Prečo ceny dovoleniek rýchlo rastú?
Naozaj nerozumiem, prečo sa každý rok necháme nachytať na tie isté reči o tom, ako dovolenky extra zdraželi. Ľudia majú pocit, že hotel v turecku, alebo grécku zrazu stojí dvojnásobok, že všetko išlo hore a že ceny sú úplne odtrhnuté od reality.
..Predstavte si, že ste na dovolenke v Turecku. V zlatníctve nájdete zlatý prsteň za 500 euro. Normálny, skutočný zlatý prsteň. Takéto prstene sa tam predávali za podobné ceny minulý rok, pred piatimi rokmi aj pred desiatimi rokmi.... Nie je to žiadna novinka, žiadny módny hit sezóny, jednoducho obyčajný zlatý prsteň, akých sú tisíce. Kúpite ho za 500 euro a donesiete na slovensko. Teraz si predstavte, že ste zaroveň majiteľ zlatníctva a položíte ten istý prsteň do vitríny medzi ostatné šperky na predaj. Zrazu už pri ňom nesvieti cena 500 eur. Vyvesíte tam cenovku 2 000 euro. Potom, ako správny obchodník, tú cenu preškrtnete a napíšete veľkým červeným písmom Akcia 25 % ZLAVA. Nová cena? 1 500 euro.no a teraz príde zákazník. Pozerá na vitrínu a povie si.. to je ale výhodná cena jeeej, pôvodne 2 000 eur a teraz len 1 500 eur... Ušetrím 500 eur. Lenže neušetril nič. Stále kupuje ten istý prsteň, ktorý sa v Turecku predáva za 500 eur. A jeho reálna výrobná hodnota je možno 220 alebo 250 euro. Ale na slovensku už všetci pozerajú len na tú preškrtnutú cenovku a na pocit výhodného nákupu.
A presne takto nejako sa podľa mňa pozeráme aj na dovolenky.
Hotelová izba v turecku nie je každý rok o 30 alebo 40 percent drahšia.. Zamestnancom hotelov sa platy nezvyšujú o desiatky percent ročne.. Strava v hoteloch nezdražie každý rok o stovky eur na jedného hosťa.. Náklady rastú, samozrejme, ale zďaleka nie takým tempom, aké niekedy vidíme na cenách zájazdov. Napriek tomu sa zo slovenskej reklamy dozviete, že pôvodná cena dovolenky bola 2400 euro, dnes je v akcii za 1790 eur a ak ju nekúpite okamžite, budúci týždeň bude ešte drahšia. A človek má pocit, že práve získal životnú šancu.. Lenže podobne ako pri tom prsteni, možno sa oplatí zamyslieť, aká bola cena na začiatku celého reťazca a kde sa vlastne vytvoril ten obrovský rozdiel medzi tým, čo stojí produkt v krajine pôvodu, a tým, čo zaplatí konečný zákazník.. Nechcem tvrdiť, že cestovné kancelárie nemajú právo zarábať.. Samozrejme, že majú. Ale jedna vec je primeraný zisk a druhá vec je vytváranie dojmu, že za rast cien môže výlučne hotel, kuchár, čašník, upratovačka, alebo inflácia v destinácii. Lebo pravda býva často oveľa jednoduchšia. Ten, kto na hotelovej izbe zarobí najviac, nemusí byť človek, ktorý ju postavil, udržiava, upratuje, alebo v nej každý deň obsluhuje hostí. Najčastejšie zarobí ten, kto ju predá hlúpemu človeku, ktorý netuší, za koľko sa predáva na začiatku celého príbehu..
@anonym_autor velka skoda, ze na dovolenku sa da ist len cez cestovku vsak? 😀 taky dlhy text o nicom
@anonym_autor velka skoda, ze na dovolenku sa da ist len cez cestovku vsak? 😀 taky dlhy text o nicom
@anonym_bd94a9 pracujem v cestovke. mám teraz kopu času. a písanie mi nerobí problem🙂
@anonym_bd94a9 pracujem v cestovke. mám teraz kopu času. a písanie mi nerobí problem🙂
@anonym_autor prezradíš v akej? Čo si tým príspevkom chcela povedať? Že netreba ísť cez cestovku?
my sme kupovali first minute za 3500 e, pozerala som teraz na stranku je za 5300 e to iste 😏
@anonym_autor A myslíš, že ľudia si nepamätajú, koľko zaplatili za dovolenku minulý rok?
my sme kupovali first minute za 3500 e, pozerala som teraz na stranku je za 5300 e to iste 😏
@anonym_0c689d pošli mi termín a hotel, a poviem ti, koľko si prerobila na FM
Vies ako to funguje, zacni predavat dovolenky lacnejsie s mensou marzou. Ludia radi usetria a ty neprerobis.
@anonym_autor tak aj to vysvetluje preco su zajazdy take drahe, drahi nevytazeni zamestnanci, uz nech vas nahradi AI 😀
Sice nechodim do Turecka, ale sam do Rakuska a Talianska + CR / SR. Ceny idu hore : jedlo, napoje, ubytovanie, benzin, letecke palivo, lanovky. Jedine, co pozorujem, je dorovnanie cien u nas k tym zahranicnym, kde maju lepsiu kvalitu. Volba je jasna. Cestovky su pre lenivcov neznalych cudzich reci a neschopnych si vsetko vybavit samostatne.
Myslim, ze princip ako to funguje, je kazdemu jasny. Je na kazdom z nas, co sme ochotni financne akceptovat.
Sice nechodim do Turecka, ale sam do Rakuska a Talianska + CR / SR. Ceny idu hore : jedlo, napoje, ubytovanie, benzin, letecke palivo, lanovky. Jedine, co pozorujem, je dorovnanie cien u nas k tym zahranicnym, kde maju lepsiu kvalitu. Volba je jasna. Cestovky su pre lenivcov neznalych cudzich reci a neschopnych si vsetko vybavit samostatne.
@patrike predstav si, ze aj vieme cudzie jazyky plynulo, aj vieme vsetko vybavit sami, ale niekedy sa nechame rozmaznavat, vyklikam cez net, zaplatim a nic neriesim 🙂 ved sme to videli pocas covidu a teraz vojny, ako dopadli samocestovatelia a ako ludia, ktori isli cestovkou 🙂
@patrike predstav si, ze aj vieme cudzie jazyky plynulo, aj vieme vsetko vybavit sami, ale niekedy sa nechame rozmaznavat, vyklikam cez net, zaplatim a nic neriesim 🙂 ved sme to videli pocas covidu a teraz vojny, ako dopadli samocestovatelia a ako ludia, ktori isli cestovkou 🙂
@sisa_s Že si sa unúvala odpovedať na takého “ chudáka”😒…
Plne ale s tebou súhlasím❤️
Vsetko je cim dalej tym drahsie, takze je jasne, ze je tam zvysenie cien. Ale to je jedno, ci s CK alebo bez.
@anonym_autor
"Najčastejšie zarobí ten, kto ju predá hlúpemu človeku, ktorý netuší, za koľko sa predáva na začiatku celého príbehu.."
takže najlepšie zarobí majiteľ na ktorého robíš ty a serie ťa, že si sa nezmohol na vlastnú cestovku.
@patrike Tak do Talianska, Rakúska a Chorvátka jazdí asi drvivá väčšina ľudí bez cestovky. Ak ale chceš ísť do Turecka v sezóne, tak je samozrejme lacnejšie a pohodlnejšie ísť cez cestovku, ako vybavovať samostatne letenky, transfer a hotel.
@patrike aký si ty nafúkaný. že nie si lenivý, vieš reči a si schopný? čo z toho keď si blbec ...
@anonym_autor veci a sluzby drazeju, kym ich hufne kupujeme. Zhorsuje to inflaciu. Skusme sa bez mnoheho zaobist, alebo veci/sluzby poriesit inak/inde - tam kde ceny nedvihaju nad akceptovatelnu mieru. Len uvediem priklad - pri obedovych menu sa to stale da - podporit takych, ktori maju vyborny pomer hodnota/cena.
@anonym_autor
Tolko kecov- skryta reklama pre vasu cestovku
Juj, ľúto mi je ťa. Musí bolieť mať v sebe toľko zlosti. Zvlášť ak vieš, že nemáš kapacity na to, aby si sama mala cestovku, podnikala, zamestnávala ľudí a zarábala na hlupákoch o ktorých píšeš.
Podstatu ktoru píšeš chapem a prave preto zase raz koncime s cestovkami. Cca od kovidu sme zacali cestovat na vlastnu past.Teraz sme sice na dovolenke cez ck - fakt super cenu som nasla, ale ked napocitam kolko minieme este tu, spolu to je suma ktoru by som minala takmer 2 tyzdne a nie jeden.
Cize vystup z komfortnej zony a kasli na CK. S detmi sme chodili pred kovidom za 2200- max 2400€, idealne Turecko a Grecko. Teraz za raz tolko musim hladat aby som nieco nasla a moj plat oproti tej dobe nesiel hore o 100%, cize ano sere to aj mna. Zato hladaj letenky, ubytko, auto, pripadne rovno chod autom a usetris na prenajme auta a letenky. Jedlo je hadam vsade okrem škandinavie lacnejsie, All inclusive vo vacsine netreba, preješ sa za tyzden komplet vsetkeho
@anonym_0c689d pošli mi termín a hotel, a poviem ti, koľko si prerobila na FM
@anonym_autor ja som pozerala ten hotel na bookingu kde ideme stoji presne tolko aj tam dokonca tusim aj viac, ked to prepocitam na dva tyzdne plus by som si musela zhanat drahy let, prerobia teraz ti co kupia za 5 tisic
Podstatu ktoru píšeš chapem a prave preto zase raz koncime s cestovkami. Cca od kovidu sme zacali cestovat na vlastnu past.Teraz sme sice na dovolenke cez ck - fakt super cenu som nasla, ale ked napocitam kolko minieme este tu, spolu to je suma ktoru by som minala takmer 2 tyzdne a nie jeden.
Cize vystup z komfortnej zony a kasli na CK. S detmi sme chodili pred kovidom za 2200- max 2400€, idealne Turecko a Grecko. Teraz za raz tolko musim hladat aby som nieco nasla a moj plat oproti tej dobe nesiel hore o 100%, cize ano sere to aj mna. Zato hladaj letenky, ubytko, auto, pripadne rovno chod autom a usetris na prenajme auta a letenky. Jedlo je hadam vsade okrem škandinavie lacnejsie, All inclusive vo vacsine netreba, preješ sa za tyzden komplet vsetkeho
@katkaseiner tak samozrejme, že cena dovolenky s malými deťmi je inde, ako s puberťákmi.
A cestovka snáď môže za to koľko minieš ešte na mieste? Prečo minieš viac, keď si tam s cetovkou, ako keby si bola bez?
@anonym_autor ja som pozerala ten hotel na bookingu kde ideme stoji presne tolko aj tam dokonca tusim aj viac, ked to prepocitam na dva tyzdne plus by som si musela zhanat drahy let, prerobia teraz ti co kupia za 5 tisic
@anonym_0c689d Ale vieš že dvojtýždňová nikdy nestojí ako týždňová x 2 však ?
@sisa_s My sme specificki, nas typicke "valajme sa pri mori" nezaujima, do hor musim vybavit vsetko sam.
@sisa_s Že si sa unúvala odpovedať na takého “ chudáka”😒…
Plne ale s tebou súhlasím❤️
@nikoletta1712 preco chudaka? To kazdeho hned osočuješ za jeho nazor?

Aky je problem? Mas moznost kupit si sam letenku, zabookovat hotel a nepodporovat "nenazrancov" v cestovkach