icon

Bude dieťa sedieť vedľa mňa pri lete s Ryanair?

18. jún 2026

Ahojte, mám v tom trochu zmätok a budem rada, ak mi to niekto objasní. Ryanair uvádza, že pri náhodne pridelených sedadlách budú deti do 12 rokov vždy bezplatne usadené vedľa aspoň jedného dospelého z rezervácie. Nový EÚ zákon aj ohľadom tohto má vojsť do platnosti až v roku 2027. Aktuálne je ale vraj skrz to Ryanair trestne stíhaný a teda neviem, či kvôli tomu zmenili pravidlá už teraz. Zároveň ale na iných miestach píšu, že rodič je povinný zakúpiť si miestenku a dieťa dostane miesto vedľa neho zdarma.
Keď si ale pri rezervácii zvolím výber sedadla, systém odo mňa pýta platbu nielen za moje sedadlo, ale aj za sedadlo dieťaťa a dokonca aj ostatných cestujúcich v rezervácii. Čiže mám možnosť všetko alebo nič. Kúpila som automaticky Basic program. Ako to teda aktuálne funguje? Ak si miestenku vôbec nekúpim, bude dieťa automaticky usadené vedľa mňa zadarmo? Alebo musí mať rodič zaplatenú miestenku, aby dieťa dostalo miesto vedľa neho bez poplatku?
Ďakujem za objasnenie, doteraz sme s dieťaťom vždy leteli cez cestovku...

autor
Včera o 06:45
@anonym_97b0b9

@muchotrafka298 vsak to je jedno, ale budem tu rozmyslat nad 20€ked idem so4r dietatom a potom ked nas system posadi jedneho na jeden koniec lietadla a druheho na druhy tak tu bude histercit co s tym.

@anonym_97b0b9 nie je to 20 eur, ale vyše 100 eur, keďže túto dovolenku kupujem ako darček a ako som písala, do Talianska mám možnosť buď kúpiť miestenku pre všetkých alebo pre nikoho...

autor
Včera o 06:52
@anonym_a45ebf

Ide vas viac, kup 2 miesta vedla seba a hotovo, ostatni bez priplatku. Ja toto tiez nechapem. Idem na dovolenku, nieco chcem, ako vyhodu, ale zaplatit nie. Ja ked kupujem letenky, vzdy sa pyta na ktore sedadlo chcem priplatit, nikdy mi nedalo vsetky naraz

@anonym_a45ebf do Talianska sa nedá kúpiť miestenka len pre mňa. Dá sa kúpiť jedine miestenka pre všetkých vrátane dieťaťa alebo pre nikoho. A zaplatiť ďalších vyše 100 eur na tak krátky let, pokiaľ by posadili dieťa aj tak vedľa mňa zadarmo, mi príde dosť.

anonym_97b0b9
Včera o 07:09
@anonym_autor

@anonym_a45ebf do Talianska sa nedá kúpiť miestenka len pre mňa. Dá sa kúpiť jedine miestenka pre všetkých vrátane dieťaťa alebo pre nikoho. A zaplatiť ďalších vyše 100 eur na tak krátky let, pokiaľ by posadili dieťa aj tak vedľa mňa zadarmo, mi príde dosť.

@anonym_autor kup letenky v 2 turnoch prvy nakup ty a 4r dieta a druhy nakup tie ostatne. Nikto ti nekaze aby si kupila 5 leteniek v jednej rezerve

vlada41
Včera o 07:16

kup si letenky bez miestenky. Pri check-ine ti deti do 12 rokov priradia automaticky k tebe. Leteli sme 5x a vzdy to tak bolo. Chcu dostat z ludi co najviac penazi, preto lakaju na miestenky, ale dieta pod 12 musia dat dokopy s rodicom.

majasimon
Včera o 07:24

Kúp normálne letenky, hneď ako sa spustí check in 24 h pred odletom urob check in a dieťa budeš mať pri sebe. Ostatní už je jedno ako budete sedieť.

autor
Včera o 07:27
@anonym_97b0b9

@anonym_autor kup letenky v 2 turnoch prvy nakup ty a 4r dieta a druhy nakup tie ostatne. Nikto ti nekaze aby si kupila 5 leteniek v jednej rezerve

@anonym_97b0b9 ja mám tie letenky už kúpené, pretože som vtedy klikla miesto len pre seba a dieťa a až dodatočne som si všimla, že mi to miestenky nepriradilo skrz to, že som nekúpila miestenky pre všetkých. Každopádne, je to tak, že zákon v Taliansku prikazuje, že letecké spoločnosti musia dať možnosť bezplatného sedenia vedľa dieťaťa....

muchotrafka298
Včera o 07:37
@anonym_e790a5

@anonym_97b0b9 hysterčiť, alebo otravovať ľudí v lietadle, ktorí si miestenku kúpili, či sa nevymenia. Važne toto sa deje na dennom poriadku, vždy každý let, letušky lietajú po lietadle a prosia ľudí, či si nepresadnú kvôli rodičom, ktorí si za miestenku nezaplatia.

@anonym_e790a5 presne, toto neznasam. Ze ja si zaplatim za miesto a potom tam len chodia ludia a somruju, ze kto by si kde presadol, lebo "my chceme sediet spolu". Tak si maju kupit tie miesta a nevyplakavat potom, ze kazdy sedi inde. Vrchol bol ked som isla naposledy, ze nastupili iba priority a nejaki bez miesta kupeneho a autobus sa tocil pre dalsich. 1/4 lietadla prazdna a ludia si drzo zacali presadzat na ine miesta, pricom neboli ostatni nastupeni. A potom len kriky a prosikanie, ze oni tam chcu sediet, maju miesto inde, nech si ten co tam ma sediet presadne. Trapne. A toto je specialita byvaleho Ostblocku.

simsalabim
Včera o 07:39
@muchotrafka298

@anonym_e790a5 presne, toto neznasam. Ze ja si zaplatim za miesto a potom tam len chodia ludia a somruju, ze kto by si kde presadol, lebo "my chceme sediet spolu". Tak si maju kupit tie miesta a nevyplakavat potom, ze kazdy sedi inde. Vrchol bol ked som isla naposledy, ze nastupili iba priority a nejaki bez miesta kupeneho a autobus sa tocil pre dalsich. 1/4 lietadla prazdna a ludia si drzo zacali presadzat na ine miesta, pricom neboli ostatni nastupeni. A potom len kriky a prosikanie, ze oni tam chcu sediet, maju miesto inde, nech si ten co tam ma sediet presadne. Trapne. A toto je specialita byvaleho Ostblocku.

@muchotrafka298 nie, nie je to specialita Ostbloku. Robia to vsetci, od Anglanov po Rakusanov…

muchotrafka298
Včera o 07:43
@simsalabim

@muchotrafka298 nie, nie je to specialita Ostbloku. Robia to vsetci, od Anglanov po Rakusanov…

@simsalabim ja som to nikde nezazila, iba pri Slovakoch a Cechoch. U Anglicanov, Nemcov alebo Rakusanov som sa s tym doteraz nestretla, ze by zobrali v lietadle, ze si treba presadnut, lebo chcu sediet spolu.

earlgrey
Včera o 10:15

Ak máš na darček (dovolenka v Taliansku - neboj nezávidím), tak máš aj na extra 100 eur na miestenky.
Ako tu už bolo spominané, trapošia potom rodičia po celom lietadle a prosíkajú, aby si ľudia s nimi vymenili miesta. Vážne je toto skoro zakaždým, keď letím ryanairom alebo wizzairom 🤦‍♀️ Ja keď som letela s dieťaťom, vždy vždy vždy som si priplatila za miesto a dokonca aj priority a to cena občas bola vyššia ako samostatná letenka, ale vedela som, že idem s dieťaťom a videla som ako ostatní rodičia sa idú poskladať z toho, že ich dieťa sedí inde ako oni, tak toto som ja riskovať nikdy nechcela.

huxy
Včera o 10:20
@muchotrafka298

@huxy tu nejde o to, co tebe pripada fer alebo nefer. Letecka spolocnost zaraba a to len vtedy, ked ma obsadenych co najviac sedadiel. Roky rokuce je toto zname, ze predavaju viac leteniek. A kazdy by s tym mal pocitat. Mojmu kamaratovi sa to stalo. To je ich biznis, oni urcuju pravidla. A je uplne jedno o akeho prepravcu sa jedna.

@muchotrafka298 ale však ľudia si reálne kúpia letenky, zaplatia si ich a to, že niekto nenastúpi predsa nnezníži ich zisk. Ale to, že predajú viac leteniek a potom ti môžu povedať, že nemôžem odletieť??? Mne to nedáva žiadnu logiku

simsalabim
Včera o 10:30
@muchotrafka298

@simsalabim ja som to nikde nezazila, iba pri Slovakoch a Cechoch. U Anglicanov, Nemcov alebo Rakusanov som sa s tym doteraz nestretla, ze by zobrali v lietadle, ze si treba presadnut, lebo chcu sediet spolu.

@muchotrafka298 no vidis, ja ano 🤷‍♀️ Vzdy je to o ludoch. A dokonca o tom aj pisu v novinach…

simsalabim
Včera o 10:31
@huxy

@muchotrafka298 ale však ľudia si reálne kúpia letenky, zaplatia si ich a to, že niekto nenastúpi predsa nnezníži ich zisk. Ale to, že predajú viac leteniek a potom ti môžu povedať, že nemôžem odletieť??? Mne to nedáva žiadnu logiku

@huxy logiku v tom nehladaj, proste je to tak. Tiez sa mi to nezda koser, ale co narobim.

anonym_40b8ab
Včera o 10:54

@anonym_autor a na stranke ryanairu ked si to precitas, budes menej zmatena? Lebo tam explicitne pisu, ako to treba spravit (ze do 12r kupujes miestenku...

https://help.ryanair.com/hc/en-sk/categories/12...

huxy
Včera o 11:31
@simsalabim

@huxy logiku v tom nehladaj, proste je to tak. Tiez sa mi to nezda koser, ale co narobim.

@simsalabim a nedá sa s tým absolútne nič robiť? Máme ísť na dovolenku a mám tŕpnuť, či sa tam vôbec dostaneme?

muchotrafka298
Včera o 11:55
@huxy

@huxy tam neexistuje logika a nevies s tym ako pasazier nic urobit. Nerobia to len lowcosty ako Ryanair alebo Wizzair, ale aj velke spolocnosti. Ja poznam len jedneho cloveka, ktoremu sa to stalo. Tento overbooking nevies nejak predvidat. Bolo to pri transatlantickom lete, posadili ho do dalsieho lietadla a dostal aj odskodnenie.

julish
Včera o 12:02

Ano, bude. Snazia sa ta zmatkom voviest do neistoty, lebo chcu tie prachy proste z teba dostat, no dieta k tebe vzdy posadia - nebudu riskovat bordel na palube

anonym_e790a5
Včera o 12:09
@julish

Ano, bude. Snazia sa ta zmatkom voviest do neistoty, lebo chcu tie prachy proste z teba dostat, no dieta k tebe vzdy posadia - nebudu riskovat bordel na palube

@julish Tak potom prečo v každom jednom lete cez ryanair alebo wizzair je chaos s rodičmi, ktorí prosíkajú letušky aby poprehadzovali ľudí, aby mohli s deťmi sedieť?

huxy
Včera o 13:58
@muchotrafka298

@huxy tam neexistuje logika a nevies s tym ako pasazier nic urobit. Nerobia to len lowcosty ako Ryanair alebo Wizzair, ale aj velke spolocnosti. Ja poznam len jedneho cloveka, ktoremu sa to stalo. Tento overbooking nevies nejak predvidat. Bolo to pri transatlantickom lete, posadili ho do dalsieho lietadla a dostal aj odskodnenie.

@muchotrafka298 takže ani keď si dokúpim sedadlá-miestenky, ani tak nie je istota, že tým daným letom na 100% poletíme?

autor
Včera o 14:14
@anonym_e790a5

@julish Tak potom prečo v každom jednom lete cez ryanair alebo wizzair je chaos s rodičmi, ktorí prosíkajú letušky aby poprehadzovali ľudí, aby mohli s deťmi sedieť?

@anonym_e790a5 písala som to tu už viackrát, že sa jedná o Taliansko, ktoré vyhralo nad Ryainairom súdne konanie. Do ostatných krajín je rodič povinný kúpiť si sedenie pre seba, no aj to už idu od roku 2027 zrušiť. https://www.irishlegal.com/articles/ryanair-los....
https://www.letenkyzababku.sk/eu-meni-pravidla-...

muchotrafka298
Včera o 14:23
@huxy

@muchotrafka298 takže ani keď si dokúpim sedadlá-miestenky, ani tak nie je istota, že tým daným letom na 100% poletíme?

@huxy prosim Ta nepanikar. Toto sa deje ojedinele. A je uplne jedno, ci mas alebo nemas kupene sedadla. Proste si urob check-in vcas, prid na letisko/na gate vcas.

simsalabim
Včera o 14:26
@huxy

@huxy a hlavne, oni sa vacsinou pytaju, ci sa najde dobrovolnik. 2x som to videla a 2x sa ozvali mladi. Nemyslim si, ze by nasilne rozdelili rodinu, skor by tiez hladali takych, kyorym to bude vadit menej.

muchotrafka298
Včera o 14:27
@simsalabim

@huxy a hlavne, oni sa vacsinou pytaju, ci sa najde dobrovolnik. 2x som to videla a 2x sa ozvali mladi. Nemyslim si, ze by nasilne rozdelili rodinu, skor by tiez hladali takych, kyorym to bude vadit menej.

@simsalabim toto ja si tiez myslim, ze nebudu tam trhat rodinu co ide spolu, vzdy sa najde nejaky dobrovolnik.

huxy
Včera o 14:33
@muchotrafka298

@huxy prosim Ta nepanikar. Toto sa deje ojedinele. A je uplne jedno, ci mas alebo nemas kupene sedadla. Proste si urob check-in vcas, prid na letisko/na gate vcas.

@muchotrafka298 tak jasné, že spravím check-in hned ako sa bude dať, aj na letisko sa chystáme prísť včas. Čiže dokúpiť sedadlo je podľa teba zbytočné?

huxy
Včera o 14:34
@simsalabim

@simsalabim tak ideme s dcérou a priateľom. Dcéra je už síce veľká, ale určite by radšej sedela pri nás ako pri niekom úplne cudzom.

muchotrafka298
Včera o 14:39
@huxy

@muchotrafka298 tak jasné, že spravím check-in hned ako sa bude dať, aj na letisko sa chystáme prísť včas. Čiže dokúpiť sedadlo je podľa teba zbytočné?

@huxy ked chcete sediet spolu, tak si tie sedadla dokup. Nie je to 100 EUR polozka na osobu. Predpokladam, ze ked mas na dovolenku a na letenky, mas aj na dokupenie sedadla. A vyhnes sa stresu, ze budes sediet niekde na opacnom konci lietadla, resp. posadia kazdeho inde. Pri overbookingu ich nezaujima, ci ste mali alebo nemali kupene sedadla. Nedeje sa to casto, najprv hladaju dobrovolnikov.

huxy
Včera o 14:43
@muchotrafka298

@huxy ked chcete sediet spolu, tak si tie sedadla dokup. Nie je to 100 EUR polozka na osobu. Predpokladam, ze ked mas na dovolenku a na letenky, mas aj na dokupenie sedadla. A vyhnes sa stresu, ze budes sediet niekde na opacnom konci lietadla, resp. posadia kazdeho inde. Pri overbookingu ich nezaujima, ci ste mali alebo nemali kupene sedadla. Nedeje sa to casto, najprv hladaju dobrovolnikov.

@muchotrafka298 no na dovolenku som si ako samoživiteľka horko ťažko šetrila celý rok, plus priateľ prispeje viac, ale to je mimo tému. Ale ak by mi to malo zaistiť miesta, tak by som to radšej kúpila,.dokopy by to bolo za troch cca 90€ (tam letíme wizzairom, späť ryanair). Ale ďakujem za info

muchotrafka298
Včera o 14:47
@huxy

@muchotrafka298 no na dovolenku som si ako samoživiteľka horko ťažko šetrila celý rok, plus priateľ prispeje viac, ale to je mimo tému. Ale ak by mi to malo zaistiť miesta, tak by som to radšej kúpila,.dokopy by to bolo za troch cca 90€ (tam letíme wizzairom, späť ryanair). Ale ďakujem za info

@huxy miesta v lietadle Ti to nezaisti, lebo to nerozhoduje, ci mas alebo nemas kupene miesto. Musis ale pocitat s tym ze nemusite sediet vedla seba. Ale rozumiem tomu,ze je to pre teba vela zaplatit dalsich 30 EUR na osobu za to, aby ste sedeli spolu. Ja si vzdy kupujem u Ryanair tu vyssiu radu leteniek, kde je v cene priority, vyber sedadla, skorsi checkin a tiez vacsia prirucna batozina. LEbo to vyjde lepsie, ako dokupovat kazdu vec zvlast (batozina, sedadlo)

anonym_e790a5
Včera o 14:51
@huxy

@huxy Ak by mňa poprosil rodič 15 ročného dieťaťa o presadenie, tak si nepresadnem. 15 ročna je už veľká, že zvládne 2-3 hodiny aj bez mamky či nie?

huxy
Včera o 14:54
@anonym_e790a5

@huxy Ak by mňa poprosil rodič 15 ročného dieťaťa o presadenie, tak si nepresadnem. 15 ročna je už veľká, že zvládne 2-3 hodiny aj bez mamky či nie?

@anonym_e790a5 tam vôbec neide o to, či zvládne sedieť bez mamky. Ale asi je to príjemnejšie ako sa tlačiť pri nejakom neznámom človeku (môže sa fakt tlačiť, ak je viac pri tele, alebo môže zapáchať, ano niektorí smrdia, hlavne v teple sa viac potia), to ozaj takéto detaily musím dospelej žene písať, prečo by chcela radšej sedieť pri nás???

A inak, ja nikde nepíšem, že by som niekoho žiadala o presadenie sa