icon

Ako dosiahnuť vysoký príjem bielkovín bez nadbytočných tukov?

janetttte
4. júl 2024

Ahojte prosim vas som zaciatocnik s kalorickymi tabulkami chcem sa vas spytat ako splnate bielkovinu tak aby ste nemali vystreleny tuk na 150% nehovorim ze ho mam vzdy cez 100% ale ja asi naozaj jedavam len mastne veci a nemam splnene bielkoviny ze vobec, ked si davam jogurty syry tak tam aj tuk ide hore…su potraviny ktore vam daju viac bielkovin s tym ze tuk nevystreli do nebies? Viete mi poradit nejake vylepsovaky co jest a comu sa vyhnut alebo davat si pozor?

Strana
z2
evka64
4. júl 2024

@janetttte toho tuku mas v tabulkach velmi malo, kolko vazis?

pukina
4. júl 2024

surovu zeleninu si nezapisuj, to je par kalorii a zbytocne tym zabijas cas. takisto si nevyhladavaj konkretne jedlo, ale surovinu. cize nie volske oko, ale vajce a olej/maslo zvlast. a 1200kcal urcite nie je ani tvoj bazal..

stikomluc
Odpoveď bola odstránená
janetttte
autor
5. júl 2024

@majkadu92 no tak ja mam nastavene 42g tuku ale idem si to nastudovat ako si to mam spravne vypocitat citam si ze kazdemu moze vyhovvat nieco ine myslim pomery tuky cukry bielkoviny tak idem riesim 🙂 ja som to mala nastavene este z pred par rokov ked som nebola tehu a teda odvtedy sa mi ta vaha riadne zmenila…

janetttte
autor
5. júl 2024

@monillia uz som ti to pogooglila a podla vsetkeho by to malo byt 1400cal. S rozumom ale ja mam pocit ze mne robi problem do seba to jedlo dostat ja ked si to vazim mne to pride strasne vela.. ja som mala aj po porode krabickovu dietu pre tehotne podla vahy atd a ja som to nestihala jest cize pre mna to ani neni ze hladovanie uz som zvyknuta ale teda telo je naozaj vystresovane a vsetko uklada.

nikha2809
5. júl 2024

Inak ale aj si to zle zapisujes, každú surovinu zapisuj samostatne v surovom stave napr.das si kávu, odvážis mlieko zapises, nevyberaj z hotových jedál, napr.taka praženica, nevieš koľko v rcp odtiaľ bolo použitého masla a pod...potom sú tie hodnoty dosť rozdielne

janetttte
autor
5. júl 2024

@michaela567y dnes som si ten protein dala nechuti mi to ale tak budem ho asi skusat zaradit do ranajkovych kasi ako sa to tu uz spominalo vcera to je dobry napad nejako to tam zamaskovat…ja si protein miesam s vodou neviem ako vy lebo mam strach z toho ze budem mat dalsie tuky navyse…

hrabovo
5. júl 2024

Ahojte, chcem si inštalovať tabuľky, ale keď si chcem prečítať obchodné podmienky, tak ma vyhodí. Je to platené, alebo co mam ďalej od kliknúť? Ďakujem

majamat
5. júl 2024

@hrabovo nie, su 2 verzie. zakladna je zadarmo a mozes si zaplatit aj vyssoiu verziu, kde mas urcite vyhody.
ja sa registrujem cez FB, je to rychlejsie a nemusim spekulovat, ake tam mam meno a heslo. aj ked am to aj svoje vyhody, v praci nemame mobilny net, nei je signal a ked si nahodou chcem nieco anhodit, musim ist cez pracovny PC, ale teda to robim nerada. no nemam na vyber, tym padom sa musim prihlasit najskor an FB, potom do KT. nasledne uz sa mozem z FB odhlasit a KT mi uz idu.

falbala132
5. júl 2024

@janetttte a preco da vlastne tak bojis tukov? Z tukov sa nepribera, ale z cukrov. Ja ked bola na nizkosacharidovej diete, tak som denne zjedla 4-5 vajec na masle, mastne vyvary, kopec rozneho masa, avokado, olejnate semienka… a schudla som 10 kg za 3 mesiace. Nechcene, tie kila zo mna doslova nezastavitelne padali, preto som sa tlacila tym tukom a vobec to nepomohlo.

falbala132
5. júl 2024

@janetttte a dokonca mi vtedy z nejakeho dovodu klesol aj cholesterol, ked som potom opat zaradila aj sacharidy, tak isiel trochu hore.

janetttte
autor
5. júl 2024

@falbala132 vobec neviem asi este zakorenena informacia z x rokov kedy sa vsetko bez tuku a tuk je zly blabla neviem ja osm uz skusala hadam vsetko a som doslova skinny fat…neviem no asi by som mala mat este nizsiu verziu kde mi neukazuje tieto makra a vidim iba kalorie (srandujem) ale teda som si naozaj myslela ze tie tuky by mali byt najnizsie preto som bola v soku z tych vajicok ze mi tie tuky tiez naskocili ale chapem ze zltok je “tucny” a teda protein je v tom bielku budem sa snazit kopirovat nejake jedalnicky co najdem nejake inspiracie a uvidim ci to pojde dole lebo uz som nestastna z tej vahy skusam jest menej menej menej a vaha nie a nie ist dole tak idem na to cez tie kaloricke tabulky a uvidim hadam sa to upravi…necakam ze zmena bude za tyzden to vobec ale dufam ze to zacne klesat

majamat
5. júl 2024

@falbala132 to nie je pravda,ze z tukov sa nepribera. dolezita je kombuinacia.
ak jes takme len tuky, pokryju ti energiu aj z chybajucich sacharidov. cize nepriberas, lebo prijmes malo energie.
no ak prijmas aj to aj to, tak ams prebytok energie a priberas. o tom to je.

dokonca z tukov sa pribera ovela lepsie a lahsie.
kazda jedna zlozka potravy ma urcity termicky efekt, co znamena, ze jej travenim sa spotrebuje energia to odzrkadluje fakt, ako vlemi sa travenie zatazuje travenim tej zlozky. pri traveni tukov sa namaha najmenej, najviac pri bielkovinach.

co je este vlemi zaujimave, denna potreba sacharidov predstavuje niekolkonasobne vyssoiu hodnotu, ako tuky. 1g sacharidov ma 4kcal a 1g tuku az 9kcal.
pri beznom zivotnom style a rezime tukov staci neviem , mozno 70g a sacharidov mozno 250g a mozno aj viac ( neviem tiez presne, urcite sa to da najst ), kazdopadne je to 3-4x tolko.

co sa funkcie jednotlivych zloziek potravy, kazda ma urcitu funkciu v organizme, priamo v bazale. bielkoviny su stavebnou zlozkou, preto su dolezite pri deleni buniek, pre tvprbu hormonov, tusi aj protilatok a kde coho.
tuky su tiez nevyhnutne pre vitaminy rozpustne v tukoch a asi tiez aj na tvorbu nejakyhc hormpnov a pod. neviem to tak presne.
sacharidy veru takuto funkciu nemaju, ale urcite su dolezite na vytvorenie nejakych sacharidovych zasob prepripad, ze by to organizmus potreboval. napr u ludi, ktorym nahle poklesne cukor v krvi, sa dokazu sacharidy uvolnit z pecene vdaka hormonu glukagon ( je to opak hormonu inzulin ) a preto hladina cukru v krvi stupne na nromalne hodnoty. je to dolezite pre regulaciu organizmu a udrzanie zdravia.

a potom su tu funkcie, ktore sluzia cisto len an energiu a to cely zvysok tukov a sacharidov.
energiu, ktore nase telo cerpa, nedokazeme ziskat z bielkovin. tie sluzia fakt len ako stavebna zlozka.
na energiu potrebujeme z prijatej stravy prave sacharidy a az potom sa spotrebuju tuky, ak mame menej sacharidov, ako potrebujeme. cize tuky su v tomto az druhe v poradi. ak je toho malo aj tak, potom uberame z tukovych zasob.

cize tu zavisi od mnozstva prijatej energie v sacharidoch a tukoch.
ak napr prijmeme malo sacharidov, iba 100g a prijmeme 100g v tukoch, co je nadbytok,a le nase telo potrebuje 1600kcal na naergiu, potom am zo sahcaridov a tukov len 1300kcala chudneme.
no ak scharidov zjeme viac,a le tukov rovnako, potom to urobi toto.
napr 200g sacharidov + 100g tukov, potom napm to uz urobi 1700kcal a teda 100kcal je navyse a uklada sa.
tu je riesenie, ubrat z tukov.
cize mao by to vyzerat takto - 200g sacharidov + 55g tukov. pri tejto skladbe by sa za tyhc podmienok, co som napisala chudlo tiez aj so sacharidmi.

a este je tu jeden dolezity fakt. tuky sa ukladaju do zasob bez nejakeho extra spracovania,a le na ulozenie sahcaridov do tukovych zasob musi nastat zlozity proces premeny na tuky, co organizmus nerobi, pokial nemusi, cize najskor naozaj spracuje tiez sacharidy a ulozi tuky, ak je nergie prebytok.

cize v tomto zmysle je dolzeita rovnovaha a celkovy rozdiel v spotrebe a prijme energie z tukov a sacharidov.

majamat
5. júl 2024

@janetttte dolezite je zladit jedalnik za cely den. ak mas malo tukov zjedenych za cely den, tak si mozes dat aj zltok,ak mas tukov vela, daj len bielok, len neviem co so zltkom. toho je zas skoda.
zltok udajne obsahuje aj dobre tuky, cize je dobre ho aj jedavat, no neprehanat.

monillia
5. júl 2024

@janetttte to je prosto to,ješ menej a menej a telo drží, nepustí ani gram.Neviem koľko si po pôrode respektíve či ešte kojíš. Skús napísať váhu, výšku,vek, ak nechceš sem ,napíš mi to do IP skúsim ti vyrátať kcal

any_soj
6. júl 2024

@janetttte ahoj.
Počuj, ak ti robí problém zjesť 1400kcal, tak si myslím, že potrebuješ kalorický príjem zvýšiť a nie znížiť. A zrýchliť metabolizmus, spomalený nízkym prijmom. Teda ak nie si extrémne nízka, ze by ti tých 1400 bolo ozaj veľa, ale to pochybujem.

K tabuľkam - volské oko ti nabehli tuky, lebo v konkrétnom recepte uloženom v tabuľkách je volské oko spravene na veľa tuku. Je lepšie spočítať si čo reálne dáš na panvicu.

Príliš nízky príjem ti spomaľuje metabolizmus .

Ja napríklad nemám kapacitu riešiť aj zloženie (tuky,...). Nastavila som sa na 4x denne 400kcal, postupne už viem čo sa zmestí do 400 (zase až tak kreatívne nevarím, čiže často to isté). Napríklad viem, že na raňajky môžem mliečnu ryžu a väčšie jablko a ešte mi nejakých 100 zvýši na obed, teda som nájdená a ešte aj mám dobrý pocit, že to nebolo privela. Ani nezapisujem, len cca spočítať dane jedlo, a ak niekde ušetrím/presvihnem, pamätám si to na ďalšie jedlo. Aktuálne chudnem kilo týždenne na 1600kcal, mám 178cm a 80kg a necvicim (chcem, ale dá sa len keď uspim deti a to už väčšinou nevládzem vstať a cvičiť, často rovno zaspím). Kuk túto stránku https://www.chudnutie-ako.sk/bmi/

janetttte
autor
7. júl 2024

@any_soj ahoj presne toto! Uz som si povedala ze idem pozerat najskor kalorie a ked uz to budem mat zmaknute budem riesit tieto pomery sledujem to priebezne ale nechcem sa demotivovat tym ze som nieco presvihla a nieco mi chyba…fakt je to boj lebo ja si dam ranajky a som najedena este do 3 poobede a potom zacnem mat chut na nieco sladke…to uz je neskoro tak sa snazim jest skor…presne ako hovoris som na tom podobne 170cm a 80kil takze mam z coho zhadzovat…terza osm zacala neviem povedat kolko za tyzden schudnem ale navysila som to na 1500 lebo aktivitu nemam ziadnu uvidim co to spravi na konci tyzdna dufam ze sa to zacne hybat.

janetttte
autor
7. júl 2024

@monillia urcite to tak je lebo ked aj jem tak si tie veci vazim varim si sama takze viem presne co tam je skrnujem si tie kody robim to kratko….neni to ze polroka to robim a nehybe sa to len si myslim ze som dlhodobo jedla fakt ze velmi malo lebo ked si aj zvazim kolko kuracieho masa kolko zeleniny a zelenej prilohy no nemam to ako narvat do seba 170cm a 80 kil bohuzial vazila som krasnych 65 nebola som vychudnuta bola som akurat a nejako sa tam chcem dostat naspat :/

janetttte
autor
7. júl 2024

@majamat ved toto mne to je luto ale zas mame domace vajicka cize som ochotna ich vyhadzovat alebo dat psovi (zevraj dobry na srst) po tejto “diete “ z kratkosrsteho budem mat dobre hunateho psa 😂😂😂

janetttte
autor
7. júl 2024

@majamat dakujem za taky podrobny popus a celkom zrozumitelny ano chapem urcite ja som len mala nastavene denne prijat 42g tukov a to bohuzial nevychadza ale teda celkovo kaloricky nad 1500cal. Nejdem cize by to malo byt okaj len je to asi inac rozlozene sacharidy tuky …bielkovina je stale moj boj

zuzinka888
7. júl 2024

Mas malo tukov. Minimum pre spravne fungovanie hormonov je 50g. A mat v poriadju hormony je v redukcii veeeelmi dolezite. Odporucam light verzie cottage,tvaroh ci handcase syrov a aj kvalitny protein ani toho sa nemusis bat, pre vyssi gastro zazitok mozes aj psenicnu bielkovinu, ci lahodkove drozdie.

monillia
7. júl 2024

@janetttte skús si to trošku navýšiť, nie naraz,ale pomaly pridavaj,neboj sa tukov a chvíľu výdrž. Nepíšeš vek dala som rok narodenia 1990 .Rovnako nepíšeš či kojíš. Režim som dala mierny

any_soj
7. júl 2024

@janetttte no ja ťa veľmi povzbudzujem vydržať na tých 1500, nižšie isto nechoď. Koľko je tvoj bazalny metabolizmus? Pod ten nesmieš ísť, inak si spomalis veľmi metabolizmus. Myslím, že ho už máš riadne spomalený, keď na 170cm 80kg ješ 1200, a váha ti nejde rýchlo dole. Podľa mňa musíš vydržať na tom 1500 prijme aj za cenu, že váha bude stáť alebo aj pôjde mierne hore. Musí si telo zvyknúť na normálny príjem. Pozri tu stránku, čo som ti poslala. Základ je vyberať si jedlo, ktoré vieš, že nie je premastene a presladené (krkovička a cukrová vata), ale radšej kuracie prsia a čojaviem palacinka robená nasucho s kvalitným 100% ovocným džemom keď chces niečo sladké (to len príklad) a potom naozaj nemusíš riešiť pomery živín, len celkový príjem. Na bielkoviny s malo tukom - kuracie prsia, kuracia šunka , strukoviny, tofu...

Strana
z2