icon

Zaseknutie vo výťahu: Ako riešiť zmeškaný spoj?

nepodarok
6. júl 2026

Keď sa stane situácia že sa zaseknete vo výťahu, a vyprosťovacia služba ide z iného mesta, takže kvôli tomu zmeškáte spoj, na ktorý máte zakúpené lístky. Konkrétnejšie takto: Ja invalidný dôchodca mám nárok na nulový lístok. Platím si len miestenku. Cestujem zo západného slovenska na východné tou hornou trasou. Tam je ten problém že už týždeň pred odchodom vlaku sú tie nulové lístky minuté. Ja som si ich teda zakúpil ešte mesiac vopred na cestu tam aj späť. Už som to mal pekne nachystané vytlačené, ale pri odchode som sa zasekol vo výťahu a tým pádom ten spoj nestíham. Na ďalší už nebude taký lístok, a budem teda platiť plnú sumu. Keďže na vine je výťah, dá sa to nejako nárokovať ako odškodné na správe bytov alebo komu ten výťah patrí? Ako sa postupuje v týchto prípadoch. Tento raz to je len zmeškaný vlak, ale keby niekto išiel napr. na lietadlo a tým pádom mu padne celý zájazd pre zaseknutý výťah? Ešte sa mi takéto nikdy nestalo, tak som len zvedavý.

Strana
z2
sense
6. júl 2026
@anonym_fc9bcd

@sense po prve, nevies, co ma ten pan za zdravotny problem. Po dalsie, ak niekto ide na dovolenku, tak ma asi nejaku tu batozinu. Bezne chodime pesi dole schodmi, ale ak mame batozinu.ci nakup, ideme vytahom. Ty chodis s batozinou pesi? Fakt?

@anonym_fc9bcd vies co bezne chodim peso aj s batozinou pokial nema 20kg. Ale mame susedov Z prveho poschodie, maju to dolu 15 schodov, ziadnej pohybove obmedzenia ale z pricipu chodia vytahom. Ale teda urcite by som nečakala kompenzaciu za listok ktory stal 0eur. Alebo co mu mali kompenzovat? Miestenku za euro? Zmeskal jeden vlak, isiel druhym. A teda nebols do jedina s tymto komentarom, ale samozrejme si musela oznacit mna, a tutto pan nema ID kvoli pohybovemu aparatu. Pekny den

vevesh
6. júl 2026
@anonym_0b8650

A čo by si chcel odškodniť? Ale odskodnuje sa len vzniknutá škoda - čiže pre teba nulový listom a miestenka za 1€? Neriešia sa možné budúce škody. To nikto tak nerobí. Že ak by som si v budúcnosti musel zakúpiť to a tamto, tak ma odškodniť. Nič také nefunguje. Rieši sa vždy Vzniknutá škoda. A ak to vôbec by niekto uznal. Že si zmeškal vlak. To si budeš pýtať peniaze za miestenku? Tá stojí euro či koľko? To euro absolútne nezodpovedá vlozenemu času úsiliu a máš a tým vlastne viac nákladov ako to euro za miestenku. Nikoho nikdy nebude zaujímať, že ty si MOZNO budeš kupovať plateny lístok.

@anonym_0b8650 vzniknuta skoda je cena noveho listka a je uplne sum a fuk, kolko stal povodny listok. Povodny listok predkladas ako dokaz, ze si nieco zarezervovane mala a nemohla si to vyuzit, lebo medved. A este sa mi nikdy nestalo, zeby neboli vyssie naklady neuhradene. Dokonca aj hotel ci taxik do daneho miesta preplatia, pokial neexistuje moznost spojenia v dany den. Na to existuje poistenie+ garancia prepravcu...

anonym_0b8650
6. júl 2026
@vevesh

@anonym_0b8650 vzniknuta skoda je cena noveho listka a je uplne sum a fuk, kolko stal povodny listok. Povodny listok predkladas ako dokaz, ze si nieco zarezervovane mala a nemohla si to vyuzit, lebo medved. A este sa mi nikdy nestalo, zeby neboli vyssie naklady neuhradene. Dokonca aj hotel ci taxik do daneho miesta preplatia, pokial neexistuje moznost spojenia v dany den. Na to existuje poistenie+ garancia prepravcu...

@vevesh to je možné, že hotel, taxi a podobne tá odškodnia aj s vyššími nákladmi... Ale hádam nejdeš napríklad taký hotel ktorého prioritou sú zákazníci porovnávať so správou bytov alebo čo to dotyčný spomínal. Kde im človek môže byť ale že úplne ukradnutý. A podobne aj iné štátne inštitúcie. Skús vyššie odškodné získať od takých železníc, ti bude sranda. Tá aj chuť prejde. A druhá podstatná vec, čo píšeš - poistenie. A to ak nemáš, rak máš smolu.

anonym_a94db5
6. júl 2026

@nepodarok dostanes 13 dochodok😉

vevesh
6. júl 2026
@anonym_0b8650

@vevesh to je možné, že hotel, taxi a podobne tá odškodnia aj s vyššími nákladmi... Ale hádam nejdeš napríklad taký hotel ktorého prioritou sú zákazníci porovnávať so správou bytov alebo čo to dotyčný spomínal. Kde im človek môže byť ale že úplne ukradnutý. A podobne aj iné štátne inštitúcie. Skús vyššie odškodné získať od takých železníc, ti bude sranda. Tá aj chuť prejde. A druhá podstatná vec, čo píšeš - poistenie. A to ak nemáš, rak máš smolu.

@anonym_0b8650 zatial som od zeleznic vzdy dostala nahradu skody a to som mala co toho dost riesit- normlane preplatili🤷‍♀️🤷‍♀️. A tento vytah by som primarne riesila s vlastnym cestovnym poistenim, ktore by to bez mihnutia oka preplatilo...

nepodarok
autor
6. júl 2026

Ludia nič vážne sa nestalo. Len ide o princíp že keby napr. idete niekam za 3000 letecky, a kvôli takej blbosti zmeškáte. Lebo keby viem, zídem po schodoch. Ale po bitke je každý generál.

andreatytler
7. júl 2026

To nechapem tie utocne komentare. To preco? Normalne tu nakladat cloveku za to ze pouzil vytah??? A sice neviem ako funguju tie listky zadarmo, ale zda sa ze je take nieco umoznene ludom a on to vyuzil. Zase, co je na tom zle? Jasne ze mal skodu. Musel kupovat novy listok, ktory by kupovat nemusel ak by sa nezasekol vytah.
Ved toto je dobra otazka a moze pomoct vela ludom.
Neviem vela o vytahoch, ale myslim ze zaseknut sa moze aj novy vytah. Neviem ci sa to da reklamovat na bytovom druzstve. To by si asi musel dokazat ze zanedbali udrzbu na tom vytahu. Ako dlho si bol v tom vytahu? To je nieco co by som urcite nechcela zazit a pritom nie som klaustrofobicka.

sense
7. júl 2026
@vevesh

@anonym_0b8650 zatial som od zeleznic vzdy dostala nahradu skody a to som mala co toho dost riesit- normlane preplatili🤷‍♀️🤷‍♀️. A tento vytah by som primarne riesila s vlastnym cestovnym poistenim, ktore by to bez mihnutia oka preplatilo...

@vevesh ale náhradu škody dostaneš percenta zo sumy lístku , samozrejme DB je na to zvyknutá. Ak stal lístok 0 eur tak náhrada škody je 0. Samozrejme v prípade,vzeby to bol posledný spoj. Anelao by si sa dostať ako do cieľa a chyba je na strane železníc(porucha na trati. Porucha vlaku), máš nárok na hotel alebo taxi podľa toho čo je lacnejšie.v tomto prípade to ale nie je chyba železníc. Ak by mal cestovné poistenie mohol by žiadať náhradu tam. A tie majú podmienky v akých prípadoch. Teoreticky by mohol žiadať náhradu škody u prevádzkovateľa výťahu. A teda autor nepíše nič o Tom ako dlho bol v tom výťahu zaseknutý. Pol hodinu, hodinu, poldna

sense
7. júl 2026
@nepodarok

Ludia nič vážne sa nestalo. Len ide o princíp že keby napr. idete niekam za 3000 letecky, a kvôli takej blbosti zmeškáte. Lebo keby viem, zídem po schodoch. Ale po bitke je každý generál.

@nepodarok koľko pösi bol v Tom výťahu zaseknutý

nepodarok
autor
7. júl 2026

Približne 40 minút. Nieje to vela, ale ak práve niekam idete tak vám môže taká maličkosť pokaziť dovolenku. Čo sa mne síce nestalo, ale kto ide letecky niakam ďaleko, tam by to už spravilo svoje.

Druhá vec, ak padne smerácka vláda + konsolidácia, prvé čo zrušia budú zľavy na cestovnom. Proste aj dopravcovia musia z niečoho žiť, a kto nemá na lístok nech necestuje. Len by to každého naštvalo že idete si oddýchnuť, o tom je dovolenka, pekne si všetko pripravíte, idete a stane sa vám také.

Ako zabuchnuté dvere na byte alebo čokolovek. Nemôže za to ani bytová správa, ani ten výťah ktorý roky nebol pokazený, teda starajú sa o neho. Len proste stane sa v najneočakávanejšej chvíli.

sense
7. júl 2026
@nepodarok

Približne 40 minút. Nieje to vela, ale ak práve niekam idete tak vám môže taká maličkosť pokaziť dovolenku. Čo sa mne síce nestalo, ale kto ide letecky niakam ďaleko, tam by to už spravilo svoje.

Druhá vec, ak padne smerácka vláda + konsolidácia, prvé čo zrušia budú zľavy na cestovnom. Proste aj dopravcovia musia z niečoho žiť, a kto nemá na lístok nech necestuje. Len by to každého naštvalo že idete si oddýchnuť, o tom je dovolenka, pekne si všetko pripravíte, idete a stane sa vám také.

Ako zabuchnuté dvere na byte alebo čokolovek. Nemôže za to ani bytová správa, ani ten výťah ktorý roky nebol pokazený, teda starajú sa o neho. Len proste stane sa v najneočakávanejšej chvíli.

@nepodarok tak kto ide letecky a ide bez časovej rezervy alebo adekvátneho poistenia, tak si je sám na vine. Keďže na letisku musíš byť podľa toho kam letis a akou spoločnosťou min hodinu dve pred odletom
Ale áno aj vtedy sa môže stať niečo vážne a na to je poistenie. Alebo možnosť kúpania letenky s možnosťou storna alebo prebookovania

vevesh
7. júl 2026
@sense

@vevesh ale náhradu škody dostaneš percenta zo sumy lístku , samozrejme DB je na to zvyknutá. Ak stal lístok 0 eur tak náhrada škody je 0. Samozrejme v prípade,vzeby to bol posledný spoj. Anelao by si sa dostať ako do cieľa a chyba je na strane železníc(porucha na trati. Porucha vlaku), máš nárok na hotel alebo taxi podľa toho čo je lacnejšie.v tomto prípade to ale nie je chyba železníc. Ak by mal cestovné poistenie mohol by žiadať náhradu tam. A tie majú podmienky v akých prípadoch. Teoreticky by mohol žiadať náhradu škody u prevádzkovateľa výťahu. A teda autor nepíše nič o Tom ako dlho bol v tom výťahu zaseknutý. Pol hodinu, hodinu, poldna

@sense nie, nedostavas % zo sumy uhradeneho listku, ale odskodnia ti stratu, ktoru si mala. Cize keby stal listok 20e, ale ty si musela kupit kvoli ich chybe listok+hotel+taxi za 400e, daju ti nahradu skody 400-20= 380e. Ak bola cena listka nulova, vynahradia ti plnu nahradnu sumu, lebo odpocitat musia 0....

sense
7. júl 2026
@vevesh

@sense nie, nedostavas % zo sumy uhradeneho listku, ale odskodnia ti stratu, ktoru si mala. Cize keby stal listok 20e, ale ty si musela kupit kvoli ich chybe listok+hotel+taxi za 400e, daju ti nahradu skody 400-20= 380e. Ak bola cena listka nulova, vynahradia ti plnu nahradnu sumu, lebo odpocitat musia 0....

@vevesh DB? Pokiaľ máš ďalší spoj určite ti nezaplatia aj lístok aj hotel aj taxi. To by skrachovali. A aj odškodnenie máš až vtedy ak vlak mešká minimálne hodinu a viac

nepodarok
autor
7. júl 2026
@sense

@nepodarok tak kto ide letecky a ide bez časovej rezervy alebo adekvátneho poistenia, tak si je sám na vine. Keďže na letisku musíš byť podľa toho kam letis a akou spoločnosťou min hodinu dve pred odletom
Ale áno aj vtedy sa môže stať niečo vážne a na to je poistenie. Alebo možnosť kúpania letenky s možnosťou storna alebo prebookovania

@sense keď sú prestupy že ten spoj ktorý zmeškáš má svoj prípoj, tým pádom ide reťazová reakcia. Lebo ten osobák čo zmeškáš ide tam kde prestupuješ na expres, alebo lietadlo, dialkový bus atď.

sense
7. júl 2026
@nepodarok

@sense keď sú prestupy že ten spoj ktorý zmeškáš má svoj prípoj, tým pádom ide reťazová reakcia. Lebo ten osobák čo zmeškáš ide tam kde prestupuješ na expres, alebo lietadlo, dialkový bus atď.

@nepodarok a práve na to slúži cestovné poistenie. A takisto pri každej doprave máš práva cestujúceho ktoré si vieš uplatnit. Pokazený výťah ale nie je problémom dopravnej spoločnosti, ta nemôže za to

vevesh
7. júl 2026
@sense

@vevesh DB? Pokiaľ máš ďalší spoj určite ti nezaplatia aj lístok aj hotel aj taxi. To by skrachovali. A aj odškodnenie máš až vtedy ak vlak mešká minimálne hodinu a viac

@sense netreba sa chytat az tak detailov, lebo kazda cesta je ina. Ano, raz mi preplatili taxik, lebo iny spoj nesiel. Raz zorganizovali db tzv. hromadny taxik, lebo nevedeli zabezpecit dalsiu cestu. Raz nam museli dokonca zaplatit taxik+hotel+jedlo+skodne na 2 dni, lebo nemali ziadny volny listok, aby sme sa dostali z daneho miesta. 🤷‍♀️🤷‍♀️

sense
7. júl 2026
@vevesh

@sense netreba sa chytat az tak detailov, lebo kazda cesta je ina. Ano, raz mi preplatili taxik, lebo iny spoj nesiel. Raz zorganizovali db tzv. hromadny taxik, lebo nevedeli zabezpecit dalsiu cestu. Raz nam museli dokonca zaplatit taxik+hotel+jedlo+skodne na 2 dni, lebo nemali ziadny volny listok, aby sme sa dostali z daneho miesta. 🤷‍♀️🤷‍♀️

@vevesh lenže ono práve tie detaily sú dôležité lebo to nie je štandard a veľa práveže záleží na detailoch ako sa bude v každom prípade postupovať. Pracujem na zelezniciach a každá krajina má svoje Gästerechte. A keď to napíšeš ako fakt ,že na nárok potom sú ľudia ktorí si myslia, že vlak mešká pol hodinu alebo hodinu, lebo niekde niekto skočil pod vlak alebo niekde padol strom a oni automaticky požadujú taxík lebo majú na to právo. Alebo preplatiť letenku lebo oni kvôli tomu že mešká vlak 20 minút nestihnú lietadlo. A sama z popisovaneho vidíš,že zakaždým to bolo riešené ináč. A rovnako keď je niekde Fahrleitungstörung, tak nedostane každý zaplatený taxik, ale buď je to hromadný taxík alebo náhradný autobus.

nepodarok
autor
7. júl 2026
@sense

@nepodarok a práve na to slúži cestovné poistenie. A takisto pri každej doprave máš práva cestujúceho ktoré si vieš uplatnit. Pokazený výťah ale nie je problémom dopravnej spoločnosti, ta nemôže za to

@sense áno, lebo nejde o strom spadnutý na trať, ale kvôli výťahu som sa nemohol dostaviť. Teda že nebola to ani moja vina že som zaspal alebo niečo. Reklamovať to nieje kde. Ale tak vie znepríjemniť deň. Lebten prvý rýchik mal pekne prípoj pri oboch prestupoch. Ten ďalší už mal aj prípoje neskôr a tak sa mi celý príchod aj posunul.

nepodarok
autor
7. júl 2026

@sense lebo tak potom nemá význam sa nejako extra chystať, lebo keby nebol ten výťah, bolo by iné. Neni rušňovodič, odrieknu spoj. Takže od teraz na výlety budem chodiť tak že nič neplánovať, proste prídem na bahnhoff a čo mi pojde, to mi pôjde.

sense
7. júl 2026
@nepodarok

@sense áno, lebo nejde o strom spadnutý na trať, ale kvôli výťahu som sa nemohol dostaviť. Teda že nebola to ani moja vina že som zaspal alebo niečo. Reklamovať to nieje kde. Ale tak vie znepríjemniť deň. Lebten prvý rýchik mal pekne prípoj pri oboch prestupoch. Ten ďalší už mal aj prípoje neskôr a tak sa mi celý príchod aj posunul.

@nepodarok reklamovať musís vždy tam kde vznikol problém/prekážka. Železnice nemajú absolútne nič s tým čo sa ti stalo. Čí ešte stále nechápeš?

nepodarok
autor
7. júl 2026
@sense

@nepodarok reklamovať musís vždy tam kde vznikol problém/prekážka. Železnice nemajú absolútne nič s tým čo sa ti stalo. Čí ešte stále nechápeš?

@sense chápem preto hovorím že je to ok, len ako príklad som dal že niekomu môže ujsť dôležitejší spoj. Nikde nereklamujem, len v tom momente ma to velmi zaskočilo. Ale už som aj zabudol na to.

Strana
z2