icon

Ako si ľudia v minulosti mohli dovoliť vlastné bývanie?

28. sep 2025

V podstate nadpis...
Nechcem, aby to pôsobilo nejako uražajúco, ale ako si bežne zarábajúci človek dovolil v minulosti vlastný byt, vlastný dom?
Mám okolo seba 40+ ročných ľudí, ktorí celý život pracujú napríklad v domove dôchodcov, v školskej jedálni, vo fabrike. Nepotrebovali na to vysokú školu, nevedia jazyky a xy ďalších schopností a zručností, ktoré sú vyžadované dnes.
Idem po dedine alebo menšom meste a priznám sa, že závidím ľuďom domy, ktoré v dnešnej dobe majú hodnotu niekoľko stotisíc eur.
Mám pocit, že aj keď človek dnes pracuje od nevidím do nevidím, tak jednoducho nedosiahne ani na to, aby mu dali hypotéku...
Môj najväčší sen je mať vlastné bývanie, malú záhradku a psíka, ale asi sa mi to nikdy nesplní.

kaca222
29. sep 2025
@qwert87

@martinmmartin neviem co si tvojim príspevkom myslel, ale prv ľudia využívali čas zmysluplnejsie, kamarátstva a rodina bola sudrznejsia.

@qwert87 neviem, či sa dá čas strávený na (cudzom) dome považovať na zmysluplne využitý. Vidím to u rodinných príslušníkov na dedine, chlap je každý víkend mimo, lebo tu jeden potrebuje pomôcť opraviť strechu, tu druhý zatepliť, stále sa niečo nájde. Naplánovať nejaký rodinný výlet je nemožné, lebo predsa aj oni kedysi pomohli.

vladuska20
29. sep 2025
@kaca222

@qwert87 neviem, či sa dá čas strávený na (cudzom) dome považovať na zmysluplne využitý. Vidím to u rodinných príslušníkov na dedine, chlap je každý víkend mimo, lebo tu jeden potrebuje pomôcť opraviť strechu, tu druhý zatepliť, stále sa niečo nájde. Naplánovať nejaký rodinný výlet je nemožné, lebo predsa aj oni kedysi pomohli.

@kaca222 preto si muz robil vsetko sam,a nevolal nikoho na pomoc,aby potom oni zase na oplatku nepytali pomoc od neho,lebo ved patri sa to vratit.

anonym_c45c92
29. sep 2025
@vladuska20

@kaca222 preto si muz robil vsetko sam,a nevolal nikoho na pomoc,aby potom oni zase na oplatku nepytali pomoc od neho,lebo ved patri sa to vratit.

@vladuska20 tak nie vždy bolo treba oplatiť manuálnu prácu manuálnou prácou, niekedy to bolo ináč, napr, urobením daňového priznania, privezením niečoho zo zahraničia a pod. Ale my sme nemávali veľa kamarítov počas stavby, vystačili sme si s najbližšími príbuznými a teda odborné práce sme prenechali odborníkom

simca06022011
29. sep 2025
@anonym_491e93

Bežne sa nastavovali platy koli hypo, stačilo 3-6mesiacov platiť vyššie odvody(vtedy cca 300€), aby vyšlo na hypo, ja mám v okolí vačšinu čo to tak museli urobiť, teraz je aj to masaker, keď sú odvody vysoké, úrok na hypo 0,9% teraz skoro 4% je tiež rozdiel, aj dávali 100% na nehnuteľnosti.
Napriek tomu, kamoška chce kúpiť byt(novostavbu) ešte len sú základy na bytovke a byty už predané😇 investičné, všelijaké rožné, tmavé byty s vyhľadom na cintorín ľudia kúpia na kšeft, predávajú sa byty jak teplé rožky.
Bežný človek na byt mať nebude a bude sa žiť v prenájmoch v tmavých kamrlíkoch😭 za astronomické ceny, vďaka tým čo byty skupujú. To je realita a robíme si to sami, kto nemá investičný byt je zaspatý😅

@anonym_491e93 tak ale urok 1% bol kratko.. kupovali sme byt s urokom cca 5% (?) pred rokmi.. to ze tu bol boom s hypotekami a to sa odrazilo inak aj na cene bytov, je ina vec...
ja som napr. na dom brala s 2,25 v 2015, a 100% ale dom mal jednak vyssiu hodnotu ako bola kupna cena podla ZP, ale boli sme aj extra bonitni klienti, lebo sme kludne mohli financovat aj 60% zo svojich zdrojov. Proste povedali, ze nam tych 100% daju (ja som chcela pri tych nizkych urokoch co najvyssiu hypo, peniaze viem otacat a zarabat inde, nemusim ich mat v dome :D) . Uz prepocitavali aj oni na zaciatku pri ziadosti ci daju 80, 90%... potom sa okolo 2019 znizili tie uroky ale to bolo len v podsate na par rokov.. a myslim, ze prave vtedy tak vyleteli ceny nehnutelnosti.

anonym_c45c92
29. sep 2025
@kaca222

@kaca222 toto by som netolerovala, najbližšej rodine áno, ale určite nie víkend, kamarátovi raz, dva krát a dosť. Ale sp muži, ktorí toto krásne zneužívajú, radšej sa budú motať u kamaráta na stavbe s ďalšími podobnými, aj alkohol sa tam nájde, ako by sa mali na výlete venovať rodine a deťom, nedajbože mať na starosti deti a domácnosť, aby si žena oddýchla. Takých tém tu je kopa. Ja ani neviem, čo by vílend čo víkend na ten stavbe robili

tramtada31
29. sep 2025
@natalka13

@tramtada31 a komu inemu tie nehnutelnosti davaju? jasne ze detom, kostolu to neda

@natalka13 tak som myslela, že starý rodic zomrie a nehnutelnost dostane vnuca (rodic má už kde byvat), lebo velakrat to tak býva, že rodic po svojom rodicovi dostane nehnutelnost, preda a peniaze minie..

kaca222
29. sep 2025
@anonym_c45c92

@kaca222 toto by som netolerovala, najbližšej rodine áno, ale určite nie víkend, kamarátovi raz, dva krát a dosť. Ale sp muži, ktorí toto krásne zneužívajú, radšej sa budú motať u kamaráta na stavbe s ďalšími podobnými, aj alkohol sa tam nájde, ako by sa mali na výlete venovať rodine a deťom, nedajbože mať na starosti deti a domácnosť, aby si žena oddýchla. Takých tém tu je kopa. Ja ani neviem, čo by vílend čo víkend na ten stavbe robili

@anonym_c45c92 áno, tiež vnímam, že to dotyčným vyhovuje 🙂 bohužiaľ. Zíde sa partia kamarátov, čo-to popijú, doma by ho naháňala žena nech ide robiť to a to alebo by sa chudák musel deťom venovať 😀

anonym_c45c92
29. sep 2025
@vladuska20

Aj v dnesnej dobe mas moznosti ako si splnit sen.Hlavne treba mat dobru pracu s dobrym prijmom,to je zaklad.Potom hypo,alebo sa aj v dnesnej dobe da ist do zahranicia,zarobit.Nie je extremny rozdiel vtedy a dnes.

@vladuska20 extrémny rozdiel teda je, My sme nejaké dobré platy teda nemali, taký priemer a hypo ani pôžičku sme brať nemuseli, alebo teda, keby nám rodičia nepomohli, tak veľmi malú, splatená by bola do troch, štyroch rokov. A mali sme rodinný dom. To aký by musela mať dnes dvaja mladí ľudia plat, aby si kúpili pozemok a postavili na ňom dom bez hypo? Kolaudovali sme ho ani nie desať rokov od svadby, stavali necelé tri roky

vladuska20
29. sep 2025
@anonym_c45c92

@vladuska20 extrémny rozdiel teda je, My sme nejaké dobré platy teda nemali, taký priemer a hypo ani pôžičku sme brať nemuseli, alebo teda, keby nám rodičia nepomohli, tak veľmi malú, splatená by bola do troch, štyroch rokov. A mali sme rodinný dom. To aký by musela mať dnes dvaja mladí ľudia plat, aby si kúpili pozemok a postavili na ňom dom bez hypo? Kolaudovali sme ho ani nie desať rokov od svadby, stavali necelé tri roky

@anonym_c45c92 no ved hypo s postupnym cerpanim,ale napr.urcity zaklad by mali mat a ten napr.idu do zahranicia,alebo zalozia rodicovsku nehnutelnost a ine.Ludia aj v dnesnej dobe stavaju aj s hypo aj bez.

vladuska20
29. sep 2025
@anonym_c45c92

@anonym_c45c92 ale autorka nedosiahne ani na hypo z prijmu.A v dnesnej dobe je ich stale dost a bude ich este viac.Bude tazsie a tazsie ziskat hypo ci uz na kupu aj starsej,ale obyvatelnej nehnutelnosti,ci bytu.Vidime tie temy,aki su ludia z toho frustrovani a nestastni.

anonym_c45c92
29. sep 2025
@vladuska20

@anonym_c45c92 no ved hypo s postupnym cerpanim,ale napr.urcity zaklad by mali mat a ten napr.idu do zahranicia,alebo zalozia rodicovsku nehnutelnost a ine.Ludia aj v dnesnej dobe stavaju aj s hypo aj bez.

@vladuska20 ja si akosi nedokážem predstaviť stavať bez hypo, alebo darovaných finančných prostriedkov a súhlasím, že to bude len ťažšie a ťažšie

vladuska20
29. sep 2025
@anonym_c45c92

@vladuska20 ja si akosi nedokážem predstaviť stavať bez hypo, alebo darovaných finančných prostriedkov a súhlasím, že to bude len ťažšie a ťažšie

@anonym_c45c92 tak dlhe roky v zahranici,setrenie tam vo velkom,alebo mama,tato.Tu su 2pripady ako sa to da bez hypo.Ine moznosti neexistuju,alebo 20tisic mesacny plat,politici napr.

janickacrazy
29. sep 2025
@natalka13

@janickacrazy ale nemusela si, mohla si ist do prace. ked chcel clovek byvanie potreboval peniaze sla matka pracovat.

@natalka13 no veru som nemohla, mám 2 deti ZTP, takže nejaká práca vôbec nehrozila do ich 3 rokov určite nie

bomba36
29. sep 2025

Sú ľudia ktorí si vedia aj z mála odkladať a vyžiť. A väčšina s nich má aj hypotéku. Možno nechodia na dovolenky, nemajú 20 párov topánok, domy si postavili svojpomocne, zarobili v zahraničí, po víkendoch na fuškách atď., žijú spokojne. Nepredstavujte si zasa ľudí z fabriky, upratovačky alebo kuchárky ako úplné socky ktoré nevedia do 5 narátať.

zltalienka
29. sep 2025
@tramtada31

@natalka13 tak som myslela, že starý rodic zomrie a nehnutelnost dostane vnuca (rodic má už kde byvat), lebo velakrat to tak býva, že rodic po svojom rodicovi dostane nehnutelnost, preda a peniaze minie..

@tramtada31 tak zhodou okolnosti u nas aj moji a manzelovi rodicia ostali byvat so svojimi rodicmi. Takze ziadne nehnutelnosti po starych rodicoch nie su po ich smrti volne. A po smrti rodicov tiez nebudu volne, lebo tam ostali byvat v mojom pripade moj brat, v manzelovom pripade jeho sestra.
Ale ano, nehnutelnost ostava v rodine, nepredava sa, ak si mala toto na mysli.

vladuska20
29. sep 2025
@bomba36

Sú ľudia ktorí si vedia aj z mála odkladať a vyžiť. A väčšina s nich má aj hypotéku. Možno nechodia na dovolenky, nemajú 20 párov topánok, domy si postavili svojpomocne, zarobili v zahraničí, po víkendoch na fuškách atď., žijú spokojne. Nepredstavujte si zasa ľudí z fabriky, upratovačky alebo kuchárky ako úplné socky ktoré nevedia do 5 narátať.

@bomba36 veru tak si to predstavuju,lebo ved tam netreba vysku,su to ,,,,podradne,,,,prace a pod.To je to iste ako ked sa povie fabrika,hned predstava pas a ludia ani na wc ist nemozu,ci ist len tak na kavu,lebo pas,jaj a plat 800eur.Predstava presne taka,aku im ukazuju v tv.Ze je vela,vela fabrik,kde pas nie je a ludia mozu ist aj na tu kavu,cigu,pisat na mk aj dobre zarobia to nevidia.Proste skatulkovanie ako aj s dedinami,a celkovo vsetkeho.

zltalienka
29. sep 2025
@vladuska20

@anonym_c45c92 tak dlhe roky v zahranici,setrenie tam vo velkom,alebo mama,tato.Tu su 2pripady ako sa to da bez hypo.Ine moznosti neexistuju,alebo 20tisic mesacny plat,politici napr.

@vladuska20 sused (40+) stavia (vlastne uz byva) bez hypo. Na pozemku od rodicov, svojpomocne, za vyznamnej pomoci otca a svagra. Mohol 20 rokov setrit, dovtedy byval u rodicov. Aj rodinu si zaklada az teraz.

zltalienka
29. sep 2025

V mojom okoli ludia 40+ najcastejsi byvaju
1. v rodicovskom dome (svokrovcov) vacsinou starsie dieta.
2. Dom/byt na hypoteku (aj ja)
3. Podedeny stary dom po starych rodicoch/sirsej rodine + rekonstrukcia
4. Dom/byt bez hypo. Boli si zarobit v zahranici kym boli mladi a bez zavazkov.
Mam v okoli vynimku ...toho suseda....a este 1 rodinu, co vyhrali v sportke dost zaujimavu sumu.

vladuska20
29. sep 2025
@zltalienka

V mojom okoli ludia 40+ najcastejsi byvaju
1. v rodicovskom dome (svokrovcov) vacsinou starsie dieta.
2. Dom/byt na hypoteku (aj ja)
3. Podedeny stary dom po starych rodicoch/sirsej rodine + rekonstrukcia
4. Dom/byt bez hypo. Boli si zarobit v zahranici kym boli mladi a bez zavazkov.
Mam v okoli vynimku ...toho suseda....a este 1 rodinu, co vyhrali v sportke dost zaujimavu sumu.

@zltalienka no vidis,dalsia moznost vyhrat v sportke.

kaca222
29. sep 2025
@vladuska20

@zltalienka no vidis,dalsia moznost vyhrat v sportke.

@vladuska20 o to sa snažím už 10 rokov a stále nič 🤣

anonym_dae584
29. sep 2025

@anonym_autor mnoho ludi sa k bytom dostalo tak, že ich za lacný peniaz odkúpili. Príklad? Naši tak majú byť v Petržalke. Odkúpili ho za 20tisic korún, predava sa za 240 tisíc eur.

vladuska20
29. sep 2025
@kaca222

@vladuska20 o to sa snažím už 10 rokov a stále nič 🤣

@kaca222 u nas tak isto.A pravidelne a furt nist,furt nist.

viera012345
29. sep 2025

@anonym_autor S nebohým manželom sme riešili bývanie našej rodiny vo veku, keď rovesníci už dávno bývali v štátnych, družstevných, či služobných bytoch a postupne ich odkupovali.Uz v tom období/pred cca 22 rokmi/pýtali u nás za trojizbak milión/v korunách/.

anonym_0ee86d
29. sep 2025
@anonym_04ffaf

@anonym_c45c92 Tak to si vysoko 50+, lebo ja som 50+ a už také ponuky neboli. Keď som začala pracovať už podnikové byty sa nedávali.

@anonym_04ffaf presne to iste som chcela napísať…to už bude bližšie k 60 ako pri 50ke. Ja mam 50 o rok a tieto uvádzané veci ako nenávratná pôžička som veru nezažila. Prvé vlastné bývanie sme mali s krásnym 6,5% úrokom pri mzde ktorá by bola teraz na zaplakanie. Prvé vlastne auto sme si kúpili /jasne že jazdenku/ keď som mala 30. Šetrili sme, žili skromne ako tu bolo písané žiadne reštaurácie, kavicky, o dovolenke sme mohli len snívať.
Ono je to vlastne stále rovnaké, len dnešní mladi ludia majú prehnane vysoké naroky a minimálne sklony k šetreniu. Jasne že aj my by si radi dopriali, a chceli si užívať ale mali sme prioritu bývanie tak sme sa tomu prispôsobili.

gribka1
29. sep 2025
@anonym_0ee86d

@anonym_04ffaf presne to iste som chcela napísať…to už bude bližšie k 60 ako pri 50ke. Ja mam 50 o rok a tieto uvádzané veci ako nenávratná pôžička som veru nezažila. Prvé vlastné bývanie sme mali s krásnym 6,5% úrokom pri mzde ktorá by bola teraz na zaplakanie. Prvé vlastne auto sme si kúpili /jasne že jazdenku/ keď som mala 30. Šetrili sme, žili skromne ako tu bolo písané žiadne reštaurácie, kavicky, o dovolenke sme mohli len snívať.
Ono je to vlastne stále rovnaké, len dnešní mladi ludia majú prehnane vysoké naroky a minimálne sklony k šetreniu. Jasne že aj my by si radi dopriali, a chceli si užívať ale mali sme prioritu bývanie tak sme sa tomu prispôsobili.

@anonym_0ee86d Presne, a v 90 sme sa museli riadne obracať. Potom uťahovanie opaskov 😂. Ináč preto nechápem ten plač s úrokmi na hypotéke. A to nevravím americkú hypotéku, či spotrebák.

anonym_c45c92
29. sep 2025
@anonym_0ee86d

@anonym_0ee86d áno, som oveľa bližšie k 60. ako k 50. pred rokom 1989 sa dal získať príspevok na stavbu domu až do výšky 150000 korún, za čo sa dala postaviť hrubá stavba, my sme ale nesplĺňali všetky podmienky, tak preto to bolo okolo 100000. V úvodnom príspevku som písala, že to bolo oveľa jednoduchšie, ako dnes.

anonym_0ee86d
29. sep 2025
@anonym_c45c92

@anonym_0ee86d áno, som oveľa bližšie k 60. ako k 50. pred rokom 1989 sa dal získať príspevok na stavbu domu až do výšky 150000 korún, za čo sa dala postaviť hrubá stavba, my sme ale nesplĺňali všetky podmienky, tak preto to bolo okolo 100000. V úvodnom príspevku som písala, že to bolo oveľa jednoduchšie, ako dnes.

@anonym_c45c92 tak ale to je úplne neporovnateľné. Pravdaze to bolo pred 89tym “lahsie”. Ale keď porovnáme, tak nech sa porovnávajú rovnaké podmienky, čiže nic nenávratné, nic zadarmo. Nevravim o svojpomoci pri domoch samozrejme.
Tu ide skor o to, ze my sme sa pri úroku 6,5% vedeli uskromnit /hold husakove deti vydržia všetko😂/ čo dnešní ľudia nedokážu.

johanka21
29. sep 2025

@anonym_autor No predsa z jednoduchého dôvodu, všetko bolo oveľa lacnejšie. Dokonca ešte pred Covidom boli domy, pozemky a hypotéky dostupnejšie, no a potom zdraželo úplne všetko, ale naozaj úplne všetko... Nuž, treba sa ti asi len dobre vydať 🙂

vlado19822
30. sep 2025
@marsmykkok

Byty odkúpili za smiešnych pár korún a domy sa stavali svojpomocne, celá ulica si navzájom postavila dom, teda náklady len za materiál, pozemky mali často vlastné alebo kúpili za smiešny peniaz.

@marsmykkok ty si v inej dobe ,ona tu spomína 40 ročných nie 70 ročných ,treba čítať ,po ďalšíe preto maju 40 ročný svoje bývanie lebo ceny nehnuteľností v porovnaní s platmi boli úplne niekde inde kde sú teraz ,po ďalšíe mladý ľudia sa brali v 20 nanajvýš v 25 rokoch a už riešili svoje bývanie ,nie ako teraz do 30 u mamičky , potom nejaký partner a v 49 tke dieťa a potom bývanie

vlado19822
30. sep 2025
@vladuska20

@vladuska20 sám si mohol postaviť tak latrínu ,staval som dom ,staval som dom aj synovi a videl som stavať xy domov pretože pracujem v stavebníctve ale ani ty najväčší borci nikdy nepostavili dom sami ,vymenujem len pár prác kde sám neurobíš nič
Betonáž
Jemná omietka
krov
Fasáda atď