icon

Ako zvládnuť služobnú cestu viac ako 10 hodín?

3. máj 2026

Ahojte, celkom by som rada vedieť váš názor. Budúci mesiac mi firma dala školenie v jednom meste v zahraničí. Školiť budem ja a bude to trvať hodinu. Čo je ale podstatné, je cesta. Keďže som povedala, že ja autom takú dlhú cestu sama nepôjdem bude to vyzerať nasledovne. Ráno o pol ôsmej sadnem na vlak a budem cestovať osem a pol hodiny. Tam vystúpim, počkám 45 minút, nasadnem na druhý vlak, kde budem cestovať 1,5 hodiny. Do daného mesta prídem večer, tam prespím. Na druhý deň školenie, a potom sadnem na vlak, zase idem hodinu a pol, a potom čakám a prestupujem do vlaku, kde budem cestovať opäť 8,5h.

Som z toho totálne mimo. Som človek, čo mal trombózu, dlhé sedenia nad 3h mi robia problém. Čiže asi budem musieť pichať injekcie do brucha. Povedať firme, že školiť nepôjdem sa nedá, skúšala som. Ja som neskutočne rozbitá po takom dlhom cestovaní. Samozrejme, vždy lepšie, akoby som toľko sama šoférovala. Ako by ste to urobili vy?

Strana
z4
nafka0483
5. máj 2026
@petamich

@nafka0483 ak je kontraktor nema narok na diety, ich vztah je B2B = ma nejaku cenu za "cloveko-den", ktoru fakturuje zamestnavatelovi (objednavatelovi) a na diety narok nema, ma narok len na preplatenie realnych nakladov spojenych s cestovanim, na ktorych sa dohodla so zamestnavatelom (napr. vlak 2. trieda, autobus, taxik, letenka...) a cokolvek dalsie na com sa mohli a nemuseli dohodnut ale n diety v klasickom zmysle slova ma narok len zamestnanec v TPP nie kontraktor, ten ma zvycajne dost vysoky rate na to, aby si to pokryl sam (alebo mal mat, ma to svoje vyhody a nevyhody byt kontraktor).

@petamich Aha teraz vidim ze kontraktor - ale ako pises s tym potom musi ratat a vyjednat si podmienky ktore pokryju naklady.

anonym_e636ec
5. máj 2026
@anonym_autor

@lucik194 toto nie je princip zamestnavatel a podriadeny. Toto je dodavatel a objednavatel. Oni si objednali moju sluzbu na dany den na ten cas. Ja tam pridem a sluzbu dodam. Ale, aby som si nemusela hradit vsetky naklady sama, tak mam moznost refakturovat naklady do vopred dohodnutej vysky. Do beznej hodinovky som si nezakompovovala business trips, lebo taka potreba je minimalne. Mam to teraz 3x do roka.

@anonym_autor toto je zas pripad ked autorka postupne pridava zakladne informacie a potom aj tie rady co tu padaju sa minaju ucinku. toto si mala napisat hned na zaciatku.

Strana
z4