icon

Problém s pôvodným majiteľom nehnuteľnosti

annieway
19. nov 2025

Dobry den, poprosila by som niekoho o radu. Pred par mesiacmi sme s priatelom kupili dom. Povodny majitel nam hovoril ze sa vystahuje skor ale v zmluve je napisane do 30. Novembra. Kedze nam kazdy den pisal ze sa stahovanie predlzilo tak sme prisli na to ze nas iba natahuje. Dom sa mal predavat zariadeny a hladal v zmluve nieco co tam nebolo napisane. Napr dvere, stol a podobne malickosti. Toto bolo na ustnej dohode ze to tam necha. Chcel od nas vytiahnut dalsie peniaze, snazil sa nam predat chladnicku z domu za 200 eur, ale inym to ponukal za 150 eur. Dnes nam napisal ze nam da kluce 30.novembra o 24:00. Kedze v zmluve nie je uvedeny presny cas,mozem ho vyhodit ráno? A ked nie, mozem sa tam nastahovat uz dnes ? Ten dom je uz náš, on ma uzivacie pravo do 30.novembra. podotykam ze sme mu nijak neublizovali, spravali sme vzdy taktne a priatelsky.
Dakujem

a0
19. nov 2025

@annieway ak máte v zmluve dohodu do 30.11., tak nie nemôžeš ho vyhodiť skôr. Súčasne sa tam nasťahovať môžeš, ale budeš tam žiť s ním ale to asi nechceš, keďže ťa môže obviniť napríkad z toho, že si mu niečo vzala z jeho osobných veci a pod. Keď ste sa dohodli na určitý dátum, dodrž aj ty svoju časť dohody. Podľa toho čo píšeš a akým štýlom moc sa mu nečudujem. Bola som v pozícii človeka, ktorý predal byt a nový majiteľ musel čakať. Našťastie nemal s tým problém.

kiki68
19. nov 2025

Tak do 30.11 ma cas

mimaapeto
19. nov 2025

do 30.11 musíš počkať... a čo sa týka vecí ( zariadenia) žiaľ to že ste mali ústnu dohodu podľa jeho správania by som čakala že je ten dom schopný aj zdevastovať a pobrať aj kohútiky😀 prečo ste vôbec do toho šli?

anonym_1e0870
19. nov 2025

V dome ma ponechat iba to, co bolo spomenute v zmluve. Preto sa explicitne pise v zmluve, ktore zariadenie sa nechava. Ak tam nie je spomenuta chladnicka, tak si ju berie. Ak ma uzivacie pravo do 30.11, tak do toho dna, vratane tam byva. Idealne odovzdat a prebrat dom 1.12 v rannych hodinach.

anonym_2c6f22
19. nov 2025

Platí to, čo je uvedené v zmluve.

viestta
19. nov 2025

do polnoci 30.11. ma pravo tam byt, vy az po polonoci. No a on nie je postrach, to ze nemate na papieri co vam necha a co nie, je vasa chyba, zial, naivne ste predpokladali seriozne jednanie z jeho strany co sa nestalo a bez zmluvy tahate za kratsi koniec.

sisamisaaa
19. nov 2025

My keď sme kúpili dom tak polovica vecí nebola pravda ani ústne ani podľa zmluvy. Odrbali nás riadne, vysťahovali sa o 3 mesiace neskôr, nechali si tam trvalé pobyty, firmy, nechali si u nás veci ktoré sme vyhodili a oni sa nám za to vyhrážali, všetko sme museli po nich prerábať lebo kvalita ich prerábky nula. Nič sme nespravili lebo som povedala že chcem mať s nimi pokoj a kľud...

biba_18
19. nov 2025

@sisamisaaa trvalý pobyt vieš zrušiť aj sama a detto sídlo firmy ... je to záležitosť jednej návštevy obecného úradu. detto veci ktoré tam zanechali - vyhodili ste ich až po ich odsťahovaní, bol to odpad ...

biba_18
19. nov 2025

@sisamisaaa a s firmou je to tiež jednoduché - najprv im pošleš výzvu nech zmenia sídlo a ak to neurobia, tak v prípade firmy dáš návrh na súd - alebo keď je to živnostník, tak na živnostenský úrad. žiadna iná interakcia nie je potrebná ... ak ťa obťažuje pošta, žiadať na pošte aby ti to nedoručovali do schránky ...

sisamisaaa
19. nov 2025
@biba_18

@sisamisaaa trvalý pobyt vieš zrušiť aj sama a detto sídlo firmy ... je to záležitosť jednej návštevy obecného úradu. detto veci ktoré tam zanechali - vyhodili ste ich až po ich odsťahovaní, bol to odpad ...

@biba_18 trvalý pobyt sme zrušili ale firmy im súd rušil 2 roky. Problémy s dotáciami, kontakt žiadny. Celý čas súd posielal poštu ku nám lebo inú adresu na nich nemal, čiže 2 roky sa to ťahalo. Poštu sme zakázali doručovať ale to nič nemenilo na tom že aj tak chodila, akurát ju vracali ale nič to neurýchlilo. Chceli sme čerpať dotácie a bol tam problém kvôli tým firmám, našťastie sme narazili na človeka ktorý situáciu pochopil a pustil to, keby sme narazili na niekoho nekompromisného, tak to kvôli nim ani nedostaneme. A áno, vyhodili sme ich pol roka po odťahovaní, a na to séria telefonátov, sms, vyhrážok, písali mojej šéfke do práce (našli si na LinkedIn), a ja mám všetko odložené, screenshoty, hovory, pre prípad že by som musela zájsť na políciu, našťastie po tom ako som im povedala že si všetko odkladám tak sa stiahli.