Ako vybaviť sťahovanie zo Slovenska do Česka?
Ano viem, teraz tu budem mat 300 komentarov, ako sa kazdu chvilu niekto bali prec. A ze teda mame ist, nikto nas tu nedrzi. Ja som kedysi patrila medzi tych poslednych, co by odtialto chceli odist. Ale po vcerajsku sa zacinam realne zaujimat o to, co vsetko a ako vybavit, ak by som muzovi povedala ze dobre, podme(on chcel ist uz davno). Nejde o 2 pohlavia. Ide o to, co dalsie do ustavy Fico dostal tym, ze mu KDH sadlo na lep. Ze nas realne mozu vyviest z Europskej unie. Nezostanem tu, ak Slovensko nebude sucastou Eu. A to sa zatial stale povazujem za hrdu Slovenku(aj ked sa neskutocne hanbim za volbu velkej casti ludi).
Cize ma zaujima, tie co ste odisli, co treba spravit, "ako sa to robi" atd. Ako odhlasit dieta zo skoly a prihlasit v Cesku. Ako odhlasit lekarov, daju mi zdravotne zaznamy do ruk? Ako zdrusit 2. a 3. pilier. Resp. co s nimi, daju sa vobec zrusit, "preniest" alebo co? A dalsie veci ktore treba vybavit, zrusit, nahlasit...
Ja len dufam, ze na toto vsetko budeme mat cas(kedze este o tom len rozmyslam a rozhodnutie moze prist zo dna na den, z hodiny na hodinu) a nebudeme odtialto "utekat" len s tym najnutnejsim.
Mozete reagovat posmesne, nezabranim vam v tom, ale budem take komentare ignorovat.
Tým nechcem napísať že nikam nechoď len si daj dole ružové okuliare a pozri sa realite do očí skôr ako narazíš. Zatiaľ mám pocit že snívaš.
Najdi si tam byt,ci dom,najmi stahovakov a sup stahovat sa.Ved to je jednoduche,nic zlozite.Pekne ti vsetko nalozia do velkeho auta a vylozia v cr pred domom,ci bytom.
@anonym_autor áno ale pozor nie všade a do okrajových častí. Čiže v podstate na začiatok sídliska keď to mám zjednodušiť. A Praha má časti kde kúpiš byt lacnejšie ale bývať tam nechceš. Ako píšem môj muž je Pražák ja viem ako vyzerá Praha aj kade ide metro aj časti Prahy poznám. Nie z výletu ale reálneho života. Je to krásne mesto ale extrémne drahé. Drahé pre život preto sa ľudia sťahujú mimo Prahu.
Brno poznám tiež veľmi dobre.
@mateson2004 áno ceny sú vysoké a nezabúdaj štvrť je veľmi dôležitá, že.
@anonym_2afdb2 tak nepoznáme ich finančné možnosti. Treba sú na tom tak, že kúpia v Prahe byt v pohode
@anonym_2afdb2 tak nepoznáme ich finančné možnosti. Treba sú na tom tak, že kúpia v Prahe byt v pohode
@mateson2004 tak áno možné to je. Muž byt v Prahe má takže ja riešiť nemusím. Momentálne v podnájme.Ale ceny dobre poznám aj problém nájsť podnájom. Núdza o podnajomnikov nie je,tam je dopyt obrovský.
@anonym_autor Slovensko má v pláne vystúpiť z EU?
@mateson2004 alebo nas odtial vyhodia.uz teraz sme nedôveryhodný člen spolocenstva
Najdi si tam byt,ci dom,najmi stahovakov a sup stahovat sa.Ved to je jednoduche,nic zlozite.Pekne ti vsetko nalozia do velkeho auta a vylozia v cr pred domom,ci bytom.
@vladuska20 ty asi nebudes najostrejsia ceruzka v peracniku... ale skor si tym asi chcela povedat, ze co my brani. mam sa zbalit a ist, presne ako som cakala aj taketo komentare. takze dalej uz ignorujem.
@anonym_autor v prispevku o 12:31 to mas pekne zhrnute a ano, budes to riesit postupne.
Snad by som len doplnila, ze zariadit si cesku simku hned na zaciatku, pretoze ked budes hladat pracu, potencialny zamestnavatel ti nemusi chciet volat na slovenske cislo a sama sa tym vyšachuješ z hry. Nehovoriac o tom, ked budete zhanat ci uz podnajom alebo kupu bytu, tak objednat sa na obhliadku okamzite a z ceskeho cisla. O byty, ci uz podnajom alebo kupa, je strasna bitka a urob si uz vopred prehlad o cenach v jednotlivych stvrtiach miest. Ak by to bolo v Prahe alebo Brne, tak oblast na byvanie hladat podla miesta prace, inak stravis hodiny dochadzanim.
A dietatu hladat tiez skolu v tej oblasti, aj ked bez trvaleho pobytu to budete mat tazke. Ale ak nechces, aby hovorilo cesky, tak skus mrknut sukromne skoly s anglictinou (hlavne tie cenniky 😉). A kazdy rok budes na Sk posielat doklad, ze dieta absolvovalo vyuku v inom clenskom state EU.
A co sa tyka dochodku, tak to co mas v pilieroch na SK ti tam zostava, v CZ by si si zacala na dochodok setrit od nuly. Ak sa raz dochodku dozijeme a systemy sa nezmenia, tak budes cerpat z kazdeho statu EU pomerovu ciastku podla odrobenych rokov v danom state atd. Moj svokor takto pobera dochodok z 3 krajin EU.
Co sa tyka lekarov, tak slovenskych lekarov zaziadas o vypis zo zdrav. dokumentacie. Moji si napr zaziadali emaily na lekarov v CZ a rovno im to zaslali elektronicky. Zdrav. poistenie ziskas samozrejme zamestnanim sa, alebo budes samoplatca.
Vela šťastia! 🍀
@lin_a ano, je mi jasne ze sukromne skoly stoja tak 1500-2000€ mesacne...
co sa tyka 2. a 3. plliera, ak tu fico zmeni rezim, neviem ci by mi nieco vyplatili. ak to tu bude ako v bielorusku, aj sa sem budem bat ist na navstevu, aby ma nahodou nezatkli.
@lin_a a dakujem.
@anonym_autor neboj, nie je to žiadna raketová veda. Len sa teda treba pripraviť na to, že tu v ČR neexistujú žiadne pritiahnuté socdávky ako na SK, typu plošné rodinné prídavky, pôrodné, tehotenské, kočíkovné, doplatky hypotéky a podobné nezmysly. Ak má manžel sro, tak je to výhoda oproti osvč, pretože doplatky na soc a zdrav sú pri trošku vyšších číslach otrasné, zálohy to isté. Vybavte si ihneď prechodné pobyty, pretože až po 5 rokoch PP máte nárok získať trvalý pobyt, tak aby sa vám to počítalo čo najskôr po presťahovaní. K pp stačí nájomná zmluva alebo vlastnícka zmluva k bytu a výpis z účtu vedený na vaše mená. Ak si nebudete hneď rušiť TO na SK, tak príslušný úrad na SK budete musieť doložiť doklad o úhrade poplatkov za vývoz odpadu v ČR, aby vám stopli platby. Čo sa týka dieťaťa, požiadaš vedenie školy o uvoľnenie na štúdium v zahraničí, škola to obvykle schváli bez problémov, ale musia byť prijaté už na na školu v ČR, takže toto by som riešila asi ako prvé. Neviem ako staré dieťa je a teda - aby som nekecala, neviem, či to ešte platí - ale po nástupe do cz školy bude musieť v každom ročníku ísť aj na preskúšanie na SK (možno sa to už robí aj distančne alebo to úplne zrušili), pretože stále bude iba uvoľnené na štúdium. Už si nepamätám, či to bolo do doby získania TP alebo občianstva (riešila som celý proces švagrinej, ale je to už dosť dávno). Samozrejme sa musíte odhlásiť zo zdrav.poistenia a prihlásiť sa v ČR. Piliere netuším, tie sme my vtedy neriešili, ale je nezmysel, aby ti v nich peniaze blokovali. Poradila by som ti oboslať všetky relevantné inštitúcie - od školy pre deti (v CZ je v niektorých mestách problém s kapacitou, treba riešiť dostatočne včas) až po obvoďákov, aby ste mali istotu, že vás vezmú.
co sa tyka 2. a 3. plliera, ak tu fico zmeni rezim, neviem ci by mi nieco vyplatili. ak to tu bude ako v bielorusku, aj sa sem budem bat ist na navstevu, aby ma nahodou nezatkli.
@anonym_autor nikto ťa nikde zatýkať nebude... ja som mala ľahkú nervozitu iba keď som cez kovid išla "domov" neoficiálnou hranicou, aby som videla rodičov 😉 Denne sa presúva/sťahuje x ľudí. Nikoho nezaujímajú jednotlivé príbehy ani pohnútky.
@anonym_autor promiň, ale už začínáš být trapná. S tím jak tu pořád zmiňuješ to zatýkání. Když by to četl někdo nevím z jaké země, tak si bude myslet že tu vládne minimálně taliban. Ty jsi osobně nějak každodenne omezovaná na svobodě? Nebo čo se ti děje tak strašného?
Nevím, jestli se tu některá z Vás tolik napendlovala mezi SK a CZ jako já. Vy tu prezentujete Slovensko jak půlnoční království a CZ jako zemi krále Miroslava🤦
@anonym_autor preco by ta zatykali ? zasa netreba fabulovat
ak niekto bude vystupovat z EU tak je vyssia sanca ze to bude prave Cesko vzhladom na politku ich stran a ich volebnych preferencii a na to ze nie su ani v menovej unii teda nemaju euro.
Nevím, jestli se tu některá z Vás tolik napendlovala mezi SK a CZ jako já. Vy tu prezentujete Slovensko jak půlnoční království a CZ jako zemi krále Miroslava🤦
@mateson2004 Že? Sa smejem 😅😂 Žijem v Cr, manžel je Čech. Tu asi pečené holuby do huby lietajú.
@anonym_autor my tiež nad tým uvažujeme že odídeme aké mesto v ČR zvažujete že možno tam alebo tam ísť bývať ?
Vcera som videla na CT2 videa vsetkych ceskych volebnych stran, ktorymi sa uchadzaju o volica. To bola bud katastrofa alebo komedia. Akozeeeeeee, neviem neviem, ci si po volbach este budu moct utahovat. Snad sa mylim...
k tomu zatykaniu, asi necitate co pisem. ja nepisem o sucasnej situacii. vy si fakt myslite, ze ked eu pojde po jeho kamosovi bodorovi( a spol.) za to, ako pokradli eurofondy, dalsie eurofondy nam stopnu lebo fico bude ignorovat nariadenia eu(lebo to prave zapracovali do ustavy), ze on bude spokojny bez penazi vladnut tejto mizerii? preco ako jediny chodi do ruska stretavat sa s "diktatormi"? co sa stalo v bielorusku po prezidentskych volbach? mysite, ze lukasenko nie je putinovi zaviazany? ze tam nejdu peniaze z ruska?
fakt sa pozrite na priklad bieloruska. kde skoncili protestujuci ludia, ako sa tam zije, nakolko su slobodni, aky internet mozu pouzivat, nakolko mozu opustit krajinu a ti, co emigrovali sa tam v pohode mozu vratit na navstevu?
ja nepisem o sucasnosti. ale o tom, ze fico moze z tohto statu do par rokov spravit totalitu. po 68-mom kto usiel na zapad by bol zatknuty keby sa vrati na navstevu spat. rodina co tu zostala mala kvoli emigrantom velke problemy. deti nemohli studovat, rodinni prislusnici chodili pravidelne na vysluchy na policiu. preco si myslite, ze znovu toho nebudu schopni?
ja dufam ze pravdu mat nebudem, ale chystam sa v pripade nutnosti na uplne odstrihnutie od slovenska.
@mateson2004 Že? Sa smejem 😅😂 Žijem v Cr, manžel je Čech. Tu asi pečené holuby do huby lietajú.
@alica110 z toho co pisem vam pride, ze cakam ze v cr budem mat dvojnasobny plat za polovicnu pracu alebo co? ved trochu citajte preco chcem v buducnosti odist. ake tam maju skolstvo, ake tam maju zdravotnictvo, aku tam maju policiu, ake tam maju sluzby, aka tam je zivotna uroven(podla dostupne overitelnych informacii vyssia ako na slovensku) atd.
mi to trochu pripomina situaciu ked rusi zacali zhromazdovat vojakov na hraniciach s ukrajinou. tiez vacsina ludi neverila, ze zacnu vojnu. a pozrite sa kde sme dnes...
@anonym_autor my tiež nad tým uvažujeme že odídeme aké mesto v ČR zvažujete že možno tam alebo tam ísť bývať ?
@majka2 muz chce Prahu, ja max. Brno.
@alica110 z toho co pisem vam pride, ze cakam ze v cr budem mat dvojnasobny plat za polovicnu pracu alebo co? ved trochu citajte preco chcem v buducnosti odist. ake tam maju skolstvo, ake tam maju zdravotnictvo, aku tam maju policiu, ake tam maju sluzby, aka tam je zivotna uroven(podla dostupne overitelnych informacii vyssia ako na slovensku) atd.
@anonym_autor Jasne, všetko je tu naj 😆
@anonym_autor neboj, nie je to žiadna raketová veda. Len sa teda treba pripraviť na to, že tu v ČR neexistujú žiadne pritiahnuté socdávky ako na SK, typu plošné rodinné prídavky, pôrodné, tehotenské, kočíkovné, doplatky hypotéky a podobné nezmysly. Ak má manžel sro, tak je to výhoda oproti osvč, pretože doplatky na soc a zdrav sú pri trošku vyšších číslach otrasné, zálohy to isté. Vybavte si ihneď prechodné pobyty, pretože až po 5 rokoch PP máte nárok získať trvalý pobyt, tak aby sa vám to počítalo čo najskôr po presťahovaní. K pp stačí nájomná zmluva alebo vlastnícka zmluva k bytu a výpis z účtu vedený na vaše mená. Ak si nebudete hneď rušiť TO na SK, tak príslušný úrad na SK budete musieť doložiť doklad o úhrade poplatkov za vývoz odpadu v ČR, aby vám stopli platby. Čo sa týka dieťaťa, požiadaš vedenie školy o uvoľnenie na štúdium v zahraničí, škola to obvykle schváli bez problémov, ale musia byť prijaté už na na školu v ČR, takže toto by som riešila asi ako prvé. Neviem ako staré dieťa je a teda - aby som nekecala, neviem, či to ešte platí - ale po nástupe do cz školy bude musieť v každom ročníku ísť aj na preskúšanie na SK (možno sa to už robí aj distančne alebo to úplne zrušili), pretože stále bude iba uvoľnené na štúdium. Už si nepamätám, či to bolo do doby získania TP alebo občianstva (riešila som celý proces švagrinej, ale je to už dosť dávno). Samozrejme sa musíte odhlásiť zo zdrav.poistenia a prihlásiť sa v ČR. Piliere netuším, tie sme my vtedy neriešili, ale je nezmysel, aby ti v nich peniaze blokovali. Poradila by som ti oboslať všetky relevantné inštitúcie - od školy pre deti (v CZ je v niektorých mestách problém s kapacitou, treba riešiť dostatočne včas) až po obvoďákov, aby ste mali istotu, že vás vezmú.
@tiezjedna dieta, ktore chodi do skoly v zahranici, uz nemusi chodit na preskusania do SK skoly, je to len moznost, nie povinnost. Aj pre toto je lepsie zrusit si aj TP na SK, lebo zaniknu aj akekolvek povinnosti voci uradom aj co sa tyka deti. Ak TP na SK ostava, tak skole treba dorucit lajstro, ze dieta nastupilo do skoly v zahranici, ziadne ine povinnosti nie su..
@anonym_autor Jasne, všetko je tu naj 😆
@alica110 hej, aj tu na slovensku. vdaka tomu, ze fico rozkradol polku republiky, budeme konsolidovat kazdy mesiac.
@mateson2004 pendlujem 19 rokov, rodina, práca, podnikanie v ČR už x rokov. Prehľad mám. Slovensko je banánová republika. V ČR to tiež nie je ideálne, ale oproti Slovensku stále nebe a dudy.
@tiezjedna dieta, ktore chodi do skoly v zahranici, uz nemusi chodit na preskusania do SK skoly, je to len moznost, nie povinnost. Aj pre toto je lepsie zrusit si aj TP na SK, lebo zaniknu aj akekolvek povinnosti voci uradom aj co sa tyka deti. Ak TP na SK ostava, tak skole treba dorucit lajstro, ze dieta nastupilo do skoly v zahranici, ziadne ine povinnosti nie su..
@anonym_d0609e super update👍preto som písala, že neviem, či to ešte platí. Vtedy neboli možné dva TP.
Nerozumiem tym ironickym komentarom, myslim si, ze autorka nie je naivna , ze CR je raj na zemi. Normalne sa pyta na skusenosti a zbiera rady. Nejde tam cerpat podporu a soc. davky, len premysla, kam z tejto bananovej republiky. Ja to uplne chapem. My to tiez mame ako zadne dvierka, vobec nemame naivne ruzove predstavy, ale kazdy, kto sa realne pozrie na situaciu, tak musi vidiet, ze CR nepada ku dnu raketovou rychlostou, ako SR. Skor je naivny ten, kto si mysli, ze na SK bude po ficovi lepsie, no nebude, lebo sme v takej sracke, ze vyhrabat sa z nej bude trvat roky a odseru si to obycajni pracujuci ludia. Ja som nesmierne rada, ze moje decko je v CR. Viem, aky ma plat, aka kultura vladne vo firme, kde pracuje, rozprava nam zazitky z vybavovania veci v CR a porovnava so SR. Zatial ani pol zleho slova nemohol na CR povedat.

@anonym_2afdb2 nemusí v hneď v Prahe. V Brne to za dajme tomu 300 000€ ,menší 3 izbový dá🤷
@anonym_autor áno ale pozor nie všade a do okrajových častí. Čiže v podstate na začiatok sídliska keď to mám zjednodušiť. A Praha má časti kde kúpiš byt lacnejšie ale bývať tam nechceš. Ako píšem môj muž je Pražák ja viem ako vyzerá Praha aj kade ide metro aj časti Prahy poznám. Nie z výletu ale reálneho života. Je to krásne mesto ale extrémne drahé. Drahé pre život preto sa ľudia sťahujú mimo Prahu.
Brno poznám tiež veľmi dobre.
@mateson2004 áno ceny sú vysoké a nezabúdaj štvrť je veľmi dôležitá, že.