Problém s pôvodným majiteľom nehnuteľnosti
Dobry den, poprosila by som niekoho o radu. Pred par mesiacmi sme s priatelom kupili dom. Povodny majitel nam hovoril ze sa vystahuje skor ale v zmluve je napisane do 30. Novembra. Kedze nam kazdy den pisal ze sa stahovanie predlzilo tak sme prisli na to ze nas iba natahuje. Dom sa mal predavat zariadeny a hladal v zmluve nieco co tam nebolo napisane. Napr dvere, stol a podobne malickosti. Toto bolo na ustnej dohode ze to tam necha. Chcel od nas vytiahnut dalsie peniaze, snazil sa nam predat chladnicku z domu za 200 eur, ale inym to ponukal za 150 eur. Dnes nam napisal ze nam da kluce 30.novembra o 24:00. Kedze v zmluve nie je uvedeny presny cas,mozem ho vyhodit ráno? A ked nie, mozem sa tam nastahovat uz dnes ? Ten dom je uz náš, on ma uzivacie pravo do 30.novembra. podotykam ze sme mu nijak neublizovali, spravali sme vzdy taktne a priatelsky.
Dakujem
Tak do 30.11 ma cas
do 30.11 musíš počkať... a čo sa týka vecí ( zariadenia) žiaľ to že ste mali ústnu dohodu podľa jeho správania by som čakala že je ten dom schopný aj zdevastovať a pobrať aj kohútiky😀 prečo ste vôbec do toho šli?
V dome ma ponechat iba to, co bolo spomenute v zmluve. Preto sa explicitne pise v zmluve, ktore zariadenie sa nechava. Ak tam nie je spomenuta chladnicka, tak si ju berie. Ak ma uzivacie pravo do 30.11, tak do toho dna, vratane tam byva. Idealne odovzdat a prebrat dom 1.12 v rannych hodinach.
Platí to, čo je uvedené v zmluve.
do polnoci 30.11. ma pravo tam byt, vy az po polonoci. No a on nie je postrach, to ze nemate na papieri co vam necha a co nie, je vasa chyba, zial, naivne ste predpokladali seriozne jednanie z jeho strany co sa nestalo a bez zmluvy tahate za kratsi koniec.
My keď sme kúpili dom tak polovica vecí nebola pravda ani ústne ani podľa zmluvy. Odrbali nás riadne, vysťahovali sa o 3 mesiace neskôr, nechali si tam trvalé pobyty, firmy, nechali si u nás veci ktoré sme vyhodili a oni sa nám za to vyhrážali, všetko sme museli po nich prerábať lebo kvalita ich prerábky nula. Nič sme nespravili lebo som povedala že chcem mať s nimi pokoj a kľud...
@sisamisaaa trvalý pobyt vieš zrušiť aj sama a detto sídlo firmy ... je to záležitosť jednej návštevy obecného úradu. detto veci ktoré tam zanechali - vyhodili ste ich až po ich odsťahovaní, bol to odpad ...
@sisamisaaa a s firmou je to tiež jednoduché - najprv im pošleš výzvu nech zmenia sídlo a ak to neurobia, tak v prípade firmy dáš návrh na súd - alebo keď je to živnostník, tak na živnostenský úrad. žiadna iná interakcia nie je potrebná ... ak ťa obťažuje pošta, žiadať na pošte aby ti to nedoručovali do schránky ...
@sisamisaaa trvalý pobyt vieš zrušiť aj sama a detto sídlo firmy ... je to záležitosť jednej návštevy obecného úradu. detto veci ktoré tam zanechali - vyhodili ste ich až po ich odsťahovaní, bol to odpad ...
@biba_18 trvalý pobyt sme zrušili ale firmy im súd rušil 2 roky. Problémy s dotáciami, kontakt žiadny. Celý čas súd posielal poštu ku nám lebo inú adresu na nich nemal, čiže 2 roky sa to ťahalo. Poštu sme zakázali doručovať ale to nič nemenilo na tom že aj tak chodila, akurát ju vracali ale nič to neurýchlilo. Chceli sme čerpať dotácie a bol tam problém kvôli tým firmám, našťastie sme narazili na človeka ktorý situáciu pochopil a pustil to, keby sme narazili na niekoho nekompromisného, tak to kvôli nim ani nedostaneme. A áno, vyhodili sme ich pol roka po odťahovaní, a na to séria telefonátov, sms, vyhrážok, písali mojej šéfke do práce (našli si na LinkedIn), a ja mám všetko odložené, screenshoty, hovory, pre prípad že by som musela zájsť na políciu, našťastie po tom ako som im povedala že si všetko odkladám tak sa stiahli.

@annieway ak máte v zmluve dohodu do 30.11., tak nie nemôžeš ho vyhodiť skôr. Súčasne sa tam nasťahovať môžeš, ale budeš tam žiť s ním ale to asi nechceš, keďže ťa môže obviniť napríkad z toho, že si mu niečo vzala z jeho osobných veci a pod. Keď ste sa dohodli na určitý dátum, dodrž aj ty svoju časť dohody. Podľa toho čo píšeš a akým štýlom moc sa mu nečudujem. Bola som v pozícii človeka, ktorý predal byt a nový majiteľ musel čakať. Našťastie nemal s tým problém.