icon

Potrebujem splnomocnenie na cestu s dieťaťom do Turecka?

faith6
7. jún 2026

Ahojte , ak mi vie niekto poradiť , ideme do Turecka dieťa ktoré mám zverené do starostlivosti má iné meno ako ja , otcove priezvisko ,stačí mi rodný list alebo potrebujem splnomocnenie od otca dieťaťa na vycestovanie ?

anonym_47cf52
7. jún 2026

@faith6 Potrebuješ notárom overený súhlas druhého rodiča

anonym_c11410
7. jún 2026

Tak ako pri uplne kazdej ceste do zahranicia notarom overeny suhlas otca dietata aby to nebolo povazovane za unos. Rodny list ti v tom nijak nepomoze.

slavomira236
7. jún 2026

@faith6 v zahranici nepytali este nikde nic..na letisku v kosiciach pytaju stale ale staci rodny list stale pytaju ten ,ale vzdy len pri navrate na sk. Ak ide vome von vtedy nikdy.

anonym_2dd55a
7. jún 2026

@faith6 hodnoverné informácie nájdeš na https://www.mzv.sk/web/sk/turecko
je tam odporúčanie mať súhlas ak dieťa necestuje s rodičom, ak ty si rodič tak logicky súhlas nepotrebuješ
každá krajina má iné podmienky napríklad Taliansko vyžaduje povinne písomný súhlas druhého neprítomného rodiča, v Turecku však stačí že je dieťa aspoň s jedným rodičom

tiezjedna
7. jún 2026

Toto je zaujímavá téma - a pardon, že trošku odbočím - ale, ak sa žena vydá, a nechá si po svadbe svoje priezvisko, vezme bez otca na dovolenku ich spoločné deti, ktoré majú jeho priezvisko, tak čo? To má mať so sebou sobášny list??? 😨

faith6
autor
7. jún 2026

Som zmätená teraz z rôznych odpovedí 😁

anonym_47cf52
7. jún 2026
@faith6

Som zmätená teraz z rôznych odpovedí 😁

@faith6 Nepotrebuješ splnomocnenie. Potrebuješ súhlas druhého rodiča s vycestovaním. V angličtine a s notárom overeným podpisom otca. Môžu ho pýtať na letisku. Ísť bez neho je risk.

faith6
autor
7. jún 2026
@anonym_47cf52

@faith6 Nepotrebuješ splnomocnenie. Potrebuješ súhlas druhého rodiča s vycestovaním. V angličtine a s notárom overeným podpisom otca. Môžu ho pýtať na letisku. Ísť bez neho je risk.

@anonym_47cf52 no na stránke mzv píšu že to treba iba keď dieťa ide napr z babkou alebo pod, že keď som rodič nepotrebujem do Turecka stačí mať rodný list pri sebe .

sisaka
7. jún 2026
@tiezjedna

Toto je zaujímavá téma - a pardon, že trošku odbočím - ale, ak sa žena vydá, a nechá si po svadbe svoje priezvisko, vezme bez otca na dovolenku ich spoločné deti, ktoré majú jeho priezvisko, tak čo? To má mať so sebou sobášny list??? 😨

@tiezjedna asi záleží od krajiny. U nás v Kanade potrebuješ splnomocnenie ak dieťa ide s jedným rodičom. Je jedno či sú zobratí, rozvedení, nezobratí a aké ma dieťa priezvisko - spoločné, tvoje, mužove, bývalého …
Ako tu píšu, najlepšie je pozrieť si podmienky v danej krajine. Tiež neznamená, že 100% budú pýtať splnomocnenie.

misinka20
7. jún 2026

@faith6 To by ma zaujímalo kde na tieto overené infošky ženy chodíte 🤦🏻‍♀️.
Autorka, na krátkodobé vycestovanie do zahraničia nie je potrebný žiadny právny úkon ani súhlas druhého rodiča. Pre istotu si zober rodný list kôli priezvisku, nič viacej. Chodím do Turecka 8 rokov za sebou a som rozvedená s maloletým synom a nikdy odomňa nič nepýtali.
Peknú dovolenku.

anonym_2dd55a
7. jún 2026
@misinka20

Autorka, na krátkodobé vycestovanie do zahraničia nie je potrebný žiadny právny úkon ani súhlas druhého rodiča. Pre istotu si zober rodný list kôli priezvisku, nič viacej. Chodím do Turecka 8 rokov za sebou a som rozvedená s maloletým synom a nikdy odomňa nič nepýtali.
Peknú dovolenku.

@misinka20 Máš pravdu, slovenské zákony krátkodobé vycestovanie s dieťaťom bez súhlasu druhého rodiča nezakazujú.

Rozhodujúce sú však zákony cieľovej krajiny. Pri kontrole cudzí štát vyžaduje dodržiavanie svojich pravidiel, nie slovenských.
Turecko konkrétne ak je s dieťaťom prítomný jeden rodič nevyžaduje súhlas od druhého rodiča.

faith6
autor
7. jún 2026
@misinka20

Peknú dovolenku.

@misinka20 ďakujem určite je to tak 🙂

orisker
8. jún 2026

@faith6 ,
je lepšie pripraviť sa vopred na horšiu eventualitu a nechať sa príjemne prekvapiť tou lepšou.
Ak sa niekedy ocitneš v krajine, kde sa vyžaduje notársky overený súhlas druhého rodiča, tak ho radšej treba mať pri sebe. Tie rady v zmysle "nikdy do mňa nič nechceli", ktoré tu zazneli si radšej nevšímaj.
Veľmi ľahko sa môže stať, že raz to chcieť niekde budú a pasovákom na letisku alebo policajtom v destinácii nevysvetlíš, že "ženy na Modrom koníku písali, že sa to nekontroluje."

faith6
autor
8. jún 2026
@orisker

@faith6 ,
je lepšie pripraviť sa vopred na horšiu eventualitu a nechať sa príjemne prekvapiť tou lepšou.
Ak sa niekedy ocitneš v krajine, kde sa vyžaduje notársky overený súhlas druhého rodiča, tak ho radšej treba mať pri sebe. Tie rady v zmysle "nikdy do mňa nič nechceli", ktoré tu zazneli si radšej nevšímaj.
Veľmi ľahko sa môže stať, že raz to chcieť niekde budú a pasovákom na letisku alebo policajtom v destinácii nevysvetlíš, že "ženy na Modrom koníku písali, že sa to nekontroluje."

@orisker samozrejme nerobilo by mi to problém ale otec dieťaťa je mimo SK ,neviem či stihne prísť keďže štvrtok budúci týždeň odchádzame takže tam je problém .

orisker
8. jún 2026
@faith6

@orisker samozrejme nerobilo by mi to problém ale otec dieťaťa je mimo SK ,neviem či stihne prísť keďže štvrtok budúci týždeň odchádzame takže tam je problém .

@faith6 ,
písal som: "... ocitneš v krajine, kde sa vyžaduje..."
V Turecku Ti ho našťastie netreba.
Pred každou dovolenkou si treba tieto veci overiť na stránke Ministerstva zahraničných vecí SR.