icon

Pôrod doma - Čadca

mima122
18. jún 2021

Hľadám PA alebo dulu k domácemu pôrodu som z Čadce. Ďakujem

mamamasama
18. jún 2021

skus skupinu na facebooku.. domace porody na Slovensku 🙂 Tam som nasla ja 🙂

emma323
18. jún 2021

@mima122 waaw nebojis sa komplikácií? To klobúk dole teda, nemyslin to v zlom ale fakt máš môj obdiv

mima122
autor
18. jún 2021

@mamamasama ďakujem

whatever1
18. jún 2021

@mima122 Co ak nastane nečakaná komplikácia a bude nutné urobiť akútny cisársky a pojde o sekundy? Sanitka nestihne doraziť...

aknamorka22
19. jún 2021

Ahoj, mňa by zaujímalo ako sa to potom rieši ďalej keď žena porodi doma. Musí ísť potom itak do nemocnice? Ako nahlási štátu, ze sa jej narodilo dieťa? A čo všetky tie vyšetrenia, ktoré sa robia novorodencovi? 🙂

mamamasama
19. jún 2021

nenechaj sa odradit negativnymi komentarmi... porod doma je najprirodzenejsia vec na svete.. pradoxne komplikacie vznikaju v nemocniciach...

@aknamorka22 predtym si treba vytlacit papiere o narodeni dietatka, pediater potvrdi, vy len odnesiete na matriku, kde vam vydaju rodny list..vela PA vam doma so vsetkym pomoze... aj zasije ak treba, ale to sa stava malokedy... potom sa robi este odber z paticky, to staci zavolat do BB a oni vam domov zaslu karticku... ak nemate odvahu, tak pediatricka to vie.. treba mat vsak aj dobru pediatricku.. nie vsetky chcu vziat doma narodene deticky ... nasledne ak mate zaujem o vysetenia babatka, tak zasa vsetko konzultovat s pediatrickou a vsetko si krasne obehat na vlastnu past.. my sme mali stastie, lebo pediatricka je moja znama, tak prisla hned na druhy den k nam domov a ba ziadne specialne vysetrenia sme nesli..

lenkakravcova
19. jún 2021

@mamamasama
"komplikácie vznikajú v nemocniciach"?
No hovor to tejto..https://hitky.sk/ceskej-mamicke-zomrelo-babatko...

aknamorka22
19. jún 2021

Ja obdivujem každú ženu, ktorá sa na toto dá. Ze si tak verí, že sa nebojí. Ja osobne by som po skúsenostiach s prvým pôrodom nechcela rodiť doma. Teraz ma čaká druhý pôrod ale príliš sa bojím, ze sa niečo pokasle. Aj ked pokaslat sa to môže samozrejme aj v nemocnici. Ak sa autorka rozhodne rodiť doma tak jej držím palce 🙂

mamamasama
19. jún 2021

@lenkakravcova toto je jeden pripad z kolkych? V nemocniciach su problemy skoro na dennodennom poriadku

lenkakravcova
19. jún 2021

@mamamasama Ja neviem, mala som rýchly pôrod. Do 10min poslednú fázu. Ani komplikácie som nemala ale bola som rada že tam bola dr a sestričky. Nejako ma to tak upokojovalo. Že keby bábätko sa dusilo alebo čo tak vedia pomôcť. Videla som ženu čo rodila 45min a odmietala tlačiť.. tá by podľa mňa doma toto sama nedala.

stanka242
21. jún 2021

@mima122 som PA, ale prepacte toto hazard so svojim zdravim i zdravim dietata 😔

miriam11
Odpoveď bola odstránená
beronsche
21. jún 2021

@lenkakravcova komplikacie po fyziologickom priebehu tehotenstva (teda ak boli pocas tehotenstva urobene vsetky bezne vysetrenia a nic nepoukazovalo na problem) vznikaju najma nerespektovanim prirodzeneho priebehu porodu a aplikovanim rutinnych zasahov bez medicinskej indikacie. cize ano, da sa povedat, ze ide o porodnice, kedze tam je na toto priestor.
myslim, ze bolo dokazane, ze spominane dietatko sa uz narodilo mrtve.

vzdy ma prekvapi ten hon na carodejnice, kt. sa strhne,k ked sa spomenie domaci porod.. pritom zakladnym problemom u nas je to, ze to nie je systemovo osetrene, ze neexistuje poporodna starostlivost o taketo matky a ich deti. ze zakon sice povoluje domaci porod, ale zakazuje zdravotnikom u takeho porodu asistovat!
chory system. dalsia zalezitost v ktorej sa nevieme/ nechceme inspirovat vyspelym svetom, krajinami, kde zeny maju moznost volby a domaci porod nie je dovod pre stigmatizaciu ale jedna zo zakonnych moznosti.

julia2018
21. jún 2021

Ja napríklad nemam odvahu ísť rodiť do pôrodnice… to čo sa tam so ženami a deťmi deje je desivé. Áno, sú prípady, keď vedia zachrániť život žene, či dieťaťu. No podstatne častejšie sú prípady, keď do pôrodu neprimerane zasahujú a skomplikujú ho, ba doslova vyvolajú ohrozenie na živote matky, či dieťaťa. Nemyslím, že slovenské porodnictvo je v stave, kedy dokáže rešpektovať fyziológiu pôrodu.
Žena ktorej nevadia mechanické a chemické zásahy do pôrodu, ta nech rodí v porodnici. No sú i ženy, ktoré toto nechcú. K ním rešpekt nikto nemá v akejkoľvek zdravotníckej inštitúcii. Ja sa riadim jednoduchou logikou. Pomáhaj tomu, kto o pomoc žiada a stoji a hlavne nauč sa prijať zodpovednost za svoj život a svoje rozhodnutia.

beronsche
21. jún 2021

@lenkakravcova pri fyziologickom priebehu porodu, ked dieta nalieha hlavickou je nemozne netlacit. to sa jednoducho fyzicky neda..
bud islo o porod indikovany (umelymi hormonmi) , ten sprevadzaju silne vypudzovacie stahy a moze sa stat, ze porodne cesty a dieta nie su po tomto este pripravene.
alebo len personal naliehal na tlacenie, pricom "nebol este cas"
alebo zena mala nevhodnu porodnu polohu a uz nevladala.. tam mozno stacilo polohu zmenit .
podla svetovych porodnikov je normalne, ak 2.porodna faza (vypudzovacia, cize samotne tlacenie) trva aj viac ako 45min. avsak nie na slovensku.. zial nasi porodnici "nemaju cas".

@miriam11 myslim, ze sa mylis.. ide prave o dieta! v drvivej vacsine pripadov ich k tomu vedie prave to,ohlad na dieta.. chcu mu zabezpecit dobry start do zivota a zial, nase porodnice praktizuju este vela, prevela zbytocnych a skodlivych zasahov...
zvacsa ide o krok planovany, po nastudovani si vsetkych pre a proti. casto tie zeny robia nemozne, aby si zabezpecili zdravotnicky sprievod. a v tomto im nasa krajina VEDOME kladie polena pod nohy . keby adpon riesili zufaly stav a skodlive praktiky v porodniciach.. ale ani to nie..

beronsche
21. jún 2021

@stanka242 ako ako PA vnimas rutinne zasahy? plosne podavanie medikamentov, riadeny porod, nemoznost vyberu porodnej polohy, rutinny nastrih, separovanie novorodencov a pod.?

beronsche
21. jún 2021

@mima122 drzim ti palce!

ukulela
21. jún 2021

@mamamasama prepáč. Pred nástupom pôrodnic bežne ženy umierali pri/po porodoch. Ak si žena verí, bábo je dobre otočene a všetko ok, nech rodí doma. Ale netvrd, že pôrodnice veci len komplikujú. Jasné, ku vyspelemu prístupu máme ďaleko. Ale ja by som doma neporodila. Pri tom tehotenstvo tip top.

nedockavasom
21. jún 2021

@beronsche kravina... ja som mala pri prvom silny pocit, ze musim tlacit.. mala som pri sebe personal, ktoremu som to povedala..ok, tlacte... nedalo sa... nakoniec mi.museli maleho pomahat dostat von ako sa dalo... a to som citila, ze tlacit musim.. vdakabohu za nemocnice a personal

sonicka19983
21. jún 2021

Zaujímavé 🙂 ja som dva krát rodila v nemocnici a lekár doslova iba asistoval...všetko sa.nechalo na mňa..jediný problém bol že mi pri prvom zatlačila sestrička na brucho...v oboch prípadoch epidural nedali veď načo...pôrod postupoval ako mal...lenže po veľkej strate krvi som dostala dve infúzie krvi čiže doma neviem neviem....aj kus placenty zostal vnútri...aj to neviem ako by som absolvovala...darmo tých 4-5 dní po pôrode je dôležité aby bola pozorovana rodička aj dieťa...čiže kľudne odrodiť doma ale potom šup nemocka...

julia2018
21. jún 2021

Mne sa strasne páčia v kazdej diskusii všetky tie príspevky v zmysle “ale ja keby som rodila doma, tak…”
Proste si doma narodila, nechcela, nemala na to dôvod. Rozhodla si sa rodiť v nemocnici a tvoje rozhodnutie bolo pre teba najsprávnejšie. Rovnako ako pre inú ženu je jej rozhodnutie kde rodiť najsprávnejšie.
A Sonička, keby nechali všetko na teba, tak to nikto netlačí na brucho, mimochodom. A ďalšia vec je epidurálka. Žiadna žena rodiaca doma by si epidurál nezvolila. Nechali ťa vybrať pôrodnú polohu? Nechali ťa rozhodnúť či mozes piť, jesť, ísť do sprchy? Či chceš infúziu, či chceš pretrhnúť plodove obaly?
Ja som teda do nemocnice po domácom pôrode nesla, pediatrička s tým problém nemala, gynekológ dtto. Povedal mi tak maximálne že či som normálna, že dva dni po pôrode som u neho, že druha by týžden nevstala a zasmial sa.
A čo sa týka úmrtia pri porodoch v minulosti. Tie príčiny tam boli rôzne - od nedostatočnej hygieny(chirurgická dezinfekcia rúk sa začala používať v polovici šesťdesiatych rokov - pri pôrodoch sa nepoužíva dodnes), neboli zobrazovacie metódy, nikto nevedel, v akom stave je plod, v dnešnej dobe sa väčšina postihnutých deti umelo potratí a k pôrodu ani nedôjde atd. A teda u nás v rodine za posledných 150 rokov neumrela pri pôrode ani jedna žena, ani jedno dieťa.

lenkakravcova
21. jún 2021

@beronsche No ja ti neviem. Ja som si nedǘala žiadnu oblbovačku, ani epidurálku, ani nič mi nedávali okrem oxitocínu už po pôrode, a prebehlo to hladko. Neviem si predstaviť doma rodiť. Ja by som sa bála. Predsa len, tam po pôrode sa postarali o dieťatko (najprv ho dali na mňa a potom sa o ňho postarali, kým ja som si oddýchla tých pár hodín. Bola som z toho celého totálne vyčerpaná. A spánok bol super 🙂 Doma si to neviem predstaviť. Ale tak nech si robí kto chce čo chce. Ja uprednostňujem pôrodnicu. Nemám z toho žiadne vážne následky, a ani nástrih mi nerobili.

basska_b
21. jún 2021

@aknamorka22 Nemusí ísť potom do nemocnice, len v prípade komplikácií. Narodenie oznámi na matrike a vyšetrenia robí pediater. Baby, sak odpovedajte k veci... každého súkromná vec a zodpovednosť

beronsche
21. jún 2021

@nedockavasom nerozumiem, co ma byt "kravina".. Zrejme sme sa nepochopili..
Reagujem na tvrdenie, ze zena z vlastnej vole "odmietala" tlacit, protitvrdenim, ze pri fyziologickom priebehu zena nemoze nic take odmietat, to jednoducho nie je mozne... Ano, stane sa, ze dieta nejde vytlacit a to z roznych pricin - niektore som spomenula..

Len tak zo zvedavosti sa ta opytam - mala si porod indikovany (vyvolavany)? boli ti podane nejake medikamenty? aka bola porodna poloha?
Ako dlho trvala vypudzovacia faza?
Napr. u mna to bolo cca hodinu, kedy som doslova citila ako dieta pocas kontrakcie zostupi dole a po kontrakcii zase "vybehne" hore.. Vo vacsine nemocnic na slovensku je praxou toto vyhodnotit ako nepostupujuci porod a nasledne dokonca nie je vynimkou ani aplikacia zakazanej kristellovej expresie, co je to zname "tlacenie a skakanie po bruchu"..

@sonicka19983 placenta sa zvykne neodlucit cela, ak sa jej "pomaha", cize lekar sa snazi urychlit odlucenie placenty zatahanim za pupocnik... Tym ale rozhodne netvrdim, ze sa to stalo aj u teba. nedovolila by som si sudit priebeh porodu z kratkeho popisu.. Aj na zastavenie krvacania su urcite techniky, ale opat, pisem vo vseobecnosti..

@lenkakravcova ale ved takto to ma byt. Aby kazda zena (za predpokladu fyziologickeho tehotenstva) mala moznost vyberu... Ty si bola velmi spokojna priebehom porodu a to je fajn.
Napr. ja by som nezniesla odlucenie od dietata, takze v rovnakej situacii by som spokojna nebola.
A o tom to je, ze neexistuje jeden univerzalny navod, jedina spravna pravda.. Kazda z nas je ina (nie lepsia a horsia ako matka, len jednoducho ina) ale nase porodnictvo zvolilo jeden jediny univerzalny postup a koniec debaty... To je na tom to tragicke..

beronsche
21. jún 2021

@basska_b ano mas pravdu, zvrhava sa to zase na debatu pre a proti.. Ospravedlnujem sa @mima122 za spamovanie jej temy. Dufam, ze sa ti podarilo PA zohnat!

whatever1
21. jún 2021

@beronsche Neviem kde si rodila ty, ale mňa teda v pôrodnici nikto k ničomu nenútil, na všetko si pýtali súhlas, mohla som si vybrať polohu aku som chcela, nič sa
nerobilo bez môjho vedomia, žiadne lieky do mna nepchali nasilu. Štátna nemocnica, neplatila som nič.

beronsche
21. jún 2021

@whatever1 super! zial, tvoja skusenost na slovensku nie je standardom..

urpin
26. jún 2021

@mima122 Ahoj aj ja som nad tym uvazovala velmi drzim palce - dobre duly skus v Cesku Trinec, Frydek - ja som rodila v CR v Trinci a super - splnia ti porodne plany - a da sa rodit aj ambulantne - ak chces pis spravu a idem kuknut tie duly a poslem ti kontakt ak este mam

aknamorka22
26. jún 2021

@whatever1 a kde si rodila ty? Ja v štátnej nemocnici, kde mi pri tlačení priviazali nohy o tie držiaky a pri otázke čo mi to pichaju som dostala odpoveď: "Liečik, ktorý vám pomôže." 🙂