icon

Cestovanie londýnskou MH😨 Ako funguje platba a lístky?

saira11
12. máj 2026

Baby caute, idem so synom 10r. do londyna na 5 dni. On ma mhd zadarmo, pri mne potrebujem poradit lebo sa v tom stracam. Budeme chodit metrom aj busom. Ak spravne chapem platim klasickou slovenskou platobnou kartou? Ako viem potom ukazat niekomu ze mam listok, ci take tam uz neexistuje😁 a ako sa otvori turniket ked uz vychadtam z metra napr. Som z toho trochu jelen🤷 dakujem za info

anonym_f6d102
12. máj 2026

Kartu máš akej banky?

simsalabim
12. máj 2026

@saira11 pri vstupe do metra prilozis kartu, aj pri vystupe. Bariery sa ti otvoria. Platba realne odide na druhy den skoro rano (ked sa spocitaju vsetky platby a dosiahne sa Day cap). V autobuse kartu prilozis pri vstupe - vchadzas pri vodicovi. Pri vystupe uz nie. To je vsetko.

mentolka12
12. máj 2026

My sme mali nejake karty, ktore sme si nabijali na stanici.

simsalabim
12. máj 2026
@mentolka12

My sme mali nejake karty, ktore sme si nabijali na stanici.

@mentolka12 to sa uz neoplati (jedine pre dieta 11-15r, ma polovicnu zlavu), za vydanie Oyster karty je poplatok + musis mat predstavu, kolko minies, aby ti tam neostali visiet peniaze. Staci debetna karta.

ivanakal
12. máj 2026

My sme boli v Londyne minuly rok. Metro sme platili kartou, syn 11 mal cesty zadarmo, do 12 rokov v sprievode rodica neplatil nic. Len muz zaplatil mobilom za seba a presiel so synom cez turnikety naraz. Starsiemu synovi sme dobili oyster (mali sme ju pozicanu od znamych), tam mal on zlavu na cestovne, platil polovicu. Raz sme isli vlakom a isiel revizor, muz prilozil mobil k takemu pristroju co mal a on videl, ze platil. Mne to videl z karty...turniket si otvoris normalne tak isto, prilozis kartu/mobil... Musis aj vyjst cez turnikety, a odpipnut si, inak sa ti rata vyssia suma cestovneho, alebo take nieco...

anonym_96445f
12. máj 2026

boli sme v lete, a bez problemov sa dalo ist s detmi zadarmo, aj ked mali nad 10 rokov, nikto tam nic nekontroloval, dokonca nam ukazovali, ze mame ist naraz, ked sa otvori turniket

saira11
autor
12. máj 2026
@anonym_f6d102

Kartu máš akej banky?

@anonym_f6d102 vub

sense
12. máj 2026

My sme Mali oyster card, ak ti Tam aj ostane vies si to vybrat spät.

anonym_f6d102
12. máj 2026
@saira11

@anonym_f6d102 vub

@saira11 VÚB je drahá karta na Londýn
príklad budeš platiť nákup 100 GBP z účtu ti odíde 120,94€
ak by si použila kartu Revolut, z účtu ti odíde 115,77€

lucik194
12. máj 2026

musite si prepocitat , co sa Vam viac oplati

cena listka sa odvija od zony 1,2,3..... kde budete byvat, a kolko zon prekrocite

druha podmienka cena za metro je drahsia, ako za bus (raz tak draha).

v metre sa klikas pri vstupe aj pri vystupe (ak pojdete dlr lahke metro smer canary wharf, docklands) klikas sa v takych zltych krabickach, nie su turnikety na viacerych zastavkach .
v buse sa klikas len pri vstupe, nastupuje sa predtymi dverami. v buse hore ba poschodi sa moze ken sediet, stat nesmies.

https://tfl.gov.uk/fares/new-fares?intcmp=81985

contactless (platit kartou) je vyhodnejsie ako vybavovat oyster kartu

lucik194
12. máj 2026

listok preukazes prave tou kartou, ktorou si zaplatila, on si to skontroluje
ak budete byvat do zony 1 alebo 2, maximalna cena na cestovne je 8.9 libry.
boli sme teraz nedavno. ani raz nas nikto nekontroloval

mentolka12
12. máj 2026
@simsalabim

@mentolka12 to sa uz neoplati (jedine pre dieta 11-15r, ma polovicnu zlavu), za vydanie Oyster karty je poplatok + musis mat predstavu, kolko minies, aby ti tam neostali visiet peniaze. Staci debetna karta.

@simsalabim boli sme takto pred rokom a nam sa to viac pozdavalo ako vytahovat karty, mobil. A dobijali sme si raz na posledny den. Manzel dobre odhadol kolko nam treba dobit kartu.

simsalabim
13. máj 2026
@mentolka12

@simsalabim boli sme takto pred rokom a nam sa to viac pozdavalo ako vytahovat karty, mobil. A dobijali sme si raz na posledny den. Manzel dobre odhadol kolko nam treba dobit kartu.

@mentolka12 ved kazdemu vyhovuje nieco ine. Aj my mame doma 2, su snad 10 rocne, do Londyna chodime kazdy rok. Avsak Oyster teraz stoji 10£, co nie je zanedbatelna polozka. Kedysi pri zruseni sumu za vydanie vratili, teraz to uz neplati. Ak tam niekto ide raz a vie, ze sa tak skoro nevrati, platobna karta je lepsia. A naviac, nie kazdy si vie vyhladat info o tom, kolko za den precestuje a tak tam peniaze ostanu visiet. Ak minimalna sumu na dobitie je 5£ a jej nasobky, a ostane ti tam napr 4£, spolu so sumou za vydanie ti tam visi 14£. Pri viacclennej rodine to z mojho pohladu zbytocny vydavok. Ale chapem, ze niekto ma obavy v metre vytahovat platobnu kartu.