icon

Ako vybaviť sťahovanie zo Slovenska do Česka?

27. sep 2025

Ano viem, teraz tu budem mat 300 komentarov, ako sa kazdu chvilu niekto bali prec. A ze teda mame ist, nikto nas tu nedrzi. Ja som kedysi patrila medzi tych poslednych, co by odtialto chceli odist. Ale po vcerajsku sa zacinam realne zaujimat o to, co vsetko a ako vybavit, ak by som muzovi povedala ze dobre, podme(on chcel ist uz davno). Nejde o 2 pohlavia. Ide o to, co dalsie do ustavy Fico dostal tym, ze mu KDH sadlo na lep. Ze nas realne mozu vyviest z Europskej unie. Nezostanem tu, ak Slovensko nebude sucastou Eu. A to sa zatial stale povazujem za hrdu Slovenku(aj ked sa neskutocne hanbim za volbu velkej casti ludi).
Cize ma zaujima, tie co ste odisli, co treba spravit, "ako sa to robi" atd. Ako odhlasit dieta zo skoly a prihlasit v Cesku. Ako odhlasit lekarov, daju mi zdravotne zaznamy do ruk? Ako zdrusit 2. a 3. pilier. Resp. co s nimi, daju sa vobec zrusit, "preniest" alebo co? A dalsie veci ktore treba vybavit, zrusit, nahlasit...
Ja len dufam, ze na toto vsetko budeme mat cas(kedze este o tom len rozmyslam a rozhodnutie moze prist zo dna na den, z hodiny na hodinu) a nebudeme odtialto "utekat" len s tym najnutnejsim.
Mozete reagovat posmesne, nezabranim vam v tom, ale budem take komentare ignorovat.

Strana
z7
anonym_124c35
27. sep 2025

Najprv musis riesit zasadne veci

pracu
byvanie
dostatocnu financnu rezervu

potom mozes riesit lekarov skolu atd (zdravotne zaznamy ti lekar neda ale vies si zaplatit odpis z nich)
piliere sa neprenasaju Cesko ich uz zrusilo

anonym_02e52b
27. sep 2025

@anonym_autor postupne, asi by som najskôr riešila prácu muža, bývanie, až následne školu pre dieťa a prácu pre teba. A nie, nebudem reagovať posmešne, žije mi tam viacero členov rodiny, nechápu, čo sa u nás deje

sendy1977
27. sep 2025
@anonym_124c35

pracu
byvanie

potom mozes riesit lekarov skolu atd (zdravotne zaznamy ti lekar neda ale vies si zaplatit odpis z nich)

@anonym_124c35 na moje počudovanie mi lekárka dala synovu zdravotnú kartu. Pozrela do PC, že syn nie ja poistený na SR a vydali mi.

autor
27. sep 2025
@anonym_124c35

pracu
byvanie

@anonym_124c35 pracu by muz mal, ja by som bud robila prenho(zatial by nas zivil) alebo si hladala pracu az tam. byvanie ano, najprv by sme tam kupili byt, kam by sme si najprv prestahovali veci(ak by sme, ako pisem, nemuseli vyslovene utekat). financie samozrejme su, inak by som to neriesila.

autor
27. sep 2025
@anonym_124c35

pracu
byvanie

@anonym_124c35 a z pilierov by mi peniaze vyplatili ci prisla by som o ne?

anonym_542765
27. sep 2025

@anonym_autor nikto na vás reagovať posmešne nebude. Ja som volila Fica a teraz sa za to strašne hanbím. Spravila som veľkú chybu a aj ľudia v mojom okolí čo ho obhajovali začínajú akosi utíchať. Proste som nechcela aby liberalizmus vyhral , ale čo sa tu teraz deje ...nečudujem sa že chcete ísť preč. A veru, aby sme ešte neutekali s najnutnejším. Keby nemám malé dieťa a čerstvo prerobený byt na ktorom sme sa fakt nerobili, asi to zvážim aj ja. Držím vám palce

daridari11
27. sep 2025

@anonym_autor Poradiť neviem, iba napíšem, že úplne chápem Tvoje zmýšľanie. Z môjho okolia ľudia pred 60 tkou chcú odísť dožiť inde.....to už nie je len odchod mladých.
Smutné a desivé. Inak len pre ino, nie KDH sadlo na lep......boli to dvaja poslanci z Hnutie SLovensko od Matoviča.

anonym_3a74d5
27. sep 2025

@anonym_autor myslim ze vela ludi bude utekat za hranice. necudujem sa. fuj. hnus.

anonym_124c35
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie nevyplatili by ti ich ved nemas vek na starobny dochodok
iba z 3 piliera a aj to len to co si tam ty zaplatila (nie zamestnavatel)

a nerozumiem preco chces niekam utekat to predsa nemusis da sa ist aj normalne

v Cechach su o chvilu volby a podla prieskumov vyhras vyraznym naskokom Babis

anonym_3a74d5
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor na piliere ti predsa nemozu siahnut. aj ked budes robit v zahranici, toto ti potom budu riesit ked budes na dochodku

autor
27. sep 2025
@daridari11

@anonym_autor Poradiť neviem, iba napíšem, že úplne chápem Tvoje zmýšľanie. Z môjho okolia ľudia pred 60 tkou chcú odísť dožiť inde.....to už nie je len odchod mladých.
Smutné a desivé. Inak len pre ino, nie KDH sadlo na lep......boli to dvaja poslanci z Hnutie SLovensko od Matoviča.

@daridari11 ok, bolo to kdh a boli to 2 matovicovci. ale trvam na tom, ze aj kdh. lebo ako pisem, ficovi vobec neslo o tie 2 pohlavia. to bola navnada pre kdh, aby mu osuhlasili tu zmenu ohladne zvrchovanosti Slovenska. o nic ine tam neslo. oklamal ich a oni sa s radostou dali...

anonym_124c35
27. sep 2025

a este si prever naklady ake vas tam cakaju Cesi maju vysoke ceny energii a nizsiu podporu rodin ako u nas ( oni davaju davky len fakt socialne odkazanym) proste si to poratajte aby vas taketo veci nezaskocili
hladajte si byvanie podla muzovej prace a od toho sa odvija aj skola
https://www.energie-portal.sk/dokument/ceny-ele...

anonym_3a74d5
27. sep 2025
@anonym_124c35

a este si prever naklady ake vas tam cakaju Cesi maju vysoke ceny energii a nizsiu podporu rodin ako u nas ( oni davaju davky len fakt socialne odkazanym) proste si to poratajte aby vas taketo veci nezaskocili

@anonym_124c35 na sr to nema tiez od noveho roka rast?

mamina7070
27. sep 2025
@anonym_3a74d5

@anonym_124c35 na sr to nema tiez od noveho roka rast?

@anonym_3a74d5 nie u nas to zafixovali znovu na dalsi rok.

https://www.techbyte.sk/2025/09/energopomoc-202...

autor
27. sep 2025
@anonym_124c35

@anonym_autor nie nevyplatili by ti ich ved nemas vek na starobny dochodok
iba z 3 piliera a aj to len to co si tam ty zaplatila (nie zamestnavatel)

a nerozumiem preco chces niekam utekat to predsa nemusis da sa ist aj normalne

v Cechach su o chvilu volby a podla prieskumov vyhras vyraznym naskokom Babis

@anonym_124c35 nemam vek, ale tie peniaze do 2. piliera mi isli z vyplaty. takze su to peniaze, o ktore som "prisla" vymenou za to, ze mi ich raz vyplatia. ci? ak nevyplatia, v podstate ma okradli. ano, s 3. pilierom pocitam ze len to, co som tam dala...
utekat planujem v pripade, ze by nejako zrychlene dokazali schvalit vystupenie z eu. nejake strazenie alebo zatvaranie hranic, neviem. pripadne co je pravdepodobnejsie, ak padne ukrajina a este za nasej ucasti v eu sem pridu rusi davat pozor...
a ano, viem ze Babis vyhra. a? zrusi najvyssiu policajnu vysetrovaciu instituciu v krajine? zrusi sudy? zrazu sa im rozpadnu nemocnice, zhumpluje zdravotnictvo, pokazia cesty a zeleznice, zdvihnu ceny potravin, odvodove zatazenie, zacnu minat peniaze na statne oslavy a lietat do zahranicia za desattisice eur atd.? pojde babis do ruska pchat sa putinovi niekam a brat si navod od ostatnych diktatorov/autoritarov ako zaviest taky rezim aj v cesku?

zeldia
27. sep 2025

@anonym_autor už si sa niekedy sťahovala? Ak áno tak presne tak sa to robi aj medzi štátmi. Stále sme v EU čiže pohyb občanov EU je volny rovnako aj trh prace. Ak toto nevieš budeš to mať náročné. Vsade sú podobne podmienky takže hladat školu, kde sa da prestúpiť počas roka. Lekara, ktorý zoberie cudzinca, ktorý neplatí zdravotne odvody. Sociálnu pomoc akú poskytuje cudzincom daný stat atd. Ak sa chces zbavit občianstva a mať pas iného štátu toto chvíľu trva musíš žiť v danej krajine atd. Potom budeš môcť volit v danej krajine, ktorú si si vybrala…

autor
27. sep 2025
@anonym_3a74d5

@anonym_autor na piliere ti predsa nemozu siahnut. aj ked budes robit v zahranici, toto ti potom budu riesit ked budes na dochodku

@anonym_3a74d5 ja neverim, ze ak tu nastane zmena rezimu alebo ak fico vybieli 2. pilier, ze mi ich o cca 30 rokov bude niekto riesit..

sasa1310
27. sep 2025

@anonym_autor a vieš o tom, že o týždeň sú v CZ voľby?

autor
27. sep 2025
@anonym_124c35

@anonym_124c35 moj muz pracuje aj pre cechov. chodi do ceska na porady/sluzobne cesty 4-5 krat do roka, ak nie viac. vie ako to tam funguje a vie, ze jeho kamarati slovaci su tam spokojni. to, ze to v cesku nie je az take super platilo mozno pred rokom 2023. teraz sme uz vdaka ficovi niekde uplne inde...

anonym_3a74d5
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_3a74d5 ja neverim, ze ak tu nastane zmena rezimu alebo ak fico vybieli 2. pilier, ze mi ich o cca 30 rokov bude niekto riesit..

@anonym_autor myslis ze hrozi znarodnenie? to uz by som ozaj penila

autor
27. sep 2025
@zeldia

@anonym_autor už si sa niekedy sťahovala? Ak áno tak presne tak sa to robi aj medzi štátmi. Stále sme v EU čiže pohyb občanov EU je volny rovnako aj trh prace. Ak toto nevieš budeš to mať náročné. Vsade sú podobne podmienky takže hladat školu, kde sa da prestúpiť počas roka. Lekara, ktorý zoberie cudzinca, ktorý neplatí zdravotne odvody. Sociálnu pomoc akú poskytuje cudzincom daný stat atd. Ak sa chces zbavit občianstva a mať pas iného štátu toto chvíľu trva musíš žiť v danej krajine atd. Potom budeš môcť volit v danej krajine, ktorú si si vybrala…

@zeldia stahovala som sa 3x v radiuse cca 20km. takze to urcite nemoze byt porovnatelne so stahovanim do ineho statu. lekarov som menila len par krat za zivot, na slovensku ti kartu do ruk nedaju, posielaju si to medzi sebou. aj do ciech by ju lekari poslali?

anonym_124c35
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_124c35 nemam vek, ale tie peniaze do 2. piliera mi isli z vyplaty. takze su to peniaze, o ktore som "prisla" vymenou za to, ze mi ich raz vyplatia. ci? ak nevyplatia, v podstate ma okradli. ano, s 3. pilierom pocitam ze len to, co som tam dala...
utekat planujem v pripade, ze by nejako zrychlene dokazali schvalit vystupenie z eu. nejake strazenie alebo zatvaranie hranic, neviem. pripadne co je pravdepodobnejsie, ak padne ukrajina a este za nasej ucasti v eu sem pridu rusi davat pozor...
a ano, viem ze Babis vyhra. a? zrusi najvyssiu policajnu vysetrovaciu instituciu v krajine? zrusi sudy? zrazu sa im rozpadnu nemocnice, zhumpluje zdravotnictvo, pokazia cesty a zeleznice, zdvihnu ceny potravin, odvodove zatazenie, zacnu minat peniaze na statne oslavy a lietat do zahranicia za desattisice eur atd.? pojde babis do ruska pchat sa putinovi niekam a brat si navod od ostatnych diktatorov/autoritarov ako zaviest taky rezim aj v cesku?

@anonym_autor nechapem tvoje reakcie, ved si dostala rady a odpovede, skus nieco volnopredajne na psychiku, reagujes prehnane.
Nikto ti 2 pilier nekradne ale to ze sa ty niekam ides prestahovat neznamena ze ti ho vyplatia, ved si trochu nastuduj co to je a naco sluzi.

ak ti muz v cechach pracuje tak potom aky problem nech sa poputa kolegov co tam ziju aj na skolky a vsetko ved oni mu daju najlepsie info a kludne mozete byt prestahovany este pred vianocami zijeme v EU plati volny pohyb osob

znarodnenie 2 piliera sa inak udialo prave v Cechach (a aj v inych krajinach) nie na Slovensku to si mylis

autor
27. sep 2025
@sasa1310

@anonym_autor a vieš o tom, že o týždeň sú v CZ voľby?

@sasa1310 ano viem, pozri si 3. komentar nad tvojim.

autor
27. sep 2025
@anonym_3a74d5

@anonym_autor myslis ze hrozi znarodnenie? to uz by som ozaj penila

@anonym_3a74d5 za 30 rokov tu vedia zaviest hocico... ked im to slovaci ocividne dovolia.

gribka1
27. sep 2025

Zle mi je už z celej politiky, pokašľali to ako PS, KDH, aj tí dvaja hlupáci. Ešte počkať, čo sa udeje v Česku po voľbách. Už sa ani vysťahovať za prácou neviem. Ale kam by sa dalo ísť dožiť, to by som chcela vedieť.

anonym_3a8cf7
27. sep 2025

Ja byť tebou....dám svoj byt do ponuky na predaj, ak si ho tu nejdete nechať, vyšlem do Čiech muža a to čím skôr, aby zadovážil byt a rozbehol svoje zamestnanie. Vybaviť sťahovaciu služby a všetko previesť, ak teda nejdete kupovať všetko nove. Hneď ako to bude mať....odhlásila by som deti zo škôl, zo zdravotnej poisťovne, aj seba, to je jasné. A išla za mužom. Tam sa normálne prihlásiť na trvalý pobyt, a získať potrebné veci, ako poistenie atď. To nebude problém. Muž keď tam bude prvý, prihlási deti do najbližšej školy, kde by hneď po príchode nastúpili.....neboj, všetko sa dá zvládnuť. Ja som v zahranici začínala od nuly aspoň 10 krát, žila som stahovavym životom cez 20 rokov po celom svete. Všetko sa dá zvládnuť 🍀. Určite sa rozhodujes správne. Ja tiež už premýšľam......pa

anonym_43d1c1
27. sep 2025
@anonym_autor

@daridari11 ok, bolo to kdh a boli to 2 matovicovci. ale trvam na tom, ze aj kdh. lebo ako pisem, ficovi vobec neslo o tie 2 pohlavia. to bola navnada pre kdh, aby mu osuhlasili tu zmenu ohladne zvrchovanosti Slovenska. o nic ine tam neslo. oklamal ich a oni sa s radostou dali...

@anonym_autor Babiš ti vadiť nebude?

gribka1
27. sep 2025

Ináč 2. či 3. pilier nikam neprenesieš, to by si si musela založiť európsky.

anonym_3a74d5
27. sep 2025
@anonym_3a8cf7

Ja byť tebou....dám svoj byt do ponuky na predaj, ak si ho tu nejdete nechať, vyšlem do Čiech muža a to čím skôr, aby zadovážil byt a rozbehol svoje zamestnanie. Vybaviť sťahovaciu služby a všetko previesť, ak teda nejdete kupovať všetko nove. Hneď ako to bude mať....odhlásila by som deti zo škôl, zo zdravotnej poisťovne, aj seba, to je jasné. A išla za mužom. Tam sa normálne prihlásiť na trvalý pobyt, a získať potrebné veci, ako poistenie atď. To nebude problém. Muž keď tam bude prvý, prihlási deti do najbližšej školy, kde by hneď po príchode nastúpili.....neboj, všetko sa dá zvládnuť. Ja som v zahranici začínala od nuly aspoň 10 krát, žila som stahovavym životom cez 20 rokov po celom svete. Všetko sa dá zvládnuť 🍀. Určite sa rozhodujes správne. Ja tiež už premýšľam......pa

@anonym_3a8cf7 ja som v zahranici a chcela som sa vratit. ale uz premyslam uplne inac.

autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z7