icon

Bude dieťa sedieť vedľa mňa pri lete s Ryanair?

18. jún 2026

Ahojte, mám v tom trochu zmätok a budem rada, ak mi to niekto objasní. Ryanair uvádza, že pri náhodne pridelených sedadlách budú deti do 12 rokov vždy bezplatne usadené vedľa aspoň jedného dospelého z rezervácie. Nový EÚ zákon aj ohľadom tohto má vojsť do platnosti až v roku 2027. Aktuálne je ale vraj skrz to Ryanair trestne stíhaný a teda neviem, či kvôli tomu zmenili pravidlá už teraz. Zároveň ale na iných miestach píšu, že rodič je povinný zakúpiť si miestenku a dieťa dostane miesto vedľa neho zdarma.
Keď si ale pri rezervácii zvolím výber sedadla, systém odo mňa pýta platbu nielen za moje sedadlo, ale aj za sedadlo dieťaťa a dokonca aj ostatných cestujúcich v rezervácii. Čiže mám možnosť všetko alebo nič. Kúpila som automaticky Basic program. Ako to teda aktuálne funguje? Ak si miestenku vôbec nekúpim, bude dieťa automaticky usadené vedľa mňa zadarmo? Alebo musí mať rodič zaplatenú miestenku, aby dieťa dostalo miesto vedľa neho bez poplatku?
Ďakujem za objasnenie, doteraz sme s dieťaťom vždy leteli cez cestovku...

Strana
z3
simsalabim
Včera o 14:56
@muchotrafka298

@simsalabim toto ja si tiez myslim, ze nebudu tam trhat rodinu co ide spolu, vzdy sa najde nejaky dobrovolnik.

@muchotrafka298 a stoja ti tie stresy za 9 ci kolko €?

anonym_e790a5
Včera o 14:57
@huxy

@anonym_e790a5 tam vôbec neide o to, či zvládne sedieť bez mamky. Ale asi je to príjemnejšie ako sa tlačiť pri nejakom neznámom človeku (môže sa fakt tlačiť, ak je viac pri tele, alebo môže zapáchať, ano niektorí smrdia, hlavne v teple sa viac potia), to ozaj takéto detaily musím dospelej žene písať, prečo by chcela radšej sedieť pri nás???

A inak, ja nikde nepíšem, že by som niekoho žiadala o presadenie sa

@huxy v takom prípade si treba kúpiť miestenky, lebo 15 ročnú isto šupnu niekde k cudziem 🤷‍♀️

huxy
Včera o 14:57
@muchotrafka298

@huxy miesta v lietadle Ti to nezaisti, lebo to nerozhoduje, ci mas alebo nemas kupene miesto. Musis ale pocitat s tym ze nemusite sediet vedla seba. Ale rozumiem tomu,ze je to pre teba vela zaplatit dalsich 30 EUR na osobu za to, aby ste sedeli spolu. Ja si vzdy kupujem u Ryanair tu vyssiu radu leteniek, kde je v cene priority, vyber sedadla, skorsi checkin a tiez vacsia prirucna batozina. LEbo to vyjde lepsie, ako dokupovat kazdu vec zvlast (batozina, sedadlo)

@muchotrafka298 ak dobre tomu rozumiem,.tak ak spravím check in včas, na letisku budem včas, a vopred kúpim sedadlá pri sebe, tak by sme mali sedieť spolu? Pýtam sa ako.blbá,.ale už som neraz letela,.ale skúsenosť s týmto overbookingom nemám.žiadnu.

huxy
Včera o 14:58
@anonym_e790a5

@huxy v takom prípade si treba kúpiť miestenky, lebo 15 ročnú isto šupnu niekde k cudziem 🤷‍♀️

@anonym_e790a5 veď nad tým uvažujem a preto sa tu informujem.

lucik194
Včera o 15:02
@anonym_e790a5

@julish Tak potom prečo v každom jednom lete cez ryanair alebo wizzair je chaos s rodičmi, ktorí prosíkajú letušky aby poprehadzovali ľudí, aby mohli s deťmi sedieť?

@anonym_e790a5 blbosti pises. vobec to takto nie je . ..... ze ludia prosikaju. ako som napisala kazde dieta do 12 rokov sedi automaticky pri dospelom cloveku s ktorym cestuje.....

druha vec je, ak ma dieta nad 12 rokov, rodicom sa nechce kupovat sedadlo vedla seba, ze vsak to ukecame..... nie to tak nefunguje. .....

a inak pred mesiacom sme isli smer Londyn, a predsav si, ze nase teens dieta dali oni (system) sediet pri jednom z nas, bez toho aby sme zaplatili.
v celom lietadle neboli predane 3 miesta, inak komplet full

muchotrafka298
Včera o 15:03
@simsalabim

@muchotrafka298 a stoja ti tie stresy za 9 ci kolko €?

@simsalabim mne? Ja nemam stresy nikdy, lebo si u Ryanair kupujem vyssiu radu letenky, kde mam v cene aj prirucnu, skorsi checkin, vyber miesta a priority. Je to kazdeho zvazeni, ci si miesta kupi alebo nekupi. Ak si ich nekupi, tak nie je mojou povinnostou sa zo svojho zaplateneho miesta presunut inde. Kazdy ma rovnaku moznost, ja som ju vyuzila.

muchotrafka298
Včera o 15:07
@huxy

@muchotrafka298 ak dobre tomu rozumiem,.tak ak spravím check in včas, na letisku budem včas, a vopred kúpim sedadlá pri sebe, tak by sme mali sedieť spolu? Pýtam sa ako.blbá,.ale už som neraz letela,.ale skúsenosť s týmto overbookingom nemám.žiadnu.

@huxy zakupene sedadla NEMAJU NIC s overbookingom. Uz som Ti to pisala. Pokial si zakupis sedadla, tak na nich budes sediet. Hotovo. Kupis 3 vedla seba, tak tam budete sediet. Nekupis ich, tak pri checkine Ta da hocikde. Rozhadzuje to system. Je to na tvojom zvazeni a financnych moznostiach. Pises, ze sa jedna o 30 EUR na osobu na spiatocny let. Ja som naposledy s Austrianom sedadlo nezaplatila, pretoze chceli za 1 smer 25 EUR a to sa mi zdalo zbytocne platit, kedze ma letenka stala 120 EUR.

simsalabim
Včera o 15:36
@muchotrafka298

@simsalabim mne? Ja nemam stresy nikdy, lebo si u Ryanair kupujem vyssiu radu letenky, kde mam v cene aj prirucnu, skorsi checkin, vyber miesta a priority. Je to kazdeho zvazeni, ci si miesta kupi alebo nekupi. Ak si ich nekupi, tak nie je mojou povinnostou sa zo svojho zaplateneho miesta presunut inde. Kazdy ma rovnaku moznost, ja som ju vyuzila.

@muchotrafka298 prepac, patrilo to @huxy
Inak Austrian nas vzdy zatial posadil spolu, vsetkych. Zadarmo.

muchotrafka298
Včera o 17:02
@simsalabim

@muchotrafka298 prepac, patrilo to @huxy
Inak Austrian nas vzdy zatial posadil spolu, vsetkych. Zadarmo.

@simsalabim ja som isla sama a dal mi na vyber sedadlo, ze ked chcem, mam zaplatit 25 EUR, tak som kaslala na to, bol to kratky let, vydrzala som aj pri okne, aj ked tam nerada sedim.

huxy
Včera o 17:16
@muchotrafka298

@huxy zakupene sedadla NEMAJU NIC s overbookingom. Uz som Ti to pisala. Pokial si zakupis sedadla, tak na nich budes sediet. Hotovo. Kupis 3 vedla seba, tak tam budete sediet. Nekupis ich, tak pri checkine Ta da hocikde. Rozhadzuje to system. Je to na tvojom zvazeni a financnych moznostiach. Pises, ze sa jedna o 30 EUR na osobu na spiatocny let. Ja som naposledy s Austrianom sedadlo nezaplatila, pretoze chceli za 1 smer 25 EUR a to sa mi zdalo zbytocne platit, kedze ma letenka stala 120 EUR.

@muchotrafka298 dobre, takže keď si teda kúpim sedadlá, tak tam sedieť budem. Oki

anonym_8cfc12
Včera o 20:19
@huxy

@muchotrafka298 ale však ľudia si reálne kúpia letenky, zaplatia si ich a to, že niekto nenastúpi predsa nnezníži ich zisk. Ale to, že predajú viac leteniek a potom ti môžu povedať, že nemôžem odletieť??? Mne to nedáva žiadnu logiku

@huxy robí sa to bežne.Kolega mal ísť z DE do USA a bolo plné lietadlo dostal hotel, stravu a odletel druhý deň išiel služobne a dosť mu to nabúralo program

anonym_8cfc12
Včera o 20:24
@anonym_e790a5

@huxy Ak by mňa poprosil rodič 15 ročného dieťaťa o presadenie, tak si nepresadnem. 15 ročna je už veľká, že zvládne 2-3 hodiny aj bez mamky či nie?

@anonym_e790a5 si naozaj hlúpa?Tak asi je lepšie rodine sedieť pri sebe, rozprávať sa aj, keby to bol dospelý a nie 15 r dieta

lucik194
Včera o 20:34
@anonym_8cfc12

@anonym_e790a5 si naozaj hlúpa?Tak asi je lepšie rodine sedieť pri sebe, rozprávať sa aj, keby to bol dospelý a nie 15 r dieta

@anonym_8cfc12 ty nemas teens to vidiet...... 15r teens chce sediet samo, bez rodicov, da si na 2-3 hodiny sluchadla a nechce pocut ziadne kecy rodicov a ani mladsich surodencov.....

anonym_e790a5
Včera o 21:16
@anonym_8cfc12

@anonym_8cfc12 tak nech si rodina kúpi miestenky a budú sedieť spolu a nie potom nariekať keď ich posadia každého niekde inde. A nenadávaj ľuďom do hlúpych, lebo ja som toho názoru, že pre hlupáka je každý hlúpy.

anonym_45ec51
Dnes o 02:14

Boli sme teraz na dovolenke, leteli sme síce s inou leteckou spoločnosťou ale zájazd sme kupovali cez cestovnú kanceláriu a teda neriešila sa vôbec možnosť priplatiť si za miesta v lietadle. A automaticky sme mysleli že keď platíme niekoľko tisíc za dovolenku nemusíme to riešiť. Žiaľ opak pravdou, leteli sme s deťmi 3 a 6 ročnými a rozhodili nas po celom lietadle… tak že trojročné dieťa aj šesťročné dieťa mali sedieť samé. Keď letíme samostatne cez Ryanair wizzair riešime si miesta dopredu ale toto nás šokovalo.

huxy
Dnes o 03:01
@lucik194

@anonym_8cfc12 ty nemas teens to vidiet...... 15r teens chce sediet samo, bez rodicov, da si na 2-3 hodiny sluchadla a nechce pocut ziadne kecy rodicov a ani mladsich surodencov.....

@lucik194 ja mám s dcérou dobrý vzťah a predstav si, radšej bude sedieť pri mne (hoci aj so slúchatkami na ušiach), ako pri cudzom upotenom, čo sa na ňu tlačí (nebodaj ešte medzi dvoma takými v strede).

anonym_266b25
Dnes o 03:43
@anonym_45ec51

Boli sme teraz na dovolenke, leteli sme síce s inou leteckou spoločnosťou ale zájazd sme kupovali cez cestovnú kanceláriu a teda neriešila sa vôbec možnosť priplatiť si za miesta v lietadle. A automaticky sme mysleli že keď platíme niekoľko tisíc za dovolenku nemusíme to riešiť. Žiaľ opak pravdou, leteli sme s deťmi 3 a 6 ročnými a rozhodili nas po celom lietadle… tak že trojročné dieťa aj šesťročné dieťa mali sedieť samé. Keď letíme samostatne cez Ryanair wizzair riešime si miesta dopredu ale toto nás šokovalo.

@anonym_45ec51 cestovka ma objednane lietadla, to tu ani nemiesaj cestovanie s cestovkou lebo tam je uplne iny system. NOrmalne deti do 12r davaju zadarmo spolu k dospelemu, zeny preboha ved vy aj lietate s detmi ked take rady

anonym_a45ebf
Dnes o 07:03
@anonym_97b0b9

@anonym_autor kup letenky v 2 turnoch prvy nakup ty a 4r dieta a druhy nakup tie ostatne. Nikto ti nekaze aby si kupila 5 leteniek v jednej rezerve

@anonym_97b0b9 presne, kupi pre seba a este jednu a potom ostatne. Ze, ake zloziteee🤣

Strana
z3