icon

Ako bojovať s prejedaním?

18. mar 2025

Prejedám sa a už fakt neviem, ako to stopnúť. Zapisujem si všetko do tabuliek, chodím cvičiť, chudnem… ale keď sa mi stane, že si v jeden deň niečo nezapíšem, dám si niečo nezdravé alebo neidem cvičiť, spustí sa mi v hlave signál, že som zlyhala. A vtedy to celé akoby stratilo zmysel.

Keď už som si raz dala niečo nezdravé alebo som vynechala tréning, príde mi, že už je to jedno. Že som to pokazila a môžem jesť hocičo. A tak jem. Nekontrolovane, bez rozmýšľania. Toto obdobie potom trvá niekoľko dní, možno tri, štyri… kým sa nejako dokopem ísť cvičiť a začať si znovu všetko vážiť a zapisovať.

Lenže toto celé sa opakuje stále dokola a ja už neviem, ako sa z toho dostať. Neviem, ako prelomiť ten pocit, že keď nie som na sto percent dokonalá, tak to celé nemá zmysel. Už to nedávam…

Strana
z2
biba_18
19. mar 2025

@biglovemom myslíš že z tabuliek? nie, bolo to tu dávno pred nejakými tabuľkami ...

falbala132
19. mar 2025

tak sa na to pozri z opacnej strany, ked by si cele dni jedla nezdravo a zjes do toho jeden salat, myslis, ze ten ta vytrhne? tak isto ti neublizi ani jedna cokolada. praveze je dobré si ju obcas dopriat, aby si potom netrpela takymito stavmi ked akoze "porusis" dietu.

autor
19. mar 2025

@biglovemom a ako inak mala docieliť kalorický deficit? Pri ktorom jedinom sa chudne??

autor
19. mar 2025

@yoxinka podcast skúsim určite, ďakujem. No moc zvyšných peňazí nemám..

autor
19. mar 2025

@falbala132 čokoládu mám normálne v jedálničku, tam sa jedna o to keď si dám nejaké nezdravé jedlo

falbala132
19. mar 2025

to je jedno ake konkretne jedlo, dala som iba priklad, nieco "zakazane".

milanemila
19. mar 2025

Vela ludi potrebuje viac psychoterapiu ako kaloricle tabulky a to teraz myslim absolutne v dobrom, lebo treba sa naucit sebalaske, pracovat s tymi pocitmi zlyhania, zistit aky je dovod a snazit sa odstranit spustac.
Vo vseobecnosti si ale stale opakuj, ze ked ides 5x cvicit a raz “zlyhas” a nejdes, tak stale si pre seba spravila obela viac ako keby si nesla nikdy, rovnako s jedlom, ak sa snazis jest zdravsie a adekvatne porcie a raz zjes celu cokoladu, tak to nie je zlyhanie. Bud k sebe laskava a snaz sa vyvarovat velmi striktnym dietam. Daj si kavu a 2-3 kocky oblubenej cokolady kludne aj kazdy den, potom sa mozno vyhnes zachvatovemu prejedaniu alebo ako pises nezdrave jedlo, tak kludne si raz za cas nieco daj a neber to ako zlyhanie/ale ani ako odmenu, iba ako jedlo kt ti mozno chuti a raz za cas si ho doprajes.

vrabcek15
19. mar 2025

Ahoj tiež to mám podobne 🙈😁,že keď si dám predsavzatie (alebo nejaký plán, sľub niečo dlhodobejšie)a jeden deň to nesplním tak pálim mosty a flákam to potom viac dní 🤦🏻‍♀️🙈 vieš,čo mi pomohlo urobiť si tabuľku, alebo niekde si značiť,(aj keď ma to otravovalo),či som daný deň predsavzatie splnila a či nie..a keď som nesplnila tak som s tým bola ok,lebo som si povedala, že len jeden deň (2,3..)som daný cieľ nesplnila z mesiaca a bola som s tým ok😎a dávam si ciele mesačné,alebo trojmesačné...(Žiadne brutálne dlhé)a keď vidím,že som za tri mesiace len pár krát porušila svoje predsavzatie som s tým ok,lebo sa pozerám na to komplexnejšie a nejdem opäť raz začínať znovu.. jednoducho len pokračujem ďalej aj keď viem, že sa mi daný deň niečo nepodarilo a potom si po troch mesiacoch poviem,že aha ako super však z 90 dní som len 10-15x niečo porušila😁😂 a ešte mám zo seba radosť 😜 jednoducho sa nedeptám neúspechom,ale keď spadnem postavím sa a idem ďalej..🙂 držím palec 😍

jajanka31
19. mar 2025

@vrabcek15 super pristup... tiez som to tak niejedy robila akoze presli 3 mesiace a ked som si pozerala tabulku tak si vravim ok tu som sa prejedla tu som si dala to a to ale suma sumarum minut 6 kg tak som spokojna.. este som sa tesila ze nepriberam nestagnujem ale islo to dole. Vela zien si neuvedomuje ze pribrali za rok dva.. nemozu schudnut za mesiac dva...ved za rok su rozne prilezitosti zhresit tak preco nie.. ale nemusim hresit 365 dni staci napriklad 50 dni

biglovemom
19. mar 2025

Autorka zapojením rozumu 😅

vrabcek15
19. mar 2025

@jajanka31 ďakujem 🙂 a súhlasím s tým, že čo sme si "zbierali" roky nepôjde dole za pol roka 🙈(aj keď bolo by to super😂) jednoducho sú asi lepšie a horšie dni,už sa len nevzdávať 😁

sofia1979
19. mar 2025

Tak mne pohohlo, že už proste som nechcela bachor pred sebou a tešila som sa každý deň ako idú kilá dole a teraz je radosť, ako mením šatník

ziarifka
19. mar 2025

Mne pomohlo zmenšiť "zakázané" jedlo na polovicu/tretinu. Dám si všetko, pokojne aj viackrát za deň, ale takú maličkú porciu a doplním to zeleninou a bielkovinou. Kilá idú dole a môžem si vychutnať jedlo spolu s rodinou. Osvedčilo sa mi večer si nakrájať zeleninu do chladničky, cez deň len pridám olej/dresing.

autor
19. mar 2025

@biglovemom 👍🏻 komentár fakt k ničomu.

biglovemom
19. mar 2025

Ale pravdivy🤷🏼‍♀️

autor
19. mar 2025

@biglovemom keď myslíš… načo sa vôbec niekam zapájala keď nechceš reálne pomôcť. Zbytočné typové momenty. Ako keby ja som fakt jeb*a a neveim rozmýšľať.

petulda333
19. mar 2025

Drzim palce. Je to tazke,ale uvedom si,ze si nezlyhala. Dat si nezdrave jedlo nie je zlyhanie. Toto si nastav v hlave. Aj ja si dam segedin,aj palacinky a pod. Ale mensiu porciu a ked mam cas,tak si zacvicim o nieco viac. Ja som vyradila sladke a bublinkove napoje,sladkosti. Jem mensie porcie,viac zeleniny,ovocia,jogurty a pod. Ale jem aj pecivo,cestoviny,vsetko. Za 6t som schudla 5,5kg,nic extra,asi by sa dalo aj viac,ale mne ide o celkovu zmenu,jest pravidelne. A hlavne,mne sli dole centimetre. Dala som si maly ciel,kupila saty do ktorych sa chcem vopchat na muzovu oslavu 😁 ked dosli,tlacili ma,teraz su mi omnoho lepsie. A mam z toho radost. Tesim sa z kazdeho gramu ktory ide dole. A kaslem na hlupe reci okolia 🙏

autor
19. mar 2025

@petulda333 ❤️

yoxinka
19. mar 2025

Ja by som len chcela podotknúť, že @biglovemom to píše tak neempaticky, ale keď sa nad tým zamyslíš, má pravdu. Ty sa riadiš primárne emóciou. Ale keď to rozmeníš na drobné a uvedomíš si, že väčšinu času ješ OK a cvičíš, nejaké jedno nezdravé jedlo, kde tu, to nemôže ovplyvniť. Takže keď ješ zdravo a cvičíš a potom si bachneš rízok s majonézovým šalátom, tak nič, ideš ďalej a ďalej ješ zdravo a cvičíš. Ten pocit zlyhania zo seba je emócia, ktorá z niečoho pramení a ovládne ťa, no racionálne si vieš uvedomiť, že je to somarina a pokračovať vo svojom režime. Každý dobrý tréner, výživár ti povie, že treba veci robiť 80/20. 80% vecí a času ješ zdravo, 20% času ješ somariny a je to úplne v poriadku.

biba_18
19. mar 2025

@yoxinka ona ale píše o nárazovom jedení. gamblerovi asi tiež nepovieš že ma zapojiť rozum…

yoxinka
19. mar 2025

@biba_18 Veď áno, ale jej nárazové jedenie začne tým, že si dá niečo nezdravé. Jedno jedlo. Vtedy má pocit, že zlyhala a potom začne jesť všetko doradu. Čiže keď si uvedomí, že zjedenie nejakého nezdravého jedla nič neznamená, že je to v poriadku, lebo pravidelne cvičí a inak sa stravuje zdravo, tak nebude mať pocit, že zlyhala a nebude sa prejedať. Autorka píše, že sa stravuje zdravo, cvičí a chudne, do momentu, keď zje niečo nezdravé alebo vynechá tréning.

biba_18
19. mar 2025

@yoxinka nie, jest môžeš aj bez pocitu zlyhania…

yoxinka
19. mar 2025

@biba_18
Pozri, ja vychádzam z toho, čo píše autorka. Ty si čítala jej príspevky?

autor
19. mar 2025

@yoxinka myslím, že @biba_18 ako jedna z mála rozumie aký mám problém…

yoxinka
19. mar 2025

Ja rozumiem, aký máš problém, preto som ti v mojom prvom príspevku odporučila to, čo som ti odporučila.

biglovemom
19. mar 2025

Autorka pisem lebo mozem
@yoxinka dakujem za vysvetlenie .ano v tom zmysle alebo: naučiť sa normalne jest .intuitivne ,co to je za život riadiť sa nejakými tabuľkami a nie vlastným telom ? Nepôjdeš na oslávu lebo ups kalorie ? Slintas ta zmrzkou ale nemozes lebo kalórie ? Takto chces zit ?
Ja si dam zrmzku ,aj parene buchty,teraz som pizzu dojedla lebo sme na kupku .som pod 50kg . Jem proste z rozumom .

yoxinka
19. mar 2025

@biglovemom
Zastanem sa aj autorky teraz. Ty vieš jesť, tak že si v pohode, ale autorka má zjavne nejaký psychický problém a to si vtedy nevieš úplne povedať, že OK, ja idem jesť s rozumom. Za takým nárazovým prejedaním vie byť veeeeeeľa vecí, často emočného charakteru a tí ľudia, pokiaľ nepochopia, prečo jedia tak ako jedia, kým nepochopia svoj problém, nedokážu si povedať, že stačí. Ja mávam tiež takéto prejedacie epizódy, ale ja viem, prečo to robím, už som pochopila to zranenie, ktoré si tým kompenzujem, preto mi je jednoduchšie zapojiť rozum a zvládnuť to nutkanie. Autorka to musí spracovať, preto som jej hneď odporučila psychológa a výživového terapeuta, konkrétne Andy Štec, lebo ona si tým sama prešla a robí v tejto oblasti brutálnu osvetu.

biglovemom
19. mar 2025

@yoxinka chapem ta a mas pravdu ,v tomto moze pomoct psychológ ,Emočne prejedanie sa neni sranda .
Super ze ty si to sama dala😊 to je parada 😊

yoxinka
19. mar 2025

@biglovemom
Ale ja som to nemala nejaké hrozné ani nič. Len proste viem, že sú veci, ktoré som zajedala. A tiež som držala stravu, cvičenie a všetko a potom sek, presne ako autorka, zjedla som horalku a presne ten pocit, že som zlyhala a už som šla k horalke cukríky, k cukríkom čokoládku a ešte jeden keksík a takto som v priebehu 10 minút bola schopná zožrať 800cal iba v sladkostiach. Autorka, ja ti rozumiem viac ako si myslíš.
Ale univerzálne riešenie neexistuje. Musíš riešiť seba, svoju hlavu, svoje vnútro.

Strana
z2