Bude dieťa sedieť vedľa mňa pri lete s Ryanair?
Ahojte, mám v tom trochu zmätok a budem rada, ak mi to niekto objasní. Ryanair uvádza, že pri náhodne pridelených sedadlách budú deti do 12 rokov vždy bezplatne usadené vedľa aspoň jedného dospelého z rezervácie. Nový EÚ zákon aj ohľadom tohto má vojsť do platnosti až v roku 2027. Aktuálne je ale vraj skrz to Ryanair trestne stíhaný a teda neviem, či kvôli tomu zmenili pravidlá už teraz. Zároveň ale na iných miestach píšu, že rodič je povinný zakúpiť si miestenku a dieťa dostane miesto vedľa neho zdarma.
Keď si ale pri rezervácii zvolím výber sedadla, systém odo mňa pýta platbu nielen za moje sedadlo, ale aj za sedadlo dieťaťa a dokonca aj ostatných cestujúcich v rezervácii. Čiže mám možnosť všetko alebo nič. Kúpila som automaticky Basic program. Ako to teda aktuálne funguje? Ak si miestenku vôbec nekúpim, bude dieťa automaticky usadené vedľa mňa zadarmo? Alebo musí mať rodič zaplatenú miestenku, aby dieťa dostalo miesto vedľa neho bez poplatku?
Ďakujem za objasnenie, doteraz sme s dieťaťom vždy leteli cez cestovku...
@anonym_autor ja som platila len za 1 sedadlo zo 4 v Ryanair. Deti dali automaticky k jednému dospelému.
kazde dieta do 12 rokov ma zadarmo sedacku vedla rodica , aj vtedy ak si rodic miestenku nekupi.
vtedy im system prideli miesta vedla seba hocikde v lietadle
Usad iba seba a dieta spolu, ostatnym nevyberaj miestenku, usadi ich to nahodne po check-ine. Malo by to uctovat jeden poplatok za miestenku pre teba.
ak je miesto daju vas vedla seba ale ak miesto nieje tak mozu vyzadovat aby si si kupila iny let .. miestenka pre rodia je cca 4 eura.. neviem presne- cim starsie dieta tym mensia sanca ze bude vedla teba ...kludne moze byt aj o ulicku v predu v zadu alebo naokolo.. ak si ludia kupia miestenky tak maju prednost pred tebou ...
ak je miesto daju vas vedla seba ale ak miesto nieje tak mozu vyzadovat aby si si kupila iny let .. miestenka pre rodia je cca 4 eura.. neviem presne- cim starsie dieta tym mensia sanca ze bude vedla teba ...kludne moze byt aj o ulicku v predu v zadu alebo naokolo.. ak si ludia kupia miestenky tak maju prednost pred tebou ...
@anonym_9f5b33 dieťa má 4 roky a toho sa obavam, že mi povedia, že nie je miesto, aby sme mohli sedieť vedľa seba a že čo potom. Ide o to, že mi vôbec neponúka takú možnosť, že si môžem kúpiť len miestenku pre seba a dieťa zadarmo vedľa mňa. Ponuka mi jedine možnosť kúpiť miestenku pre všetkých, vrátane dieťaťa a dokopy je to za vyše 100 eur, keďže nás ide viac dospelých alebo pre nikoho s tým, že napísali, že dieťa do 12 rokov bude vždy bezplatne usadené vedľa dospelého.
Ďakujem za odpovede, ale vidím, že sa rôznia. Niektorí píšu, že si rodič musí kúpiť miestenku a niektorí, že nemusí. Ide o to, že dieťa má 4 roky a toho sa obavam, že mi povedia, že nie je miesto, aby sme mohli sedieť vedľa seba a že čo potom. Ide o to, že mi vôbec neponúka takú možnosť, že si môžem kúpiť len miestenku pre seba a dieťa zadarmo vedľa mňa. Ponuka mi jedine možnosť kúpiť miestenku pre všetkých, vrátane dieťaťa a dokopy je to za vyše 100 eur, keďže nás ide viac dospelých alebo pre nikoho s tým, že napísali, že dieťa do 12 rokov bude vždy bezplatne usadené vedľa dospelého. Avšak v Q&A uvádzajú, že rodič si vždy musí miestenku zaplatiť a systém mu ponúkne miesto vedľa pre dieťa zdarma. Ale ja som preklikala všetky voľné miesta v lietadle vzadu aj vpredu a ani pri jednom mi nedali dieťa zdarma....
@anonym_9f5b33 to je riadna blbost Ryanair ked vidi v letenkach, dieta automaticky sa snazi co najdlhsie vo svojom systeme ponechat 2miesta vedla seba aby potom mohol pridelit. Rovnako raz sa mi stalo, ze priamo na brane zmenili miesta v systeme aby dieta bolo s rodicom. Navyse Checkin sa da urobit 24h pred odletom tak ak autorka urobi vtedy, cim skor este sancu zvysi. A jednu miestenku pri najhorsom vie dokupit aj dodatocne ale urcite nerozsadia 4rocne dieta od rodica.
No pozrela som aj zahraničné chaty a viacero ľudí mali rovnaký problém pri lete na Sardiniu, kam letíme aj my, že systém od nich vyžadoval zaplatenie miestenky aj pre dieťa, respektíve pre úplne všetkých a že to riešili cez asistenta, ktorý im vraj povedal, že rodič si musí miestenku zaplatiť a vybavil teda poplatok len za jedného dospelého a k nemu dieťa zdarma. Ale je v Tom zjavne riadny chaos lebo niektorí tvrdia, že rodič si miestenku kupovať nemusí a iní zas, že podľa najnovších pravidiel musí...
uprimne, po skusenosti kamosky, ktora nekupila miestenku a takmer neodletela (prebookovane lietadlo) kupujem miestenky vzdy.
uprimne, po skusenosti kamosky, ktora nekupila miestenku a takmer neodletela (prebookovane lietadlo) kupujem miestenky vzdy.
@anonym_1306c5
Presne teraz cez leto - hight season casto predaju viac listkov ako maju miest , osobne mne tie nervy nestoja za to ked idem na dovolenku
@anonym_1306c5
Presne teraz cez leto - hight season casto predaju viac listkov ako maju miest , osobne mne tie nervy nestoja za to ked idem na dovolenku
@anonym_1306c5
@anonym_aab34e to prosím vás ako môžu predať viac lístkov, ako je miest v lietadle? Tiež máme letieť s ryanair z dovolenky a miestenky som neplánovala kupovať.
@anonym_1306c5
@anonym_aab34e to prosím vás ako môžu predať viac lístkov, ako je miest v lietadle? Tiež máme letieť s ryanair z dovolenky a miestenky som neplánovala kupovať.
@huxy Veľa leteckých spoločností to tak robí. Nejak štatisticky to majú, že sa väčšinou neukáže zopár ľudí, tak predajú viac leteniek ako je sedadiel v lietadle.
@huxy Veľa leteckých spoločností to tak robí. Nejak štatisticky to majú, že sa väčšinou neukáže zopár ľudí, tak predajú viac leteniek ako je sedadiel v lietadle.
@isafjordur no krása, dobre vedieť. Aj keď je to teda nie úplne v poriadku, podľa mňa
My sme mali aj zaplatene miesta a 1 neodletel, lebo prebookovane lietadlo. Nebol to ale ryanair, ale british airways.
@anonym_1306c5
@huxy vsetky letecke spolocnosti to robia. Chcu mat co najviac plne lietadlo. Ak si najdes diskusie napr o Ryanair aj tu na konovi, najdes tam prispevky o tom, ze ak nemoze clovek odletiet, tak sa proste na letisko nedostavi a hotovo. Pretoze je to castokrat lacnejsie (najma pri nizkonakladovkach), ze poplatok za storno/zmenu je vyssi ako hodnota letenky.
Veď idete viacerí dospelí, tak sa zložte na miestenky, stojí ti to za ten stres? Mne sa stalo, že ma letuška poprosila v lietadle, či si nepresadnem, lebo rodič chce byť s dieťaťom (dieťa malo asi 5 rokov), nech sa na mňa nikto nehnevá, ale ja si kúpim miestenku a potom sa mám presadiť? Odmietla som a nech si každý vraví, čo chce. Ja, čo mám panický strach z lietania (lietavam služobne), si vyberiem miesto v uličke, zaplatím a potom ma žiadajú presadnúť si niekde do stredu, lebo ľudia idú s deťmi na dovolenky ale je im ťažko priplatiť si za miesto, no určite.
Normalne dieta priradia zadarmo k dospelemu, netreba kupovat miestenky
Cestujem s nimi casto
Uz to tu bolo riesene, ze pri letoch do Talianska sa musi kupit miesto dietatu. Ze to nie je automaticky zadarmo ako pri inych destinaciach.
A je uplne normalne, ze letecke spolocnosti predaju viac miest ako je kapacita lietadla. Vedia, ze vsetci na let nenastupia. A ak aj ano, treba si checkin urobit skor a necakat na poslednu chvilu.
@huxy vsetky letecke spolocnosti to robia. Chcu mat co najviac plne lietadlo. Ak si najdes diskusie napr o Ryanair aj tu na konovi, najdes tam prispevky o tom, ze ak nemoze clovek odletiet, tak sa proste na letisko nedostavi a hotovo. Pretoze je to castokrat lacnejsie (najma pri nizkonakladovkach), ze poplatok za storno/zmenu je vyssi ako hodnota letenky.
@guudy no len podľa mňa je to nefér, ak si kúpim letenku na daný dátum a prídem na letisko a povedia mi, že plné lietadlo a nemôžem odletieť.
@guudy no len podľa mňa je to nefér, ak si kúpim letenku na daný dátum a prídem na letisko a povedia mi, že plné lietadlo a nemôžem odletieť.
@huxy tu nejde o to, co tebe pripada fer alebo nefer. Letecka spolocnost zaraba a to len vtedy, ked ma obsadenych co najviac sedadiel. Roky rokuce je toto zname, ze predavaju viac leteniek. A kazdy by s tym mal pocitat. Mojmu kamaratovi sa to stalo. To je ich biznis, oni urcuju pravidla. A je uplne jedno o akeho prepravcu sa jedna.
Ked som mala male deti a leteli sme ryanairom tak som nad tym ani nerozmyslala - kupovala som priority aby som mohla sediet pri detoch a nie potom pisat na forach a sietach aki su ludia zli a netolerantni lebo ma nenechali sediet s mojim dietatom. To sa fakt ides stresovat pre 20€ a rozmyslat ci vas daju sediet spolu alebo nie? Stoji ti to za to usetrit na “miestenke”? Tak ked sa ti to nepaci let regulernou linkou
Ked som mala male deti a leteli sme ryanairom tak som nad tym ani nerozmyslala - kupovala som priority aby som mohla sediet pri detoch a nie potom pisat na forach a sietach aki su ludia zli a netolerantni lebo ma nenechali sediet s mojim dietatom. To sa fakt ides stresovat pre 20€ a rozmyslat ci vas daju sediet spolu alebo nie? Stoji ti to za to usetrit na “miestenke”? Tak ked sa ti to nepaci let regulernou linkou
@anonym_97b0b9 aj pri regulernej aerolinke si doplacas za sedadla a lowcosty su oproti tomu "ako zadarmo". Napriklad Austrian, TAP Portugal a celkovo tie aerolinky Star Alliance. V marci po mne chcel Austrian 25 EUR za sedadlo jeden smer, mala som kratky let, nekupila som si to.
@anonym_97b0b9 aj pri regulernej aerolinke si doplacas za sedadla a lowcosty su oproti tomu "ako zadarmo". Napriklad Austrian, TAP Portugal a celkovo tie aerolinky Star Alliance. V marci po mne chcel Austrian 25 EUR za sedadlo jeden smer, mala som kratky let, nekupila som si to.
@muchotrafka298 vsak to je jedno, ale budem tu rozmyslat nad 20€ked idem so4r dietatom a potom ked nas system posadi jedneho na jeden koniec lietadla a druheho na druhy tak tu bude histercit co s tym.
@muchotrafka298 vsak to je jedno, ale budem tu rozmyslat nad 20€ked idem so4r dietatom a potom ked nas system posadi jedneho na jeden koniec lietadla a druheho na druhy tak tu bude histercit co s tym.
@anonym_97b0b9 hysterčiť, alebo otravovať ľudí v lietadle, ktorí si miestenku kúpili, či sa nevymenia. Važne toto sa deje na dennom poriadku, vždy každý let, letušky lietajú po lietadle a prosia ľudí, či si nepresadnú kvôli rodičom, ktorí si za miestenku nezaplatia.
@anonym_97b0b9 hysterčiť, alebo otravovať ľudí v lietadle, ktorí si miestenku kúpili, či sa nevymenia. Važne toto sa deje na dennom poriadku, vždy každý let, letušky lietajú po lietadle a prosia ľudí, či si nepresadnú kvôli rodičom, ktorí si za miestenku nezaplatia.
@anonym_e790a5 no vsak a potom sa rozculovat aki su ludia netolerantni voci rodicom s detmi. Ja sa fakt necudujem, ze ludia nechcu pristupit na takuto charitu. Lietala som s detmi dost casto a nikdy sa mi nestalo, zeby deti boli posadene inde ako ja - lebo som si doplacala aby som sa uistila, ze budeme sediet spolu.
@huxy
Este taky detail ked clovek vidi ze lietadlo je plne tak sa treba tlacit do predu kolega lekar slusne nastupoval medzi poslednymi tak mu povedali ze nemaju miesto on povedal v poriadku, ze zrusi operaciu, za minutu hlasili ponukali €200 kdo pojde neskor.
Ide vas viac, kup 2 miesta vedla seba a hotovo, ostatni bez priplatku. Ja toto tiez nechapem. Idem na dovolenku, nieco chcem, ako vyhodu, ale zaplatit nie. Ja ked kupujem letenky, vzdy sa pyta na ktore sedadlo chcem priplatit, nikdy mi nedalo vsetky naraz
Veď idete viacerí dospelí, tak sa zložte na miestenky, stojí ti to za ten stres? Mne sa stalo, že ma letuška poprosila v lietadle, či si nepresadnem, lebo rodič chce byť s dieťaťom (dieťa malo asi 5 rokov), nech sa na mňa nikto nehnevá, ale ja si kúpim miestenku a potom sa mám presadiť? Odmietla som a nech si každý vraví, čo chce. Ja, čo mám panický strach z lietania (lietavam služobne), si vyberiem miesto v uličke, zaplatím a potom ma žiadajú presadnúť si niekde do stredu, lebo ľudia idú s deťmi na dovolenky ale je im ťažko priplatiť si za miesto, no určite.
@anonym_e790a5 je to darček, takže letenky kupujem pre všetkých ja a áno, ďalších 100 eur za miestenky mi príde dosť.
@anonym_autor dieta do 12r davaju k jednemu z rodicov...ked sme sli, jedno dieta sedelo so mnou/11r/, jedno s manzelom/9r/ a moj vtedy 13r syn sedel sam, no nebol daleko od nas a videli sme na neho. Jednalo sa o kratky let, takze bolo to uplne v pohode - on si pocuval hudbu a ako jediny sedel pri okne, takze si to uzival a ti mladsi mu vlastne i zavideli 🙂

Kde je trestne stihany v akom state? Za co? Za nieco co este nie je v platnosti asi tazko moze byt a urcite nikde na svete neexistuje trestny cin, ze dieta nesedi s rodicom v lietadle 🤦🏼♀️ navyse organy EU ziadne zakony nevydavaju len nadiadenia, smernice, odporucania stanoviska a rozhodnutia. Ryanair usadi dieta k rodicovi tak ako uvadza.