Verim, ze hladaju ine byvanie.
Dala by som im mesiac bezo zmeny, potom by museli odist. Nesla by som cestou zvysenia poplatkov, proste by som ich tam nechcela a vyhla sa radsej problemom. Aky velky je vobec ten byt?
Za ten čas čo sú tam nech ti zaplatia ale viac ako mesiac už by som ich nenechala . Sú to ďalšie tri osoby ktoré sa kúpu a užívajú ten byt
3 mesiace
4i, dcéra tam kedysi bývala ako maloletá, pani má dalšie dve dospele deti. Oni si vodné aj elektiriku platia sami
Pocitaj stým že tak skoro nenájdu byt,keďže je sama s dvomi malými deťmi .
4i, dcéra tam kedysi bývala ako maloletá, pani má dalšie dve dospele deti. Oni si vodné aj elektiriku platia sami
@anonym_autor no, ked je to velky 4i, tak to zase take hrozne nie je... zvys im najomne, nech tam byvaju "riadne", ked tak nech skusi deti trosku umravnit a saliet nech sa chodia von... ale aj my sme dupotali, ked sme boli mali a ano, susedia to nemali radi...
poslala by som ich do čerta za mesiac. Bývanie by mali ako grátis na ten mesiac. inak nie som charita. lebo za dobrotu na žobrotu.
A susedia nevedia, že v bytoch s tým treba rátať, že sa tam môže nasťahovať niekto s deťmi, ktoré budú dupotat? Čo by robili, kebyže ten byt predas práve niekomu s deťmi? Komu by sa potom sťažovali? Ak je to fakt len o tom, že deti sa proste cez deň hrajú a jašia a inak sa tam nič zle nedeje a v noci je klud, nejako extra by som to neriešila, len by si sa mala s nimi dohodnúť ako dlho asi chcú ostať..
hold zivot v bytovke ... susedia mali klud ale musia pocitat s tym,ze sa niekedy nad nich nastahuju mozno aj deti.. to je ryziko byvania v bytovke ... najomnicku upozorni ,ze su staznosti na hluk ci by mohli behat v papuciach pre klud v bytovke a inak by som neriesila susedov.. a ako dlho> to je uz na tebe ci tebe vadia alebo nie ...
Sama neviem, aj keby tam zostali nejaký čas, kým si jej dcéra nájde prácu a byt o koľko zvýšiť nájom
ved si pozri po koko idu 4i byty tam kde byvaju ... ty musi vediet co chces -je to tvoj byt .. asi vela penazi mat nebudu ak ma male dieta tak je na materskej..partner jej iste nedava a sudy trvaju ... mama sa stara o postihnuteho-tiez smrdi korunou - byt ti podla mna neznicia .. energie si platia ... ja osobne ak s nou nikdy problemy neboli by som nezvysila alebo len minimalne .. a dala im napriklad pol roka .. to je dost casu aby si poriesili veci ..
ak pani ešte ani len nemá prácu tak rátaj s tým, že byt resp. .podnájom tak rýchlo nebude.
Sama neviem, aj keby tam zostali nejaký čas, kým si jej dcéra nájde prácu a byt o koľko zvýšiť nájom
@anonym_autor pozor na to,že sa ti môže stať,že ich odtiaľ už nedostaneš.Ona platiť nemá z čoho....
@anonym_autor buď človek. Daj im čas. Nikto by nechcel byť v takejto situácii. A susedia nech sa uvedomia že sú v paneláku, malé deti budú robiť hluk vždy.
@anonym_autor S tymi detmi by som rovno povedala, ze nie a nenechala by som ich tam ani o den dlhsie. Nestala by som o problemy so susedmi.
@anonym_autor buď človek. Daj im čas. Nikto by nechcel byť v takejto situácii. A susedia nech sa uvedomia že sú v paneláku, malé deti budú robiť hluk vždy.
@hopsas buď človek ? A čo ona je charita alebo neviem. ? Kto jej zaplatí nedoplatky ak budú všetko ide hore neskutočne .
@anonym_autor pozor na to,že sa ti môže stať,že ich odtiaľ už nedostaneš.Ona platiť nemá z čoho....
@rozculena ale ona s deťmi nie sú v zmluve, takže ich dostane odtiaľ bez problémov. 🙂
Na jednej strane, doteraz bola to bezproblémová pani. Na druhej strane, povie ti po mesiaci že sú v tvojom byte ďalšie tri osoby, z toho dve deti? Veď správa sa dá poslať aj do zahraničia, je jedno kde si bola, mala sa najprv spýtať keďže byt nie je v jej vlastníctve.
Máte nájomnú zmluvu s uvedeným počtom osôb alebo jej to prenajímaš načierno? Lebo ak to druhé tak ti zrejme ešte len začnú problémy ak ich nebudeš odtiaľ vedieť dostať.
Keďže si platia energie sami, ja osobne nevidím dôvod zvýšenia nájomného. Však tým pádom tebe nevzniknú žiadne poplatky navyše za ten byt, nie? Čo sa týka, či by som ich nechala, tak to by záviselo od viacerých faktorov. V prvom rade, či prenajímaš oficiálne. Ak nie, aby ti susedia neposlali kontrolu. V druhom rade, čo tvrdia susedia. Hluk je cez deň/ v noci? Chodia po byte na odrážadlách či iba jednoducho sú to deti? Zdá sa, že máš s jej mamou dlhodobo dobré skúsenosti, takže je celkovo dôveryhodná? Z toho, čo si zatiaľ napísala, by som ju nechala tak, nič navyše nepýtala a bola vďačná, že ti to normálne oznámila. Susedom by som vysvetlila, že bývajú v bytovke, takže musia rátať s tým, že sa tam bude žiť, aj keď boli dlhodobo zvyknutí na kľud. Ale tak nevidíme do všetkých okolností
Keďže si platia energie sami, ja osobne nevidím dôvod zvýšenia nájomného. Však tým pádom tebe nevzniknú žiadne poplatky navyše za ten byt, nie? Čo sa týka, či by som ich nechala, tak to by záviselo od viacerých faktorov. V prvom rade, či prenajímaš oficiálne. Ak nie, aby ti susedia neposlali kontrolu. V druhom rade, čo tvrdia susedia. Hluk je cez deň/ v noci? Chodia po byte na odrážadlách či iba jednoducho sú to deti? Zdá sa, že máš s jej mamou dlhodobo dobré skúsenosti, takže je celkovo dôveryhodná? Z toho, čo si zatiaľ napísala, by som ju nechala tak, nič navyše nepýtala a bola vďačná, že ti to normálne oznámila. Susedom by som vysvetlila, že bývajú v bytovke, takže musia rátať s tým, že sa tam bude žiť, aj keď boli dlhodobo zvyknutí na kľud. Ale tak nevidíme do všetkých okolností
@zltamyska áno samozrejme oficiálne. Pani sťažovateľka je.nezamestnaná je vadí hluk aj cez deň. Od sesternice viem, že v minulosti bývala pod nimi a.mala vtedy problém s jej detmi. Všeobecnosti je v tej bytovke málo detí Dcéra.moj
@zltamyska áno samozrejme oficiálne. Pani sťažovateľka je.nezamestnaná je vadí hluk aj cez deň. Od sesternice viem, že v minulosti bývala pod nimi a.mala vtedy problém s jej detmi. Všeobecnosti je v tej bytovke málo detí Dcéra.moj
@anonym_autor tak nájomníčke by som dala mesiac aby si jej dcéra našla prenájom.....a a rieš aj energie, nakolko ak tam býva viac ľudí, minie sa aj viac napr.vody ale aj energií/pranie
@anonym_autor Vo svojom byte si človek zaslúži určitý komfort a nie dupot detí nad hlavou, takže susedu chápem. Tá žena s deťmi si pravdepodobne žiadny byt nenájde, pretože normálny človek im byt neprenájme, keďže je tu riziko neplatenia a problém s vysťahovaním. Okrem toho, tá žena je dvojnásobná slobodná matka a očividne nič nedostane od partnera ani súdne. Majetkové vysporiadanie nehrozí, bude sa celý život takto potĺkat aj s deťmi. Jej matka tiež žije vo vyššom veku v podnájme, čiže za celý život nič nenadobudla - fakt ti toto príde ako normálna, bezproblémová rodina? Aby si raz neplakala...
@anonym_autor Vo svojom byte si človek zaslúži určitý komfort a nie dupot detí nad hlavou, takže susedu chápem. Tá žena s deťmi si pravdepodobne žiadny byt nenájde, pretože normálny človek im byt neprenájme, keďže je tu riziko neplatenia a problém s vysťahovaním. Okrem toho, tá žena je dvojnásobná slobodná matka a očividne nič nedostane od partnera ani súdne. Majetkové vysporiadanie nehrozí, bude sa celý život takto potĺkat aj s deťmi. Jej matka tiež žije vo vyššom veku v podnájme, čiže za celý život nič nenadobudla - fakt ti toto príde ako normálna, bezproblémová rodina? Aby si raz neplakala...
@anonym_c1d24c presne tak .
Do zmluvy by som ju isto nedávala.
rátaj s tým že ak to malé má 2 roky, tak sa mama môže sťažovať , že jej nevzali dieťa do škôlky a ona sa nemôže zamestnať . Treba sa spýtať dcéry ako si to predstavuje , či si ozaj hľadá prácu alebo len sedí doma . Potom by som im povedala že (napr) 3 mesiace a dosť . Nie je to teraz ani bohviečo s robotou , ale zase dcéra sa nemôže spoliehať na mamu že ak ona má nájom tak tam môžu byť ďalšie tri osoby len tak .
na jednej strane nechceme byť zlé a treba pomôcť lebo nikdy nevime ako skončíme my, na druhej strane využívať sa netreba dať
@anonym_autor tak nájomníčke by som dala mesiac aby si jej dcéra našla prenájom.....a a rieš aj energie, nakolko ak tam býva viac ľudí, minie sa aj viac napr.vody ale aj energií/pranie
@mogaa prosím treba čítať čo píšem, elektrickú energiu aj vodné si platí najomníčka sama

Ja by som sa vzila do jej situácie a nechala ju tam stým že možno o kúsok zvyšim nájomné aj to MOŽNO.Nemala by som srdce poslať tie malé deti naspäť tam kde videli niečo také