icon

Aký je príspevok do fondu opráv pre ľudí, ktorí majú garáž v bytovom dome?

baby8686
20. aug 2025

Pekny podvecer, chcela by som sa spytat, ci sa tu nachadza osoba, ktora vlastni garaz v bytovom dome. Aku ciastku prispievate do fondu oprav? Zaujima ma, ci je suma za m2 rovnaka aku platia vlastnici bytov alebo nizsia. Dakujem

tramtada31
20. aug 2025

@baby8686 nevlastnim, ale mám prehlad, že je rovnaka a aj za nebytové priestory

chrobak7
20. aug 2025

@baby8686 Ja som vlastnil garáž v bytovom dome, no byt som mal v inom dome. V dome, kde bola garáž boli aj byty. My garážnici sme platili nižšiu sumu za m2 do FO ako vlastníci bytov. Aj odmena správcovi bola nižšia, ako v prípade bytu. My sme platili odmenu správcovi 3,10 € mesačne, kým byty platili okolo 5 €.

Zákon o správe bytov a nebytových priestorov umožňuje v bytovom dome, kde sú aj nebytové priestory, stanoviť pre nebytový priestor inú sadzbu na m2 do FO v zmysle § 10 ods. 1 :

".... Pri určení preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome zohľadnia mieru využívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkmi nebytových priestorov."

baby8686
autor
21. aug 2025
@chrobak7

@baby8686 Ja som vlastnil garáž v bytovom dome, no byt som mal v inom dome. V dome, kde bola garáž boli aj byty. My garážnici sme platili nižšiu sumu za m2 do FO ako vlastníci bytov. Aj odmena správcovi bola nižšia, ako v prípade bytu. My sme platili odmenu správcovi 3,10 € mesačne, kým byty platili okolo 5 €.

Zákon o správe bytov a nebytových priestorov umožňuje v bytovom dome, kde sú aj nebytové priestory, stanoviť pre nebytový priestor inú sadzbu na m2 do FO v zmysle § 10 ods. 1 :

".... Pri určení preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome zohľadnia mieru využívania spoločných častí domu a spoločných zariadení domu vlastníkmi nebytových priestorov."

@chrobak7 dakujem krasne za odpoved

baby8686
autor
21. aug 2025
@tramtada31

@baby8686 nevlastnim, ale mám prehlad, že je rovnaka a aj za nebytové priestory

@tramtada31 dakujem krasne

chrobak7
21. aug 2025

@baby8686 Ono je to na dohode vlastníkov.

jockey
22. aug 2025

@baby8686 My platíme 8€ mesačne a je v tom elektrická energia na svietenie, tvorba fondu opráv i odmena správcovi.
Platili sme viac, tuším 14€, ale schválili sme si nižšiu sumu.

jockey
22. aug 2025

@baby8686 Ešte je v cene aj 2x do roka čistenie podlahy.