Sťahovanie sa do Českej republiky

kata20
12. apr 2024

Dobry deň chcela by som sa spytať ako to je zo stahovanim sa do CZ?
Som tehotna v 6 mesiaci manžel ma v Česku pracu čo treba na to aby som sa mohla presťahovať do CZ hneď ako porodim alebo treba čakať nejake mesiace?

ms_green
12. apr 2024

No hlavne si tam treba vybaviť zdravotné poistenie. Keď prídeš tam, nemáš tam nárok na materskú ani nič, tú budeš mať slovenskú. My sme jednu dobu s partnerom bývali v Čechách a po rokoch sme sa vrátili. Najväčší problém sú české koruny. Peniaze, ktoré sme mali v eurách sme museli previesť na české koruny z čoho si banka zobrala extrémne peniaze. Rovnako ty budeš dostávať materskú/rodičák v eurách. Keď si to nevymeníš a budeš platiť s účtom ktorý máš v eurách, nedoplatíš sa. Druhý krát sme peniaze prevádzali cez Revolut a tam nás tiež pekne nachytali na "free trial" prémium účtu s lepšími kurzami, ale keď sme to chceli zrušiť, museli sme platiť 2x cenu účtu ako poplatok za zrušenie. Prevádzali sme vtedy nejakých 6000 eur. Prišli sme asi o 400 na tom prevode a to to bolo cez Revolut.

jasminka548
12. apr 2024

@kata20 ahoj sťahovať sa môžeš aj hneď.Mozes tu aj rodiť,ak si vybaviszdravotné poistenie.Kedze Ti tu už mánzel pracuje,tak by to nemal byť problém.Samozrejme nájsť si lekárov.Ale tu pôrodné a prídavky na dieťa nedostaneš automaticky.To je len pre nízkopríjmové skupiny.Magerskz,ak máš ma ňu nárok budeš poberat zo Sk.Rodicak už budeš ziadat v ČR.Je to 350000 a musíš ho vyčerpať do 3rokov dieťaťa.Ale to už závisí na Tebe,ako

jasminka548
12. apr 2024

Ak Ťa ešte niečo zaujíma,kľudne sa pytaj.Zijem tu už 12.rok

maranco
12. apr 2024

@ms_green na prevod CZK > € môžeš použiť Wise, tam nepotrebuješ premium účty

ms_green
12. apr 2024

@maranco A čo sa týka kurzu tak ako to tam je?

lin_a
12. apr 2024

najpodstatnejsie pre teba bude vybavit zdravotne poistenie a nasledne lekarov. Pediatra pre dieta by som zhanala uz predom, je o nich docela bitka (Praha)

maranco
12. apr 2024

@ms_green dnes aj s poplatkom by 1000€ zmenili na 25 186,25 CZK

hermionecka
12. apr 2024

ahoj, neviem či presne poradím ale na FB je skupina Maminky v Prahe alebo tak nejak, tam sa také veci riešia často 🙂

bluemoon24
12. apr 2024

@kata20 pokud ti trva pracovni pomer a budes pobirat materskou, nejdrive si vybavis formular S1 na sebe a do konce materske budes pojistena na Slovensku s tim, ze budes mit plnou starostlivost v Cesku hrazenou, nasledne po konci materske prejdes po pojisteni tveho manzela v Cesku, dite bych napsala rovnou k nemu, at to pak nemas komplikovane. Pokud jsi aktualne nezamestnana, muzes se k nemu pripojistit v CR hned. RP budes pobirat nejspise v Cesku. Prestehovat se muzes klidne zitra (pokud jeste nechodis do prace na Slovensku).