Ako sa žije v Prahe? Diskutujme o živote a cenách
Ahojte? Žije niekto v Prahe?
Uvažujeme s manželom o presťahovaní,kvôli pracovnej príležitosti ktorú dostal, avšak máme trochu obavy. Ako je to tam s cenami? Celkovo so životom🙂?
@amelia89 uvazovali ste, ze sa prestahujete do BA? Dobre ste spravili, ze ste ostali v prahe. Nas hneva ako dopadli volby, noviny uz radsej citam iba sporadicky, lebo mi je potom iba do placu, kam to s touto krajinou smeruje. Nam sa inac po financnej stranke zije dobre, len chcela by som, aby dieta vyrastalo v normalnejsej krajine, aby necitilo potrebu hned po strednej skole ist prec, aby som sa dozila nejakeho dochodku a videla, ze sa krajina niekam posuva, hlavne co sa tyka zdravotnictva a skolstva. Ano, citala som vyjadrenie Zahumenskeho, tiez poznam ludi, ktori chodili do Prahy, ked im zistili rakovinu.
@hanaxxx Premyslas velmi podobne ako ja. Mna tie volby hrozne trapia, vseobecne to napredovanie Slovenska,mam tam celu rodinu a je mi z toho smutno. Je tam velmi malo pokrokoveho myslenia (teraz myslim zo strany statu - aktualneho) lebo inak slovaci su velmi sikovni ludia,len proste ti mudri a sikovni to velakrat s tou krajinou vzdaju lebo inde to jednoducho bude pre nich lepsie…
Uvazovali sme kvoli tomu ze sme mali prve dieta,bola som tehotna s druhym a chybala mi rodina proste. Ale kedze moja rodina ani z Bratislavy nie je, pozerali sme ceny bytov,pracovne ponuky a jednoznacne sme si povedali ze to by bol proste velky krok spat pre nas. + vsetky tie dalsie veci co som uz pisala.
Kupa bytu= akoze toto je momentalne asi najvacsie minus. Taky normalny 3+kk v novostavbe, v dobre dostupnej stvrti sa moze pohybovat tak okolo 500 000€ a vyssie. V prerobenom byte,v dobrom stave to bude o nieco menej. Problem je ale aj vyska uroku ktora je momentalne okolo 6%. Predpoklada sa ze nejaky pokles nastane ale ziadne terno to asi nebude veru.
@amelia89 500 tis, to je veru hodne, to si len tak hocikto nemoze dovolit.
Rozmyslame aj my vselijako, nevieme sa rozhodnut, co spravit, aby to bolo pre nas dobre. Keby tak clovek videl do buducnosti.
S tou rodinou ta uplne chapem, tiez som zacala mat taketo pocity, ked som zostala doma s dietatom. Je to uplne ine, ked ma clovek rodinu blizko. My v BA tiez nikoho nemame.
Za mňa krásne mesto. Bežný Čech do centra nechodí. Ceny ako v BA, ale v akciách nakúpiš lepšie ako v BA. Doprava super, všade sa dostaneš metrom, ektričkou alebo trolejbusom, naučíš sa ich kombinovať a auto ti netreba, zdravotníctvo na úplne inej úrovni ako u nás. Obchody od výmyslu, množstvo turistických atrakcií, ja keby som mala možnosť išla by som hneď. Prácu si zozenieš, jediná nevýhoda veľa cudzincov.
Chcem sa vas opytat, oplati sa robit v prahe chyznu? Lebo pozeram najmy garsoniek.... Mi to pripada vsetko ako v Bratislave tie platy..

@hanaxxx moj muz je IT (senior devOps) je to naozaj velky rozdiel. Pozeral pracovne ponuky 2-3 roky spat ked sme chvilu vahali co dalej v Bratislave a to sa nedalo porovnat naozaj.
A co sa tyka bytov, mam prehlad jasne rada ti poviem ale mas na mysli prenajom alebo kupu?