icon

Zmena bývania - z mesta na dedinu

27. sep 2025

Ahojte...možno mi poviete svoj názor/poradíte.. 8 rokov žijeme v podnájme, teraz sme našli domček za super cenu (síce pôvodný stav, bude treba celý prerobiť) .. dom je cca 10 km na dedine od nášho meste kde sme teraz.. na tej dedine je celá rodina z mužovej strany čiže by sme tam neboli sami..ale ja sa nejak začínam báť tej zmeny-odist priamo z mesta, staršiemu synovi byvsme aj školu zmenili, malý by šiel do dedinskej škôlky.. máte skúsenosti z takou zmenou bývania ? 🙏🤷‍♀️

mandzula
27. sep 2025

Na dedine som byvala cca 42 a rokov, teraz vyse 2 rokov byvam v BA a jedine, co lutujem, je, ze som neodisla skor, ze som dieta mordovala detstvom na dedine. Tie moznosti mesta su s dedinou neporovnatelne. O moznostiach, ake tu maju deti, ani nehovorim.

bambulkaaskatulka
27. sep 2025

Autorka, poznáš aspoň trochu život na dedine? Aspoň čo si zažila u starých rodičov alebo strykov alebo niekoho blízkeho. Pre niekoho to je, pre niekoho nie. + Súkromie. Priestor na hranie. Domáce ovocie, zelenina...chutia úplne ale že úplne inak ako kupované...- málo možností - či už pre vás dospelých alebo pre deti, keď nesadne škola/ škôlka, ťažšie prehlasis do inej. Deti už majú vytvorenú komunitu v pôvodnom domove - pozor na to - toto je dôležité. Dochádzanie za prácou. Okrem zmeny v práci a okolo detí budeš mať oveľa viac práce aj v domácnosti, na záhrade...toto si tiež dobre rozmysli. Úplne inak sa udržiava byt a dom. Veľkú časť svojho času pre seba jednoducho budeš musieť obetovať domu... nehovoriac o tom keď budeš chcieť záhradu. Si ochotná to robiť? No a nakoniec tu máme tú svokru... Ale zasa ako plus môže byť pomoc so strazenim...

Nuž tak. Každý ako mu vyhovuje. Ja som vyrástla na dedine, žijem v meste a už by som sa nikdy nikdy nevracala...

anonym_f60e6e
27. sep 2025
@vladuska20

@beata_k nie,vobec to nebolo,ze volakedy,ono je to aj dnes.Ked je spravna dedina tak deti behaju hore,dole z dvora do dvoru,hraju sa na bezpecnej ulicke a ine.

@vladuska20 presne tak. Stale sa deti hraju vonky. Ci v meste alebo na dedine.

vladuska20
27. sep 2025

My este dnes rajciny,papriky,uhorky zbierame s foliovnika.Uz to sice dochadza pomaly,ale neni nad to mat vlastne a chutne doma vypestovane.Ale tak isto,ked toto ludia nechcu,nemusia ani na dedine.Pekna udrziavana travicka,okrasne kriky a staci.Spotrebice sa rovnako pokazia aj v byte.Kotol ci ine veci na kurenie tiez vydrzia roky,ci pri starsom,ci pri novostavbe.Co ine sa vie v dome pokazit,okrem tychto spotrebicov.Ale aj v novostavbe moze prasknut podlahove kurenie,fu a to opet palky potom vsetko vytrhat aj beton a vlastne zistit,to co kde prasklo.Zase o taketo srandy sa v byte nemusia strachovat,teda pokial neurobili rekonstrukciu,ze podlahove kurenie.

pettom19
27. sep 2025

My sme 5 km od mesta a poviem ti, druhykrat by som ostala v meste. Mat dom na dedine je taka idylka, ale doslova na vsetko potrebujes auto (obchod, lekar, skolka atd). Ja som si tiez myslela, ze co to je taka vzdialenost, ze to je nic... V meste mas vsetko poruke, prejdes peso, kde chces, kedy chces... tu nie je nic, za vsetkym treba cestovat, vsetko si planovat. Za mna jednoznacne vyhrava mesto.

belllinka
27. sep 2025
@anonym_2aa027

Byvala som aj vo vacsom meste, aj na dedine. Nic nie je lepsie ako mat dom. Tie bla, bla o kruzkoch, etc rozpravaju akurat ti, co na ten dom nemaju.
Nemusi byvat kazdy v dome, ale tieto argumenty o zapchach su irelevantne, nakolko mesto = zapcha. Ja pochadzam z Trnavy a medzi 7-8.00 hod sa dostat z jednej strany mesta na druhu je zalezitost minimalne 30-40 minut.
Zijeme ale v zahranici na dedine - velka dedina a do mesta za rohom chodime akurat obcas na prechadzku. Samozrejme na dedinu bez skoly, skolky by som zasa nesla. A ked mas pochybnosti precitaj si tu temy o susedskych problemoch na bytovkach. My mame este jeden byt v TT a momentalne sa tam riesia problemy, ze v spolocnych priestoroch citit zapach mariahuany. Je to novostavba v centre mesta. Takze gratulujem vsetkym spokojnym obyvatelom bytoviek.

@anonym_2aa027 takisto su tu diskusie o problemoch medzi susedmi na dedinach, tak netrep.

vladuska20
27. sep 2025

Jaj,tie nakupi v meste.To boli 2hod.nakupi,lebo sme byvali na opacnej strane mesta,potom uz sme mali auto.Takze aj v meste ho treba aj na nakup,aj na vozenie do skoly.Kolko trva v takej Bratislave presun z bodu a do bodu b,mnohym aj pol hodky,mozno aj dlhsie.

vladuska20
27. sep 2025
@belllinka

@anonym_2aa027 takisto su tu diskusie o problemoch medzi susedmi na dedinach, tak netrep.

@belllinka je menej caste ako problemovi susedia v panelaku.

44janica44
27. sep 2025
@anonym_1822ce

@anonym_2aa027 susedske spory na dedinach - mačky od susedov kakajú na záhrade, psy štekajú budia nás v noci, zabiehajú pod plot, sused griluje na záhrade, robí hluk, smrad, sused páli trávu na záhrade, každé sobotu kosí ráno sused s hlučnou kosačkou, susedia pília na cirkulare, dieťa nemôže poobede späť, cez noc nám líška zahrdusila sliepky, od neprispôsobivých občanov máme na pozemku potkany, ... zvony z kostola nam v nedeľu nedajú spávať, kohút nas budí každý deň o 4:30. ... treba pokračovať??? Zlaté mesto,🤪

@anonym_1822ce úplne súhlasím...
Este k xiznamu pridám dedinský rozhlas co skrieka aj 3x do dňa.
Keby chcem môžem ísť hneď do domu na dedine...som v meste.... za mňa v meste väčšie súkromie ...Nikto nikoho nerieši...na dedine každý spehuje....

bambulkaaskatulka
27. sep 2025
@vladuska20

Jaj,tie nakupi v meste.To boli 2hod.nakupi,lebo sme byvali na opacnej strane mesta,potom uz sme mali auto.Takze aj v meste ho treba aj na nakup,aj na vozenie do skoly.Kolko trva v takej Bratislave presun z bodu a do bodu b,mnohym aj pol hodky,mozno aj dlhsie.

@vladuska20 čo znamená " z bodu a do bodu b" . Lebo áno, ak bývaš v slnecniciach a prácu máš na konci dubravky, tak dlhoooo. Otázka je, prečo by si niečo také robil. Byt som vyberala blízko ( aspoň MHD) k práci a škôlky tu máš na každom kroku...

vladuska20
27. sep 2025
@bambulkaaskatulka

@vladuska20 čo znamená " z bodu a do bodu b" . Lebo áno, ak bývaš v slnecniciach a prácu máš na konci dubravky, tak dlhoooo. Otázka je, prečo by si niečo také robil. Byt som vyberala blízko ( aspoň MHD) k práci a škôlky tu máš na každom kroku...

@bambulkaaskatulka lebo cena napr.

bambulkaaskatulka
27. sep 2025
@vladuska20

@vladuska20 raz som mala nad sebou párik, čo sa zvykol o polnoci pohádať a o 4 nadránom udobrovat 🤦 ale inak samé dobré skúsenosti z paneláku. ..

vladuska20
27. sep 2025
@bambulkaaskatulka

@vladuska20 raz som mala nad sebou párik, čo sa zvykol o polnoci pohádať a o 4 nadránom udobrovat 🤦 ale inak samé dobré skúsenosti z paneláku. ..

@bambulkaaskatulka vtedy si si povedala zlaty dom,teraz ked mas klud si vravis zlaty byt.

bambulkaaskatulka
27. sep 2025
@vladuska20

@bambulkaaskatulka lebo cena napr.

@vladuska20 jasné, že nie každý má na luxus v downtowne...ale nekupovať na druhej strane mesta a kúpiť pri elektricke sa dá vždy

anonym_d1b355
27. sep 2025

Byvala som 18rokov v meste, teraz uz som 23 na dedine. Nevratila by som sa do mesta ani za svet. Mestsky zivot nie je nic pre mna a pokial by som mala pozerat na obchody, tak mi bohato staci cez vikend vybehnut na vacsi nakup a drobnosti uz kupim aj tu na dedine. My teda mame skolu, skolku, ihriska, posta,lekaren, pekaren, zdravotne stredisko, cerpacia stanica. Mne osobne na dedine abs nic nechyba, ale vyhovuje mi tu ten klud

hopsas
27. sep 2025

@anonym_autor ja som bola celý život v meste až po svadbe sme kúpili dom na dedine a nemenila by som. kvalita života sa nedá porovnať.

vladuska20
27. sep 2025
@bambulkaaskatulka

@vladuska20 jasné, že nie každý má na luxus v downtowne...ale nekupovať na druhej strane mesta a kúpiť pri elektricke sa dá vždy

@bambulkaaskatulka ono to vzdy byva tak,ze ten kto vyrastal v byte,tuzi po dome a ten,co vyrastal na dome zase po byte.Vzdy clovek tuzi po tom,co nema.Toto si po vecsine vsimam.

sisa0818
27. sep 2025

Ja odpadnem z niektorých komentárov 😆😆😆 v prvom rade nie je dedina ako dedina .. vy tu asi všetci hovoríte o nejakej dedine kde je 150 ľudí a 1 obchod pre boha .. a to bývam v meste v byte , aj stavať idete tu v meste .. ale to čo píšete o dedinách pre boha , no u nás sú dediny kde sú školy 1-9, obchody otvorené do 18:00 alebo aj večierky , dokonca sú v tých dedinách aj lekari detskí aj dospeli aj zubári aj lekaren .. dokonca lepšie detske ihriska ako u nás v meste 🙈 a tiež niektoré podniky .. takze neskatulkujte že dedina - nič .. a je mi ľúto keď niekto napíše že rodina blízko je problém .. je to smutne podľa mna .. a tiež že záhrada = otrok .. jasne údržba domu dvoru je oveľa náročnejšia ako bytu .. ale však pokial autorka nechce svoje plody stačí jej všade trávnik - kosačka (robotická ) alebo zámková dlažba…

anonym_c07f66
27. sep 2025
@anonym_2aa027

Byvala som aj vo vacsom meste, aj na dedine. Nic nie je lepsie ako mat dom. Tie bla, bla o kruzkoch, etc rozpravaju akurat ti, co na ten dom nemaju.
Nemusi byvat kazdy v dome, ale tieto argumenty o zapchach su irelevantne, nakolko mesto = zapcha. Ja pochadzam z Trnavy a medzi 7-8.00 hod sa dostat z jednej strany mesta na druhu je zalezitost minimalne 30-40 minut.
Zijeme ale v zahranici na dedine - velka dedina a do mesta za rohom chodime akurat obcas na prechadzku. Samozrejme na dedinu bez skoly, skolky by som zasa nesla. A ked mas pochybnosti precitaj si tu temy o susedskych problemoch na bytovkach. My mame este jeden byt v TT a momentalne sa tam riesia problemy, ze v spolocnych priestoroch citit zapach mariahuany. Je to novostavba v centre mesta. Takze gratulujem vsetkym spokojnym obyvatelom bytoviek.

@anonym_2aa027 bývam v dome, plánujem ho v dohľadnej dobe vymeniť za byt, počas svojho života som bývala aj vy byte, aj v dome, takže môžem porovnať. Tak,ako byt nie je pre každého, ani dom nie je pre každého. A hlavne, je dom a dom a je byt a byt. Takže to vôbec nie je o tom, že by som na dom nemala.

anonym_c07f66
27. sep 2025
@rejka7

@anonym_autor a popri deťoch počítaj starosť o záhradu, sadenie, okopavanie, spracovanie ovocia, zeleniny🥴, dochádzanie. Na východe sú v dedinách prevažne rómovia na školách., starosť o dom. A svokra, to hlavne vidím ako problém.

@rejka7 máme veľkú záhradu, žiadne okopávanie, stromy, kríky, tráva, kamienky, kôra

anonym_4ec8bd
27. sep 2025
@anonym_9e78f9

@anonym_autor nikdy by som nešla z mesta na dedinu. Skôr by som hľadala niečo iné v meste. Deti ti moc za to nepoďakujú keď budú staršie, že si ich zobrala z mesta

@anonym_9e78f9 Ktoré ako..my ske bývali v meste keď detí rástli a chceli dom aj dedinu a zvykli so rýchlo, keďže sme šli v takom veku ,kedy neboli ešte až tak citovo naviazaný na kamarátov. Viem okolo puberty by nešli.

anonym_4ec8bd
27. sep 2025

@anonym_autor Za mňa bu bolo negatívum asi iba jedinr všetka mužova rodina.Viem ako ro na dedine chodí...Ake zase aj pomoc a ak máte dobré vzťahy a ste spoločensky rodinne založený tak som nepovedala nic.

anonym_c07f66
27. sep 2025
@vladuska20

@bambulkaaskatulka ono to vzdy byva tak,ze ten kto vyrastal v byte,tuzi po dome a ten,co vyrastal na dome zase po byte.Vzdy clovek tuzi po tom,co nema.Toto si po vecsine vsimam.

@vladuska20 u mňa to neplatí. že kto vyrastakĺ v dome, túži po byte a naopak, tak či tak som už za svojho života vystredala aj byt, aj dom, aj v meste, aj na dedine, mojím cieľom je byt s terasou v menšom meste, kúsok od prírody

anonym_5b2cab
27. sep 2025

@anonym_autor určite nie. Komfort mesta je na nezaplatenie. A aj do budúcna co sa tyka deti. Budete ich stále rozvazat? Plus meniť školu a skolku?

marsmykkok
27. sep 2025
@anonym_autor

@marsmykkok každý máme svoje auto, na dedine sú dva obchody, pošta a jedno detské ihrisko..

@anonym_autor Keby si sa rozhodla ísť na tú dedinu. Aká je tam tá škola kvalitovo? Nenecháš radšej staršieho na škole v meste? Do ktorého ročníka chodí? Bude mať tých zmien dosť a ešte meniť spolužiakov, systém výučby nič moc. Lebo až na výnimky, zväčša tie školy na dedine nie sú nič moc, lebo menšie, často ak má obec osadu chodia tam deti z osád a tie tiež znižujú kvalitu vzdelávania a plus ešte väčší nedostatok učiteľov ako v meste, ak býva učiteľka v meste radšej pôjde učiť do školy v meste ako cestovať autobusom na dedinu. Na internete nájdeš rebríčky škôl a podobne, popýtaj sa aj mužovej rodiny a tak.

micicka
27. sep 2025

@anonym_autor stahovali sme sa z mesta na dedinu ca 15km od mesta, deti chodili do skolky. Ms neskor zs zostali navstevovat v meste, kam ich vozim kazde rano ja autom, kedze robim v meste. Do mesta na potrebne miesto pridem z dediny rychlejsie ako niektory z mesta.
Jediny problem vidim v tom, ze spoje do mesta nejazdia dostatocne casto a cesta busom trva o 30min dlhsie ako autom. Toto je nevyhoda u deti, ktore uz teraz chcu chodit same do mesta s kamaratmi.
Bola som tiez mestske dieta a nemala som problem zvyknut si. Ale nie som party zena, ani nakupna maniacka.

anonym_86f05f
27. sep 2025

@anonym_autor musíš si odpovedať sama, každý sme iný a inak to cítime. Ja napríklad bývam v satelite mesta, a to je teda fakt, že satelit, obchod tu nemáme. Je to tu ako na dedine, všetci sa poznáme. Ja som s tým nikdy netrpela, som spokojná. Do obchodu sme chodili autom, aj keď sme bývali v meste autom, ja si neviem predstaviť trepať peso 4-5 tašiek, ja vždy nakupujem na týždeň. Čo sa týka práce okolo domu - ja nemám nič nasadené, nemám na to čas, máme trávu a pár okrasných stromčekov/kríkov, zvyšok kosí robotická kosačka. My bývame v novostavbe, už je celá dokončená, aj vonku, takže je to paráda. Ja som introvert, ľudia mi vadia, stačia mi tí v práci. Na nezaplatenie považujem čítanie vonku na hojdačke, vlastné pieskovisko a ihrisko pre deti, v lete bazén. Deti všade vozím už 5 rokov, vôbec mi to nevadí, ja mám program, keď majú deti krúžky a ak chcú k nám prísť kamaráti, odveziem ich aj priveziem. Každý týždeň je u nás niekto. A cez prázdniny my fungujeme, že každý deň sme na inom Ihrisku, máme zabavu. Do mesta chodím 2x do mesiaca do knižnice, 1x do mesiaca do kina a deti majú 2x do týždňa krúžky. Keď na ne čakám, tak si nákupim alebo zbehnem na kávu. Jediné čo by som sa bála, je komplet rekonštrukcia, tam bude určite treba 100 000, ak to má byť poriadne. Čiže ja ak by som si vybrala mesto vs. Dedina, radšej dedinu.

bambulkaaskatulka
27. sep 2025
@vladuska20

@vladuska20 a vieš, že máš asi pravdu? 🤣

xrcdny16
27. sep 2025

Vies co ja som si tiez myslela ze 12km je nic. Ale je to otras. Aj ked som sofer mam auto. strasne mi chyba mhd, mat vsetko po ruke nemusiet furt tahat dieta do auta a kruzky a vsetko. No uz by som v zivote tuto chybu neurobila. A ta nuda …

belllinka
27. sep 2025
@vladuska20

@vladuska20 mas nejaku statistiku? Lebo ja mam pocit, ze je tu ovela viac diskusii, kde sa riesia susedske problemy v dome na dedine.