icon

Ako zvládnuť zatepľovanie bytovky?

4. okt 2025

Dobrý deň prajem bývam v byte tehlová bytovka susedka sa rozhodla zatepľovať jej manžel projektant stavebné firmy si pozná na schôdzi sa dohodli ze idú do Toho v 8 bytov z toho 2 nesúhlasíme na bytovke je blizorit nepoškodený.
Mam dôchodok 460 eur celý život som robila kuchárku v školskej jedálni. Splátku mi dali 200 eur som zúfalá žijem sama nemám nikoho kto by mi pomohol 65 rokov mam x chorôb nemôžem sa zamestnať. Ja to nebudem mať z čoho platiť vôbec nepozerajú že sme tu žili celý život že žijeme nikomu niesme na príťaž...

Strana
z4
zmrzlinka2021
4. okt 2025

@anonym_autor ak to bytovka potrebuje, tak potrebuje. Ty nemáš manžela, deti?

gribka1
4. okt 2025

Koľko má vaša bytovka ušetrené vo fonde opráv? Zateplením sa vám znížia náklady. Koľko platíš teraz?

hedviga2
4. okt 2025

@anonym_autor mali by ti ponúknuť úver, ktorý by si mohla s malými čiastkami splácať. Nie polovinu dôchodku.

anonym_371906
4. okt 2025

Keď tam žiješ cely život tak je asi už na čase zatepľovať. Asi je to staršia budova a už si to pyta

Dohodneš sa, že budeš platiť menej, tak aby si to zvladla.

gribka1
4. okt 2025

No a kto bude po tebe dediť ten byt?

anonym_9ea361
4. okt 2025

Ze je brizolit neposkodeny s tym nema nic spolocne. Zatepluje sa proti uniku tepla, nie aby bola pekna fasada. Ked tam byvas cely zivot, ta bytovka ma cca 45 rokov, to sj vyzaduje jej rekonstrukciu a zateplenie. Pan stavbar prefsa tomu rozumie. A vidis, ze vacsina to chce. Ak mas odkupeny byt v osobnom vlastnictve, zdedia ho tvoje deti, tak nech teraz nejakou ciastkou na tu splatku prispievaju.

anonym_9d668c
4. okt 2025

@anonym_autor chod na schôdzu a povedz, že s tým nesúhlasíš. Nedaj sa zatlačiť do kúta. Povedz, že nemáš peniaze, že poberaš dôchodok a nie si schopná splácať úver 200eur. Nikto ťa nemôže tlačiť do úveru na ktorý nemáš. Povedz, že ako zmluvná strana to nepodpíšeš. Povedz, že uznávaš, že treba rekonštrukciu, ale vieš dať najviac 40 eur napríklad a viac nie. Nech ťa rešpektujú a nech nastavia zmluvu o úvere tak aby bola pre teba 40 eur. Povedz, že predsa nepôjdeš žobrať na stanicu o jeden rohlík, že na to nemáš, tých 200eur mesačne. Každý v bloku môže dať 200eur? Spoj sa s niekým kto nesúhlasí a spoločne povedzte, že nemôžete dať 200eur, nech dajú menšie mesačné splátky. Zajdi na úrad práce sociálny odbor a poraď sa. Zajdi na centrum právnej pomoci zadarmo a poraď sa. Študenti z právnickej fakulty UPJŠ v rámci projektu poskytujú poradenstvo v Košiciach zadarmo.

gribka1
4. okt 2025
@anonym_9d668c

@anonym_autor chod na schôdzu a povedz, že s tým nesúhlasíš. Nedaj sa zatlačiť do kúta. Povedz, že nemáš peniaze, že poberaš dôchodok a nie si schopná splácať úver 200eur. Nikto ťa nemôže tlačiť do úveru na ktorý nemáš. Povedz, že ako zmluvná strana to nepodpíšeš. Povedz, že uznávaš, že treba rekonštrukciu, ale vieš dať najviac 40 eur napríklad a viac nie. Nech ťa rešpektujú a nech nastavia zmluvu o úvere tak aby bola pre teba 40 eur. Povedz, že predsa nepôjdeš žobrať na stanicu o jeden rohlík, že na to nemáš, tých 200eur mesačne. Každý v bloku môže dať 200eur? Spoj sa s niekým kto nesúhlasí a spoločne povedzte, že nemôžete dať 200eur, nech dajú menšie mesačné splátky. Zajdi na úrad práce sociálny odbor a poraď sa. Zajdi na centrum právnej pomoci zadarmo a poraď sa. Študenti z právnickej fakulty UPJŠ v rámci projektu poskytujú poradenstvo v Košiciach zadarmo.

@anonym_9d668c No aj keď nesúhlasí, väčšina súhlasí. Musí sa prispôsobiť a hľadať riešenia ako to zvládnuť.

la_dolce_vita
4. okt 2025

O 200 e sa ti mesacne navysia naklady na byt? To sa mi nezda...

anonym_8f27bf
4. okt 2025

@draik mozno bude vediet poradit

anonym_8f27bf
4. okt 2025
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita jedna sa o malu bytovku 8 bytov tym padom budu splatky vysoke ... ak sa jedna aj o novu strechu etc a predpokladam,ze akcny sused kt to ma realizovat si tiez nadhodi cenu -zial realita dnesnej doby ... moja mama ma tiez tak vysoku splatku a nic si nepomohla

la_dolce_vita
4. okt 2025
@anonym_8f27bf

@la_dolce_vita jedna sa o malu bytovku 8 bytov tym padom budu splatky vysoke ... ak sa jedna aj o novu strechu etc a predpokladam,ze akcny sused kt to ma realizovat si tiez nadhodi cenu -zial realita dnesnej doby ... moja mama ma tiez tak vysoku splatku a nic si nepomohla

@anonym_8f27bf uff, to fakt?? Napadlo mi, ze tych bytov je menej, ale aj tak, ved to by bol masaker a pochybujem, ze by suhlasila vacsina. Nam idu menit vytah, co je tiez dost draha zalezitost, 16 bytov a cena na byt max 5 eur priemerne podla velkosti. Nemyslela to autorka komplet suma za byt?

olga_hurajova
4. okt 2025

Cca 10 rokov dozadu sme boli svedkami podobnej situácie… mali sme byt v malej tehlovej bytovečke kde bolo 10 bytov. Všetci sme s rekonštrukciu súhlasili až na jednu susedku (robili sme hydroizoláciu základov, zateplenie, balkóny, strechu, elektroinštaláciu v spoločných priestoroch, podlahy a vymalbu v spoločných priestoroch, stupačky) proste kompletná rekonštrukcia. Vyšlo to dosť peňazí, suseda dôchodkyňa žiaľ na to nemala financie. Nemala ani potomkov alebo iných príbuzných ktorý by jej boli ochotní mesačne prispievať. Povedala si, že keď vy nie ste ochotní, nebudete po mne ani dediť. Predala byt takým šikovným spôsobom, že tam môže dokonca života bývať, nemôžu jej tam nikoho nasťahovať a môžu s tým bytom “manipulovať” až po jej smrti. Platí ím 100€ mesačne “nájom” za všetky energie a poplatky. Je to už 8 rokov a pani stále žije a je spokojná. Ak by si mala záujem, môžem sa jej spýtať, kto jej to takýmto štýlom odkúpil a poslať ti kontakt.

la_dolce_vita
4. okt 2025
@olga_hurajova

Cca 10 rokov dozadu sme boli svedkami podobnej situácie… mali sme byt v malej tehlovej bytovečke kde bolo 10 bytov. Všetci sme s rekonštrukciu súhlasili až na jednu susedku (robili sme hydroizoláciu základov, zateplenie, balkóny, strechu, elektroinštaláciu v spoločných priestoroch, podlahy a vymalbu v spoločných priestoroch, stupačky) proste kompletná rekonštrukcia. Vyšlo to dosť peňazí, suseda dôchodkyňa žiaľ na to nemala financie. Nemala ani potomkov alebo iných príbuzných ktorý by jej boli ochotní mesačne prispievať. Povedala si, že keď vy nie ste ochotní, nebudete po mne ani dediť. Predala byt takým šikovným spôsobom, že tam môže dokonca života bývať, nemôžu jej tam nikoho nasťahovať a môžu s tým bytom “manipulovať” až po jej smrti. Platí ím 100€ mesačne “nájom” za všetky energie a poplatky. Je to už 8 rokov a pani stále žije a je spokojná. Ak by si mala záujem, môžem sa jej spýtať, kto jej to takýmto štýlom odkúpil a poslať ti kontakt.

@olga_hurajova videla som nedavno taky inzerat, nizka cena a s tym, ze majitel v byte dozije. Je to moznost, ale je to smutne.

gribka1
4. okt 2025
@olga_hurajova

@olga_hurajova Super vec, ak deti na starého človeka kašľú.

anonym_b408ac
4. okt 2025

ked na to nemas peniaze tak sa mozu aj na hlavu postavit, 200 eur mesacne splatka je masaker, nasa blbka vzala hypoteku na 25 rokov a 70 eur mesacne a doma aj tak zima ako na islande

sszuzu8
4. okt 2025

Nikto ta nemôže donútiť. Určite sa treba ísť opýtať právnika. Existuje centrum právnej pomoci neviem ci je v každom meste a za pár eur poradia a povenuju sa. Stačí ísť raz. Keď na to človek nemá tak nemá. Bodka. Nútiť ta nemôžu. Čo ze väčšina súhlasí? Keď na to majú tak dobre. Ty momentálne nemáš. A brať kvôli tomu úver? Kto ťa donúti? Treba sa brániť, ozvať sa a bojovať za seba.

gribka1
4. okt 2025
@anonym_b408ac

ked na to nemas peniaze tak sa mozu aj na hlavu postavit, 200 eur mesacne splatka je masaker, nasa blbka vzala hypoteku na 25 rokov a 70 eur mesacne a doma aj tak zima ako na islande

@anonym_b408ac Budú platíť za ňu a ona bude mať nedoplatok a potom prúser.

gribka1
4. okt 2025
@sszuzu8

Nikto ta nemôže donútiť. Určite sa treba ísť opýtať právnika. Existuje centrum právnej pomoci neviem ci je v každom meste a za pár eur poradia a povenuju sa. Stačí ísť raz. Keď na to človek nemá tak nemá. Bodka. Nútiť ta nemôžu. Čo ze väčšina súhlasí? Keď na to majú tak dobre. Ty momentálne nemáš. A brať kvôli tomu úver? Kto ťa donúti? Treba sa brániť, ozvať sa a bojovať za seba.

@sszuzu8 Také sú zákony, pre jedného sa nič nestopne.

anonym_4dbd6b
4. okt 2025
@anonym_9ea361

Ze je brizolit neposkodeny s tym nema nic spolocne. Zatepluje sa proti uniku tepla, nie aby bola pekna fasada. Ked tam byvas cely zivot, ta bytovka ma cca 45 rokov, to sj vyzaduje jej rekonstrukciu a zateplenie. Pan stavbar prefsa tomu rozumie. A vidis, ze vacsina to chce. Ak mas odkupeny byt v osobnom vlastnictve, zdedia ho tvoje deti, tak nech teraz nejakou ciastkou na tu splatku prispievaju.

@anonym_9ea361 a co ak tam tie deti nebudu chciet byvat a hned ho predaju.To potom maju davat peniaze len tak na zateplenie ktore bude vyuzivat novy kupca a prispievat do vetra

reela
4. okt 2025
@anonym_4dbd6b

@anonym_9ea361 a co ak tam tie deti nebudu chciet byvat a hned ho predaju.To potom maju davat peniaze len tak na zateplenie ktore bude vyuzivat novy kupca a prispievat do vetra

@anonym_4dbd6b nie je to prispievanie do vetra, ked tymi zmenami v panelaku zvysia cenu toho bytu

anonym_9d668c
4. okt 2025

@anonym_autor no tak treba ísť na bytové spoločenstvo, alebo spoločenstvo vlastníkov bytov. Máte také? A informovať sa, že na to nemáš. Treba pochodiť susedov a vysvetliť im, že sa zbláznili, že vás chce všetkých sused oklamať vo svoj prospech. 10 bytov o 200eur viac na mesiac? To je o 2000 eur mesačne na 10 bytov. Na rok je to o 20 000 eur viacej a na 10 rokov ( predpokladám že úver na rekonštrukciu je na minimálne 10 rokov) 200 000 eur., alebo 400 000 eur na 20 rokov. Veď to je trošku prehnane nie? Na zateplenie baracika s 10 bytmi? 400 000 na 20 rokov? To sa susedovi budete zbierať asi na nejakú investičnú nehnuteľnosť😮

anonym_9d668c
4. okt 2025
@anonym_9d668c

@anonym_autor no tak treba ísť na bytové spoločenstvo, alebo spoločenstvo vlastníkov bytov. Máte také? A informovať sa, že na to nemáš. Treba pochodiť susedov a vysvetliť im, že sa zbláznili, že vás chce všetkých sused oklamať vo svoj prospech. 10 bytov o 200eur viac na mesiac? To je o 2000 eur mesačne na 10 bytov. Na rok je to o 20 000 eur viacej a na 10 rokov ( predpokladám že úver na rekonštrukciu je na minimálne 10 rokov) 200 000 eur., alebo 400 000 eur na 20 rokov. Veď to je trošku prehnane nie? Na zateplenie baracika s 10 bytmi? 400 000 na 20 rokov? To sa susedovi budete zbierať asi na nejakú investičnú nehnuteľnosť😮

@anonym_9d668c zateplenie teda dajú polystyrén na blok a omaluju za 400 000 eur 😏?

anonym_a71038
4. okt 2025
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita ano verim tomu ze sa tak navysia, pretoze v nasom byte sa toto iste prave tento rok riesilo (taha sa to uz roky lebo vlastnici nie su schopni sa dohodnut a tak je bytovka v hroznom stave). Po kompletnom projekte ako bytovku "zateplit" (kam spada aj strecha a ine upravy ktore su nutne aby to nespadlo vsetkym na hlavu, ale ludia to nazyvaju "zateplit") to vychadza okolo 200e na byt, navysenie (k uz vysokym!) mesacnym nakladom. Kto chce kam... Kazdym rokom to stupalo, uz to malo byt davno spravene. Jedna sa o bytovku s 6 bytmi vo chode.
PS: centrum velkeho krajskeho mesta, krasne velke lukrativne byty. A bytovka tragedia.

subartic
4. okt 2025

Ak nabehnú emisné povolenky a teda ka ich Slovensko dovolí tak sa budú musieť zatepľovať všetky bytovky, inak časom byty nebudú predajné a ani nebude povolený prenájom . Rovnako tak sa to bude týkať aj domov.

margotka17
5. okt 2025
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita tuším to myslí tak, že zaplatí INKASO cca 180-200 € a plus tu splátku na rekonstrukciu 200 €. No a kde sú potraviny a lieky? Drogéria?

vojkri
5. okt 2025
@anonym_9d668c

@anonym_9d668c zateplenie teda dajú polystyrén na blok a omaluju za 400 000 eur 😏?

@anonym_9d668c ono to zial tak vychadza ale treba povedat aj B- bytovky s takym máym poctom bytov zvacsa znamena ze su to byty 100 m2 - je potok otazka ci nie je cas hladat nieco mensie (samozrejme je mi pani luto my to riesime tiez u nas ale ono to zvacsa nie su len opravy fasady ale aj stara elektrina kanalizacia strecha… a nema to vzdy cas cakat vzdy sa najde niekto kto nebude mat prostriedky…) to mi pride asi najrozumnejsie riesenie (alebo u nas pomahaju babicke synovia s platbami presne povedali ze byt sa potom bude predavat a zvysi sa im cena aj nam to odhlasovai)

viera012345
5. okt 2025
@anonym_4dbd6b

@anonym_4dbd6b Pri predaji by mal byť dolozeny energetický certifikát, ktorý mení hodnotu bytu podľa energetickej hospodárnosti.Zateplenie je spôsob zvýšiť energetickú hospodárnosť

bosorkabb
5. okt 2025

To z vás nikto nežije v paneláku že radia blbosti?
O veciach ako zateplenie, výmena kotlov,strechy a podobne rozhodujú vlastníci nadpolovičnou väčšinou. Ak ostatný nesúhlasia nič s tým neurobíš, väčšina rozhodla zvyšný sa musia prispôsobiť. Takto je to už riadne dlho.
Všetko niečo stojí a očakávať že sa nemusí nič robiť 40 rokov a dobre bude nefunguje.
Verím že je to ťažká situácia.
Neviem aký veľký byt máš či nie je možnosť predať a kúpiť si malú garsónku v novšom paneláku.

viera012345
5. okt 2025

@anonym_autor Udivuje ma,ze nikto nemá výhrady voči značne navýšenej mesačnej platbe do fondu opráv.Bola som pri dvoch zatepleniach/bývalý a terajší byt/V oboch prípadoch mala bytovka našetrené slušné peniaze na fonde opráv.Bral sa síce úver s 10r.splatnostou, ktorý aj s urokami vyšiel na 118 tis.korun na byt., ale splácali sme mesačne len 1000 korun/byt.Samozrejme, od tej doby narástli ceny stavebného materiálu a prác, ale splátky nesmú byť likvidačné ani pre jedného z majiteľov

Strana
z4