Rozdiely medzi ľuďmi v Brne a Prahe
Dobry den, chcem sa spytat ci je citit velky rozdiel medzi ludmi ked idete do prahy a do brna, pocula som ze je to nieco ako u nas blava a vychod , skuste pisat len ludia co maju pobehane tieto mesta a skusenosti s cechmi.
a aký by mal byt rozdiel? asi nerozumiem - minuly tyzden sme boli v Brne. bolo super a mesto je pekné, pochodili sme a nikto neriesil praha, vs Brno a pod. Zili sme v Prahe a ano, funguje tam take vtipy ako u nas o blavakoch a vychodnaroch, ale to je vsetko - mala som kolegov aj z Prahy a aj z Brna, Ostravy a vsetci sme spolu dobre vychádzali a aj so mnou ako slovenkou 🙂
@oriesocek super, dakujem za skusenosti
a aky je rozdiel medzi "blava" a vychod?
Žiadny rozdiel, sú normálny ľudia tam aj tam.
a aky je rozdiel medzi "blava" a vychod?
@kiwi3 že blava je predsa potok a východ svetová strana 🤣
Ono to byva vseobecne (v mnohych krajinach), ze sa "skadlia" ludia z hlavneho mesta a z "vidieka" navzajom. Ale vacsinou je to len take zo srandy. V Brne aj v Prahe je velmi vela Slovakov a su to, podla mna, dobre miesta na zivot (pre slusnych ludi samozrejme). Moravaci (Brnaci) sa este navyse trosku skadlia s Cechmi, ale len tak zdravo.
@anonym_autor Slovaci v Brne aj v Prahe su takmer rovnaki 🙂 🙂
Hovori sa, ze je medzi nimi ista rivalita. To iste plati medzi Cechmi a Moravakmi. Ale treba to brat s rezervou.
Neviem, no.. v Brne este ziju na stromoch a bez elektriky 🙂
Na Morave zijem uz dlho, bola som aj v Prahe, kamosov mam aj tam, aj tam. A vacsinou Prazaka spoznam, ked otvori usta - maju iny prizvuk. Ale nie vsetci. A inak neviem... pozri, ked je niekto idiot, je uplne jedno, ci je z Prahy alebo z Brna.
Ak si vyberas miesto pre zivot, odporucam Brno. Praha je krasna, ale radsej tam idem len na vylet. Brno je Brno. Vzdy, ked pridem z Prahy do Brna a ovanie ma ten smrad na nadrazi, tak si poviem, ze konecne som na mieste, kde nie je hlava na hlave.
Rivalita ako Bratislava a Košice😀
Iné nárečie mňe sa páči to "ijou"
Rivalita ako Bratislava a Košice😀
Iné nárečie mňe sa páči to "ijou"
@jananovotna88 ...a najpouzivanejsie sloveso "su" (Su z Brna). A to tam este maju neodolatelny hantec!
Mentalita a temperament Moravakov je nám Slovákom bližší než Česi. Nikdy by som Brno za Prahu nevymenila. Ano, Pražáci si robia z Brna srandu. Rivalita tam je, aj ked zbytocna.

a aký by mal byt rozdiel? asi nerozumiem - minuly tyzden sme boli v Brne. bolo super a mesto je pekné, pochodili sme a nikto neriesil praha, vs Brno a pod. Zili sme v Prahe a ano, funguje tam take vtipy ako u nas o blavakoch a vychodnaroch, ale to je vsetko - mala som kolegov aj z Prahy a aj z Brna, Ostravy a vsetci sme spolu dobre vychádzali a aj so mnou ako slovenkou 🙂