icon

Je rozhodnutie OSBD vo veci balkóna opodstatnené?

4. sep 2025

Ahojte, bývam v bytovke, ktorú nám spravuje OSBD.
Na poslednej bytovej schôdzi sa prejednávalo, či si dáme celý panelák vymeniť balkóny. Tento návrh hlasovaním ludi neprešiel. Teraz sme sa dozvedeli, ze jednemu bytu povolilo OSBD vymenu balkona (zasklenia)z fondu oprav. (Mesacne plati kazdy jeden byt 18€ do fondu opráv).
Na novy balkon dostali rozpocet 1600€. Vraj je balkon v havarijnom stave, ktory potvrdil jeden z pracovnikov OSBD, ktory to bol obhliadnut. Navyse sa nasa bytova dovernicka, alebo spravkyna ci ako sa im hovori, pod tie papiere podpisala a tym to cele odsuhlasila. Pokiaľ viem, na odsuhlasenie cerpania z fondu oprav sa maju vyjadrit vsetci majitelia bytov na schodzi o com ma byť aj zápisnica.
Fotografie daneho balkona vsak nenaznacuju ziaden havarijny stav. Ide iba o popraskanu a povypadavanu omietku v miestach kde je balkon asi pol metra zapusteny v stene. Okrem toho je balkon (zasklenie)aj ukotvený dvoma stojkami v podlahe. Balkon sa nehýbe, ani opadajuca omietka nikomu nepada na hlavu. V panelaku mame ovela horsie stavy, o ktorych bytova dovernicka vie.
Myslite si ze bolo taketo konanie v poriadku? Ludia sa buria, ze bez ich suhlasu sa nemalo nieco take schvalit.

anonym_91532c
4. sep 2025

@anonym_autor do fondu opráv prispeva aj majiteľ balkónu. Prepáč, ale z fotografie chceš zistiť havarijný stav ? Na to sú iny ľudia, ktorý to určia a vedia.

autor
4. sep 2025
@anonym_91532c

@anonym_autor do fondu opráv prispeva aj majiteľ balkónu. Prepáč, ale z fotografie chceš zistiť havarijný stav ? Na to sú iny ľudia, ktorý to určia a vedia.

@anonym_91532c ano z fotografii. Z tých istych fotografii ktore vyhotovil aj pracovnik OSBD. Majitel prispieva tiez, ale cistku 1600€ ma "nasporenu" vo fonde oprav za cca 7 rokov. Takto sa mu majitelia ostatnych bytov nedobrovolne vyskladali na nový balkon v priebehu mesiaca. Je to voci ostatnym fer a spravodlivé konanie?

anonym_91532c
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_91532c ano z fotografii. Z tých istych fotografii ktore vyhotovil aj pracovnik OSBD. Majitel prispieva tiez, ale cistku 1600€ ma "nasporenu" vo fonde oprav za cca 7 rokov. Takto sa mu majitelia ostatnych bytov nedobrovolne vyskladali na nový balkon v priebehu mesiaca. Je to voci ostatnym fer a spravodlivé konanie?

@anonym_autor ale prscovnik osbd tam bol tympadon aj osobne. Keď to je havarijny stav, áno príde mi to spravodlivé. Ved si predstav, ze máš ten balkón ty ? Tiež by by sa asi obávala o bezpečnosť.

martinka13
4. sep 2025

Zvláštne, že havarijný stav mal iba jediný balkon z celého bytového domu. No urcite by som sa objednala to zaujímala.

alenka58
4. sep 2025

dajte si to preveriť, ale ak je balkón v zlom stave tak čakať že sa niečo stane nie je zodpovedné, nakoniec ten dom má zrejme aj nejaký vek aj podľa toho treba robiť opravy a nečakať na neblahé následky

ruxandra
5. sep 2025

Mali ste si schváliť opravu vsetkych balkónov ked je to nutne. Teraz bude cela bytovka závidieť susedovi, ktory ma na tom balkón najhoršie a musí sa opraviť aj napriek vašim výhradám.. ti co teraz najviac protestujú, nech nabudúce hlasuju za "ano"

To vazne obyvatelia vašej bytovky mienia čakať az kým niekomu niektorý balkón spadne na hlavu? Až to bude naozaj havarijný stav?

veronika33
18. sep 2025

Balkón je spoločná časť bytového domu, je to súčasť stavebnej konštrukcie bytového domu, vlastníci bytov ich síce môžu užívať, no ich údržba a opravy sa financujú z fondu prevádzky, údržby a opráv bytového domu.