icon

Výmena študentov do USA: Rok alebo polrok?

leonka4d
12. sep 2026

Dobry vecer, moja dcera uz dlho premyslala nad pobytom v usa a teraz to chceme uskutocnit, ale este stale nevie ci chce ist na polrok alebo rok, pretoze nazory su velmi rozne. Niekto hovori, ze za polrok si clovek len zvykne a skor ten druhy polrok si zacne uzivat a niekto hovori ze rok je velmi dlho, plus keby jej nesadla napriklad mozno az tak rodina (neboli by s nou problemy len by tie vztahy neboli az take blizke), tiez si neviem predstavit nevidiet ju rok a aj ona nevidiet nikoho ani napriklad spoluziakov rok ale velmi nas laka samozrejme aj cena. Vacsinou pocujeme nazor rok ale aj ten ma svoje nevyhody, takze by som chcela pocut vas nazor a skusenosti.
Dakujem

anonym_7e901b
13. sep 2026

Bežne sa chodí na rok a pridanú hodnotu to má naozaj pri dlhšom pobyte. Ja osobne som nebola, lebo nemám na to financie, ale mala som 4 spolužiakov a kamošov a všetci boli na rok a pochvaľovali si to. Kamarát dodnes má veľmi pekné vzťahy s rodinou, píšu si, volajú si a chce ísť teraz za nimi.

lenica11
13. sep 2026

Ja som bola cez strednú školu 11 mesiacov v Latinskej amerike a je to presne tak +-prvý polrok sa adaptuvávaš a druhý si začneš oveľa viac užívať. Poznala som ľudí čo rodiny vymenili keď im nesedeli resp keď tam boli nejaké problémy. Ja som mala dve rodiny a obe skvelé každá mala niečo do seba. Čo sa týka chybania jasne že mi rodina chýbala ale popravde vzťahy sa nám po tom roku utužili a mňa to “zocelilo” takže za mňa dlhšie je lepšie. Plus zlepší si jazyk 👌 ďalšie plus. Držím palce 😇

hipuska
13. sep 2026
@lenica11

Ja som bola cez strednú školu 11 mesiacov v Latinskej amerike a je to presne tak +-prvý polrok sa adaptuvávaš a druhý si začneš oveľa viac užívať. Poznala som ľudí čo rodiny vymenili keď im nesedeli resp keď tam boli nejaké problémy. Ja som mala dve rodiny a obe skvelé každá mala niečo do seba. Čo sa týka chybania jasne že mi rodina chýbala ale popravde vzťahy sa nám po tom roku utužili a mňa to “zocelilo” takže za mňa dlhšie je lepšie. Plus zlepší si jazyk 👌 ďalšie plus. Držím palce 😇

@lenica11
@leonka4d koľko.to vychádza cca na ročné štúdium takto? Ďakujem

vevesh
13. sep 2026

Pri pol roku netreba opakovat rocnik a dieta moze ist dalej so svojou povodnou triedou. Pri jednom roku musi opakovat rocnik a teda pi navrate kvazi novy kolektiv+ matura s inou triedou. Toto tiez stoji na zvazenie - u nas pre toto drviva vacsina deti isla iba na pol roka do zahrancia...

leonka4d
autor
Autor odpoveď zmazal
leonka4d
autor
Autor odpoveď zmazal
anonym_63a2d5
13. sep 2026
@leonka4d
Odpoveď bola zmazaná

@leonka4d dcére boli tento rok v USA, Kanade a Írsku viaceré spolužiačky a kamarátky, kolegyni a kamoske zas dcéry. Rôzne dlho, 5-7-10mesiacov. Všetky sa vrátili s tým, že pobyt fajn, známosti, ale školy veľmi slabé, nudili sa. Ak nerátali špecifické predmety ako dramatický. Na komisionalky sa museli doucit kompletné učivo aj z predmetov, ktoré tam mali (napr. chémia v USA úroveň ZŠ, hoci vekovo druhaci na gympli). Zopár ich dokonca priebežne počas pobytu robilo nejaké veci online na SK škole, aby toho nemali veľa. Ale každej bolo dosť, či polrok, či rok. Je to asi o nastavení vopred.

leonka4d
autor
13. sep 2026
@anonym_63a2d5

@leonka4d dcére boli tento rok v USA, Kanade a Írsku viaceré spolužiačky a kamarátky, kolegyni a kamoske zas dcéry. Rôzne dlho, 5-7-10mesiacov. Všetky sa vrátili s tým, že pobyt fajn, známosti, ale školy veľmi slabé, nudili sa. Ak nerátali špecifické predmety ako dramatický. Na komisionalky sa museli doucit kompletné učivo aj z predmetov, ktoré tam mali (napr. chémia v USA úroveň ZŠ, hoci vekovo druhaci na gympli). Zopár ich dokonca priebežne počas pobytu robilo nejaké veci online na SK škole, aby toho nemali veľa. Ale každej bolo dosť, či polrok, či rok. Je to asi o nastavení vopred.

@anonym_63a2d5 Aha, musim este v skole zistit viac o tom ako to bude. Dakujem

lossless
13. sep 2026

Ja som bola na rok v USA a ako pisu vyssie, prve mesiace su clovek zvyka, postupne ma aj partiu a zivot tam. Zisti si podmienky na skole, u nas bolo povolene komisionalky z max 3 predmetov z coho automaticky 1 je slovencina. Ohladom nudenia sa, ktore tu bolo spominane, ja som mala vela predmetov (chemiu, fyziku a pod) s poslednym rocnikom US skoly, inac by mi uroven u nas neuznali. Drzim palce 🤞

lenica11
19. sep 2026
@lossless

Ja som bola na rok v USA a ako pisu vyssie, prve mesiace su clovek zvyka, postupne ma aj partiu a zivot tam. Zisti si podmienky na skole, u nas bolo povolene komisionalky z max 3 predmetov z coho automaticky 1 je slovencina. Ohladom nudenia sa, ktore tu bolo spominane, ja som mala vela predmetov (chemiu, fyziku a pod) s poslednym rocnikom US skoly, inac by mi uroven u nas neuznali. Drzim palce 🤞

@lossless ja som bola cez Rotary neviem aké majú podmienky teraz vtedy to bolo 2000€ plus letenka zvyšok za teba hradila tvoja host rodina plus ty si mala povinnosť “na oplátku” hosťovať dieťa z inej krajiny