Ako získať lístok na bezplatnú prepravu vlakom pre dôchodcu?
Dobrý deň, chcela by som ísť vlakom za vnučkou do Žiliny a vraj mám nárok na bezplatnú prepravu. Neviete mi poradiť, čo všetko k tomu potrebujem? Stačí mi občiansky preukaz u pokladne, alebo si musím vybaviť daku špeciálnu kartičku s fotkou? Nerada by som tam dako zdržovala radu ľudí a potom mi povedia že mi dako chýba papier.
@anonym_autor občianskym preukazom sa preukázať, pani vytvorí preukaz, len foto aj treba, je to za pár minút, poplatok za fóliovanie 50centov
Musis si dat urobit karticku (musis mat fotku) na zeleznici a tou sa preukazovat vo vlaku.. a potom bud pojdes len s tou kartickou a nemusis si kupovat listok na osobaky a REX vlaky, na ostatne musis mat aj listok
otazka je ci si senior alebo ID. pri ID potrebujes potvrdenie (max 3mes staré) ze pobetas ID +foto

Přehled od AI
Seniori od 62 rokov a poberatelia dôchodkov (do 62 rokov) cestujú so ZSSK so 100 % zľavou (zadarmo) po registrácii v ZSSK konte. Na cestu v regionálnych vlakoch (Os, REX, Zr) od 1. 8. 2025 stačí preukaz totožnosti/preukaz na zľavu. V diaľkových vlakoch (R, Ex, EC, SC) je stále nutný "nulový" lístok, ktorý získate cez e-shop alebo v pokladnici.
Ako získať lístok a zľavu:
Registrácia (nutná): Zaregistrujte sa cez web ZSSK alebo osobne v pokladnici. Získate "Preukaz na 100 % zľavu".
Regionálne vlaky (Os, REX, Zr): Od 1. 8. 2025 už nepotrebujete papierový lístok, stačí sa vo vlaku preukázať platným preukazom na 100 % zľavu.
Diaľkové vlaky (R, Ex, EC, EN, SC): Musíte si vyzdvihnúť/kúpiť nulový lístok (cez aplikáciu IDeme vlakom, web alebo v pokladnici) pred nástupom do vlaku.
Dôchodcovia nad 70 rokov: Ak nevyužijú 100 % zľavu, môžu využiť špeciálne zľavnené cestovné.
Dôležité: V prípade, že máte preukaz bez fotografie, musíte sa pri kontrole preukázať aj občianskym preukazom.
Tip: Pre cestu s istotou miesta v diaľkových vlakoch odporúčame dokúpiť si miestenku.