icon

Čo si myslíte o životnosti panelákov?

Včera o 19:03

Ahojte. Kúpiť si byt v panelaku ako mladá rodinka? Všeličo čítam na nete ohľadom panelakov a ich životnosti a tak panelak v Petržalke ma tých 48 rokov a je reálne že aj moje dieťa prežije v tom byte po nás celý svoj život? 😀 myslím si že z jednej strany to je aj prehnané že panelaky už veľa nevydržia a v meste Pripjať na Ukrajine panelaky nepadli a sú bez okien nonstop vystavené vplyvom počasia a nepadol ešte žiadny panelak

anonym_5e688b
Včera o 19:08

@anonym_autor problém nie je v samotnom paneláku ale v tom, že pri prerábaní sa často narušuje statika, predsa len murované kúpeľne majú väčšiu váhu ako umakart, rovnako tak každý byt si inak prerobí dispozíciu a to môže spôsobiť problém, ak by všetky ostali tak ako boli postavené, určite by to bol menší problém.

anonym_a05f13
Včera o 19:12

Statika sa pokial viem pravidelne kontroluje ked sa buraju priecky napr.

anonym_dfa50e
Včera o 19:22

@anonym_autor no tiez ma to celkom zaujima. lebo chceme predavat byt.

anonym_e3cb23
Včera o 19:24

paneláky boli navrhnuté tak, že všetky steny spolu pôsobia. Aj nenosné steny a priečky ktoré udržiavajú polohu nosných stien pred posunutím a vybočením a tak tvoria podporu pre nosné steny. Rekonštrukciami bytov sa skracuje životnosť panelákov.

anonym_208be1
Včera o 19:44
@anonym_a05f13

@anonym_a05f13 to by sa urcite mala, ak dotycny oznami uradu, ze ide prerabat... na realitu sa mozes opytat obyvatelov toho panelaku na vychode, co im ho vybuch plynu zhodil, lebo mali zastavane nejake vyduchy...

anonym_a6dae8
Včera o 19:46

@anonym_autor
Moj otec bol sudny znalec, statik, hlavny problem (okrem Petrzalky kde bol problem so zakladanim Dunaj sa presuval) su spoje, nebolo kvalitnej ocele a zvaranie bolo neodborne plus tmel, ale zateplenie pomaha blokovat koroziu v spojoch.

beata_k
Včera o 19:51

@anonym_autor Tento mytus pustili do sveta developeri. A zda sa, ze celkom uspesne. Ja netvrdim, ze nikdy nespadnu, ale rozhodne si v nich este veeela rokov pozijes

kacena4
Včera o 20:10
@anonym_a6dae8

@anonym_autor
Moj otec bol sudny znalec, statik, hlavny problem (okrem Petrzalky kde bol problem so zakladanim Dunaj sa presuval) su spoje, nebolo kvalitnej ocele a zvaranie bolo neodborne plus tmel, ale zateplenie pomaha blokovat koroziu v spojoch.

tak ako pise @anonym_a6dae8 dolezite je ci su zateplene. pretoze zitovnost bytoviek je o spojoch medzi panelmi. bezna zivotnost panelaku je cca 80-100 rokov. ak je zatepleny, jeho zivotnost sa zvysuje, t.j. je vysoka sanca ze aj tvoje dieta bude v tom byte zit plnohodnotny zivot a za 50 rokov sa vymyslia ine technologie na obnovu bytoviek

anonym_7f2def
Včera o 20:59
@anonym_e3cb23

paneláky boli navrhnuté tak, že všetky steny spolu pôsobia. Aj nenosné steny a priečky ktoré udržiavajú polohu nosných stien pred posunutím a vybočením a tak tvoria podporu pre nosné steny. Rekonštrukciami bytov sa skracuje životnosť panelákov.

@anonym_e3cb23 píšeš ako horentot

anonym_25a1bc
Včera o 21:14

Čo priečky, ale tie nové balkóny, to je podľa mňa extrém a som šťastná, že šom z takého paneláku odišla.

anonym_894370
Včera o 21:20
@anonym_7f2def

@anonym_e3cb23 píšeš ako horentot

@anonym_7f2def čo je to horentot?

anonym_f7d6f6
Včera o 21:39

bývam v 60 ročnom paneláku, 10 poschodí, bolo tu citeľne zemetrasenie (vychod republiky) otrasy sme citili, tiež tu ma každy už prerobeny byt, alebo preraba. No verim, že ešte vydrží 🙂

anonym_4035b9
Včera o 22:17
@anonym_a05f13

@anonym_a05f13 no to určite. Ľudia prerábajú ako divý a nikde nič nehlásia, už dobrých 25 rokov.

alenka58
Dnes o 06:42

pokial sa o nehnuteľnosť stará tak je jedno či obytný dom alebo dom, problém je v tom že sa niektorí nestarajú o nič

anonym_e3cb23
Dnes o 06:46

Pred samotnou realizáciou je potrebné si uvedomiť, že každá vnútorná stena má nejakú funkciu. Vo všeobecnosti delíme steny na nosné a nenosné. Avšak aj nenosná stena môže plniť funkciu stužujúcej steny, predovšetkým v panelových domoch a teda neodporúča sa ju odstrániť alebo do nej nejak zasahovať.
Pri navrhovaní a stavaní panelových budov sa neuvažovalo s možnosťou vytvorenia ďalších otvorov a preto sa po takýchto zásahoch môže nosný systém bytovky značne poškodiť a stratiť svoju funkciu čím začnú vznikať trhliny, budova sa môže začať nepriaznivo pohybovať a môže dôjsť aj k jej zrúteniu.
https://crystalproperty.sk/blog/buranie-stien

ivanztt
Dnes o 14:15

No tak zivotnost bude takych 100 rokov s opravami, zateplenim,... . Je to jeden z dovodov, preco sme sli do domu. Barak mal uz cez 40 rokov. Teda my by sme tam dozili, ale syn uz zrejme nie, resp. nemal by z neho nic