Je bývanie pre mladých skutočne nedostupné?
Ahojte, skôr len taká voľnejšia diskusia. V poslednom čase nepočúvam o ničom inom ako o nedostupnosti bývania pre mladých. S priateľom spadame do vekovej kategórie 25-30, obaja máme VŠ, takže full time pracujeme len pár rokov. Máme priemerné školy, priemernú prácu, priemerný plat - nie sme ITckari ani lekári, ale zas ani nemáme fyzicky náročnú či zle platenú prácu. Bývame v BA. Čoskoro plánujeme kupovať byt, 2-3 izbový, a áno tie ceny sú síce vysoké, ale splátka bude cca ako terajší nájom.
Tiež podotýkam, že rodičia nám nijako nejdú na bývanie prispievať, šetríme obaja odkedy pracujeme.
Tak veľmi nerozumiem tomu všeobecnému pohoršeniu nad kritickou nedostuonostou bývania - a to my sme v BA, kde sú tie ceny najvyššie. V menšom meste teda bude možno priemerný plat nižší, ale aj cena nehnuteľnosti, tak to vyjde podobne. Áno, asi by som si tu nehnuteľnosť nevedela momentálne dovoliť sama, ale tiež by bolo asi naivné očakávať, ze každý single človek si môže kúpiť vlastný byt. Zaujímalo by ma aké máte vy skúsenosti, či to vidím skreslene.
Zavisi co povazujes za priemerny plat v BA. Mozes zarabat cez 2 tisicky, ale kludne aj len 1100 a to aj s VS ( najma ak pracujes pre stat, ak obidvaja, tak to teda nic moc).
@anonym_autor čiže pracujete full time "chvíľu" (podľa veku a vzdelania max tých 5 rokov, či?), prvý rok ste si zvládali ušetriť 300-500, následne teda ďalšie roky viac... Platíte prenájom v BA, nevyhnutné výdavky, ale aj dovolenky, elektroniku.. A zvládli ste si tak našetriť na 20% z ceny 2-3i bytu v BA. Rozumiem tomu správne?
@wolf_ áno; ja pracujem cca 3 roky, priateľ o pár mesiacov dlhšie. Nájom sme platili najskôr 650 za 1i prvý rok, teraz 800 za 2i. Stravu nemám presne odsledovanu, často si varíme doma, ale cez víkendy máme aj donášku alebo sa ideme najesť von.
@anonym_autor
Musíš si uvedomiť ze tu je stále veľa prispievateliek co dostali pri zmene systému byty za facku a pre ne je čokoľvek v súčastnosti šialene drahe plus už nemajú zárobkovú kapacitu a stále sú dusou v ére 15dg salatu a dva rozky 5 korun.
@anonym_e103a9 máš pocit ,že je tu toľko 60rocnych žien? Tie okolo 50-55 určite byty nedostávali
@wolf_ áno; ja pracujem cca 3 roky, priateľ o pár mesiacov dlhšie. Nájom sme platili najskôr 650 za 1i prvý rok, teraz 800 za 2i. Stravu nemám presne odsledovanu, často si varíme doma, ale cez víkendy máme aj donášku alebo sa ideme najesť von.
@anonym_autor stále mi nejde do hlavy podľa toho čo píšeš, že ste si našetrili, ja neviem, 40tis+ (rátam s tým, že 2-3i byt v BA pod 200tis nepôjde) 🙂 Ale ak je tak, tak super pre vás, len mi to skrátka číselne nesedí
Pozri cenu bytu v malom okresnom meste a priemernú prácu s priemerným platom v tom istom meste. Potom pochopíš.’
@veklipo platy nie su v malych mestach od Ba o tolko nizsie, ako je nizsia cena nehnutelnosti. Preto je byvanie v tom malom okresnom meste pre ludi ovela, ovela dostupnejsie. Pre priklad som si pozrela aktualnu ponuku Sečovce, Krompachy, Dobšiná napr. Cena taketo 3izboveho bytu je v jednom meste 40 tisic, inom 70, dalsom 100 tisic - a to v centre. Vies kolko stoji 3izbak v BA ktory ale nie je v centre? Tak od 250 tisic a to hovorim o takom nizsom standarde, zalezi od lokality, normalne prerobene 3izbaky tak 260-300 starsie, nove 400, velkometrazne este viac atd atd. A domy? Este uplne iny level. V Bratislave su mozno o nieco vyssie platy, ale zit tam je take drahe, vsetky sluzby su ovela drahsie nie len to byvanie, ze naozaj to neplati, ze pre Bratislavcana je byvanie dostupnejsie.
Pre potvrdenie mojich slov paci sa https://www.sme.sk/bratislava/c/dostupnost-byva...
@veklipo platy nie su v malych mestach od Ba o tolko nizsie, ako je nizsia cena nehnutelnosti. Preto je byvanie v tom malom okresnom meste pre ludi ovela, ovela dostupnejsie. Pre priklad som si pozrela aktualnu ponuku Sečovce, Krompachy, Dobšiná napr. Cena taketo 3izboveho bytu je v jednom meste 40 tisic, inom 70, dalsom 100 tisic - a to v centre. Vies kolko stoji 3izbak v BA ktory ale nie je v centre? Tak od 250 tisic a to hovorim o takom nizsom standarde, zalezi od lokality, normalne prerobene 3izbaky tak 260-300 starsie, nove 400, velkometrazne este viac atd atd. A domy? Este uplne iny level. V Bratislave su mozno o nieco vyssie platy, ale zit tam je take drahe, vsetky sluzby su ovela drahsie nie len to byvanie, ze naozaj to neplati, ze pre Bratislavcana je byvanie dostupnejsie.
Pre potvrdenie mojich slov paci sa https://www.sme.sk/bratislava/c/dostupnost-byva...
@liv1 No vybrala si si prave nie velmi lakavu ponuku, bola si niekedy napr. v Secovciach a videla si tamojsiu romsku osadu a ich pohyb po meste? Nizke ceny maju svoj dovod. Ja mam skusenost, ,ze teda platy su v takychto "mestach" o dost nizsie a aj ked sa cena nehnutelnosti drzi tiez nizsie, nezamestnanost a moznost alebo lepsie povedane nemoznost si len tak najst slusnu pracu je naozaj markantna. Vezmi si smiesny Vranov nad Toplou, kde stoji 3 izbak nie v centre mesta 100 000e a teda nejedna kamoska ma muza "nedobrovolne" na kamione alebo v zahranici na turnusoch.
K sume za hypotéku ktorá sa zrejme bude rokmi zvyšovať (ako to mám ja )si pripočítaj sumu za energie a nájom toho bytu.Ked si predstavím že pred ôsmimi rokmi som kúpila trojizbak za necelých 30 tisíc a teraz idú také isté byty po 90 až 100 tisíc je to extrém.Cize nie každý utiahne splátky plus nájom a kde je ešte strava atď
@anonym_autor a kde chces prosim ta zohnat byt so splatkou hypo plus energiami plus fondom oprav za 800 €? 🤣 Prepacale to je nerealne aj za garzonku. Aj keby ste tych 40tis mali nasetrenych, co si doteraz nevysvetlila...
@liv1 No vybrala si si prave nie velmi lakavu ponuku, bola si niekedy napr. v Secovciach a videla si tamojsiu romsku osadu a ich pohyb po meste? Nizke ceny maju svoj dovod. Ja mam skusenost, ,ze teda platy su v takychto "mestach" o dost nizsie a aj ked sa cena nehnutelnosti drzi tiez nizsie, nezamestnanost a moznost alebo lepsie povedane nemoznost si len tak najst slusnu pracu je naozaj markantna. Vezmi si smiesny Vranov nad Toplou, kde stoji 3 izbak nie v centre mesta 100 000e a teda nejedna kamoska ma muza "nedobrovolne" na kamione alebo v zahranici na turnusoch.
@tululu 3izbove Vranov nad Toplou https://www.topreality.sk/vyhladavanie-nehnutel... ver mi, v Bratislave neexistuje aby si zohnala normalny 3izbovy byt pod 230 tisic. Ale platy nie su v BA vyssie dvojnasobne a viac. A este neratame prerabku, mesacne poplatky, dan z nehnutelnosti, poistenie a tie sluzby ako hovorim. Tu sa mozno oplati pracovat, ale nie byvat 😁. Ved si kukni ten link co som pridala
@liv1 Tak to si si vybrala najlepšie mesta, ozaj už len Čierna nad Tisou a Moldava nad Bodvou chýba zo zoznamu 🙈 ako fakt nie v zlom, ale to je créme de LA créme aj na východe 🫣 Mesta, ktoré si uviedla sú konkrétne také, že tam by som nešla ani na poštu niečo podať a radšej by som si pustila do nohavíc, ako tam použiť verejné toalety, kdekoľvek.
Je to veľmi individuálne. Moja sestra a švagor zarobili na krajnom východe v malom meste viac ako ja a muž v Košiciach, a keď sme kupovali byt, tak náš dvojizbovy stál tri krát viac ako ich trojizbový 🤷
Chodím do BA na služobky, v reštauracii som platila toľko ako u nás v KE, aj v Lidli. Tak zase že by tie služby boli o dosť drahšie, nezdá sa mi. Nehnuteľnosti určite áno, to beriem, ale služby ako také ... Veď sama autorka píše o BA a priemernom plate, a že vraj no problem. Neviem, za koľko idú trojizbove byty v BA, evidujem.len našu lokalitu v KE, a pre nás dosiahnuteľné z nášho spoločného príjmu, a to je teda síce širšie centrum, skôr už Sever nez centrum, ale stále OK lokalita, nie tipik sídlisko, cca 65 metrov štvorcových, trojizbový byt, starší panelák, 260 000 eur. Sú aj za dvesto, ale do tých musís vrazit 60. Kukni profesiu, aké platy v hrubom núkajú v KE, priemerne 1200, 1400 a tak.. ak teda nie si IT a spol. Podľa mňa je to fakt individuálne. Ja poznám aj ľudí, čo majú 6000 v čistom, aj takých, čo majú 800 v čistom.
@tululu 3izbove Vranov nad Toplou https://www.topreality.sk/vyhladavanie-nehnutel... ver mi, v Bratislave neexistuje aby si zohnala normalny 3izbovy byt pod 230 tisic. Ale platy nie su v BA vyssie dvojnasobne a viac. A este neratame prerabku, mesacne poplatky, dan z nehnutelnosti, poistenie a tie sluzby ako hovorim. Tu sa mozno oplati pracovat, ale nie byvat 😁. Ved si kukni ten link co som pridala
@liv1 Ten link je z Rodinnej oblasti, do ktorej sa snazili pocas minuleho rezimu integrovat romov a dnes to tam vyzera takmer ako Lunik IX v KE, nosim tam s mamkou veci pre jednu romku, ktora ma 7 deti v jednozibovom byte, cize tato oblast ma tiez svoje "minusy". Rodicia maju byt vo Vranove v okrajovej casti v 50 rocnej bytovke, kde im pada fasada na hlavu a v balkone u susedov je diera, doslova a tie byty idu po 100 000 e co je za mna sialene, kedze tam si naozaj z pracovnych ponuk nevyberas. Ale to je asi jedno, byvanie nie je lahko dostupne nikde, co si budeme hovorit,ze.
@liv1 Ten link je z Rodinnej oblasti, do ktorej sa snazili pocas minuleho rezimu integrovat romov a dnes to tam vyzera takmer ako Lunik IX v KE, nosim tam s mamkou veci pre jednu romku, ktora ma 7 deti v jednozibovom byte, cize tato oblast ma tiez svoje "minusy". Rodicia maju byt vo Vranove v okrajovej casti v 50 rocnej bytovke, kde im pada fasada na hlavu a v balkone u susedov je diera, doslova a tie byty idu po 100 000 e co je za mna sialene, kedze tam si naozaj z pracovnych ponuk nevyberas. Ale to je asi jedno, byvanie nie je lahko dostupne nikde, co si budeme hovorit,ze.
@oblecenie99 reagovala som s tymi mestami na komentar kočky, ktora pisala v prvom prispevku tejto diskusie o malych okresnych mestach… pozrela som si ponuku v Kosiciach, https://www.topreality.sk/vyhladavanie-nehnutel..., stale dost velky rozdiel s BA a pritom platy nie su az tak nizsie ako v Ba.
Ja ale Kosice nepovazujem za male okresne mesto ake sa pisalo v prvom komentari 🙂
@tululu ten link je na vsetky byty predavane vo Vranove, nielen v urcitej oblasti. Su tam rozne ceny
@anonym_autor a kde chces prosim ta zohnat byt so splatkou hypo plus energiami plus fondom oprav za 800 €? 🤣 Prepacale to je nerealne aj za garzonku. Aj keby ste tych 40tis mali nasetrenych, co si doteraz nevysvetlila...
@maranta_leuconeura nerozumiem, veď keď obaja každý mesiac odložíme z výplaty od 400-600, priemer dám teda 500, tak 36x1000 = 36 000. A áno splátka hypo bude vyššia ako terajší nájom, ale nebudeme musieť odkladať tak vysokú sumu
@oblecenie99 reagovala som s tymi mestami na komentar kočky, ktora pisala v prvom prispevku tejto diskusie o malych okresnych mestach… pozrela som si ponuku v Kosiciach, https://www.topreality.sk/vyhladavanie-nehnutel..., stale dost velky rozdiel s BA a pritom platy nie su az tak nizsie ako v Ba.
Ja ale Kosice nepovazujem za male okresne mesto ake sa pisalo v prvom komentari 🙂
@tululu ten link je na vsetky byty predavane vo Vranove, nielen v urcitej oblasti. Su tam rozne ceny
@liv1 Preto som písala širšie centrum, Ťahanovce, KVP a pod. sú už sídliska pomerne ďaleko od centra, len ako som si namatkovo prezrela ten link 😉
Ja som práveže aj písala, že moja sestra mala v čistom v menšom meste pánu Bohu za chrbtom viac ako ja v KE. A robila vtedy menej kvalifikovanú prácu. Prave preto píšem, že je to veľmi individuálne..
@anonym_d3054e vieš si predstaviť akú hodnotu bude mať 800 eur za 20 rokov? Alebo si skús predstaviť, akú hodnotu malo pred 20 rokmi. A hlavne si ju treba porovnať s platom. Plat nebudeš mať rovnaký 30 rokov, aj keď splátku hej
@sasa1310 Splatka hej, ale ze to preplatis o 80k, to uz nevadi. 👏
@sasa1310 Splatka hej, ale ze to preplatis o 80k, to uz nevadi. 👏
@anonym_d3054e Tak ešte máš plán B zostať u rodičov a keď nemáš smolu, nebývajú v hladovej doline a bude aj práca, a samozrejme s tým budú aj oni OK, alebo plán C bývanie v nájme, čo je v našich podmienkach zvyčajne komerčný, čiže sakra drahy, drahší ako hypo, lebo vo väčšine prípadov splácaš hypo tomu majiteľovi ty, neistý, lebo nikdy nevieš, kedy s tebou majiteľ skončí najmä však obmedzený, lebo je menej tých, čo budú prenajímať rodine s deťmi/zvieratami/atď. Pri hypo síce preplatiš, ale je to tvoje, môžeš to predať (my sme pri predaji nášho prvého bytu za necelých 5 rokov zarobili veľmi pekne), a na dôchodok máš istotu bývania. Čiže nie, mne teda nevadí, že na konci dňa preplatim. Z bývania s rodičmi/svokrovcami na kope, či mesačného vyhadzovania peňazí vo výške nájomného na cudziu nehnuteľnosť si fakt neprosím.
@anonym_autor no podľa mňa je naozaj nedostupné pre mnoho ľudí. Nie sú na svete len dvaja ľudia z BA čo majú vyštudované VŠ a priemerné platy. Ďaleko viac ľudí pracuje za málo peňazí.. bohužiaľ. Alebo majú deti už. Takže trošku treba myslieť aj globálne. Že asi problém s bývaním sa nebude týkať vás dvoch keď vám to problém nerobí 🙂

Tak ked sa uskromnite a nezaskoci vas naozaj ziadna ,,,,nehoda,,,,teda myslim naozaj dieta,tak by ste to mohli dat.Jeden plat zozerie vsetko okolo byvania,z 2heho zijete.Ak sa uskromnite aj usetrite.