Dvojité občianstvo

katka3212
7. feb 2023

Ahojte, vedel by mi niekto poradiť ako to je s občianstvom ?
Som Slovenka, priatel je Poliak . Nie sme zobratý, ale plánujem rodiť na Slovensku . Chcela by som, aby mal obidva občianstva.

To druhe sa vybavuje neskôr? A po narodení získa automaticky moje ?

Ďakujem

yanni
7. feb 2023

@katka3212 No zalezi ake podmienky su v Polsku. Normalne by malo mat dieta (nezalezi, ci ste zobrati alebo nie) automaticky aj po tebe aj po ocovi. Polske doklady (RL a pas) si ale budete musiet vybavit. To si uz ale musis zistit ty, ako sa to vybavuje. Bud priamo v Polsku alebo cez polsku ambasadu.

lavinis
7. feb 2023

@katka3212 to závisí, či Polsko uznava dvojité občianstvo a aké majú pravidlá. Slovensko uznáva práve v prípadoch detí alebo aj manželstva, ja mám napr dvojité občianstvo a tiež môj syn. Ale v krajine môjho muža dvojité občianstvo neuznávajú takže tam sa na môjho syna pozerajú tak, ako by bol len občanom ich krajiny.

katka3212
autor
7. feb 2023

@yanni na Slovensku na matrike mi povedala že nevie, že na RL bude len moje - slovenské občianstvo . Boli sme vybavovať priezvisko

queen_mary
7. feb 2023

Nech priatel zavola na polsky konzulat a informuje sa tam.

katka3212
autor
7. feb 2023

@lavinis Polsko tiež uznáva

bluemoon24
7. feb 2023

@katka3212 ja jsem rodila na Slovensku (muz je slovak) dite dostalo slovenske obcanstvi a slovensky RL, nasledne jsem pres specialni matriku v Brne zadala o ceske obcanstvi a cesky rodny list. Pokud Polsko uznava dvoji obcanstvi, postup bude stejny 🙂

yanni
7. feb 2023

@katka3212 Ano, ked porodis na SK, ty si Slovenka, dieta dostane SK RL, co sa tyka SK papierov nemusis nic vybavovat. Ale ak porodis na SK a chces polske po otcovi, tak to polske obcianstvosice ziska dieta automaticky narodenim/povodom ale potrebujes na to aj doklady, aby sa mohol tym polskym obcianstvom aj preukazat. S tymto nema slovenska matrika nic slopocne. Ty si musis zistit, ako ca vybavuju polske papiere. Pravdepodobne asi podobne ako slovenske, pre deti narodene v zahranici. Cize SK RL dat prelozit, mozno aj apostilovat, poslat na nejaku specialnu matriku do polska alebo vybavit cez ambasadu. To si uz musis zistit ty ako a co polska strana vyzaduje.

yanni
7. feb 2023

@bluemoon24 ano presne tak sa to väcsinou vybavuje. Ja mam dvojite (DE-SK), rodila som v DE a presne tak sa vybavuje aj SK. DE RL prelozit a specialna matrika v BA vydava SK RL pre deti Slovakov narodenych v zahranici. Takze bude to podobne aj v POlsku.

sono2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sono2
8. feb 2023

@yanni ale to bolo pre rokmi nie?
Teraz dieťa výlučne Slovákom nedostane napríklad v rakúsku občianstvo. Rodný list v nemčine áno ale občianstvo nie. Iné je, keď je rodič Rakúšan.

yanni
8. feb 2023

@sono2 nie je. Dcera sa mi narodila koncom decembra 18 a SK RL som jej vybavovala az ked mala 1,5 roka. Ono treba brat do ubahy aj konkretne kriteria jednotlivych statov. Rakusania su taki aki su a neuznavaju dvojite obcianstvo. KOnkretne viem, ze jed sa cudzinec chce eingebürgern, tak sa svojho povodneho musis vzdat. Ako je to pri jednom z rodicov s rakuskym obcianstvom presne neviem, ci dieta moze mat po oboch rodicoch. V kazdom pripade v DE dostane dieta rodicov cudzincov automaticky pri narodeni nemecke ak aspon jeden z rodicov splna podmienky na ziskanie DE obcianstva (aj ked on napr. nikdy nepoziada). U rodicov nemec-cudzinec je jasne=nemecke automaticky a cudzie zalezi od tej konkretnej krajiny, Nase deti maju obe obcianstva ale ziskane povodom. Aj keby sa natrodili v hotentotsku, mali by automaticky povodom po nas rodicoch de a sk.
Tu v tomto pripade aj Polsko umoznuje mat oba, tak porodom na SK si zakladatelka ulahci vybavenie SK, lebo hned ziska sk rl a tym moze ist vybavit prve doklady (OP, pas). Polske si musia vybavit ako hore pisem. Keby porodila v Polsku, tak to ma opacne, vybavovat by musela slovensky rl cez osobitnu matriku v BA.

sono2
8. feb 2023

@yanni jasne.
Rakúsku to takto neni.
Ja by kľudne nechala deťom len rakúske občianstvo. Aj keď už nárok dávno mame.
Nechce sa nám dotoho