icon

Majú chodci absolútnu prednosť na prechode?

19. jan 2026

Ahojte, chodci maju absolutnu prednost na prechode?
Aj ked ide auto, ktore uz vchadza na prechod, chodec sa nepozrie dolava, doprava, ani neotoci hlavu a vojde do prechodu?

prasiatko30
19. jan 2026
@minenkaa

@anonym_e9b8b5 ale stále nemá absolútnu prednosť
Stále musí :Nesmie vstúpiť na vozovku, ak by to vzhľadom na rýchlosť áut bolo nebezpečné.
Pred vstupom na cestu sa musí presvedčiť, či je to bezpečné.

@minenkaa tu uz obranujes neobranitelne, stale tocis o tom istom. Ja hovorim, ze problem je v tom, ze ten vodic neda prednost chodcovi, aj ked ho vidi pri tom sprostom prechode - pokial sa nezmeni toto myslenie tak je to dzungla - pravo silnejsieho. Prejdem lebo sedim v aute a to vobec nie je to co hovori normativa

wiliam3royal
19. jan 2026

@anonym_autor ma, ak chce skoncovat so svojim zivotom, normalny clovek sa totiz pozrie kym vkroci...

minenkaa
19. jan 2026
@prasiatko30

@minenkaa tu uz obranujes neobranitelne, stale tocis o tom istom. Ja hovorim, ze problem je v tom, ze ten vodic neda prednost chodcovi, aj ked ho vidi pri tom sprostom prechode - pokial sa nezmeni toto myslenie tak je to dzungla - pravo silnejsieho. Prejdem lebo sedim v aute a to vobec nie je to co hovori normativa

@prasiatko30 alebo skočím,vsak ma brzdy

anonym_d51029
19. jan 2026

@anonym_autor Priechod, nie prechod.

done
19. jan 2026
@anonym_e9b8b5

@beata_k
Vidim ze vacsina nesleduje novu vyhlasku 2026"
"Áno, zákon o cestnej premávke na Slovensku sa mení a dopĺňa, pričom od 1. januára 2026 platia viaceré novinky zamerané najmä na zvýšenie ochrany chodcov, vrátane povinnosti vodičov dať prednosť skôr (aj keď chodec ešte nevstúpil na prechod, no preukazuje zámer) a zavedenia pojmu "rýchlosť chôdze" (max. 6 km/h). Zmeny zavádzajú aj nové povinnosti lekárskych prehliadok pre starších vodičov a sprísňujú sankci"

@anonym_e9b8b5 zvýšená ochrana chodcov podľa nového zákona má byť s účinnosťou od 1.apríla 2026

done
19. jan 2026

Chodec bude mať prednosť na priechode po novom už vtedy, keď sa zjavne chystá na tento priechod vstúpiť; stále však nebude môcť vstúpiť na priechod náhle. Vodiči sa budú musieť približovať k priechodom primeranou rýchlosťou.

hablko2
19. jan 2026
@minenkaa

@anonym_92853d cyklisti sú topka

@minenkaa hlavne babky s hrabľami alebo s dvomi taškami na kormidle..

larinka552
19. jan 2026

@akvi presne tak, v Španielsku sa takmer ani nepozeraju ked idu cez prechod a rovno idu, vodici musia by zakazdym v strehu 😄 Ja som si musela na to zvykat,.lebo tu pred kazdym prechodom zastanem a poriadne sa obhliadnem, na prechod nevstupom kym nemam istotu, ze ma vodic registruje a zastavuje.

done
19. jan 2026

aj v susednom Rakúsku je to tak, že stačí aby sa chodec postavil k priechodu s úmyslom prejsť na druhú stranu a vodiči sú povinní zastaviť

prasiatko30
19. jan 2026
@larinka552

@akvi presne tak, v Španielsku sa takmer ani nepozeraju ked idu cez prechod a rovno idu, vodici musia by zakazdym v strehu 😄 Ja som si musela na to zvykat,.lebo tu pred kazdym prechodom zastanem a poriadne sa obhliadnem, na prechod nevstupom kym nemam istotu, ze ma vodic registruje a zastavuje.

@larinka552 tak ale jedna z chyb, pre ktoru ti suspendnu vodicak je neumoznit chodcovi prejst cez priechod. A zase obcas je to uz az neunosne, lebo ked mas nejaku ulicu, ktora je masifikovana tak cez priechod neprejdes - lebo furt ti bude niekto skakat pred auto

larinka552
19. jan 2026
@prasiatko30

@larinka552 tak ale jedna z chyb, pre ktoru ti suspendnu vodicak je neumoznit chodcovi prejst cez priechod. A zase obcas je to uz az neunosne, lebo ked mas nejaku ulicu, ktora je masifikovana tak cez priechod neprejdes - lebo furt ti bude niekto skakat pred auto

@prasiatko30 moze byt, len najprv to treba riesit a dokazat. Ak ale k niecomu dojde, vzdy na tom bude horsie chodec, lebo ho to moze stat zdravie no aj zivot eventualne.

sisaka
19. jan 2026

@prasiatko30 presne, to je nastavenie ľudí.
Na Slovensku môžeš stať na križovatke koľko chceš a dúfať, že ti auto zastane, zvyčajne ešte pridá, však ide rýchlo, nemôže bezpečne zastať (viď aj komenty tu), či jeden zastane, ale v ďalšom pruhu si frči ďalej (pár krat sa mi stalo, že sme s kamoškou, tiež žijúcou v zahraničí takto vyšli na prechod pre chodcov, viditeľnosť dobrá, auto nás vidí, tak my ideme a tí debili nám takmer prešli po nohách), v iných krajinách sa chodec pozrie smerom k ceste a už my vodiči spomaľujeme, či brzdime. Je to sila zvyku, že v obytných zónach, centrách treba stále pozerať aj na chodcov, či sa niekto nechystá prejsť cez cestu.
U nás napríklad môžu chodci prechádzať aj na križovatkách, kde nie je vyznačený prechod pre chodcov a stále majú prednosť, na Slovensku by som sa ako chodec na druhú stranu asi ani nedostala

anonym_f75aae
19. jan 2026
@prasiatko30

Na sk je to o drzku - auto s dostatocnou vyzibilitou, s dostatocnou vzdialenostou aby spomalilo a nechalo prejst cloveka, ktory vstupuje na prechod a aj tak sa rutia bez pripbrzdenia a este nadava, preco som nepockala ked ja som mala dost casu vstupit na ten prechod a pn viac nez dost casu na pribrzdenie.
Ja chodim po meste asi 30tkou a pribrzdujem prakticky pred kazdym prechodom. Pri miestach kde sa zdrzuju deti este viac. Jeden zaujimavy fakt - v spanielsku aj ked ti skocia deti pod auto aj mimo prechodu vinny je vodic a ziadny argument ti nepomoze

@prasiatko30 to je aj tu, keď osadníkom zrazíš dávky. Dovtedy je im absolútne jedno, kde pobehujú.

prasiatko30
19. jan 2026
@larinka552

@prasiatko30 moze byt, len najprv to treba riesit a dokazat. Ak ale k niecomu dojde, vzdy na tom bude horsie chodec, lebo ho to moze stat zdravie no aj zivot eventualne.

@larinka552 to je velmi lahko dokazat ked mas inspektora za vodicom. A u deti je to tak ako som ti povedala - ak ti vybehne dieta pod auto aj ked vybehne mimo vyznacenych prechodov je to chyba vodica. V podstate musis zmenit myslenie ludi aby nevideli ako nieco normalne to, ze chodes stoji pred priechodoma vodic na to kasle

larinka552
19. jan 2026
@prasiatko30

@larinka552 to je velmi lahko dokazat ked mas inspektora za vodicom. A u deti je to tak ako som ti povedala - ak ti vybehne dieta pod auto aj ked vybehne mimo vyznacenych prechodov je to chyba vodica. V podstate musis zmenit myslenie ludi aby nevideli ako nieco normalne to, ze chodes stoji pred priechodoma vodic na to kasle

@prasiatko30 ako to myslis inspektora za vodicom? tak ak vbehne dieta pod auto, uz je jedno koho chyba to bola, su rozne okolnosti, nasledne o tom prebehne sud (rodic tiez je od toho aby ustrazil svoje dieta) ale to dieta na to doplati najviac... Mozem otazku, soferujes aktivne?

prasiatko30
19. jan 2026
@larinka552

@prasiatko30 ako to myslis inspektora za vodicom? tak ak vbehne dieta pod auto, uz je jedno koho chyba to bola, su rozne okolnosti, nasledne o tom prebehne sud (rodic tiez je od toho aby ustrazil svoje dieta) ale to dieta na to doplati najviac... Mozem otazku, soferujes aktivne?

@larinka552 ano soferujem aktivne. Ale mesto a drviva vacsina vodicov rozmysla tak ako ja. A ja naozaj ked idem do mesta tak su useky kde sa da cirkulovat tak 20km/h. Ja mam na mestskom obchvate povolenu 40 a kazdych 50-100m je semafor - takze vacsina ludi ss ti nehadze pod kolesa ked nie je zelena pre nich, ale mas aj kopec semtamforov kde mas orandzovu svetielkujucu - cize aj ked mas povolene ist, pokial je pri priechode chodec ten ma prednost, a vela krat si vkracaju do zebry bez toho, zeby si to nejako chekovali - so sluchadlami na usiach/telefonoch. Ja mam priechody kde spomalujem automaticky, ani tam pomaly nikto nie je, ale mozu vyskocit. Vidim pred priechodom odparkovanu velku dodavku a automaticky pribrzdujem - pri 20 sa este nejako dobrzdi, pri 50 velmi tazko. Ale ako hovorim je to o tom ako je nastaveny ten vodic, ked ty mas v hlave, ze nebrzdim lebo vsak nikto nejde a pesiak moze prejst aj po tebe - to ti je tazko vysvetlovat.

Btw u nas mesto pocuva niekedy az prilis staznosti obcanov, takze napr take, ze sa stazovali susedia ze musia ist az 50m k semaforu tak napichali semafory kazdych 25m - a aj tak sa mi uz stalo, ze som nacapala dedecka s chodilkom v kriakoch na obchvate ako caka aby mojol prejst mimo semfory. Ked je nejaka ulica kde je vela konfliktnych bodov tak nam tam narobia bumppers - a to ti tiez pomoze znizit rychlost a „uvedomit sa“
O tom vodicaku, som to zle napisala, narychlo, ked si niekto robi vodicak a neda prednost chodcovi, ktory je postaveny pri zebre tak automaticky konci a ma nespravenu skusku. Musi ist na opravny termin.

larinka552
19. jan 2026

@prasiatko30 kedze aj ja mam vodicak a soferujem, tak je mi uplne jasne, ze ak pocas skusky v autoskole nepustis chodca/ chodcov na prechode tak koncis v tom momente a ides na dalsi pokus. O tom je ta skuska, urobit to bez chyb a tam si musis dat sakra pozor. Druha vec je, ze v praxi ziadny instruktor za vodicom nie je a ani policajt nestoji na kazdom prechode a neciha na auta kto zastavuje chodcom a kto na to kasle. To len k tomu, ze ti ,,suspendnu vodicak".
Neviem kde si prisla na toto ,,ked ty mas v hlave, ze nebrzdim lebo vsak nikto nejde a pesiak moze prejst aj po tebe - to ti je tazko vysvetlovat." Alebo ako to mam chapat...? Nie nemam to v hlave a viem, ze mam pustat chodcov na prechode, takze dik nemusis mi nic vysvetlovat. Neviem preco si zvolila taky konfrontacny ton, nemozes mat tusenia o tom ako ja soferujem aby si to posudzovala. Takisto ja neviem ako soferujes ty ale kludne si chod aj 20 km/ hod po meste kde je 50- tka je to len a cisto na tebe. Na vyraz bumper existuje normalne slovenske slovo spomalovac. A k vasej mestskej dopravnej infrastrukture sa nemam potrebu vyjadrovat. Dovidenia a dobru noc.

prasiatko30
19. jan 2026
@larinka552

@prasiatko30 kedze aj ja mam vodicak a soferujem, tak je mi uplne jasne, ze ak pocas skusky v autoskole nepustis chodca/ chodcov na prechode tak koncis v tom momente a ides na dalsi pokus. O tom je ta skuska, urobit to bez chyb a tam si musis dat sakra pozor. Druha vec je, ze v praxi ziadny instruktor za vodicom nie je a ani policajt nestoji na kazdom prechode a neciha na auta kto zastavuje chodcom a kto na to kasle. To len k tomu, ze ti ,,suspendnu vodicak".
Neviem kde si prisla na toto ,,ked ty mas v hlave, ze nebrzdim lebo vsak nikto nejde a pesiak moze prejst aj po tebe - to ti je tazko vysvetlovat." Alebo ako to mam chapat...? Nie nemam to v hlave a viem, ze mam pustat chodcov na prechode, takze dik nemusis mi nic vysvetlovat. Neviem preco si zvolila taky konfrontacny ton, nemozes mat tusenia o tom ako ja soferujem aby si to posudzovala. Takisto ja neviem ako soferujes ty ale kludne si chod aj 20 km/ hod po meste kde je 50- tka je to len a cisto na tebe. Na vyraz bumper existuje normalne slovenske slovo spomalovac. A k vasej mestskej dopravnej infrastrukture sa nemam potrebu vyjadrovat. Dovidenia a dobru noc.

@larinka552 tak naco sa pytas ked aj tak zmietnes zo stola vsetko. Problem na sk je ten co hovorim, soferi ignoruju chodcov co chcu prechadzat na vyznacenych miestach - ja ti hovorim, ze ja si to dovolit nemozem a nechcem. Naposledy ked som bola na sk tak mojou zabavou bolo davat prednost chodcom co stali pri prechodoch a tolko prekvapenych pohladov som davno nevidela😅

luci1012
19. jan 2026

Nečítala som odpovede a možno to tu už niekto spomenul, no ja mám pocit, že v takom Poľsku majú chodci prednosť. Vodiči len vidia, že sa priblizujes k prechodu, už brzdia. Máme to hádam 100x odskúšané, bývame blízko pl hraníc. Ak ti auto nedalo prednosť, bol to Slovák 😄😄🫣
K tovjej otázke: nie, samozrejme nemá prednosť, no stretávam sa s tým aj ja, že ľudia chodia ako také mulice 🫣

larinka552
19. jan 2026
@prasiatko30

@larinka552 tak naco sa pytas ked aj tak zmietnes zo stola vsetko. Problem na sk je ten co hovorim, soferi ignoruju chodcov co chcu prechadzat na vyznacenych miestach - ja ti hovorim, ze ja si to dovolit nemozem a nechcem. Naposledy ked som bola na sk tak mojou zabavou bolo davat prednost chodcom co stali pri prechodoch a tolko prekvapenych pohladov som davno nevidela😅

@prasiatko30 pytala som sa pre ujasnenie kedze si nenapisala, ze v autoskole. Neviem co som zmietla zo stola 😄 Jedine mi vadilo, ze si zvolila ton jak pre male soplave decko a zabila to tym, ze to ti je tazko vysvetlovat. Preto som dala druhu otazku ci aktivne soferujes ked davas tak erudovane pohlady. Toť vsjo 😉 A ze pustas chodcov ti samozrejme sluzi ku cti ale nie je to medzi vodicmi takym zvykom ako v zahranici.

prasiatko30
19. jan 2026
@larinka552

@prasiatko30 pytala som sa pre ujasnenie kedze si nenapisala, ze v autoskole. Neviem co som zmietla zo stola 😄 Jedine mi vadilo, ze si zvolila ton jak pre male soplave decko a zabila to tym, ze to ti je tazko vysvetlovat. Preto som dala druhu otazku ci aktivne soferujes ked davas tak erudovane pohlady. Toť vsjo 😉 A ze pustas chodcov ti samozrejme sluzi ku cti ale nie je to medzi vodicmi takym zvykom ako v zahranici.

@larinka552 je zaujimave, ze ked si na sk robime vodicak tak vieme, ze je to povinnostou vodica dat chodcovi prednost, ale na mk ludia diskutuju ci je to povinne😅.
Sorry ak to vyznelo ako nejaky hanlivy ton, ale tento problem je na sk dost rozsireny a co je najhorsie, ze ani mestska sprava s tym nic nerobi - koli tomu moje vysvetlovania co u nas robi mesto na to aby taketo chovanie vodicov eliminovalo

anonym_65d7d5
20. jan 2026

Nie, nesmie vodica ohrozit (teda prinutit k nahlej zmene smeru alebo rychlosti). Aj ked nieco spekuluju zmenit zakon, kde to bude zrejme nejasnejsie, ale skor chyba vodica

larinka552
20. jan 2026
@prasiatko30

@larinka552 je zaujimave, ze ked si na sk robime vodicak tak vieme, ze je to povinnostou vodica dat chodcovi prednost, ale na mk ludia diskutuju ci je to povinne😅.
Sorry ak to vyznelo ako nejaky hanlivy ton, ale tento problem je na sk dost rozsireny a co je najhorsie, ze ani mestska sprava s tym nic nerobi - koli tomu moje vysvetlovania co u nas robi mesto na to aby taketo chovanie vodicov eliminovalo

@prasiatko30 je to tak, je to nejaký národný zvyk ale slováci celkovo nejazdia ukážkovo podľa predpisov, časté prekračovanie rýchlosti, riskantné obiehanie.. V zahraničí to je často inak. V pohode, hlavne že sme sa nakoniec pochopili 😉

sisaka
20. jan 2026
@prasiatko30

@prasiatko30 to sa deje zakaždým, keď sme na Slovensku. Sme naučení dávať prednosť chodcom a tí sú v šoku, stoja, váhajú, či naozaj, tak idú opatrne a ešte sledujú, či v druhom pruhu nevyletí nejaký debil, čo zasadne nedáva chodcom prednosť a to ešte treba v spätnom zrkadle sledovať autá za sebou, lebo nik nečaká, že dáš chodcovi prednosť, tak je vždy obava, že do teba ešte niekto vpáli…

anonym_1b663a
20. jan 2026
@larinka552

@larinka552
Tu nemoze zastat lebo bud telefonuje alebo posiela sms, co sa deje na ceste tu maju na haku

anonym_824f4c
22. jan 2026

ked som ja mala podobny zazitok, tak ma tu zlyncovali, ze ale ved sofer ma predvidat 🙈😂 Ano sofer musi predvidat ale rovnako aj chodec,...

tiezjedna
22. jan 2026
@anonym_autor

Ja len možno pre info, deje sa to dosť často, ale všímam si, že sa to deje pri rôznych vekových kategóriách. Dnes mi vošli do cesty dve deti, cca. 10-12r. Za nimi matka a kričí po mne, že som nedala prednosť deťom. Ja už som bola v ceste, na prechode. Oni mi vbehli do dráhy a asi sa nepozreli doľava a doprava. A deti na mňa škaredo pozerajú, matka okolo 30tky na mne kričí, že prečo nedávam prednosť .. tak len rozmýšľam, že čo?

@anonym_autor určite nemajú absolútnu prednosť, ale v prípade zrážky sa to veľmi ťažko dokazuje, pokiaľ nemáš v aute kameru alebo nie sú svedkovia. A je to priechod👍 V prechode sú ženy v zrelom veku😉

bloger
22. jan 2026

@anonym_autor Nemajú musia sa presvedčiť či môžu bezpečne prejsť.

tiezjedna
22. jan 2026
@anonym_824f4c

ked som ja mala podobny zazitok, tak ma tu zlyncovali, ze ale ved sofer ma predvidat 🙈😂 Ano sofer musi predvidat ale rovnako aj chodec,...

@anonym_824f4c ale to je len polovica pravdy. Chodec nemá čo robiť v priechode, pokiaľ si neskontroluje, že je to bezpečné.

ninik2024
22. jan 2026
@nika1971

zial, ako chodec sa casto neviem dostat na druhu stranu, aj ked tam niekedy stojim 5 minut...vsetci sa tvaria, ze ma nevidia...a najlepsie je, ak jeden vodic zastavi, ale oproti sa ruti cez cestu...

@nika1971 presne tak kedysi na Slovensku taká arogancia voči chodcom nebola ..v Rakúsku a Švajčiarsku zastanú len keď vidia že sa chodec približuje k vozovke tu aby si na kolenách prosil že chcem pr jst lebo vodič ani za boha nedá prednosť chodcovi kt je považovaný za najohrozenejšie článok cestnej premávky...takže tak