icon

Prečo ceny dovoleniek rýchlo rastú?

18. jún 2026

Naozaj nerozumiem, prečo sa každý rok necháme nachytať na tie isté reči o tom, ako dovolenky extra zdraželi. Ľudia majú pocit, že hotel v turecku, alebo grécku zrazu stojí dvojnásobok, že všetko išlo hore a že ceny sú úplne odtrhnuté od reality.
..Predstavte si, že ste na dovolenke v Turecku. V zlatníctve nájdete zlatý prsteň za 500 euro. Normálny, skutočný zlatý prsteň. Takéto prstene sa tam predávali za podobné ceny minulý rok, pred piatimi rokmi aj pred desiatimi rokmi.... Nie je to žiadna novinka, žiadny módny hit sezóny, jednoducho obyčajný zlatý prsteň, akých sú tisíce. Kúpite ho za 500 euro a donesiete na slovensko. Teraz si predstavte, že ste zaroveň majiteľ zlatníctva a položíte ten istý prsteň do vitríny medzi ostatné šperky na predaj. Zrazu už pri ňom nesvieti cena 500 eur. Vyvesíte tam cenovku 2 000 euro. Potom, ako správny obchodník, tú cenu preškrtnete a napíšete veľkým červeným písmom Akcia 25 % ZLAVA. Nová cena? 1 500 euro.no a teraz príde zákazník. Pozerá na vitrínu a povie si.. to je ale výhodná cena jeeej, pôvodne 2 000 eur a teraz len 1 500 eur... Ušetrím 500 eur. Lenže neušetril nič. Stále kupuje ten istý prsteň, ktorý sa v Turecku predáva za 500 eur. A jeho reálna výrobná hodnota je možno 220 alebo 250 euro. Ale na slovensku už všetci pozerajú len na tú preškrtnutú cenovku a na pocit výhodného nákupu.
A presne takto nejako sa podľa mňa pozeráme aj na dovolenky.
Hotelová izba v turecku nie je každý rok o 30 alebo 40 percent drahšia.. Zamestnancom hotelov sa platy nezvyšujú o desiatky percent ročne.. Strava v hoteloch nezdražie každý rok o stovky eur na jedného hosťa.. Náklady rastú, samozrejme, ale zďaleka nie takým tempom, aké niekedy vidíme na cenách zájazdov. Napriek tomu sa zo slovenskej reklamy dozviete, že pôvodná cena dovolenky bola 2400 euro, dnes je v akcii za 1790 eur a ak ju nekúpite okamžite, budúci týždeň bude ešte drahšia. A človek má pocit, že práve získal životnú šancu.. Lenže podobne ako pri tom prsteni, možno sa oplatí zamyslieť, aká bola cena na začiatku celého reťazca a kde sa vlastne vytvoril ten obrovský rozdiel medzi tým, čo stojí produkt v krajine pôvodu, a tým, čo zaplatí konečný zákazník.. Nechcem tvrdiť, že cestovné kancelárie nemajú právo zarábať.. Samozrejme, že majú. Ale jedna vec je primeraný zisk a druhá vec je vytváranie dojmu, že za rast cien môže výlučne hotel, kuchár, čašník, upratovačka, alebo inflácia v destinácii. Lebo pravda býva často oveľa jednoduchšia. Ten, kto na hotelovej izbe zarobí najviac, nemusí byť človek, ktorý ju postavil, udržiava, upratuje, alebo v nej každý deň obsluhuje hostí. Najčastejšie zarobí ten, kto ju predá hlúpemu človeku, ktorý netuší, za koľko sa predáva na začiatku celého príbehu..

anonym_0c689d
18. jún 2026
@anonym_348030

@anonym_0c689d Ale vieš že dvojtýždňová nikdy nestojí ako týždňová x 2 však ?

@anonym_348030 su tam ceny za izbu a vies si cez booking presne pozriet sumu, plus takto este mam aj letenky k tomu cez CK, na jar sme boli pri mori bez cestovky, ked ma vyhodnu ponuku cestovka beriem tu

sisa_s
18. jún 2026
@patrike

@sisa_s My sme specificki, nas typicke "valajme sa pri mori" nezaujima, do hor musim vybavit vsetko sam.

@patrike tak ale do hor nechodia ludia cez cestovku 😀 skus sa dostat na vlastnu past napriklad do Omanu, prepocitaj si ceny, dlzku cestovania a nebudes zatracovat cestovky 🙂 lebo si zovseobecnil, ze vsetci sme sprosti, ked chodime cez ck k moru

nikoletta1712
18. jún 2026
@anonym_246863

@nikoletta1712 preco chudaka? To kazdeho hned osočuješ za jeho nazor?

@anonym_246863 Pretože nazval ľuďí, ktorí cestujú cez cestovnú agentúru ( človek asi ťažko pôjde bez cestovky do Indie, Hong Kongu, Nairobi, New Yorku atď) lenivcami a neschopnými…

anonym_ce63c2
18. jún 2026

So zlatým prstenom je to blby priklad, lebo cena zlata je daná celosvetovo a hýbe sa - cena za gram alebo uncu na burze. Ked som pred orkom predavala uncu, dostala som o 1000 menej ako teraz ked som predavala tiez 1 uncu.

S dovolenkami je to tak, su to casto nenazranci, keby ludia nekupuju, pojdu s cenami dole. Ale kupia, dokonca aj 10000€ za tyzden pre rodinu v hoteli v Chorvatsku daju..

patrike
18. jún 2026
@sisa_s

@patrike tak ale do hor nechodia ludia cez cestovku 😀 skus sa dostat na vlastnu past napriklad do Omanu, prepocitaj si ceny, dlzku cestovania a nebudes zatracovat cestovky 🙂 lebo si zovseobecnil, ze vsetci sme sprosti, ked chodime cez ck k moru

@sisa_s Slovo sprosti som nepouzil, ale je pravda, ze nemam dobru mienku o dovolenke stylu : Chorvatsko pri mori alebo kdejake Tunisy a Egypty, len aby sa "slo k moru" v ramci moznosti rodinneho rozpoctu. Navyse malym detom je uplne jedno, kde sa rypu v piesku a clapkaju vo vode, tym staci rybnik u babky.
Korunu tomu dava cvakanie fotiek na socialne siete, nech ostatne vidia, kde sme boli.

anonym_53b2fc
18. jún 2026
@patrike

@sisa_s Slovo sprosti som nepouzil, ale je pravda, ze nemam dobru mienku o dovolenke stylu : Chorvatsko pri mori alebo kdejake Tunisy a Egypty, len aby sa "slo k moru" v ramci moznosti rodinneho rozpoctu. Navyse malym detom je uplne jedno, kde sa rypu v piesku a clapkaju vo vode, tym staci rybnik u babky.
Korunu tomu dava cvakanie fotiek na socialne siete, nech ostatne vidia, kde sme boli.

@patrike to, ze teba take dovolenky neberu este naznamena, ze ludia, ktori si take dovolenky kupia su neschopaci. Kazdy sposob je spravny pre toho kto si ho vybral. Neexistuje jediny spravny sposob ako a kde travit dovolenku. Tebe to nevyhovuje, inym to vyhovovat moze. V konecnom dosledku sa teba osobne nijak netyka ci niekto ide do Tunisu valat sa na plazi alebo kempovat na Sumavu, ktoru pochodi na biku krizom krazom. Pre teba je dolezita len ta tvoja dovolenka.

katkaseiner
18. jún 2026
@belllinka

@katkaseiner tak samozrejme, že cena dovolenky s malými deťmi je inde, ako s puberťákmi.
A cestovka snáď môže za to koľko minieš ešte na mieste? Prečo minieš viac, keď si tam s cetovkou, ako keby si bola bez?

@belllinka počúvaš sa? Deti su este stale vo veku ze je dovolenka o chlp lacnejsia, dcera ma 13, syn 10 a teda syn este chodi za lacno a dcera za draho..ale to neznamena ze to ma byt viac nez dvojnasobne draho. Preco minam menej bez cestovky? Lebo realne ta cestovka komplet ošklbe...dovolenka mimo cestovky vyjde ovela menej.. ja neviem ci je to take tazke z toho pochopit čo som napísala. Nechodim na dovolenku bez penazi, ale to ze miniem s ck ovela viac je zato ze ta ošklbe cestovka...vies kolko chceli za celodenny vylet? Takmer 300€, poldenny vyse 200€. Za poldenny sme dali vo vlastnej rezii za 30€ a to uz dostal taxikar viac ako si vypytal...

patrike
18. jún 2026
@katkaseiner

@belllinka počúvaš sa? Deti su este stale vo veku ze je dovolenka o chlp lacnejsia, dcera ma 13, syn 10 a teda syn este chodi za lacno a dcera za draho..ale to neznamena ze to ma byt viac nez dvojnasobne draho. Preco minam menej bez cestovky? Lebo realne ta cestovka komplet ošklbe...dovolenka mimo cestovky vyjde ovela menej.. ja neviem ci je to take tazke z toho pochopit čo som napísala. Nechodim na dovolenku bez penazi, ale to ze miniem s ck ovela viac je zato ze ta ošklbe cestovka...vies kolko chceli za celodenny vylet? Takmer 300€, poldenny vyse 200€. Za poldenny sme dali vo vlastnej rezii za 30€ a to uz dostal taxikar viac ako si vypytal...

@katkaseiner Ano, zakladne pravidlo : nekupuj rozne vylety na mieste cez delegata CK. Tam je prirazka od 100% vyssie.

zuzana76
18. jún 2026

Cestovka pre mna vyznam, napr. ako Bubo a do mexika, kde vsetko zabezpecia, ale aj to si viem vybavit sama, dokonca aj kontakty mam, len asi je to takto pre mnohych pohodlnejsie. Ani do TR by som nesla asi cez cestovku, my nechodievame uz roky, naposledy sme boli cestovkou v roku 2003 v Spanielsku.

sissy27
18. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_bd94a9 pracujem v cestovke. mám teraz kopu času. a písanie mi nerobí problem🙂

@anonym_autor nieco robite ako cestovka zle, ked na zaciatku sezony nemas co robit a kratis si cas vypisovanim zufalosti na internet 😂

anonym_246863
18. jún 2026
@nikoletta1712

@anonym_246863 Pretože nazval ľuďí, ktorí cestujú cez cestovnú agentúru ( človek asi ťažko pôjde bez cestovky do Indie, Hong Kongu, Nairobi, New Yorku atď) lenivcami a neschopnými…

@nikoletta1712 ty tiez nebyvas dvakrat prijemna v diskusiach.

marca12
18. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_0c689d pošli mi termín a hotel, a poviem ti, koľko si prerobila na FM

@anonym_autor Ty asi nevies ako funguje podnikanie. Z coho by si mal vyplatu,keby cestovky ponukali za zajazd nizku cenu?

nikoletta1712
18. jún 2026
@anonym_246863

@anonym_246863 Áno, viem…Som priama…

anonym_c0967c
18. jún 2026
@patrike

@katkaseiner Ano, zakladne pravidlo : nekupuj rozne vylety na mieste cez delegata CK. Tam je prirazka od 100% vyssie.

@patrike kupujeme cez alibabu a zjednavame,teda hlavne muz,ja by som kupila za hned prvu sumu.Nie som dobra vyjednavacka.
Aj u nas plati kazdym rokom ceny vyssie,ale to preto,ze chodime kazdy rok inam a hlavne deti rastu a idu za ine ceny uz.Buduci rok mozem ratat uz ozaj aj s 10tisic eur za dovolenku.Lebo jedno uz dospele,plna suma,dalsie min.zlava,dalsie deti ako tak zlavy.
A chodime len cez ck,netrufnem si veru cez booking.Nenam na to.

nikoletta1712
18. jún 2026
@anonym_246863

@anonym_246863 A inak lichotí mi, že si tu pamätajú moje názory -je jedno či sú dobré, alebo zlé…

anonym_90f0d0
18. jún 2026

@anonym_autor
Ty si na smiech sampionka ked si myslis ze si vymyslela Ameriku, v pondelok rano ma Emirati pridu vyzdvihnut do Bratislavy idem do J W Marriott 5* 50€ na noc s ranajkami, nemas ani sajnu co sa da vybavit mimo sezonu bez cestovky.

anonym_348030
18. jún 2026
@nikoletta1712

@anonym_246863 A inak lichotí mi, že si tu pamätajú moje názory -je jedno či sú dobré, alebo zlé…

@nikoletta1712 Povedzme si pravdu, že je to hlavne výzorom. Keby si tu nemala fotku, alebo by si bola tuctovka , tak by si ťa toľko ľudí nepamätalo. Zaujímalo by ma celkom , či aj tu- na koníku ťa kontaktujú chlapi , ktorí by sa s tebou radi kamošili.

anonym_246863
18. jún 2026
@anonym_348030

@nikoletta1712 Povedzme si pravdu, že je to hlavne výzorom. Keby si tu nemala fotku, alebo by si bola tuctovka , tak by si ťa toľko ľudí nepamätalo. Zaujímalo by ma celkom , či aj tu- na koníku ťa kontaktujú chlapi , ktorí by sa s tebou radi kamošili.

@anonym_348030 Určite si ju nepamätám podľa výzoru, ale podľa nicku a jej často nepríjemných odpovedí.

anonym_7e3058
18. jún 2026

@anonym_autor nerozumiem príspevku😉o čo ti vlastne ide.Ten prsteň tam stojí toľko,lebo vedia,že tam chodia bohatí Rusi, Židia a celkovo majetnejší ľudia pre ktorých to je výborná cena.Ti, čo na to nemajú su radi, že išli k moru.Je dopyt je ponuka.A tak to je so všetkým a vo všetkom.Dam si kávu pred Eurovou, lebo to tam má čaro a nepozerám, že stojí 4.90 eur, keď tú istú mám o pár ulíc ďalej oveľa lacnejšiu.
Cestovky už svoj peak zažili pred 15-20 r teraz už ľudia chodia sami, a tí, ktorí sa nevyznajú, nevedela reč, starší ľudia si to zaplatia.Niekto toho delegáta ako psychickú oporu chce,chce mať pristavený autobus nezhanat auto v pozicovni, šoférovať v cudzej krajine.Kazdy podniká s cieľom zisku.Bud kúpis, alebo nie.Tak isto si môžeš dať spraviť nechty za 37 eur, alebo si spraviť také isté sama doma.

anonym_eb6029
18. jún 2026

toto je extremne hlupy prispevok a autorka je ekonomicky analfabet...

nikoletta1712
18. jún 2026
@anonym_348030

@anonym_348030 Áno, pár ma už kontaktovali…Na čo ti je táto informácia?…

anonym_348030
18. jún 2026
@nikoletta1712

@anonym_348030 Áno, pár ma už kontaktovali…Na čo ti je táto informácia?…

@nikoletta1712 Na nič...iba som bola zvedavá.

belllinka
18. jún 2026
@anonym_7e3058

@anonym_autor nerozumiem príspevku😉o čo ti vlastne ide.Ten prsteň tam stojí toľko,lebo vedia,že tam chodia bohatí Rusi, Židia a celkovo majetnejší ľudia pre ktorých to je výborná cena.Ti, čo na to nemajú su radi, že išli k moru.Je dopyt je ponuka.A tak to je so všetkým a vo všetkom.Dam si kávu pred Eurovou, lebo to tam má čaro a nepozerám, že stojí 4.90 eur, keď tú istú mám o pár ulíc ďalej oveľa lacnejšiu.
Cestovky už svoj peak zažili pred 15-20 r teraz už ľudia chodia sami, a tí, ktorí sa nevyznajú, nevedela reč, starší ľudia si to zaplatia.Niekto toho delegáta ako psychickú oporu chce,chce mať pristavený autobus nezhanat auto v pozicovni, šoférovať v cudzej krajine.Kazdy podniká s cieľom zisku.Bud kúpis, alebo nie.Tak isto si môžeš dať spraviť nechty za 37 eur, alebo si spraviť také isté sama doma.

@katkaseiner Ty vies co pises? Ze ta cestovka iba osklbe a hned aj priznavas, ze si prave teraz na dovolenke s cestovkou. Preco, ked ta iba osklbe a je to lacnejsie bez nej? Si nejako protirecis. A nebavime sa snad o fakultativnych vyletoch, co ponuka cestovka, tie su samozrejme lacnejsie, ak ides sama. Daj mi teda navod, ako si najdem dovolenku v Turecku po vlastnej osi, aby to bolo lacnejsie, ako s CK? Lebo vzdy ked som si porovnala ceny CK versus vyskladane zvlast, letenka, hotel, tak vzdy to s CK vyslo lacnejsie.
@anonym_7e3058 a to je aj otazka na teba, ako si to vyskladam sama, aby to bolo lacnejsie? Dik

katkaseiner
18. jún 2026
@belllinka

@katkaseiner Ty vies co pises? Ze ta cestovka iba osklbe a hned aj priznavas, ze si prave teraz na dovolenke s cestovkou. Preco, ked ta iba osklbe a je to lacnejsie bez nej? Si nejako protirecis. A nebavime sa snad o fakultativnych vyletoch, co ponuka cestovka, tie su samozrejme lacnejsie, ak ides sama. Daj mi teda navod, ako si najdem dovolenku v Turecku po vlastnej osi, aby to bolo lacnejsie, ako s CK? Lebo vzdy ked som si porovnala ceny CK versus vyskladane zvlast, letenka, hotel, tak vzdy to s CK vyslo lacnejsie.
@anonym_7e3058 a to je aj otazka na teba, ako si to vyskladam sama, aby to bolo lacnejsie? Dik

@belllinka jedine hladat, skúšať a hlavne vsetko v predstihu.
To, co som sa ti snazila napisat bolo ze deti vyrastli a prestali sme chodit s cestovkou. Momentalne nebol cas hladat a planovat, natrafila som na fajn zajazd a isli sme....a ano, dalsich niekoľko rokov urcite nepojdem cestovkou - strašne nepochopitelne...
No a len tak podotknem, ze ten kto cestuje po vlastnej osi nechodi do rezortov...naco? Cize to Turecko - rezort zvlast a letenku zvlast som nikdy nehľadala...ale kamoska ide za chvilu na taku dovolenku - zvlast letenky a zvlášť rezort - predpikladam ze to nerobi zato aby platila viac, ale si to vyskladala podla preferencii.
Jaj a prosim uz mi nepíš..

belllinka
18. jún 2026
@katkaseiner

@katkaseiner a co sa urazas, ved diskutujeme. A ak si neporovnavala konkretnu destinaciu a hotel s cestovkou a bez, tak nepis, ze to je iste lacnejsie.

anonym_7e3058
18. jún 2026
@katkaseiner

@belllinka jedine hladat, skúšať a hlavne vsetko v predstihu.
To, co som sa ti snazila napisat bolo ze deti vyrastli a prestali sme chodit s cestovkou. Momentalne nebol cas hladat a planovat, natrafila som na fajn zajazd a isli sme....a ano, dalsich niekoľko rokov urcite nepojdem cestovkou - strašne nepochopitelne...
No a len tak podotknem, ze ten kto cestuje po vlastnej osi nechodi do rezortov...naco? Cize to Turecko - rezort zvlast a letenku zvlast som nikdy nehľadala...ale kamoska ide za chvilu na taku dovolenku - zvlast letenky a zvlášť rezort - predpikladam ze to nerobi zato aby platila viac, ale si to vyskladala podla preferencii.
Jaj a prosim uz mi nepíš..

@belllinka ti, čo to chcú lacnejšie a sami nejdú do rezortu v Turecku.Najdu si lacny hotel v meste a stravujú sa kade-tade.Rezorty v Turecku, na Cypre nemôžeš porovnať s hotelom v Španielsku, Taliansku, Grécku kde si to vyskladas sama a ideš po vl.osi
@katkaseiner ako môžeš čakať, že fak.výlet cez cestovku bude lacný?Na to, že si scestovana píšeš bludy

belllinka
18. jún 2026
@anonym_7e3058

@belllinka ti, čo to chcú lacnejšie a sami nejdú do rezortu v Turecku.Najdu si lacny hotel v meste a stravujú sa kade-tade.Rezorty v Turecku, na Cypre nemôžeš porovnať s hotelom v Španielsku, Taliansku, Grécku kde si to vyskladas sama a ideš po vl.osi
@katkaseiner ako môžeš čakať, že fak.výlet cez cestovku bude lacný?Na to, že si scestovana píšeš bludy

@anonym_7e3058 ved samozrejme, ze ked si kupim letenku s nizkonakladovkou, bez batoziny a nejaky apartman cez airbnb a stravovu si budem riesit v miestnom Lidli, tak to bude lacnejsie. Ja som myslela, ze ked sa porovnavaju rovnake sluzby a destinacie s CK a bez CK.

katkaseiner
18. jún 2026
@belllinka

@katkaseiner a co sa urazas, ved diskutujeme. A ak si neporovnavala konkretnu destinaciu a hotel s cestovkou a bez, tak nepis, ze to je iste lacnejsie.

@belllinka ach...ano je to lacnejsie, pozerala to aj cez cestovky

katkaseiner
18. jún 2026
@anonym_7e3058

@anonym_7e3058 ach boze zena...necakala som ze bude lacny, ale ani som necakala takmer 10nasobok ceny, jasne?

autor
Včera o 07:56
@sissy27

@anonym_autor nieco robite ako cestovka zle, ked na zaciatku sezony nemas co robit a kratis si cas vypisovanim zufalosti na internet 😂

@sissy27 pracujm na oddelení ktore sa venuje "reklamaciam" zatial niesu ziadne🙂