icon

Ako získať lístok na bezplatnú prepravu vlakom pre dôchodcu?

16. apr 2026

Dobrý deň, chcela by som ísť vlakom za vnučkou do Žiliny a vraj mám nárok na bezplatnú prepravu. Neviete mi poradiť, čo všetko k tomu potrebujem? Stačí mi občiansky preukaz u pokladne, alebo si musím vybaviť daku špeciálnu kartičku s fotkou? Nerada by som tam dako zdržovala radu ľudí a potom mi povedia že mi dako chýba papier.

anonym_79b025
16. apr 2026

Přehled od AI
Seniori od 62 rokov a poberatelia dôchodkov (do 62 rokov) cestujú so ZSSK so 100 % zľavou (zadarmo) po registrácii v ZSSK konte. Na cestu v regionálnych vlakoch (Os, REX, Zr) od 1. 8. 2025 stačí preukaz totožnosti/preukaz na zľavu. V diaľkových vlakoch (R, Ex, EC, SC) je stále nutný "nulový" lístok, ktorý získate cez e-shop alebo v pokladnici.
Ako získať lístok a zľavu:
Registrácia (nutná): Zaregistrujte sa cez web ZSSK alebo osobne v pokladnici. Získate "Preukaz na 100 % zľavu".
Regionálne vlaky (Os, REX, Zr): Od 1. 8. 2025 už nepotrebujete papierový lístok, stačí sa vo vlaku preukázať platným preukazom na 100 % zľavu.
Diaľkové vlaky (R, Ex, EC, EN, SC): Musíte si vyzdvihnúť/kúpiť nulový lístok (cez aplikáciu IDeme vlakom, web alebo v pokladnici) pred nástupom do vlaku.
Dôchodcovia nad 70 rokov: Ak nevyužijú 100 % zľavu, môžu využiť špeciálne zľavnené cestovné.
Dôležité: V prípade, že máte preukaz bez fotografie, musíte sa pri kontrole preukázať aj občianskym preukazom.
Tip: Pre cestu s istotou miesta v diaľkových vlakoch odporúčame dokúpiť si miestenku.

ivicatolic
16. apr 2026

@anonym_autor občianskym preukazom sa preukázať, pani vytvorí preukaz, len foto aj treba, je to za pár minút, poplatok za fóliovanie 50centov

anonym_a886d2
16. apr 2026

Musis si dat urobit karticku (musis mat fotku) na zeleznici a tou sa preukazovat vo vlaku.. a potom bud pojdes len s tou kartickou a nemusis si kupovat listok na osobaky a REX vlaky, na ostatne musis mat aj listok

kacena4
16. apr 2026

otazka je ci si senior alebo ID. pri ID potrebujes potvrdenie (max 3mes staré) ze pobetas ID +foto