icon

Život v Prahe pre osamelé mamičky: Skúsenosti a rady

sandralo
25. jan 2024

Ahojte, rada by som sa vás spýtala na Vaše skúsenosti s dlhodobým životom v Prahe? Cca 5 rokov dozadu som mala možnosť tam pomerne pravudelne chodiť a veľmi sa mi to mesto zapáčilo a prišlo mi, že aj pre život by bolo lepšie než BA. Medzitým som sa stala mamičkou a som s dieťaťom sama, začalo mi chodiť do škôlky tu, ale vážne uvažujem nadtým ešte počkať, kým 2 roky bude v škôlke a potom si nájsť prácu v Prahe a ísť tam žiť, aby som aj dieťaťu poslutla lepšie prostredie a príležitosti. Bývanie je však aktuálne veľmi nedostupné i úvery, tobôž pre osamelú mamičku. Zaujímalo by ma tak, či je možné si v Prahe nájsť lepšie platenú prácu aj rýchlo? Aké máte skúsenosti s pohľadom na Slovákov v praxi? Aké máte skúsenosti so vzatím detí do základných českych škôl, keď tam nemáte ešte trvalý pobyt? A aké su aktuálne sumy bytov 2 izbových prosím vás? (ideálne Praha 4) Prípadne aké dedinky sa oplatia na bývanie pri Prahe s dostupnosťou do mesta? A napokon, odporúčate takto začať akoby odznova v Prahe bez priateľov a kontaktov tam, s dieťaťom malým, aby malo lepšie možnosti do budúcnosti? (práce sa nebojím, hoc tu mám lepšie kariérne možnosti, ale aj po voľbách a podobne, chcem ísť radšej preč a Praha sa mi vždy páčila, hoc žiť tam je iné asi len ako výlety) Prípadne ak ste tu aj nejaké mamičky samé s dieťaþom tam, budem rada za skúsenosti a kontakt. Ďakujem vám veľmi pekne všetkým 😊

Strana
z2
diewcatqoo
25. jan 2024

@amelia89 my nemame trvaly pobyt, len prechodny. Dieta mi vzali do skolky, aj do skoly. Nie sme sice z Prahy, ale aj u nas je problem s umiestnenim dietata do skolky/skoly.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
amelia89
25. jan 2024

@kittykat22 ok dakujem, takze je tom kto ma prednost.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
hanaxxx
Autor odpoveď zmazal
amelia89
25. jan 2024

@kittykat22 ake to inak je, ked sa tvoje deti ucili pisat/citat cesky ? Nebol to problem ked ty si slovenka a nieco bolo potreba vysvetlovat atď.
Ja mam deti este male ale uz nad tym premyslam ako to bude, moja neter zacala chodit do skoly (slovenka,na slovensku) a ked ju vidim sa ucit s mamou tak mam z toho stres ze ci to zvladnem proste tu cestinu tak aby to bolo zrozumitelne aj pre dieta (lebo napr ja tu gramatiku mě mně a milion dalsich veci) proste neovladam. Muz je spaniel takze 0 bodov pomoci v tomto 😅

hanaxxx
25. jan 2024

@kittykat22 niekto formalne poskytne trvaly pobyt na danej adrese a zoberie za to 30-40 tis?

amelia89
25. jan 2024

@kittykat22 a este ma zaujma ci tvoje dieta doma s tebou hovori slovensky alebo uz prevlada cestina.

sorry za off topic ale moja socialna bublina su este ludia s malymi detmi a tak ma zaujima ake to je ked uz mas deti v skole.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
diewcatqoo
25. jan 2024

Ja som to riesila, ked syn nastupoval do skolky. Davala som prihlasku do 5 statnych skolok, ktore u nas su a ani do jednej mi ho nevzali - vraj kvoli veku, lebo je decembrovy. Susedovo (ceske) dieta tiez nevzali nikde, je par dni starsie ako to moje, tak som to neriesila.
Dalsi rok som znovu podavala prihlasky vsade s malou dusickou, ked tu nemame trvaly pobyt. Prihlasky sme davali osobne a natrafila som zrovna na jednu pani riaditelku, ktora ma korene na slovensku a ta mi hovori, ze sa nemam bat, ze urcite mi body nestrhnu za to, ze ma syn len prechodny pobyt. Nechcela som tomu verit, tak normalne predomnou volala zriadovatelovi (niekomu z radnice), ci je to tak a tam potvrdili, ze ano, ze ak mame prechodny pobyt, dostaneme rovnaky pocet bodov ako miestni. Tak aj bolo, syn bol v tabulke prijatych deti medzi prvymi. Rovnako sme potom nemali problem s prijatim do nasej spadovej skoly, pricom viem, ze dost deti (ceskych), ktore si tam davali tiez prihlasku, sa nedostalo.
Nie som si ista, ci je to nejako zakonom stanovene alebo si kriteria pre prijatie do jednotlivych skol nastavuje zriadovatel, ale u nas je to tak, ako som napisala. Tiez aj u nas sa objavuju stale cachre machre s prehlasovanim deti k babke, tetam a pod, len aby sa dostali do skol, aj ked az taky masaker ako v Prahe, to u nas urcite nie je.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
amelia89
25. jan 2024

@kittykat22 no presne som si to aj takto myslela. Lebo vsetci si to predstavuju ako Hurvinek valku ale ja proste viem ze to nie je len tak, to dieta tu radu od rodica proste potrebuje. Dakujem ti za tento tip,ulozim si to buducnosti ☺️🙏🏻

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
amelia89
25. jan 2024

@kittykat22 och ja ti verim, trochu citim v kostiach ze to bude takto aj u nas. hlavne ked budu nase deti trojjazycne,nebude to ziadna sranda. prajem ti nech je toho straveneho casu drenim učenia stale menej, a nech mu to ide lahsie !

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
amelia89
25. jan 2024

@kittykat22 aha to som nevedela 😅 no tak potom to mame podobne. ano a presne viem co myslis, napr moj mensi syn ktory sa este len uči rozpravat ma 90% slovnej zasoby spanielcinu- a ja to chapem lebo zmrzlina a helado a je proste rozdiel povedať haha 🤣🤣🤣

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
hanaxxx
25. jan 2024

@kittykat22 ma slovencinu, cestinu, anglictinu?

sandralo
autor
25. jan 2024

@rosavia Ďakujem pekne.

sandralo
autor
25. jan 2024

@kittykat22 Ďakujem pekne za názor.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
sandralo
autor
25. jan 2024

@diewcatqoo Ďakujem pekne 😊

moongirl
11. feb 2024

@sandralo ahoj. Aj ja hladam pracu v Prahe, aj byvanie(garsonku) ale nedari sa mi.. Praha sa mi veelmi paci, takze ta uplne chapem. 🙂

sandralo
autor
11. feb 2024

@moongirl Držím palce, a keď nájdeš, daj prípadne vedieť, ako sa ti darí 🙂

viktoria_88
12. okt 2024

@diewcatqoo ahoj, mozem ti napisat spravu?
Zaujima ma ako po rokoch (spominas 10) hodnotis zivot v Cechach, aka je to mentalita a pod. My sme v zahranici, ale chceli sme sa vratit, no situacia na Slovensku nas poslednu dobu dost demotivuje, zvazujeme Cechy.

tatiana149
12. okt 2024

@alexnina777 mám české deti a po dlhých rokoch sme sa vrátili z Prahy. Deti mi chodili tam do škôlky a tu už prišli do prvého ročníka. Najprv slovenskí nevedeli ale veľmi rýchlo sa naučili. V pohode. My sme tam bývali dlhodobo, ale zmenil sa stav, že ich otec zomrel a tak som sa s deťmi vrátila na Slovensko. Deti už sú vatsie, sme na Slovensku 10 rokov. Mali sme tam bývanie vlastne, prácu, škôlku a zápis do základnej školy ale na poslednú chvíľu som odišla a nastúpili už tu na Slovensku.

Strana
z2