icon

Majú chodci absolútnu prednosť na prechode?

Dnes o 07:26

Ahojte, chodci maju absolutnu prednost na prechode?
Aj ked ide auto, ktore uz vchadza na prechod, chodec sa nepozrie dolava, doprava, ani neotoci hlavu a vojde do prechodu?

Strana
z3
prasiatko30
Dnes o 13:56
@minenkaa

@anonym_e9b8b5 ale stále nemá absolútnu prednosť
Stále musí :Nesmie vstúpiť na vozovku, ak by to vzhľadom na rýchlosť áut bolo nebezpečné.
Pred vstupom na cestu sa musí presvedčiť, či je to bezpečné.

@minenkaa tu uz obranujes neobranitelne, stale tocis o tom istom. Ja hovorim, ze problem je v tom, ze ten vodic neda prednost chodcovi, aj ked ho vidi pri tom sprostom prechode - pokial sa nezmeni toto myslenie tak je to dzungla - pravo silnejsieho. Prejdem lebo sedim v aute a to vobec nie je to co hovori normativa

wiliam3royal
Dnes o 13:59

@anonym_autor ma, ak chce skoncovat so svojim zivotom, normalny clovek sa totiz pozrie kym vkroci...

minenkaa
Dnes o 14:08
@prasiatko30

@minenkaa tu uz obranujes neobranitelne, stale tocis o tom istom. Ja hovorim, ze problem je v tom, ze ten vodic neda prednost chodcovi, aj ked ho vidi pri tom sprostom prechode - pokial sa nezmeni toto myslenie tak je to dzungla - pravo silnejsieho. Prejdem lebo sedim v aute a to vobec nie je to co hovori normativa

@prasiatko30 alebo skočím,vsak ma brzdy

anonym_d51029
Dnes o 14:10

@anonym_autor Priechod, nie prechod.

done
Dnes o 14:39
@anonym_e9b8b5

@beata_k
Vidim ze vacsina nesleduje novu vyhlasku 2026"
"Áno, zákon o cestnej premávke na Slovensku sa mení a dopĺňa, pričom od 1. januára 2026 platia viaceré novinky zamerané najmä na zvýšenie ochrany chodcov, vrátane povinnosti vodičov dať prednosť skôr (aj keď chodec ešte nevstúpil na prechod, no preukazuje zámer) a zavedenia pojmu "rýchlosť chôdze" (max. 6 km/h). Zmeny zavádzajú aj nové povinnosti lekárskych prehliadok pre starších vodičov a sprísňujú sankci"

@anonym_e9b8b5 zvýšená ochrana chodcov podľa nového zákona má byť s účinnosťou od 1.apríla 2026

done
Dnes o 14:42

Chodec bude mať prednosť na priechode po novom už vtedy, keď sa zjavne chystá na tento priechod vstúpiť; stále však nebude môcť vstúpiť na priechod náhle. Vodiči sa budú musieť približovať k priechodom primeranou rýchlosťou.

hablko2
Dnes o 14:44
@minenkaa

@anonym_92853d cyklisti sú topka

@minenkaa hlavne babky s hrabľami alebo s dvomi taškami na kormidle..

larinka552
Dnes o 15:38

@akvi presne tak, v Španielsku sa takmer ani nepozeraju ked idu cez prechod a rovno idu, vodici musia by zakazdym v strehu 😄 Ja som si musela na to zvykat,.lebo tu pred kazdym prechodom zastanem a poriadne sa obhliadnem, na prechod nevstupom kym nemam istotu, ze ma vodic registruje a zastavuje.

done
Dnes o 15:43

aj v susednom Rakúsku je to tak, že stačí aby sa chodec postavil k priechodu s úmyslom prejsť na druhú stranu a vodiči sú povinní zastaviť

prasiatko30
Dnes o 15:46
@larinka552

@akvi presne tak, v Španielsku sa takmer ani nepozeraju ked idu cez prechod a rovno idu, vodici musia by zakazdym v strehu 😄 Ja som si musela na to zvykat,.lebo tu pred kazdym prechodom zastanem a poriadne sa obhliadnem, na prechod nevstupom kym nemam istotu, ze ma vodic registruje a zastavuje.

@larinka552 tak ale jedna z chyb, pre ktoru ti suspendnu vodicak je neumoznit chodcovi prejst cez priechod. A zase obcas je to uz az neunosne, lebo ked mas nejaku ulicu, ktora je masifikovana tak cez priechod neprejdes - lebo furt ti bude niekto skakat pred auto

larinka552
Dnes o 15:55
@prasiatko30

@larinka552 tak ale jedna z chyb, pre ktoru ti suspendnu vodicak je neumoznit chodcovi prejst cez priechod. A zase obcas je to uz az neunosne, lebo ked mas nejaku ulicu, ktora je masifikovana tak cez priechod neprejdes - lebo furt ti bude niekto skakat pred auto

@prasiatko30 moze byt, len najprv to treba riesit a dokazat. Ak ale k niecomu dojde, vzdy na tom bude horsie chodec, lebo ho to moze stat zdravie no aj zivot eventualne.

sisaka
Dnes o 16:06

@prasiatko30 presne, to je nastavenie ľudí.
Na Slovensku môžeš stať na križovatke koľko chceš a dúfať, že ti auto zastane, zvyčajne ešte pridá, však ide rýchlo, nemôže bezpečne zastať (viď aj komenty tu), či jeden zastane, ale v ďalšom pruhu si frči ďalej (pár krat sa mi stalo, že sme s kamoškou, tiež žijúcou v zahraničí takto vyšli na prechod pre chodcov, viditeľnosť dobrá, auto nás vidí, tak my ideme a tí debili nám takmer prešli po nohách), v iných krajinách sa chodec pozrie smerom k ceste a už my vodiči spomaľujeme, či brzdime. Je to sila zvyku, že v obytných zónach, centrách treba stále pozerať aj na chodcov, či sa niekto nechystá prejsť cez cestu.
U nás napríklad môžu chodci prechádzať aj na križovatkách, kde nie je vyznačený prechod pre chodcov a stále majú prednosť, na Slovensku by som sa ako chodec na druhú stranu asi ani nedostala

anonym_f75aae
@prasiatko30

Na sk je to o drzku - auto s dostatocnou vyzibilitou, s dostatocnou vzdialenostou aby spomalilo a nechalo prejst cloveka, ktory vstupuje na prechod a aj tak sa rutia bez pripbrzdenia a este nadava, preco som nepockala ked ja som mala dost casu vstupit na ten prechod a pn viac nez dost casu na pribrzdenie.
Ja chodim po meste asi 30tkou a pribrzdujem prakticky pred kazdym prechodom. Pri miestach kde sa zdrzuju deti este viac. Jeden zaujimavy fakt - v spanielsku aj ked ti skocia deti pod auto aj mimo prechodu vinny je vodic a ziadny argument ti nepomoze

@prasiatko30 to je aj tu, keď osadníkom zrazíš dávky. Dovtedy je im absolútne jedno, kde pobehujú.

prasiatko30
@larinka552

@prasiatko30 moze byt, len najprv to treba riesit a dokazat. Ak ale k niecomu dojde, vzdy na tom bude horsie chodec, lebo ho to moze stat zdravie no aj zivot eventualne.

@larinka552 to je velmi lahko dokazat ked mas inspektora za vodicom. A u deti je to tak ako som ti povedala - ak ti vybehne dieta pod auto aj ked vybehne mimo vyznacenych prechodov je to chyba vodica. V podstate musis zmenit myslenie ludi aby nevideli ako nieco normalne to, ze chodes stoji pred priechodoma vodic na to kasle

larinka552
Dnes o 16:13
@prasiatko30

@larinka552 to je velmi lahko dokazat ked mas inspektora za vodicom. A u deti je to tak ako som ti povedala - ak ti vybehne dieta pod auto aj ked vybehne mimo vyznacenych prechodov je to chyba vodica. V podstate musis zmenit myslenie ludi aby nevideli ako nieco normalne to, ze chodes stoji pred priechodoma vodic na to kasle

@prasiatko30 ako to myslis inspektora za vodicom? tak ak vbehne dieta pod auto, uz je jedno koho chyba to bola, su rozne okolnosti, nasledne o tom prebehne sud (rodic tiez je od toho aby ustrazil svoje dieta) ale to dieta na to doplati najviac... Mozem otazku, soferujes aktivne?

prasiatko30
Dnes o 19:57
@larinka552

@prasiatko30 ako to myslis inspektora za vodicom? tak ak vbehne dieta pod auto, uz je jedno koho chyba to bola, su rozne okolnosti, nasledne o tom prebehne sud (rodic tiez je od toho aby ustrazil svoje dieta) ale to dieta na to doplati najviac... Mozem otazku, soferujes aktivne?

@larinka552 ano soferujem aktivne. Ale mesto a drviva vacsina vodicov rozmysla tak ako ja. A ja naozaj ked idem do mesta tak su useky kde sa da cirkulovat tak 20km/h. Ja mam na mestskom obchvate povolenu 40 a kazdych 50-100m je semafor - takze vacsina ludi ss ti nehadze pod kolesa ked nie je zelena pre nich, ale mas aj kopec semtamforov kde mas orandzovu svetielkujucu - cize aj ked mas povolene ist, pokial je pri priechode chodec ten ma prednost, a vela krat si vkracaju do zebry bez toho, zeby si to nejako chekovali - so sluchadlami na usiach/telefonoch. Ja mam priechody kde spomalujem automaticky, ani tam pomaly nikto nie je, ale mozu vyskocit. Vidim pred priechodom odparkovanu velku dodavku a automaticky pribrzdujem - pri 20 sa este nejako dobrzdi, pri 50 velmi tazko. Ale ako hovorim je to o tom ako je nastaveny ten vodic, ked ty mas v hlave, ze nebrzdim lebo vsak nikto nejde a pesiak moze prejst aj po tebe - to ti je tazko vysvetlovat.

Btw u nas mesto pocuva niekedy az prilis staznosti obcanov, takze napr take, ze sa stazovali susedia ze musia ist az 50m k semaforu tak napichali semafory kazdych 25m - a aj tak sa mi uz stalo, ze som nacapala dedecka s chodilkom v kriakoch na obchvate ako caka aby mojol prejst mimo semfory. Ked je nejaka ulica kde je vela konfliktnych bodov tak nam tam narobia bumppers - a to ti tiez pomoze znizit rychlost a „uvedomit sa“
O tom vodicaku, som to zle napisala, narychlo, ked si niekto robi vodicak a neda prednost chodcovi, ktory je postaveny pri zebre tak automaticky konci a ma nespravenu skusku. Musi ist na opravny termin.

larinka552
Dnes o 20:31

@prasiatko30 kedze aj ja mam vodicak a soferujem, tak je mi uplne jasne, ze ak pocas skusky v autoskole nepustis chodca/ chodcov na prechode tak koncis v tom momente a ides na dalsi pokus. O tom je ta skuska, urobit to bez chyb a tam si musis dat sakra pozor. Druha vec je, ze v praxi ziadny instruktor za vodicom nie je a ani policajt nestoji na kazdom prechode a neciha na auta kto zastavuje chodcom a kto na to kasle. To len k tomu, ze ti ,,suspendnu vodicak".
Neviem kde si prisla na toto ,,ked ty mas v hlave, ze nebrzdim lebo vsak nikto nejde a pesiak moze prejst aj po tebe - to ti je tazko vysvetlovat." Alebo ako to mam chapat...? Nie nemam to v hlave a viem, ze mam pustat chodcov na prechode, takze dik nemusis mi nic vysvetlovat. Neviem preco si zvolila taky konfrontacny ton, nemozes mat tusenia o tom ako ja soferujem aby si to posudzovala. Takisto ja neviem ako soferujes ty ale kludne si chod aj 20 km/ hod po meste kde je 50- tka je to len a cisto na tebe. Na vyraz bumper existuje normalne slovenske slovo spomalovac. A k vasej mestskej dopravnej infrastrukture sa nemam potrebu vyjadrovat. Dovidenia a dobru noc.

prasiatko30
Dnes o 20:35
@larinka552

@prasiatko30 kedze aj ja mam vodicak a soferujem, tak je mi uplne jasne, ze ak pocas skusky v autoskole nepustis chodca/ chodcov na prechode tak koncis v tom momente a ides na dalsi pokus. O tom je ta skuska, urobit to bez chyb a tam si musis dat sakra pozor. Druha vec je, ze v praxi ziadny instruktor za vodicom nie je a ani policajt nestoji na kazdom prechode a neciha na auta kto zastavuje chodcom a kto na to kasle. To len k tomu, ze ti ,,suspendnu vodicak".
Neviem kde si prisla na toto ,,ked ty mas v hlave, ze nebrzdim lebo vsak nikto nejde a pesiak moze prejst aj po tebe - to ti je tazko vysvetlovat." Alebo ako to mam chapat...? Nie nemam to v hlave a viem, ze mam pustat chodcov na prechode, takze dik nemusis mi nic vysvetlovat. Neviem preco si zvolila taky konfrontacny ton, nemozes mat tusenia o tom ako ja soferujem aby si to posudzovala. Takisto ja neviem ako soferujes ty ale kludne si chod aj 20 km/ hod po meste kde je 50- tka je to len a cisto na tebe. Na vyraz bumper existuje normalne slovenske slovo spomalovac. A k vasej mestskej dopravnej infrastrukture sa nemam potrebu vyjadrovat. Dovidenia a dobru noc.

@larinka552 tak naco sa pytas ked aj tak zmietnes zo stola vsetko. Problem na sk je ten co hovorim, soferi ignoruju chodcov co chcu prechadzat na vyznacenych miestach - ja ti hovorim, ze ja si to dovolit nemozem a nechcem. Naposledy ked som bola na sk tak mojou zabavou bolo davat prednost chodcom co stali pri prechodoch a tolko prekvapenych pohladov som davno nevidela😅

luci1012
Dnes o 20:39

Nečítala som odpovede a možno to tu už niekto spomenul, no ja mám pocit, že v takom Poľsku majú chodci prednosť. Vodiči len vidia, že sa priblizujes k prechodu, už brzdia. Máme to hádam 100x odskúšané, bývame blízko pl hraníc. Ak ti auto nedalo prednosť, bol to Slovák 😄😄🫣
K tovjej otázke: nie, samozrejme nemá prednosť, no stretávam sa s tým aj ja, že ľudia chodia ako také mulice 🫣

larinka552
Dnes o 20:42
@prasiatko30

@larinka552 tak naco sa pytas ked aj tak zmietnes zo stola vsetko. Problem na sk je ten co hovorim, soferi ignoruju chodcov co chcu prechadzat na vyznacenych miestach - ja ti hovorim, ze ja si to dovolit nemozem a nechcem. Naposledy ked som bola na sk tak mojou zabavou bolo davat prednost chodcom co stali pri prechodoch a tolko prekvapenych pohladov som davno nevidela😅

@prasiatko30 pytala som sa pre ujasnenie kedze si nenapisala, ze v autoskole. Neviem co som zmietla zo stola 😄 Jedine mi vadilo, ze si zvolila ton jak pre male soplave decko a zabila to tym, ze to ti je tazko vysvetlovat. Preto som dala druhu otazku ci aktivne soferujes ked davas tak erudovane pohlady. Toť vsjo 😉 A ze pustas chodcov ti samozrejme sluzi ku cti ale nie je to medzi vodicmi takym zvykom ako v zahranici.

prasiatko30
Dnes o 21:17
@larinka552

@prasiatko30 pytala som sa pre ujasnenie kedze si nenapisala, ze v autoskole. Neviem co som zmietla zo stola 😄 Jedine mi vadilo, ze si zvolila ton jak pre male soplave decko a zabila to tym, ze to ti je tazko vysvetlovat. Preto som dala druhu otazku ci aktivne soferujes ked davas tak erudovane pohlady. Toť vsjo 😉 A ze pustas chodcov ti samozrejme sluzi ku cti ale nie je to medzi vodicmi takym zvykom ako v zahranici.

@larinka552 je zaujimave, ze ked si na sk robime vodicak tak vieme, ze je to povinnostou vodica dat chodcovi prednost, ale na mk ludia diskutuju ci je to povinne😅.
Sorry ak to vyznelo ako nejaky hanlivy ton, ale tento problem je na sk dost rozsireny a co je najhorsie, ze ani mestska sprava s tym nic nerobi - koli tomu moje vysvetlovania co u nas robi mesto na to aby taketo chovanie vodicov eliminovalo

Strana
z3