icon

Ako bojovať s prejedaním?

18. mar 2025

Prejedám sa a už fakt neviem, ako to stopnúť. Zapisujem si všetko do tabuliek, chodím cvičiť, chudnem… ale keď sa mi stane, že si v jeden deň niečo nezapíšem, dám si niečo nezdravé alebo neidem cvičiť, spustí sa mi v hlave signál, že som zlyhala. A vtedy to celé akoby stratilo zmysel.

Keď už som si raz dala niečo nezdravé alebo som vynechala tréning, príde mi, že už je to jedno. Že som to pokazila a môžem jesť hocičo. A tak jem. Nekontrolovane, bez rozmýšľania. Toto obdobie potom trvá niekoľko dní, možno tri, štyri… kým sa nejako dokopem ísť cvičiť a začať si znovu všetko vážiť a zapisovať.

Lenže toto celé sa opakuje stále dokola a ja už neviem, ako sa z toho dostať. Neviem, ako prelomiť ten pocit, že keď nie som na sto percent dokonalá, tak to celé nemá zmysel. Už to nedávam…

Strana
z2
petamich
18. mar 2025

Och akoby si o mne pisala 😬

jajanka31
18. mar 2025

Fungujem na principe kazdy den je prvy den.. teda mozes zacat hocikedy. Kazdy den je prvy a prvy je co? Najlahsi.. 🙂

autor
18. mar 2025

@jajanka31 ja práve keď zlyhám a dám si niečo, tak ako keby to pre mňa celé končí. Proste som zlyhala a nemám na to. Jedlo ma vždy premôže. Buď jem tabuľkovo a vážim všetko, alebo jem druhé cez tretie a za deň odhadom aj 3000 kcal. Ach

tanyan
18. mar 2025

Máš nastavený pravidelný cheat day? Každý pôst sa raz skončí a človek potrebuje mať nejaké svetlo pred sebou.

autor
18. mar 2025

@tanyan nie nemám cheat day. Mám to rozložené tak, že v jedálničku mám aj kusky čokolády atd.

autor
18. mar 2025

Proste, keď v ten deň nemám aktivitu ako cvičenie a dám si niečo napr. Sviečkovú alebo to čo varím mužovi ( kalorické lebo pracuje na stavbe), tak sa celá zosypem z toho, že som zlyhala a začnem jest, fakt že hocičo slané sladké aj po sebe

sofia1979
18. mar 2025

Chce to seba disciplínu koľko vážiš koľko chceš schudnúť vadí ti tvoja váha?

biba_18
18. mar 2025

tak smer psychológ. pretože toto je porucha prijímania potravy. volá sa to nárazové jedenie (záchvatové prejedanie sa) ... je to rovnaká porucha ako anorexia alebo bulímia. sama sa z toho nedostaneš. resp. možno aj hej, ale je to na dlho. potrebuješ sa naučiť zvládať ak nie jedenie, aspoň svoj pocit zlyhania. nemala by si mať takéto pocity zo seba - lebo je to bludný kruh ..

autor
18. mar 2025

@sofia1979 vážim 85, chcem sa pomaly dostať na 60. Mala som zlý rok ani neveim ako sa to celé stalo, predtým som vážila 65 a výšku mám 171.

autor
18. mar 2025

@biba_18 z psychológa mám strach, že ma vysmeje. Alebo skôr moja lekárka ku ktorej musím zájsť ohľadom výmenného lístku. 😓 som dosť introvert, nerada sa rozprávam s cudzími, neveim čo by mo vlastne ani povedala a mala hovoriť

biba_18
18. mar 2025

určite ťa nevysmeje. a tvoja obvodná tiež nie keď je príčetná. ako píšem - je to regulerne ppp... a o čom sa budete rozprávať? o tom, prečo sa ti to deje, kedy sa ti to deje, ako sa cítiš predtým, ako po tom, ako to vplýva na teba a tvoj život a a ako chceš dosiahnuť aby ťa to neovplyvňovalo ... závislým ľuďom sa nikto nesmeje, nebude sa ani tebe ... ja som tiež introvert a tiež mám problém s nárazovým jedením - na rozdiel od teba ale ani nemám výčitky svedomia, takže ja by som fakt mohla pokračovať až do 200 kíl kebyže k tomu príde ... ale nechcem, že ... bez terapie by som to ale nedávala. mne to veľmi pomáha ...

petamich
18. mar 2025

@biba_18 no ved toto, ze ja vobec nemam vycitky 😬 u mna fungovalo vela sportovat a vtedy som mohla jest ale odkedy mam dieta a pracu a domacnost (ved to vsetky pozname), nejako sa neviem nakopnut do tych aktivit a zostalo len to zranie, asi tiez musim zmenit pristup a mozno sa fakt porozpravat s odbornikom, dakujem ti za komentar

biba_18
18. mar 2025

@petamich bohužiaľ to je celoživotný boj, tiež som do toho spadla po pôrode a bojujem s tým. pretože vekom sa to už iba zhoršuje... takže je lepšie podchytiť to hneď, resp. čím skôr ... ppp sú ako iné závislosti - už navždy budeme iba abstinujúce, nie vyliečené ... ale stojí to za to za seba bojovať ...

biba_18
18. mar 2025

@petamich 🙂

jaja9098
19. mar 2025

Ahoj určite zaraď do svojho jedálnička čerstvo odšťavené šťavy a nebudeš stále taká hladná. Ja to mam podobne🙂 pijem ich síce večer ale potom vôbec už nemám chuť jesť, keďže v ten čas ma chytajú najväčšie hlady, toto mi velmi pomohlo

autor
19. mar 2025

@jaja9098 ja práve niesom hladná.

autor
19. mar 2025

@biba_18 no ja by som tam rada išla. Len viem že keď povie aby som jej opísala problém, zaseknem sa a nebudem vedieť nič povedať. ( ako dieťaťu sa mi to stalo u psychologičky a tá len na mňa nakričala, že keď niečo odomňa chce mám jej to povedať a nehrať sa na chudatko čo nevie rozprávať ) len ja naozaj v takejto situácii neviem povedat súvislú vetu. Aj keby sa ma spýta otázky čo si napísala, tak ja fakt neveim odpoveď. Lebo neviem prečo sa mi to deje. Ja chcem byť len taká aká som bola.

biba_18
19. mar 2025

ty nebudeš musieť vedieť prečo sa ti to deje, ona je tam na to aby ste na to spolu našli odpoveď ... 😉 fakt, skús sa prekonať ...

biba_18
19. mar 2025

opis problému je presne to čo si nám tu napísala v príspevku ... toto je tvoj problém - prejedáš sa a nevieš si s tým rady ... koniec. viac povedať netreba 🙂

zuzubb007
19. mar 2025

Robila som to isté, ale kým si to nenastavis v hlave nepôjde to, teraz som si povedala ide leto chcem vyzerať a toho sa držím, takže cvičím a áno jem všetko rezne, seged, sviečkovú, sladkosti som prestala, keď už proteínové somariny si kupujem, a napriek tomu, že jem všetko denný príjem mám asi 2000 kalórií som schudla, hnat dopredu tá musí len tvoja postava

lujza123
19. mar 2025

Záchvatove prejedanie sa je pomerne rozšírený problem, možno ti pomôže začať aspoň podcastami na túto tému, napríklad toto https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/podcast-p...

Asi sa za to aj hanbis a nieje ľahké o tom otvorene rozprávať, ale niekedy je aspoň pomenovanie a uvedomenie problému ten správny začiatok cesty k jeho vyriešeniu

Psychológa si môžeš nájsť aj súkromného alebo online, na tých štátnych zadarmo sa dlho čaká.

Ešte môže pomôcť nemať nic nezdravé doma, ak muž potrebuje nejaké keksiky chipsy nech si to schová v aute. Skús variť zdravo aj jemu, obzvlášť ak fyzicky pracuje tak potrebuje výživné jedlo, nie prázdnu kaloricku bombu. Aj sviečkovú vieš predsa spraviť normálne, nemusia tam nutne ist 2 tegliky slahackovej smotany ..

nicky0007
19. mar 2025

odporúčam pozrieť/vypočuť si videá Barbary Svieženy (youtube, spotify, fb) - emočné jedenie

sofia1979
19. mar 2025

Sme na tom obdobne akurát som mala tých 81,teraz 67 2mesuace cvičenie úprava stravy kaloricky nutricne atď a kroky chodenie sk po kopcoch behať nemôžem a šlo to nesmieš sklznut pevná vôľa

minenkaa
19. mar 2025

Takto

lubkovaandrejka
19. mar 2025

@sofia1979 to za 2.mesiace si urobila taky pokrok?🤯💫

biba_18
19. mar 2025

@minenkaa viem z vlastnej skúsenosti že toto nezaberá 😉

autor
19. mar 2025

@minenkaa keby si dám aj 5 takýchto jedál po sebe, tak to nepomôže…

autor
19. mar 2025

@sofia1979 no ja si to neveim nadstavit v hlave…

biglovemom
19. mar 2025

A pre toto som proti kalor tabuľkám .Zenam z toho do slova d.be 🤦‍♀️

yoxinka
19. mar 2025

Potrebuješ človeka - odborníka, ktorý tvoj problém chápe a má s tým skúsenosti. Cesta je psychológ, výživový poradca (tu veľmi dôsledne treba vyberať). Skúsenosť s psychologičkou z detstva pusti z hlavy, reakcia psychologičky bola asbolútne mimo. Skús pozrieť instagram @andy.stech, prípadne ju rovno kontaktuj na spoluprácu. Myslím, že to je človek, ktorý ti s tvojím problémom bude vedieť pomôcť. Prípadne si vypočuj s ňou rozhovor (podcast Brake The Rules - Andy Stech). Skús.

Strana
z2