icon

Ako zvládnuť služobnú cestu viac ako 10 hodín?

3. máj 2026

Ahojte, celkom by som rada vedieť váš názor. Budúci mesiac mi firma dala školenie v jednom meste v zahraničí. Školiť budem ja a bude to trvať hodinu. Čo je ale podstatné, je cesta. Keďže som povedala, že ja autom takú dlhú cestu sama nepôjdem bude to vyzerať nasledovne. Ráno o pol ôsmej sadnem na vlak a budem cestovať osem a pol hodiny. Tam vystúpim, počkám 45 minút, nasadnem na druhý vlak, kde budem cestovať 1,5 hodiny. Do daného mesta prídem večer, tam prespím. Na druhý deň školenie, a potom sadnem na vlak, zase idem hodinu a pol, a potom čakám a prestupujem do vlaku, kde budem cestovať opäť 8,5h.

Som z toho totálne mimo. Som človek, čo mal trombózu, dlhé sedenia nad 3h mi robia problém. Čiže asi budem musieť pichať injekcie do brucha. Povedať firme, že školiť nepôjdem sa nedá, skúšala som. Ja som neskutočne rozbitá po takom dlhom cestovaní. Samozrejme, vždy lepšie, akoby som toľko sama šoférovala. Ako by ste to urobili vy?

autor
4. máj 2026
@anonym_d3e733

ja by som chcela vediet, co je to za temu a dolezitu prednasku, kde musis ist prave ty prednasat 🙂
mne cele tieto tvoje vzdychacie tanečky /nechcem, neviem, budem unavena, nevladzem, nemozem.../ pridu cele take ....

@anonym_d3e733 je to event v CR, kde sme jeden z dodavatelov a nasa firma sidli na vychodnom SVK. Povodne tam mal ist sef firmy, ale kedze je to odborna tema, tak vysiela mna.

januska12323
4. máj 2026

Vo vlaku sa môžeš každú chvíľu prejsť, netreba žiadne injekcie.

autor
4. máj 2026
@januska12323

Vo vlaku sa môžeš každú chvíľu prejsť, netreba žiadne injekcie.

@januska12323 čiže čo to prekryť iba štandardným aspirinom alebo xareltom?

natalka13
4. máj 2026
@anonym_autor

@januska12323 čiže čo to prekryť iba štandardným aspirinom alebo xareltom?

@anonym_autor neberes lieky?
Stacia ti komoresne podkolienky.

veselo_neveselo
4. máj 2026

@anonym_autor Prosim ta, ved vo vlaku sa normalne mozes poprechadzat, spravit par drepov, pocvicit si.
Aj v noci vstavas kazde dve hodiny rozcvicit nohy?

Normalne to zober ako moznost ist na vylet, zostan tam o den dlhsie aby si popozerala mesto a je to. Toto je fakt v tvojej hlave.

lucik194
4. máj 2026

za mna, tvoj zamestnavatel by mal smolu, kebyze ma vysle na takuto prednasku prezentovat.

normalne by som mu povedala, ze ano pojdem, ale podmienka michalovce -KE autom, KE - Praha lietadlo, Praha KV vlak...... a pekne vsetko zaplatit.

ked sa mu nepaci, viem mu doniest na dany cely tyzden PNku, alebo dva dni po sebe listocky od doktorov, ze som bola na vysetreni.....

moznoze na vychode mate divne maniere, ale zakonnik prace treba dodrziavat vsade , aj na vychode.......

autor
4. máj 2026
@lucik194

za mna, tvoj zamestnavatel by mal smolu, kebyze ma vysle na takuto prednasku prezentovat.

normalne by som mu povedala, ze ano pojdem, ale podmienka michalovce -KE autom, KE - Praha lietadlo, Praha KV vlak...... a pekne vsetko zaplatit.

ked sa mu nepaci, viem mu doniest na dany cely tyzden PNku, alebo dva dni po sebe listocky od doktorov, ze som bola na vysetreni.....

moznoze na vychode mate divne maniere, ale zakonnik prace treba dodrziavat vsade , aj na vychode.......

@lucik194 nemame divne maniere, mame svoje budgety. A vzhladom na mzdu, ktoru mam a ine benefity, mozem vyuctovanie za SC naozaj okaslat. Keby som zarobila 2500 eur, tak sa tu s ním budem natahovat kvoli tomu... ale na co...

anonym_a04f6b
4. máj 2026

A je problem si pichnúť fraxiarine/clexane?
Len sa pytam.

natalka13
4. máj 2026
@anonym_autor

@natalka13 moja hematologicka trva na tom, ze pri kazdej ceste nad 3h musim mat kompresne puncochy a plus si pichat fragmin.

@anonym_autor tak ked ides s muzom na vylet autom a zvladas injekciu, aky je problem teraz? Musis byt zvyknuta.
Poznam vela ludi po tromboch, 2 mam doma, ani jeden si do lietadla nepicha fraxik.

lucik194
4. máj 2026
@anonym_autor

@lucik194 nemame divne maniere, mame svoje budgety. A vzhladom na mzdu, ktoru mam a ine benefity, mozem vyuctovanie za SC naozaj okaslat. Keby som zarobila 2500 eur, tak sa tu s ním budem natahovat kvoli tomu... ale na co...

@anonym_autor tu sa nejedna len o peniaze, ale o to, ci je vsetko ako ma byt..... som zvedava, ze ked sa tebe nieco stane, co vykaze tvoj zamestnavatel......

kde si bola? ako to ze si tam bola, mas poistenie? lebo po spravnosti by to bol pracovny uraz...... stale sa ohanas len peniazmi, ale ked ma zamestnavatel zaujem aby si tam isla, tak musi aj splnit zakonom dane "podmienky"..... je pekne , ze mas budget na SC, ale to nie je najdolezitejsie......

autor
4. máj 2026
@natalka13

@anonym_autor tak ked ides s muzom na vylet autom a zvladas injekciu, aky je problem teraz? Musis byt zvyknuta.
Poznam vela ludi po tromboch, 2 mam doma, ani jeden si do lietadla nepicha fraxik.

@natalka13 nemam problem, ja mam fragmin doma a picham si pri dlhsej ceste aj pri ceste lietadlom nad hodinku a pol. Ale mam aj puncochy.

autor
4. máj 2026
@lucik194

@anonym_autor tu sa nejedna len o peniaze, ale o to, ci je vsetko ako ma byt..... som zvedava, ze ked sa tebe nieco stane, co vykaze tvoj zamestnavatel......

kde si bola? ako to ze si tam bola, mas poistenie? lebo po spravnosti by to bol pracovny uraz...... stale sa ohanas len peniazmi, ale ked ma zamestnavatel zaujem aby si tam isla, tak musi aj splnit zakonom dane "podmienky"..... je pekne , ze mas budget na SC, ale to nie je najdolezitejsie......

@lucik194 ano, ak si zamestnanec.

anonym_dee749
4. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor takze zarobis viac ako tuto sumu zijes v mičigene a nemas na letenku? 😂

anonym_458553
4. máj 2026

Nechápem, kde je problém. Veď vo vlaku sa vieš prechádzať, vieš si vyložiť nohy. Dáš si kompresné pančuchy. Tebe sa proste nechce, aspoň to správne pomenuj 😀 Budeš rozbitá z cesty? veď neškolíš v ten deň, vyspíš sa. Toto nie je o tom "nedá sa", ale o "nechce sa mi".

autor
4. máj 2026
@anonym_458553

Nechápem, kde je problém. Veď vo vlaku sa vieš prechádzať, vieš si vyložiť nohy. Dáš si kompresné pančuchy. Tebe sa proste nechce, aspoň to správne pomenuj 😀 Budeš rozbitá z cesty? veď neškolíš v ten deň, vyspíš sa. Toto nie je o tom "nedá sa", ale o "nechce sa mi".

@anonym_458553 Nechce sa mi, strašne sa mi nechce. Neznášam dlhé cestovanie.

anonym_d7cfa9
4. máj 2026

@anonym_autor prepáč, neviem čo za pracu robíš, ale neviem kedy sa zo žien stali cukrové panenky, Karlove Vary sú krásné mesto tak by som využila školenie aj ako možnosť niečo iné vidieť ako “nádherné” Michalovce- pochádzam kúsok odtiaľ.
Trombóza prekonana pokiaľ si dispenzarizovaná nie je pre Teba už smrteľny stav aby Ťa po zbytok života niekto ofukoval a bral na Teba ohľady, režimové opatrenia, vo vlaku sa prechádzať a keď Ti zamestnavateľ platí 2 dni mimo prace zbaliť sa a isť- podmienky čo a ako sa kde platí sa prejednávajú na danom pracovisku a nie na koňovi

anonym_e636ec
4. máj 2026
@anonym_autor

@natalka13 moja hematologicka trva na tom, ze pri kazdej ceste nad 3h musim mat kompresne puncochy a plus si pichat fragmin.

@anonym_autor no tak a mas to poriesene. v praci oznamis, ze zo zdravotnych dovodov nemozes nikam cestovat. a teda stravu si akoze budes platit sama ked nemas diety? vies ze zamestnavatel tym porusuje zakon a este k tomu ides do zahranicia? takisto poistenie by ti mal zaplatit. a je uplne irelevantne aky mate budget na sluzobky. zakon plati pre vsetkych.

autor
4. máj 2026
@anonym_e636ec

@anonym_autor no tak a mas to poriesene. v praci oznamis, ze zo zdravotnych dovodov nemozes nikam cestovat. a teda stravu si akoze budes platit sama ked nemas diety? vies ze zamestnavatel tym porusuje zakon a este k tomu ides do zahranicia? takisto poistenie by ti mal zaplatit. a je uplne irelevantne aky mate budget na sluzobky. zakon plati pre vsetkych.

@anonym_e636ec ja som contractor. Mam poistenie. Podmienky refakturacie nakladov si vzdy vykomunikujeme predtym.

nafka0483
4. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Mozes okaslat vyuctovanie skuzobky, lebo mas paradnu mzdu a ine benefity, strasne sa ti nechce dlho cestovat dlho vlakom ale zaroven mas obrovsky problem doplatit si 150€ za letenku. Nerozumiem ti uz vobec...

autor
4. máj 2026
@nafka0483

@anonym_autor Mozes okaslat vyuctovanie skuzobky, lebo mas paradnu mzdu a ine benefity, strasne sa ti nechce dlho cestovat dlho vlakom ale zaroven mas obrovsky problem doplatit si 150€ za letenku. Nerozumiem ti uz vobec...

@nafka0483 nie nejdem si doplacat za letenku. Sorry, to nie je moja volny cas, tam si zaplatim kolko chcem. Ale preco by som mala na takuto vec doplacat 150 eur. A buduci mesiac to iste?

anonym_d8c900
4. máj 2026

No nic skratka sa ti nechce, akekolvek rady su zbytocne 🙂 takze bud si to vydiskutujes so zamestnavatelom a nepojdes (ale ako sama pises a buduci mesiac co) alebo pojdes a verim, ze najdes sposob, ktory bude pre teba najprijatelnejsi, aj ked sudiac podla tejto konverzacie je to asi nemozne.

nafka0483
4. máj 2026
@anonym_autor

@nafka0483 nie nejdem si doplacat za letenku. Sorry, to nie je moja volny cas, tam si zaplatim kolko chcem. Ale preco by som mala na takuto vec doplacat 150 eur. A buduci mesiac to iste?

@anonym_autor A preco by si teda mala prist o diety?? Ved nejde o tvoj volny cas a jest pocas dna predsa musis. A buduci mesiac tiez.

petamich
4. máj 2026
@nafka0483

@anonym_autor A preco by si teda mala prist o diety?? Ved nejde o tvoj volny cas a jest pocas dna predsa musis. A buduci mesiac tiez.

@nafka0483 ak je kontraktor nema narok na diety, ich vztah je B2B = ma nejaku cenu za "cloveko-den", ktoru fakturuje zamestnavatelovi (objednavatelovi) a na diety narok nema, ma narok len na preplatenie realnych nakladov spojenych s cestovanim, na ktorych sa dohodla so zamestnavatelom (napr. vlak 2. trieda, autobus, taxik, letenka...) a cokolvek dalsie na com sa mohli a nemuseli dohodnut ale n diety v klasickom zmysle slova ma narok len zamestnanec v TPP nie kontraktor, ten ma zvycajne dost vysoky rate na to, aby si to pokryl sam (alebo mal mat, ma to svoje vyhody a nevyhody byt kontraktor).

anonym_848081
4. máj 2026

To si robíte srandu … Dobre čítam že je to Ke-Praha? Veď tam je priame spojenie letecky ktoré trvá hodinu … vzivote by ma nikto nedonutil cestovať 10 hodín niekde kde sa dá byť za tretinu času. nech to firmu stojí čo to stojí … 🤦🏼‍♀️

autor
5. máj 2026
@anonym_848081

To si robíte srandu … Dobre čítam že je to Ke-Praha? Veď tam je priame spojenie letecky ktoré trvá hodinu … vzivote by ma nikto nedonutil cestovať 10 hodín niekde kde sa dá byť za tretinu času. nech to firmu stojí čo to stojí … 🤦🏼‍♀️

@anonym_848081 ja nejdem do Prahy, idem do iného mesta.

anonym_545d65
5. máj 2026
@lucik194

@lucik194 suhlasim, ze treba dodrziavat zakon, to neni na debatu, ale slubit sa a potom sa dat na pn, lekara, no neviem, to mi tiez nepride ok. potom sa zamestnanci stazuju, ze s nimi zamestmavatel nejedna ferovo, staci mu par takych skusenosti a potom sa nedivne, ze sa aj on chova takto. aj tak by vedel, ze je to ucelove, to uz radsej normalne povedat, ze nejdem

lucik194
5. máj 2026
@anonym_545d65

@lucik194 suhlasim, ze treba dodrziavat zakon, to neni na debatu, ale slubit sa a potom sa dat na pn, lekara, no neviem, to mi tiez nepride ok. potom sa zamestnanci stazuju, ze s nimi zamestmavatel nejedna ferovo, staci mu par takych skusenosti a potom sa nedivne, ze sa aj on chova takto. aj tak by vedel, ze je to ucelove, to uz radsej normalne povedat, ze nejdem

@anonym_545d65 to bolo myslene, ze kebyze je najhorsie....

ja osobne by som s tymto nikdy nesuhlasila, ist niekam 10hodin na sluzobku, kde realne musim byt 1 hod a nieco prezentovat.....
lebo toto je presne o tom, ze moj zamestanavatel si nevaži moj cas.

autor
5. máj 2026
@lucik194

@anonym_545d65 to bolo myslene, ze kebyze je najhorsie....

ja osobne by som s tymto nikdy nesuhlasila, ist niekam 10hodin na sluzobku, kde realne musim byt 1 hod a nieco prezentovat.....
lebo toto je presne o tom, ze moj zamestanavatel si nevaži moj cas.

@lucik194 toto nie je princip zamestnavatel a podriadeny. Toto je dodavatel a objednavatel. Oni si objednali moju sluzbu na dany den na ten cas. Ja tam pridem a sluzbu dodam. Ale, aby som si nemusela hradit vsetky naklady sama, tak mam moznost refakturovat naklady do vopred dohodnutej vysky. Do beznej hodinovky som si nezakompovovala business trips, lebo taka potreba je minimalne. Mam to teraz 3x do roka.

anonym_e10b8d
5. máj 2026
@anonym_autor

@lucik194 toto nie je princip zamestnavatel a podriadeny. Toto je dodavatel a objednavatel. Oni si objednali moju sluzbu na dany den na ten cas. Ja tam pridem a sluzbu dodam. Ale, aby som si nemusela hradit vsetky naklady sama, tak mam moznost refakturovat naklady do vopred dohodnutej vysky. Do beznej hodinovky som si nezakompovovala business trips, lebo taka potreba je minimalne. Mam to teraz 3x do roka.

@anonym_autor ked si kontraktor dávaš si aj ty podmienky.Ja by som si radšej z vlastného vrecka zaplatila letenku aj, keď to bude drahé.Alebo by som odmietla ísť.Uplne neefektívne školenie.Das si pančuchy, injekciu.Nemas kamarátku, kolegyňu s ktorou by si išla a spravíte si výlet?Praha Karlove Vary budeš mať určite dobrý spoj.

oskvarka
5. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_e636ec do daného mesta nič neletí, nie je tam ani letisko.

@anonym_autor podľa mňa sa dopredunstresujes ja milujem cestovanie vlakom je to pohodlné a pokiaľ nejdeš v kupé plnom deti tak fakt pohodička... Ak ti ten čas chýbať nebude tak nejaká kniha film a prejdi sa kedy chces... Vlaky na tak dlhé vzdialenosti bývajú povinné miestenkove takže určite sa poprechádzat nebude problém. Osobne letecky je pre mňa menej pohodlné. Ak zarátaný všetko to čakanie a meškajúce lety stresy na letisku a tiež doprava na letisko ktoré je vždy niekde v keli ..