icon

Adaptácia detí v Čechách

21. máj 2025

Ahojte, poprosím Vaše skúsenosti, ako si zvykli deti v Čechách, ako ich prijali spolužiaci (zvlášť ma zaujímajú skúsenosti z menších miest, kde to zatiaľ nie je multikultúrne, bude asi jediná cudzinka v triede).
Momentálne moje dieťa navštevuje prvý stupeň ZŠ.
Tiež ma zaujíma, ako ste si zvykli vy 🙂

lila246
21. máj 2025

mala oprava -- predpokladam ze nemyliš Čechy, ale Česko. Čechy, Slezko a Morava tvoria Česko (Česku republiku). Ludia v ČR su na toto dosť haklivi, hlavne teda tí na morave 🙂 ked si ale naozaj myslela iba čechy tak sa ospravedlnujem a ber tento komentar ako bezpredmetny.

autor
21. máj 2025

Podla tejto mapy este Cechy, ale dik za info, nevedela som.

sisaka
21. máj 2025

Neviem, či je to tým, že som vyrastala v Československu, časť mojej aj manželovej rodiny je odtiaľ (kedysi to bolo bežné), v zahraničí sa tiež stále združujeme Česi a Slováci, takže pre mňa Česko rozhodne nie je cudzina, na ktorú si treba zvykať. Často chodime na Slovensko cez Prahu a potom ideme ďalej autom - nevidím rozdiel v týchto dvoch krajinách a nemala by som si na čo zvykať. Jazyk ovládam na slušnej úrovni, nevidím rozdiel v čitani knižiek po slovensky alebo česky a aj keď hovoríme v Česku po slovensky ešte sa nestalo, žeby nám nerozumeli i keď teda nemám problém im to preložiť do češtiny. Čo sa týka detí, tie si zvyknú aj na úplne rozdielnu kultúru a jazyk, nie to na niečo tak príbuzné ako je čeština a česká mentalita/kultura.

diewcatqoo
21. máj 2025

Syn je druhak, doma rozpravame iba slovensky a nema najmensi problem s cestinou. S nami rozprava len slovensky, inak s kamaratmi po cesky. Ked obcas pocuju kamosi, ako sa bavi s nami, tak sa pytaju, ci je Slovak. Raz sa ho pytal jeden, ci je z Ukrajiny. Syn sa tu uz ale narodil, takze s cestinou vyrasta v podstate odmalicka.
Si si ista, ze tvoje dieta bude jediny cudzinec? Je tu dost vela ukrajincov vsade. My sme tiez male mesto a syn ma v triede 3 spoluziacky z UA.

autor
21. máj 2025
@sisaka

Neviem, či je to tým, že som vyrastala v Československu, časť mojej aj manželovej rodiny je odtiaľ (kedysi to bolo bežné), v zahraničí sa tiež stále združujeme Česi a Slováci, takže pre mňa Česko rozhodne nie je cudzina, na ktorú si treba zvykať. Často chodime na Slovensko cez Prahu a potom ideme ďalej autom - nevidím rozdiel v týchto dvoch krajinách a nemala by som si na čo zvykať. Jazyk ovládam na slušnej úrovni, nevidím rozdiel v čitani knižiek po slovensky alebo česky a aj keď hovoríme v Česku po slovensky ešte sa nestalo, žeby nám nerozumeli i keď teda nemám problém im to preložiť do češtiny. Čo sa týka detí, tie si zvyknú aj na úplne rozdielnu kultúru a jazyk, nie to na niečo tak príbuzné ako je čeština a česká mentalita/kultura.

@sisaka moje deti nevyrastaju na Slovensku, bude to pre ne dost velky kulturny sok, ci uz Slovensko alebo Cesko, ale slovensky vedia, pustam aj ceske rozpravky, takze toto az tak neriesim, oni si zvyknu. Skor obcas citam celkom rasisticke diskusie Cechov a trosku sa bojim prijatia zo strany ceskych bratov 🙂 z toho co citam uz maju dost aj Ukrajincov, ale internet znesie vela a preto ma zaujimaju skusenosti.

kiki68
21. máj 2025

Tak ine je Slovensko a ine je Ukrajina. Nemala by som sa, mam tam kopec kamosov a rodiny.

simca06022011
21. máj 2025

neries diskusie, realita je casto uplne ina ako nejake diskusie... vsade najdes frflosov. Bezne slovenske rodiny chodia hore dole, aj od nas odisli so skolakom zo SR do ciech, zase na strednu pojde do sr.. na vs kto vie :DDD jazyk si budu musiet zvyknut, ak to nie je prirodzene pre nich, pretoze predsa ine je ked niekto vyrastal v slovensko ceskom prostredi = my sme bezne literaturu citali v cestine, telka v cestine... dnesne deti toho maju menej v cestine, takze nemusia vsetko rozumiet. Budu speci slova. Rovnako tak bratia Cesi nerozumeju sem tam :D ale ziadna katastrofa

autor
21. máj 2025
@diewcatqoo

Syn je druhak, doma rozpravame iba slovensky a nema najmensi problem s cestinou. S nami rozprava len slovensky, inak s kamaratmi po cesky. Ked obcas pocuju kamosi, ako sa bavi s nami, tak sa pytaju, ci je Slovak. Raz sa ho pytal jeden, ci je z Ukrajiny. Syn sa tu uz ale narodil, takze s cestinou vyrasta v podstate odmalicka.
Si si ista, ze tvoje dieta bude jediny cudzinec? Je tu dost vela ukrajincov vsade. My sme tiez male mesto a syn ma v triede 3 spoluziacky z UA.

@diewcatqoo moja je dost citliva, teraz je zvyknuta na velmi dobry multikulturny kolektiv, bojim sa, ze nie je zvyknuta na nas ceskoslovensky "temperament". Inak vsetky ostatne podmienky by boli pre rodinu fajn a vyhodne, ja sa tesim, len ten strach o malu ma trosku trápi.

sisaka
21. máj 2025

Autorka - ak aj žijete v inej kultúre, tak predpokladam, že doma sa netvarite , že ste Nemci, Briti a s dieťaťom minimálne ty ako matka rozprávaš po slovensky a odovzdávaš jej aj nejaké kultúrne dedičstvo, takže nejaká slovenská/česká mentalita/kultura by nemala byť pre dieťa šokom. Multikultúrne prostredie by som v Čechách nečakala, ale nevidela by som to ako problém - ako si dieťa zvykne, že v triede sú deti všetkých možných rás a národnosti, tak si zvykne, že sú tam len biele deti a možno jedno-dve inej farby pleti, ja by som v tom problém fakt nevidela a už vonkoncom nie u malých detí.
Nežijem na Slovensku, deti tiež nevyrastali na Slovensku/v Čechách, ale nemajú problém sa v týchto krajinách pohybovať a ich mentalita je im stále blízka 🤷‍♀️