icon

Ako vybaviť sťahovanie zo Slovenska do Česka?

27. sep 2025

Ano viem, teraz tu budem mat 300 komentarov, ako sa kazdu chvilu niekto bali prec. A ze teda mame ist, nikto nas tu nedrzi. Ja som kedysi patrila medzi tych poslednych, co by odtialto chceli odist. Ale po vcerajsku sa zacinam realne zaujimat o to, co vsetko a ako vybavit, ak by som muzovi povedala ze dobre, podme(on chcel ist uz davno). Nejde o 2 pohlavia. Ide o to, co dalsie do ustavy Fico dostal tym, ze mu KDH sadlo na lep. Ze nas realne mozu vyviest z Europskej unie. Nezostanem tu, ak Slovensko nebude sucastou Eu. A to sa zatial stale povazujem za hrdu Slovenku(aj ked sa neskutocne hanbim za volbu velkej casti ludi).
Cize ma zaujima, tie co ste odisli, co treba spravit, "ako sa to robi" atd. Ako odhlasit dieta zo skoly a prihlasit v Cesku. Ako odhlasit lekarov, daju mi zdravotne zaznamy do ruk? Ako zdrusit 2. a 3. pilier. Resp. co s nimi, daju sa vobec zrusit, "preniest" alebo co? A dalsie veci ktore treba vybavit, zrusit, nahlasit...
Ja len dufam, ze na toto vsetko budeme mat cas(kedze este o tom len rozmyslam a rozhodnutie moze prist zo dna na den, z hodiny na hodinu) a nebudeme odtialto "utekat" len s tym najnutnejsim.
Mozete reagovat posmesne, nezabranim vam v tom, ale budem take komentare ignorovat.

autor
27. sep 2025

@anonym_124c35 ake moje reakcie? ved normalne reagujem na to, co mi pisete alebo sa pytate. kde reagujem prehnane?
ja som sa pytala, ako je to s 2. pierom. ak na to pride, budem si to studovat. teraz pre mna je jednoduchsie, keby mi to opise niekto, kto to uz robil/zazil. muz nepracuje v cechach, ale pre cechov. navyse pre cechov v Prahe a ja by som radsej chcela ist do Brna.

anonym_3a8cf7
27. sep 2025
@anonym_3a74d5

@anonym_3a8cf7 ja som v zahranici a chcela som sa vratit. ale uz premyslam uplne inac.

@anonym_3a74d5 ja som spravila najväčšiu debilinu v mojom živote, keď som sa tu vrátila 😱😥,..no čakala som dieťa a chcela som byť blízko rodiny, no teraz viem, že som sa veľmi veľmi zle rozhodla . Ja ukoncujem v decembri podnikanie, pretože tu sa už ani podnikať nedá😡😡a tiež už premýšľam že vezmem dcéru a odídeme preč....

autor
27. sep 2025
@anonym_43d1c1

@anonym_autor Babiš ti vadiť nebude?

@anonym_43d1c1 dam protiotazku. myslis si, ze babis bude tak zla volba ako fico?

anonym_43d1c1
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_43d1c1 dam protiotazku. myslis si, ze babis bude tak zla volba ako fico?

@anonym_autor áno myslím. Presne to iste to bude.

anonym_3a74d5
27. sep 2025
@anonym_3a8cf7

@anonym_3a74d5 ja som spravila najväčšiu debilinu v mojom živote, keď som sa tu vrátila 😱😥,..no čakala som dieťa a chcela som byť blízko rodiny, no teraz viem, že som sa veľmi veľmi zle rozhodla . Ja ukoncujem v decembri podnikanie, pretože tu sa už ani podnikať nedá😡😡a tiež už premýšľam že vezmem dcéru a odídeme preč....

@anonym_3a8cf7 ja som sa chcela tento ci buduci rok vratit. ale radsej budem v zahranici robit upratovacku, aj ked s vysokou skolou, stale sa budem mat lepsie, ako na slovensku.

autor
27. sep 2025
@gribka1

Ináč 2. či 3. pilier nikam neprenesieš, to by si si musela založiť európsky.

@gribka1 toto som nevedela, uz mi to napisali ze v cechach to tak nie je.
len vcera u mna nastal ten impulz, ze dobre, mozno teda odideme. takze zatial len zistujem zakladne veci.

tomika
27. sep 2025
@anonym_autor

len vcera u mna nastal ten impulz, ze dobre, mozno teda odideme. takze zatial len zistujem zakladne veci.

@anonym_autor a rodina a priatelia?

anonym_02e52b
27. sep 2025
@daridari11

@anonym_autor Poradiť neviem, iba napíšem, že úplne chápem Tvoje zmýšľanie. Z môjho okolia ľudia pred 60 tkou chcú odísť dožiť inde.....to už nie je len odchod mladých.
Smutné a desivé. Inak len pre ino, nie KDH sadlo na lep......boli to dvaja poslanci z Hnutie SLovensko od Matoviča.

@daridari11 máš pravdu, aj ľudia pred 60 sa chystajú odísť, len mi ešte ostáva nejaký rok do dôchodku odrobiť, nikto by ma už vonku nezamestnal v mojom veku, potom všetko popredať, z toho mám trochu obavy, či bude komu a odísť za deťmi. Ľutujem, že sme to neurobila tak desať rokov späť, ale mali sme tu rodičov, ktorí by s nami nešli

autor
27. sep 2025
@anonym_3a8cf7

Ja byť tebou....dám svoj byt do ponuky na predaj, ak si ho tu nejdete nechať, vyšlem do Čiech muža a to čím skôr, aby zadovážil byt a rozbehol svoje zamestnanie. Vybaviť sťahovaciu služby a všetko previesť, ak teda nejdete kupovať všetko nove. Hneď ako to bude mať....odhlásila by som deti zo škôl, zo zdravotnej poisťovne, aj seba, to je jasné. A išla za mužom. Tam sa normálne prihlásiť na trvalý pobyt, a získať potrebné veci, ako poistenie atď. To nebude problém. Muž keď tam bude prvý, prihlási deti do najbližšej školy, kde by hneď po príchode nastúpili.....neboj, všetko sa dá zvládnuť. Ja som v zahranici začínala od nuly aspoň 10 krát, žila som stahovavym životom cez 20 rokov po celom svete. Všetko sa dá zvládnuť 🍀. Určite sa rozhodujes správne. Ja tiež už premýšľam......pa

@anonym_3a8cf7 toto vsetko sa pytam do buducna. AK sa udeje nieco take, ze by sme sli vystupit z EU. muz nemusi byt pritomny v cesku na to, aby pre nich pracoval. takze tam mozme ist sucasne, nemusi tam byt najprv on. skolu by som najradsej chcela anglicku pre dieta, pretoze pardon, ale ja nemam rada cestinu. mne je strasne proti srsti, ze by mi dieta malo zacat hovorit cesky 😔 a nebodaj sa povazovat za cesku. ale uz to dospelo do stadia, ze na vazkach mam buducnost mojho dietata a na druhej strane moju buducnost. a teda urcite chcem, aby sa moje dieta malo dobre. takze som ochotna sa obetovat... dakujem za rady.

gribka1
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak zaloziš si nový, tie dva slovenské piliere ti ostanú, raz z nich budeš poberať. Ale preto je dobrý ten európsky, že môžu ľudia cestovať za prácou do iných krajín a stále majú ten jeden.

autor
27. sep 2025
@zeldia

@anonym_autor už si sa niekedy sťahovala? Ak áno tak presne tak sa to robi aj medzi štátmi. Stále sme v EU čiže pohyb občanov EU je volny rovnako aj trh prace. Ak toto nevieš budeš to mať náročné. Vsade sú podobne podmienky takže hladat školu, kde sa da prestúpiť počas roka. Lekara, ktorý zoberie cudzinca, ktorý neplatí zdravotne odvody. Sociálnu pomoc akú poskytuje cudzincom daný stat atd. Ak sa chces zbavit občianstva a mať pas iného štátu toto chvíľu trva musíš žiť v danej krajine atd. Potom budeš môcť volit v danej krajine, ktorú si si vybrala…

@zeldia inak este otazka, preco "cudzinca, ktory neplati zdravotne odvody"? ked sa tam prestahujeme, nebudem si tam moct platit zdravotne odvody ci ako?

janinah
27. sep 2025
@anonym_02e52b

@daridari11 máš pravdu, aj ľudia pred 60 sa chystajú odísť, len mi ešte ostáva nejaký rok do dôchodku odrobiť, nikto by ma už vonku nezamestnal v mojom veku, potom všetko popredať, z toho mám trochu obavy, či bude komu a odísť za deťmi. Ľutujem, že sme to neurobila tak desať rokov späť, ale mali sme tu rodičov, ktorí by s nami nešli

@anonym_02e52b ved to,ci bude komu predavat trebars dom,byt...
Dcera s rodinou zije v česku uz niekolko rokov,ale chcu ist dalej do zap.europy,syn je tam na vs a na sk sa vratit nechce...
Par dni som pracujuca dochodkyna,ale rozmyslam ako autorka,odist,kym to tu nebude hromadny utek Slovakov.

autor
27. sep 2025
@tomika

@anonym_autor a rodina a priatelia?

@tomika ano, to mi bude luto. ale ani kvoli rodine a priatelom neznicim svojmu dietatu zivot. aby nebolo slobodne, zarabalo nizku mzdu a kvoli nej sa islo zodrat v praci atd.

autor
27. sep 2025

inak este rozmyslame ostat na slovensku zit len v prenajme, nevlastnit tu nehnutelnost. lenze mame psa a v tomto zaostalom state existuje minimum podnajmov, kde by akceptovali psa...

bosorkabb
27. sep 2025

Najprv prácu aspoň pre jedného tým pádom zdravotné poistenie v ČR,potom obvolas školy v mieste nového bydliska. V ČR je tiež spadovost ako na Slovensku. Potom už len oznamis škole na Slovensku že dieťa bude navštevovať ZŠ v ČR.
V ČR si nájdeš lekárov a potom poziadas tých na Slovensku o odpis alebo rovno kartu zdravotnú.
Neviem či chces nábytok a všetky ostatné veci preniesť do ČR alebo nie. Ak áno tak vybaviť stahovaciu firmu.
Nie je to nič ťažké len to stojí čas.

diewcatqoo
27. sep 2025

V Cesku to zavisi od toho, s kym bude Babis vladnut. Ak s pitomiovcami, komunistami a podobnou sebrankou, bude to blbe. Ale stale si nemyslim, ze to bude az tak zle ako na Slovensku.

gribka1
27. sep 2025
@anonym_autor

inak este rozmyslame ostat na slovensku zit len v prenajme, nevlastnit tu nehnutelnost. lenze mame psa a v tomto zaostalom state existuje minimum podnajmov, kde by akceptovali psa...

@anonym_autor Určite počkať na voľby, tiež im šibe.

autor
27. sep 2025
@bosorkabb

Najprv prácu aspoň pre jedného tým pádom zdravotné poistenie v ČR,potom obvolas školy v mieste nového bydliska. V ČR je tiež spadovost ako na Slovensku. Potom už len oznamis škole na Slovensku že dieťa bude navštevovať ZŠ v ČR.
V ČR si nájdeš lekárov a potom poziadas tých na Slovensku o odpis alebo rovno kartu zdravotnú.
Neviem či chces nábytok a všetky ostatné veci preniesť do ČR alebo nie. Ak áno tak vybaviť stahovaciu firmu.
Nie je to nič ťažké len to stojí čas.

@bosorkabb dakujem. nie, nabytok asi nie. pomer cas/narocnost a cena noveho nabytku by za mna hrali v prospech noveho nabytku... navyse byty sa daju kupit aj zariadene.

autor
27. sep 2025
@diewcatqoo

V Cesku to zavisi od toho, s kym bude Babis vladnut. Ak s pitomiovcami, komunistami a podobnou sebrankou, bude to blbe. Ale stale si nemyslim, ze to bude az tak zle ako na Slovensku.

@diewcatqoo aj ja si tak myslim... tu sa ponarame uz v bahne na dne, do este vacsieho bahna.

anonym_3a74d5
27. sep 2025
@anonym_autor

@diewcatqoo aj ja si tak myslim... tu sa ponarame uz v bahne na dne, do este vacsieho bahna.

@anonym_autor velmi sa obavam aj ja.

autor
27. sep 2025
@gribka1

@anonym_autor Určite počkať na voľby, tiež im šibe.

@gribka1 tak uvidime. fico zase nevybali odchod z eu hned. ja odchadzam len ak slovensko pojde prec z eu alebo ak dalsie volby zase vyhra smer. dovtedy si v teoretickej rovine budem zistovat, co a ako vybavit.
mne by nevadilo na zivot mozno ani Rakusko. lenze neviem nemecky, neznasam nemcinu a do ciech by sme to mali ovela jednoduchsie.

gribka1
27. sep 2025
@anonym_autor

@gribka1 tak uvidime. fico zase nevybali odchod z eu hned. ja odchadzam len ak slovensko pojde prec z eu alebo ak dalsie volby zase vyhra smer. dovtedy si v teoretickej rovine budem zistovat, co a ako vybavit.
mne by nevadilo na zivot mozno ani Rakusko. lenze neviem nemecky, neznasam nemcinu a do ciech by sme to mali ovela jednoduchsie.

@anonym_autor Presne, čakám čo z toho bude, ale radšej všade inde, len nie pod vplyvom rusofilov.

kofa77
27. sep 2025

Pockajte na volby, tu nejde len o Babisa, to je tvrdy biznismen, ale tam su komunisti,tam je Turek, Okamura.. a ich programy nazvrdo hlasaju referendum o vystuoe z nato a pod. smakocinky. Inak v CR sa zije ok, ak mas dobru kvalifikovanu pracu, nejaki nahraditelni operatori vyroby to maju ako u nas.. ale tak je ti vsade. Ake mesto zvazujete?

autor
27. sep 2025

aha a este mi na Cesku vadi, ze nemaju eura 😁

autor
27. sep 2025
@kofa77

Pockajte na volby, tu nejde len o Babisa, to je tvrdy biznismen, ale tam su komunisti,tam je Turek, Okamura.. a ich programy nazvrdo hlasaju referendum o vystuoe z nato a pod. smakocinky. Inak v CR sa zije ok, ak mas dobru kvalifikovanu pracu, nejaki nahraditelni operatori vyroby to maju ako u nas.. ale tak je ti vsade. Ake mesto zvazujete?

@kofa77 muz ma dobru pracu, ja by som s "praxou" zo sr mohla robit mozno upratovacku 😁 ale nie. este predtym ako odideme dufam, ze ma muz nauci nieco ohladne jeho prace a potom by som mozno robila prenho. ak by mi to islo... ak nie, ja by som to mala tazke, ale vsetko lepsie ako zit v totalite.
muz chce Prahu, ale ja radsej Brno. je tam vela slovakov, je to blizko slovenska(ak by nebolo trestne vratit sa na slovensko na navstevu) a mam tam brata s priatelkou a bratranca, za ktorym mozno odide moja teta, ked babka umrie 😔. a maju tam asi slovakov radsej ako inde v cesku 😁

mateson2004
27. sep 2025

Ja som.presvedčená o tom , že človek ktorý reálne chce odísť zo Slovenska nezakladá takéto debaty na Modrom koňovi . A že ich tu je💪 Mne to už nepríde ani smiešne , skôr trápne tie každodenné.zalozene témy. A fakt by ma reálne zaujímalo, koľko z vás sa ozaj odsťahovalo. To čo autorka potrebuje vedieť si má zisťovať úplne niekde inde a nie na koňovi. Ale tak , pochválila sa , že sa chce vysťahovať.

kofa77
27. sep 2025
@anonym_autor

@kofa77 muz ma dobru pracu, ja by som s "praxou" zo sr mohla robit mozno upratovacku 😁 ale nie. este predtym ako odideme dufam, ze ma muz nauci nieco ohladne jeho prace a potom by som mozno robila prenho. ak by mi to islo... ak nie, ja by som to mala tazke, ale vsetko lepsie ako zit v totalite.
muz chce Prahu, ale ja radsej Brno. je tam vela slovakov, je to blizko slovenska(ak by nebolo trestne vratit sa na slovensko na navstevu) a mam tam brata s priatelkou a bratranca, za ktorym mozno odide moja teta, ked babka umrie 😔. a maju tam asi slovakov radsej ako inde v cesku 😁

@anonym_autor tiez mam rodinu, v Prahe, uz je tam aj ceske obcianstvo, Praha je uzasna, ale vies ako, V Praze je blaze, ale draze🙂, myslim nehnutelnosti. ale zas ked odchadzaju rodiny v strednom, starsom veku, uz doma neioc maju, predaju a v pohode nieoc kupia aj tam.. ja Prahu milujem, je to moje naj mesto a asi som tam v minulom zivote zila, lebo vzdy mam pocit, ze pridem domov, ekd som tam..
tak vela stastia.

inac tiez sa vsetci odvzdusnuju, ze dali dve pohalvia, ale ze tam dali nadradenost slovenskych zakonov nad EU, to nejak neriesia, pritom toto moze byt vacsi pruser😠
ja sama neviem, co by som robila, vzdy tvrdim, ze nikde nejdem, budem disident, ked tak🙂, ale dieta mam prec, ktovie, co bude..

kofa77
27. sep 2025
@mateson2004

Ja som.presvedčená o tom , že človek ktorý reálne chce odísť zo Slovenska nezakladá takéto debaty na Modrom koňovi . A že ich tu je💪 Mne to už nepríde ani smiešne , skôr trápne tie každodenné.zalozene témy. A fakt by ma reálne zaujímalo, koľko z vás sa ozaj odsťahovalo. To čo autorka potrebuje vedieť si má zisťovať úplne niekde inde a nie na koňovi. Ale tak , pochválila sa , že sa chce vysťahovať.

@mateson2004 autorka si aj takto ujasnuje svoj postoj, je to uplne normalne a prirodzene, ze cllovek cche vediet aj ine nazory, postoje, taky brainstorming... a tiez plati, ze zdielana starost je polovicna starost..
chod na reddit a tam uvidis, kolko ludi, ktori o tom pisali aj nakoneic odisli

autor
27. sep 2025
@mateson2004

@mateson2004 hej? fakt si myslis ze pre mna je psychicky tak lahke opustit rodinu, kamaratov, pracu, zazemie, rodne mesto, vytrhnut dieta zo skoly, od kamaratov, z prostredia ktore pozna do uplne cudzieho statu? ze dnes si proste len tak poviem ze ideme a zacnem to vybavovat? ak to tak mas ty, ok, ale ludia sme rozni. ja som fakt hrda slovenka, mam to tu rada, mam rada nasu naturu, nase povahy vo svojej podstate. ale nespravim svojmu dietatu to, ze mozno bude musiet zit v chudobe v totalite. takze ano, su aj ludia co im trva dlhsie kym sa rozhodnu, ze ozaj idu. lebo ak pojdeme, neviem ci sa niekedy vratime spat.

autor
27. sep 2025
@kofa77

@mateson2004 autorka si aj takto ujasnuje svoj postoj, je to uplne normalne a prirodzene, ze cllovek cche vediet aj ine nazory, postoje, taky brainstorming... a tiez plati, ze zdielana starost je polovicna starost..
chod na reddit a tam uvidis, kolko ludi, ktori o tom pisali aj nakoneic odisli

@kofa77 vdaka, presne tak. ja sa proste postupne odhodlavam. zatial o tom zacinam pisat a uvazovat, co vsetko by sme museli vybavit a ako.
mozno ako prvy krok si spravim ten europsky dochodkovy pilier. idem si o tom precitat nieco.