icon

Ako postupovať pri sťahovaní do Čiech?

lia_
9. dec 2025

Ahojte, rada by som sa informovala ako najlepšie postupovať..
Ja som zo Slovenska, momentálne žijem aj pracujem (TPP) na Slovensku a teda som aj poistená tu.
Priateľ je Čech, podniká a žije v ČR. Máme vzťah na diaľku. Riešime spoločnú budúcnosť a založenie rodiny. Pravdepodobne sa ja budem sťahovať do ČR. Pred dvomi rokmi som otehotnela, žiaľ o dieťa som prišla. Jediné, čo som riešila bol tehotenský príspevok na SR.
Rada by som to skúsila znovu, chcela by som zostať zamestnaná vo svojej práci a plynuje prejsť na MD. Zároveň máme záujem pravdepodobne rodiť v ČR. Zatiaľ som si naštudovala, že môžem rodiť v zahraničí, následne mi to vie moja poisťovňa preplatiť. Neviem ale či nahlásiť dieťa na moje alebo partnerove poistenie, pediatra predpokladám, že v ČR, trvalý pobyt (dieťaťa) neviem kde bude lepšie. Materskú budem poberať zo SR. Neviem ale, či a za akých podmienok získať aj príspevok pri narodení dieťaťa zo SR, alebo prídavky na dieťa, takisto ako riešiť rodičovskú? Ako vyriešiť občianstvo dieťaťu..po pôrode plánujem zostať na SR asi 3 mesiace. Potom postupné sťahovanie. Riešite prosím niekto čosi obdobné?
anekomNevnezabysqlpodstatné nevynechala.. Vopred ďakujem za prípadnú radu.

anonym_449265
9. dec 2025

@lia_ jednu radu ti viem dat, a to zo skusenosti. Najprv byvajte spolu ! A potom plánujte, a zalozte si rodinu ... pre dobro vsetkym !
Ja som mala vztah na dialku s Cechom, potom som sa tam stahovala, zila som s nim 1,5 roka ... viac som nezvládla ... (iná mentalita, rozmyslanie ... vsetko, co ti teraz pripadá pozitovne, tam sa nedalo vydrzat ...)
Drzím palecky a vela stastia prajem !

miriamzba
9. dec 2025
@anonym_449265

@lia_ jednu radu ti viem dat, a to zo skusenosti. Najprv byvajte spolu ! A potom plánujte, a zalozte si rodinu ... pre dobro vsetkym !
Ja som mala vztah na dialku s Cechom, potom som sa tam stahovala, zila som s nim 1,5 roka ... viac som nezvládla ... (iná mentalita, rozmyslanie ... vsetko, co ti teraz pripadá pozitovne, tam sa nedalo vydrzat ...)
Drzím palecky a vela stastia prajem !

@anonym_449265 ahoj, čo konkrétne Ti vadilo na tej mentalite? Alebo v čom boli také najvacsie rozdiely?

anonym_449265
9. dec 2025
@miriamzba

@anonym_449265 ahoj, čo konkrétne Ti vadilo na tej mentalite? Alebo v čom boli také najvacsie rozdiely?

@miriamzba hlavne tá "sloboda", ze oni proste zili uplne iné zivoty, samé párty, cestovanie, krcmy ... kazdy vikend niekam ... na pivko kazdy den, a to tam bolo normálka (aj mladi ludia). Bud som ja narazila na debila (ale vsetci jeho kamosi, a znamí boli taky - okolie Brno).
Nezvykla som si ... potom samozrejme aj nevera .. atd. Tiez som mala pocit, ze tam baby tolerujú ... ja som nevedela.
Kazdopádne, aj keby nebol Cech a v CR, aj tak by som radila zit s tym clovekom pred tym, ako sa rozhodnu pre deti ... clovek je uplne iny, ked s nim uz zijes ...

anonym_96dd9d
9. dec 2025
@anonym_449265

@miriamzba hlavne tá "sloboda", ze oni proste zili uplne iné zivoty, samé párty, cestovanie, krcmy ... kazdy vikend niekam ... na pivko kazdy den, a to tam bolo normálka (aj mladi ludia). Bud som ja narazila na debila (ale vsetci jeho kamosi, a znamí boli taky - okolie Brno).
Nezvykla som si ... potom samozrejme aj nevera .. atd. Tiez som mala pocit, ze tam baby tolerujú ... ja som nevedela.
Kazdopádne, aj keby nebol Cech a v CR, aj tak by som radila zit s tym clovekom pred tym, ako sa rozhodnu pre deti ... clovek je uplne iny, ked s nim uz zijes ...

@anonym_449265 súhlasím, celá mentalita tam stojí na hospodách, každodenne na pivo, muži, ženy. Nevery bežne. Nepoznám jednu rodinu s pekným rodinným životom, príklad pre deti. Žiaden rešpekt k žene. Samé vulgarizmy všade. To je Ostrava a okolie. Hodnota človeka je tam podľa toho, koľko má peňazí a majetku.

kitycat
9. dec 2025

@lia_ uplny gulas... robit tu, rodit tam, byvat tu a potom tam? Preco? Lebo SK da viac penazi na dieta, ze? Tehotenske, materska, rodicovsky, porodne a pridavky len taky fukot

A kedy chcete spolu zit? Prezivat vztah, to rastuce brucho a potom male ked budete kazdy inde?

lia_
autor
9. dec 2025
@kitycat

@lia_ uplny gulas... robit tu, rodit tam, byvat tu a potom tam? Preco? Lebo SK da viac penazi na dieta, ze? Tehotenske, materska, rodicovsky, porodne a pridavky len taky fukot

A kedy chcete spolu zit? Prezivat vztah, to rastuce brucho a potom male ked budete kazdy inde?

@kitycat tak logicky, že chcem vyriešiť tieto veci na SR keďže tu žijem a pracujem a teda do materskej aj robiť budem. Rodila by som radšej v ČR ako na SR z osobných traumatickych dôvodov. A pobudnúť tu prvé mesiace a následne riešiť sťahovanie až. Nemám čas 2 roky aby som sa pokojne presťahovala do ČR, zamestnala sa, odpracovala čo treba, aby som následne mohla riešiť rodinu... žiaľ nemám 20.. a áno myslím, že keď na SR pracujem XY rokov a odvádzam všetko ako mam, že mám logicky nárok na čo každá Slovenka. Chcem to samozrejme riešiť legislatívne správne a preto som sem aj písala. Mimochodom v ČR je vyšší rodicovsky ako na SR a vôbec po ňom netúžim.. akurát sa snažím vo všetkom zorientovať

kitycat
9. dec 2025

Neviem o tom, ze by cesky rodicak trhal rekordy, aj ked sa zvysoval... preco si uz davno nepresla do Ciech, aby si sa potom zase na SK od toho princa nevratila spat aj s dietatom led spolu vobec nezijete a pojdes za nim az s 3m dietatom... v ceskych porodniciach najdes rovnako vela traumatickych zazitkov

lia_
autor
9. dec 2025
@kitycat

Neviem o tom, ze by cesky rodicak trhal rekordy, aj ked sa zvysoval... preco si uz davno nepresla do Ciech, aby si sa potom zase na SK od toho princa nevratila spat aj s dietatom led spolu vobec nezijete a pojdes za nim az s 3m dietatom... v ceskych porodniciach najdes rovnako vela traumatickych zazitkov

@kitycat prepáčte ale tieto dôvody vám písať určite nebudem. Ja som sa sem prišla poradiť so ženami, ktoré to napr. už riešili a nie počúvať múdra k tomu ako mam žiť.

anonym_df828d
Odpoveď bola odstránená