Skúsenosti s prenájmom bytu rodine s dieťaťom
Ahojte,
idem prenajať svoj byt a už mám nejakých záujemcov. Písal mi aj manželský pár, čo má 3 ročne dieťa. Pozvala som aj ich na obhliadku, nejako som nemala problém ako ostatní nájomníci s tým, že by tam bývala aj rodina s deťmi alebo zvieratká. Veď doba je ťažká s bývaním, cenami a hlavne pre rodiny. Len teraz som čítala všelijaké hrozne príspevky o tom, ako rodinu nevedeli dostať z bytu kvôli tomu, že mali dieťa, tak boli chránení, ako im všetko zničili atd. Bola som za právnikom, ktorý mi bude robiť zmluvu a tiež mi dal nejaké varovne signály. Prosím, máte nejaké skúsenosti?
pýtaj si kontakt na predchádzajúceho prenajímateľa, alebo aj viacerých a zavolaj im
@anonym_autor záleží na koho narazis. Ale všeobecne pokiaľ máš byt, o ktory ma záujem par alebo jednotlivec určite by som ich uprednostnila. Ak mas 1 izbový alebo 2 izbový byt, tak rodina s dieťaťom je velke no go. Neviem kde by sa chceli zmestiť.
pýtaj si kontakt na predchádzajúceho prenajímateľa, alebo aj viacerých a zavolaj im
ano ak je dieta tak je chranene a nemozes len tak ich vyhodit. ochrana maloletých je prvorada. urcite by som si prezistila ako pises
@anonym_93110f a pozrela socialne siete, obchodny register,.....
@tinka3435 tu ide o to, že pri rodine s deťmi údajne nemusia odísť ani keď skončí zmluva, lebo je tam dieťa a to ma nejakú ochranu, aspoň čo mi hovoril právnik, ale neviem presne. Mám sa s ním stretnúť budúci týždeň tak zistím 😂
@anonym_93110f No práveže žili v rodičovskom dome predtým.
@anonym_autor mam skusenost z oboch stran. Ako matku s dietatom mi nechceli dat prenajat byt nikde lebo bu bu bu...k obhliadke som sa ani nedostala. Ex prenajimal davnejsie byt rodine deti nic neurobili zato mamicka praskla sklokeramicku dosku, zaplesnivela pracku lebo ju zatvarala mokru a otecko odpalil LCD televizor
@anonym_autor záleží na koho narazis. Ale všeobecne pokiaľ máš byt, o ktory ma záujem par alebo jednotlivec určite by som ich uprednostnila. Ak mas 1 izbový alebo 2 izbový byt, tak rodina s dieťaťom je velke no go. Neviem kde by sa chceli zmestiť.
@gemerka17 je to väčší 2i. Zavolala som ich aspoň na obhliadku, ale dieťa nebude mať toľko priestoru no. Nechcem diskriminovať, viem aká je teraz zlá situácia
ano ak je dieta tak je chranene a nemozes len tak ich vyhodit. ochrana maloletých je prvorada. urcite by som si prezistila ako pises
@anonym_93110f a pozrela socialne siete, obchodny register,.....
@bykaterina tohto sa bojím presne.
tiez sa tomu vyhybam, ale bez problemov som prenajimala byt rozvedenej mamine 2 deti v striedavke. ziadny problem nebol
@bykaterina tohto sa bojím presne.
@anonym_autor tak ak mas z toho obavu tak to prenajmi iba takým co nemaju deti. ale to neznamena, že ti byt neznicia. ale nemas tam az taký problem ich pravne odtial vyhodit to je jedine plus.
Ak im dáš zmluvu na krátkodobý prenájom, t.j. dva roky, tak ich môžeš normálne vyhodiť z bytu. Ak im dáš zmluvu na dlhodobý prenájom, tak vtedy máš problém. Napíšem moju skúsenosť. Mali sme v byte pár s jedným dieťaťom, ani sme o nich nevedeli, platili všetko načas. Ozvali sa až keď odchádzali. byt odovzdali v absúltnom poriadku. Teraz sme dali výpoveď páru, muž - žena, bez detí. Susedia sa vkuse sťažovali, že robia hluk aj po 22.00 hodine, pri obhliadke bytu sme zistili, že nám niečo aj poničili, nič dramatické, z depozitu to zaplatia, ale aj tak. Ja by som sa detí nebála, naša právnička tiež prenajíma a má rovnakú skúsenosť ako my.
@anonym_autor tak ak mas z toho obavu tak to prenajmi iba takým co nemaju deti. ale to neznamena, že ti byt neznicia. ale nemas tam az taký problem ich pravne odtial vyhodit to je jedine plus.
@bykaterina tak ako čo sa týka zničenia bytu, to sa môže stať pri hocikom. skôr sa bojím presne toho ako píšeš, že bezdetných je ľahšie vypratať. Len som bola zvedavá na skúsenosti ohľadom rodín s deťmi
@bykaterina tak ako čo sa týka zničenia bytu, to sa môže stať pri hocikom. skôr sa bojím presne toho ako píšeš, že bezdetných je ľahšie vypratať. Len som bola zvedavá na skúsenosti ohľadom rodín s deťmi
@anonym_autor hej presne znicit moze aj jeden dospelak a rodina co ma deti v pohode. len veru tam je problem keby co zrusit zmluvu
Poprípade dať zmluvu na jeden rok a v prípade spokojnosti predĺžiť znova
Mala som u seba pár, ktorých som nechala bývať aj keď sa im narodilo dieťa, zvýšila som im depozit, nemali s tým problém. Teraz mám v jednom z bytov rodinu a mám tam vyšší depozit. Ale teda mám tú rodinu v 3 izbáku. Do 2 izbákov som mala záujemcov aj s deťmi či malým dieťaťom, ale to nie. To dieťa tam nebude mať svoj priestor, takže do 2 izbáku ľudí s deťmi rovno zamietam - ak viem, že sa mi uvoľní 3 izbák, tak im navrhnem ten, s vyšším depozitom. Ten depozit ja mám všade vyšší ako jeden mesačný nájom. Ak dáš rodine 3 mesačný depozit, hneď máš s veľkou pravdepodobnosťou podľa prvej reakcie pohľad na to, ako na tom finančne sú. Pretože o tom to je, aby si byt prenajala ľuďom, ktorí nebudú mať problém s platením, ak ostanú pol roka na PN, či prídu o prácu na viac mesiacov. Zmluva bez ohľadu na deti podľa zákona o krátkodobom prenájme, nie podľa občianskeho zákonníka.
@anonym_autor dcera je momentalne v podnajme aj s dietatom v 2 izbaku krpec mal rok. Mali zmluvu na rok teraz im majitelka predlzila na 2 roky. Co sa tyka 2 izbaku v pohode s jednym dietatom. Ja som vyrastla v dvojizbaku s bratom a mamou.
@anonym_autor nikdy nevies na akych ludi narazis. Uplne idealne mat referenciu od predch.najmu. ale to vravis, ze byvali u rodicov. My prenajimame 2.izb.byt, a mali sme uz vselijakych najomcov, sama zena, sam chlap, par bez deti aj par co po roku otehotneli a byvali tam do 2.5roka dietata, potom isli do vlastneho. A paradoxne ten par s dietatom po 3.5roku, byt cistucky to ani ja taky poriadok doma nemam, neznicene nic, nedoplatky ziadne, najmy platili vcas, vratili sme im celu kauciu a este aj vecicky po nasej dcere som im dala. Oni boli uplne super, ked som isla umyvat byt pre dalsich zaujemcov, tak som nemala co robit a sla som na kavu si oddychnut. Takze fakt zalezi. A potom sme mali dievcinu cca 25rokov, upravena, pekna, mila, ale v byte bordel ako v tanku, poskriabana vana, a odtrhnute lanka vonk.zaluzii. takze odvtedy sa uz tak negativne nepozeram na rodiny s jednym dietatom. Co ale nedovolim, su zvierata, ani zajac, proste ziadne
@anonym_autor p
My prenajimame len cez agenturu a ta kontroluju vsetko dakedy mam pocit ze aj cislo topanok najomnikov, ale konkretne my nevieme kdo tam byva, ani nas to nezaujma.
My mame taketo skusenosti:
- rodina s 0.5rocnym babatkom: slusni veriaci ludia, chalan pracuje v IT, neni vobec ziadny problem
- rodina so 4 detmi, tiez veriaca, uz su tam 3.rok a chalupa v tip top stave, chodievame raz za rok kuknut a pokonzultovat, co treba na dome rekonstruovat a pod. Jasne, parkety a stena trosku dostali zabrat, ale s tym sa rata. Ine neznicili.
- rodina s 3 detmi, ktorym sme to chvala Panu neprenajali tesne predtym, po vygoogleni sa ukazalo, ze pani ma 5 exekucii a figuruje v pochybnych sro.ckach, jej muz nedoplatok 3.5tisica na zdravotnom poisteni. Jedno dieta ZŤP, nevedeli by sme ich isto dostat prec a isto by nam neplatili.

Buď dáš do prenájmu aj s deťmi alebo bez detí a aj tak môžeš mať problém s nájomníkmi.Skus zistiť o tých ľuďoch viac cez sociálne siete atď.Popravde keď vidím že niekto dá inzerát že prenajme byt ale bez detí nepáči sa mi to lebo sama mám deti .Je to o ľuďoch ak sú slušný prečo nie