icon

Ako motivovať obézneho človeka?

18. apr 2023

Ahojte, prosím neodsudzujte ma za toto. Môj priateľ má 23 rokov a 96kg. V priebehu dvoch rokov pribral skoro 30 kg, ma sedavu prácu, stravuje sa normálne, štítnu žľazu ma v poriadku, prestal fajčiť.
On by aj chcel schudnúť, ale nechce sa mu. Ja viem, že v prvom rade musí chcieť človek, ja sa len chcem opýtať ako motivovať takéhoto človeka. Nevyhadzujem mu to na oči, ani ho za to neodsudzujem, len sa bojím o jeho zdravotný stav, keď to takto pôjde ďalej. Snažím sa ho vytiahnuť von, na bicykel, na prechádzku, vsade kam sa dá, on mi povie, že je unavený z práce. Nemáte skúsenost ako motivovať takého človeka?

Strana
z4
rebrambora
18. apr 2023

Presne takyto bol moj ex. Skusala som po dobrom aj po zlom. Nepomohlo. Clovek musi chciet sam.
Hlavne pri sedavej praci, je toto jediny liek na unavu 😃 a hlavne musi mu zalezat aj na tebe. Neviem ako aktivna a v akom stave si ty, ale toto predsa ovplyvni aj vztah. Sex je na nic, nakup vyniest je problem a ist do plaviek takisto.
Cize ak to neurobi pre seba, tak musi pre teba. Je mi toto velmi luto, lebo presne v tvojej situacii som bola.
Cize odpoved? Nenamotivujes. Ja som tym doslova zabila tri roky.

1angelika
18. apr 2023

a akú má výšku? Ak má málo pohybu tak treba upraviť najmä stravu, z prechádzky neschudne ak má veľký kalorický príjem, ak spolu žijete skús nejako stravovacie návyky upraviť..aj keď tiež si myslím, že keď sám si neuvedomuje, že má problém tak ty asi nezmôžeš nič.

melanta
18. apr 2023

Hovoriť. Hovoriť s ním o zdravotných rizikách. Hovoriť s ním na rovinu aj o vzťahu, že bude to mať vplyv aj na vás vzťah a na sexuálny život. Ak by môj muž pribral 30 kil, neviem či by som s ním spala, asi nie. Aj to je totiž súčasť toho, do čoho sa na začiatku vzťahu zahľadíme, čo sa nám páči. Aj sexuálna príťažlivosť patrí do zdravého vzťahu. Unavený je, pretože len sedí. Aktivita síce na jednej strane vyčerpáva, na druhej strane dobíja energiou. A ako je písané vyššie, musí mu záležať aj na tebe. Ak zdravie, ty a váš sexuálny život ho nemotivuje, tak potom si musíš povedať, či je v poriadku žiť s niekým takýmto. Takto sa bude správať aj keď budete mať deti? Že bude lenivý a bude zahľadený len do seba? Hmm, nič pozitívne do budúcnosti, takýto postoj.

autor
18. apr 2023

@rebrambora je to veľmi komické, nie je veľmi vysoký, 175cm cca. Ja mám 156 cm a 43 kg (genetika, nie úmysel). Ale nejde mi o to ako to vyzerá, ale, že je v bežnom živote nepoužiteľný, naozaj ani von so mnou, ani nič lebo proste nevládze/nechce sa mu. A hlavne sa bojím o to zdravie ak to bude robiť ďalej

veronnica080
18. apr 2023

Toto je taka vec, s ktorou momentalne bojujem aj ja. Mam kamarata, ktory je na tom kazdym dnom horsie a horsie. Vidim, ze chradne, stale pribera na vahe, nechce so sebou robit absolutne nic, je chorlavy, nic ho nebavi, nema naladu uz ani s nami chodit von. Proste cele zle, neviem uz ako mu pomoct, aj ked sa velmi snazim. Myslim si tiez, ze pokial ten clovek sam nebude chciet a neprinuti sa k niecomu, tak sa nezmeni v jeho zivote proste nic.

rebrambora
18. apr 2023

Ja ti rozumiem. Toto presne som myslela. Ako ti damy hore napisali. Skus varit len ty a upravit to, rozpravat sa s nim.
A daj mu ultimatum.
Ved von vztahu ide o kompromis. Toto je jednym z nich. Robit dobre tomu druhemu, byt najlepsia verzia. Travit spolu cas. On ocividne nechce.

autor
18. apr 2023

Žijeme spolu, varím vyvážene, z každého rožku trošku sa snažím. Len v práci si obedy objednáva, všetko zahustuju múkou, bohvie aké kvalitné sú potraviny atď. Riešime, nech mu do práce kúpia mikrovlnku, že si bude môcť nosiť vlastné jedlo, ale zatiaľ bezvýsledne.

reanda
18. apr 2023

rozid sa s nim.. to ho mozno motivuje v zivote nieco zmenit.. a ty si najdi rovnocenneho partnera, nie takeho, ktoreho budes mat potrebu vychovavat

1angelika
18. apr 2023

Nejde len o to čo varíš ale aj koľko toho zje, či nevyjedá pomimo, doma večer pri Tv o 21:00 a neskôr atď, sladené nápoje namiesto vody..hlavne z toho sa priberá..Na výšku 175cm je to naozaj veľa 96kg, určite by mal zhodiť kvôli svojmu zdraviu.

laurita285
18. apr 2023

však mikrovlnku si môže kúpiť aj sám, nová stojí okolo 60€ ale iné som chcela, ak ti na tom záleží tak mu ty pomôž s prvými kilami, ty mu dávaj príklad ako na to... jednoducho ako s malým deckom a ak to nepôjde a tebe to bude prekážať tak sa rozídete.

autor
18. apr 2023

Preto sa s vami chcem poradiť. Chcem mu pomôcť podporiť ho, motivovať. Nie ho vychovávať. Keď niekoho ľúbite, chcete mu pomôcť nie sa s ním rozísť. Možno má nejaký problém, ja ako partner som tu od toho, aby som mu pomohla nie?

laurita285
18. apr 2023

Jednoducho mu krabičkuj žrádielko do práce aj doma rátaj za neho kalórie :D nech to má bez roboty, keď schudne prvých 7-10kg tak sa už potom určite naštartuje aj sám

autor
18. apr 2023

@laurita285 neviem ako, napr. Voľná sobota, krásne počasie, pod ideme sa prejsť a cestou domov sa zastavíme na kávu... Kávu si môžme urobiť doma a môžme ísť autom, keď chces a vlastne je chladno. Tak ako inak ?

reanda
18. apr 2023

vies, preco su ludia obezni? nie, nie preto, ze su pazravi a lenivi.. ale preto, ze nemaju v poriadku psychiku, nie su 'vo svojej sile', nie su sebavedomi.. ked 23 rocnemu chalanovi vybavuje frajerka mikrovlnku do prace, aby si mohol ohrievat jej 'zdrave' jedlo, je to za mna udesne.. chovas sa k nemu ako matka.. pre muza je to ponizujuce, aj ked si to mozno sam neuvedomuje.. ale mal by si to uvedomit.. to by bolo to, co by mu mohlo pomoct.. a nie tvoja krabickova strava..
ja viem, ze to myslis dobre a chces mu pomoct.. ale tym, o co sa snazis, dosahujes opak

apolka77
18. apr 2023

A to je problém keby si kúpil sám mikrovlnku? Alebo nejaké nádoby ( obedar) ktoré udržia teplo, dávať do toho jedlo...
Motivovať no neviem, keď ty nie si dobrá motivácia, ani jeho vlastné zdravie,,tak neviem čo poradiť. Chlapi sú jesitny možno téma že v sexe nevládze lebo mám horu tuku ( povedať jemnejšie, že je už macko 😄)...alebo by to bolo lepšie keby ma kondičku ...alebo keď nechceš ísť so mnou von beriem kamoša ...to by nezabralo?

h2
18. apr 2023

Keď je problém len v mikrovlnke, tak žiadny problém nie je. Ale tým to nebude. Pribrať 30kg za dva roky je brutál. Porozprávaj sa s ním na rovinu, že takto to ďalej nejde. Nejakým lákaním ho na prechádzku s kávou za odmenu, ktorú napokon aj tak odmietne, nezískaš nič. On musí zmeniť stravu, svoj život, svoje návyky a musí to chcieť sám. Možno robíš chybu aj v tom, že mu to vôbec nijako nevyčítaš. Tým nemyslím, že ho teraz máš zdeptať a odsúdiť, ale nech vie, že sa ti to nepáči.

autor
18. apr 2023

Mikrovlnku si rieši sám, ale už tri mesiace. Ja sa mu do toho nestarám. Ja z neho nerobím decko , on to zo seba robí sám. Snažím sa do neho nestarat.

kacernakokse
18. apr 2023

Mne pomohlo, keď som začala veľmi kvetnato, bez servítky a trošku morbídne popisovať zdravotné komplikácie vyplývajúce z obezity. Normálne som z toho urobila umelecký opis hodný prepnuteho satanistu. Pomohlo zatiaľ u každého u koho bolo treba aby schudol🤣 ale inak som milé a nežne žieňa

stanulienkat
18. apr 2023

@reanda nemas pravdu. Nie vsetci tucni su chori a depresivny. Drviva vacsina je leniva, len sedi na riti a zere, k tomu liter malinovky. Nerobme zo vsetkych tlstych chore chudatka. Je vysoka zivotna uroven, dostupnych milion potravin, napojov, pochutin. Sadnut k Tv a pojedat. Mam v okoli niekolko takych a keby si videla, ako sa dusuju, ze nejedia vela. Potom ked vidis to doslovne prezieranie, dvojite porcie, tak vidis, kde je problem. A pesi max 300m.

melanta
18. apr 2023

Áno, keď niekoho ľúbiš, máš mu pomocť. Pomôžeš mu tým, že s ním o tom budeš hovoriť. A že budeš hovoriť aj veci, ktoré nie sú príjemné. Napríklad, že okrem zdravia to má vplyv aj na teba, kvôli nemu sedíš doma, nepriťahuje ťa fyzicky tak a pod. Aj toto mu treba povedať, ak ho ľúbiš. A ak on teba ľúbi, tak to prijme a pokúsi sa niečo urobiť. Ak stále len odmieta čokoľvek robiť a má iba reči, nemôžeš sa mu snažiť pomáhať donekončna. Nemôžeš robiť ústupky iba ty. Ak nie je ochotný urobiť nič pre teba a pre váš vzťah, tak ťa neľúbi. Nikto ti neradí ukončiť to iba tak. Pomôž mu. Ale ak bude odmietať, tak odísť je najlepšie riešenie. Nemôžeš pomôcť niekomu, kto o tú pomoc nestojí a komu ty za to nestojíš.

melanta
18. apr 2023

@stanulienkat súhlasím, väčšina tučnejších a obéznych ľudí majú kilá preto, lebo proste žerú. Nie preto, že majú psycho problémy.

reanda
18. apr 2023

@stanulienkat nepisem, ze su chori a depresivni 🙂 .. pisem, ze si nie su seba vedomi a nie su vo svojej sile.. neziju zmysluplny a naplnujuci zivot.. z roznych pricin.. mozno nevedia ako, mozno su presvedceni, ze to nejde.. pochybujem, ze by niekoho naplnalo celozivotne sediet pred telkou a jest.. mozno na chvilu.. pochybujem aj o tom, ze tuto chalana, o ktorom je rec, bavi jeho zivot.. kazdy den prist domov unaveny z prace a uz nemat na nic chut.. ani na vlastnu frajerku.. ved to nie je normalne.. lenze co ked do prace chodit musi, ze ano.. aj ked ho to nebavi a unavuje.. lebo keby robil, co ho bavi, tak nezarobi.. a zarobit musi, lebo ved treba zivit seba, neskor rodinu, platit hypoteku.. unaveny clovek, vycerpany vsetkym tym, co 'musi', uz nema energiu robit veci, co ho bavia, tak si aspon uzije tie cipsy pri telke, to je aspon nieco prijemne, nie sa trepat na unavnu prechadzku, lebo 'potrebuje pohyb' .. no a kedze odvsadial pocuva, ako sa z cipsov pri telke pribera, no tak pribera, to je jasne 😀 .. a este mu niekto s dobrym umyslom zacne hust do hlavy, ako z obezity ochorie a zomrie, no tak, ked tomu uveri, tak aj ochorie a zomrie 😀 .. ludia vedia s dobrymi umyslami napachat hrozne veci

stanulienkat
18. apr 2023

@reanda tak ano, je to zacarovany kruh. Ale kto to ma v rukach? On! Mlady chlap, na vrchole svojich sil, ma frajerku. Cele dni by mali sexovat( vyborne sa chudne), cestovat, skusat, poznavat, sportovat, vyletovat...
Co ma hovorit matka samozivitelka s 3 detmi, ked sa mlady chlap lutuje? Ma oporu v priatelke, ktora sa ho snazi motivovat. On podla popisu jej velka opora nie je. Co bude chalanisko robit, ked bude mat deti? Alebo ked ho frajerka necha? Bude mat 200kil? To uz bude mat aj depky.
Ja nie som velmi za lutovanie. Je to chlap, nech sa pozbiera. My zeny mame zlozitejsi zivot a sme silnejsie.

reanda
18. apr 2023

@stanulienkat vsak jej hovorim, nech mysli na seba a nech sa s nim rozide.. ale ona nie, lebo ho miluje a chce mu pomahat 🙂 .. no, to je tak, ked si niekto partnersku lasku zamiena za samaritanstvo.. neprospieva to potom nikokomu.. ale kazdy si na to musi prijit sam

reanda
18. apr 2023

nikomu 😀

sense
18. apr 2023

On by aj chcel ale nechce sa mu.... To znamená ze on nechce.... Keby chcel tak preto niečo urobí...
Vieš pomôžeš mu len vtedy ak bude chcieť.. Ale preto ze chce on, nie preto ze to chce niekto iny

henka123123
18. apr 2023

Necitam komenty ale zalezi aku ma vysku a ako to ma rozlozene.moj napr.ma 194 cm a 100 -105kg a nikdy by si nepovedala ze tolko ma..

henka123123
18. apr 2023

A inak on musi chciet.ak nebude chciet on tak ty s tym vobec nic neurobis

kvetinka75
18. apr 2023

@henka123123 keby si čítala, vedela by si že má 175 cm 😉

kvetinka75
18. apr 2023

autorka- ja by som si zariadila svoj život - chodila von na prechádzky, výlety, turistiku. Jeho nechala doma. S kámoškami, partiou, Príp. sem-tam podotkla, že tam boli aj iní muži, príp. mu poslala fotku, kde sú aj iní muži. Možno ho to nakopne. Keď sa inak nedá

Strana
z4