Potrebujem povolenie na cestu na Krétu len s mamou?
Ahojte pýtala som sa aj v cestovke ale stále mam pochybnosti a kŕče v bruchu. Cestujem s mojou mamou a mojimi dcérami na Krétu. Dcery majú rovnaké priezvisko ako ja a ako ich otec aj keď sme rozvedení už 8 rokov. Pýtala som sa ci treba povolenie na vycestovanie pani v cestovke povedala ze stačia rodné listy a nemusia byť preložené. Ideme len na týždeň s tým ze už máme aj spiatočné letenky aj všetko takže žiaden únos ani dlhodobý pobyt sa nekoná. Ideme z Bratislavy. Tu v KE nás minulý rok neriešili išli sme na 2t do Bulharska. Nepýtali ani rodný list, otec deti povedal ze netreba mi nič ze nebude to podpisovať ze aj on cestoval len s mamou keď bol malý a dobre bolo. Je mu jedno kde sú jeho deti nezaujíma sa o to vôbec. Vie ze ideme.
My sme rozvedeni 15 rokov, ex s dcerou pobehala pol sveta a nikdy ziaden suhlas s cestou nechcela a nemala. Nemyslim, ze uradnik na kontrole pasov je tak snazivy, aby vzdy kontroloval, preco otec zostal doma a vy s detmi niekam idete. Toto nie su emiraty.
Info o rodných listoch je úplne mimo. Mimo SR sú RL k ničomu, je to bezpredmetný kus papiera pre zahraničné úrady. Čo sa týka toho, že predtým ste leteli z KE, teraz z BA, to je tiež bezpredmetné. Slovenské letiská nekontrolujú to, čo vyžaduje iný štát. Čo sa týka Grécka, MZV iba odporúča súhlas druhého rodiča, t.j. nie je povinný. Mimo toho, overuj si takéto informácie na stránke MZV. Tu ti ženy napíšu, že to nepotrebuješ nikde (ani tam, kde to povinné je), lebo ich nikdy nekontrolovali.
Info o rodných listoch je úplne mimo. Mimo SR sú RL k ničomu, je to bezpredmetný kus papiera pre zahraničné úrady. Čo sa týka toho, že predtým ste leteli z KE, teraz z BA, to je tiež bezpredmetné. Slovenské letiská nekontrolujú to, čo vyžaduje iný štát. Čo sa týka Grécka, MZV iba odporúča súhlas druhého rodiča, t.j. nie je povinný. Mimo toho, overuj si takéto informácie na stránke MZV. Tu ti ženy napíšu, že to nepotrebuješ nikde (ani tam, kde to povinné je), lebo ich nikdy nekontrolovali.
@melanta cela EU ma celkom rovnake pravidla v tomto, ci sa mylim?
@anjelicek26 každá krajina môže mať svoje pravidlá napríklad pre Taliansko musí byť písomný súhlas druhého neprítomného rodiča.
Grécko je len v rovine odporúčania, ale nie ako povinné.
@anjelicek26 mýliš sa. Napríklad Taliansko má povinnosť mať súhlas druhého rodiča.
@anjelicek26 mýliš sa. Napríklad Taliansko má povinnosť mať súhlas druhého rodiča.
@melanta nenapadlo by ma, ze prave Taliansko ma takto odlisne nariadenia. Dobre vediet. Teda pre mna je to jedno, ale vseobecny rozhlad a tak 😂😘
máte rovnaké priezviska , však nemáš nikde nič napísané že si rozvedená
ide matka s dcerami na dovolenku , dámska jazda ... nebudu riešit
a ako píše melanta, skutočne rodny list je ti tak na dve veci , pre nich je dôležity pas / op
To su mi veci.. ak by som bola vdova a idem s dietatom, musim so sebou nosit umrtny list muza, ze 2. rodic uz nie je? 🤔
Asi takto : umela inteligencia ti vyrobi papier aky len chces a v akom jazyku chces, len pozor na SK zakony, aby to nebola "uradna listina", lebo vyrabanie toho je trestne.
máte rovnaké priezviska , však nemáš nikde nič napísané že si rozvedená
ide matka s dcerami na dovolenku , dámska jazda ... nebudu riešit
a ako píše melanta, skutočne rodny list je ti tak na dve veci , pre nich je dôležity pas / op
@sara07 Netrep. S rovnakým priezviskom to nič nemá. Aj keď má rovnaké priezvisko, ale cestuje bez druhého rodiča, tak v x krajinách potrebuje aj notársky overený súhlas druhého rodiča s vycestovaním (napr. Čierna hora, Cyprus...). Každá krajina to má inak:
https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra...
Mna napriklad na Ba letisku zastavili 3x a pytali si rodne listy a suhlas(let do UK a UAE a mame ine priezvisko)
@sara07 Netrep. S rovnakým priezviskom to nič nemá. Aj keď má rovnaké priezvisko, ale cestuje bez druhého rodiča, tak v x krajinách potrebuje aj notársky overený súhlas druhého rodiča s vycestovaním (napr. Čierna hora, Cyprus...). Každá krajina to má inak:
@anonym_688e43 tak to je potom novinka, ani tam ani tam sme nepotrebovali žiadny suhlas
a to su dve krajiny, za to nemusiš hned štekat a brechat tu
+ taliansko
neuveríš ale da sa napisat aj sprava menej agresivne , tak normálne, a dokonca aj bez anonYYYma 😂😂😂
Mna napriklad na Ba letisku zastavili 3x a pytali si rodne listy a suhlas(let do UK a UAE a mame ine priezvisko)
@anonym_646e0e suhlas chápem ale rodne listy , ved pas alebo op s fotkou sa vydava na základe rodného listu
nemá to logiku , pretože platny cestovny doklad je pas alebo op s fotkou, rodny list nie je uvadzany ako platny cestovny doklad, na rodnom liste predsa nie je fotka alebo čokolvek aby si to vedeli overit - pas ma biometricke udaje atd
@anonym_646e0e suhlas chápem ale rodne listy , ved pas alebo op s fotkou sa vydava na základe rodného listu
nemá to logiku , pretože platny cestovny doklad je pas alebo op s fotkou, rodny list nie je uvadzany ako platny cestovny doklad, na rodnom liste predsa nie je fotka alebo čokolvek aby si to vedeli overit - pas ma biometricke udaje atd
@sara07 pretoze unosy deti, specialne do UK su velmi rozsirene. Ano pas sa vydava na zaklade RL, ale mena rodicov v pase nemas uvedene( ked to nascenuje nevidi tam tie mena). Takze ak by som bola unosca s pasom dietata? Ja nosim vsade v zahranici Rodny list vydany v cudzich jazykoch(je vo vsetkych jazykoch EU).
Pas, OP nic nehovori o tvojom vztahu k dietatu a ci ho enchces uniest do zahranicia,, alebo si ho uz neuniesla.
@anonym_688e43 tak to je potom novinka, ani tam ani tam sme nepotrebovali žiadny suhlas
a to su dve krajiny, za to nemusiš hned štekat a brechat tu
+ taliansko
neuveríš ale da sa napisat aj sprava menej agresivne , tak normálne, a dokonca aj bez anonYYYma 😂😂😂
@sara07 to ze nemas skusenost s tym, ze vas zastavili nic nehovori o tom, ze tam je tato povinnost.
Hovoris priklad ako :nikdy nenosim pri soferovani OP a este to odo mna nikto nepytal- to ze si v tej situacii nebola neznamena, ze konas podla zakonov…
cestovala som na kretu s dcerou - ine priezvisko. Nikto nic od mna nepozadoval.
@anonym_688e43 bola som s dcerou sama na cypre, ma ja ine priezvisko a nikto nic nechcel. Ani Grecko

@anonym_autor Nie, nikdy som do GR nepýtala od ex nič a ani to nikto nepýtal.Tiež má moje priezvisko.