Ako motivovať obézneho človeka?
Ahojte, prosím neodsudzujte ma za toto. Môj priateľ má 23 rokov a 96kg. V priebehu dvoch rokov pribral skoro 30 kg, ma sedavu prácu, stravuje sa normálne, štítnu žľazu ma v poriadku, prestal fajčiť.
On by aj chcel schudnúť, ale nechce sa mu. Ja viem, že v prvom rade musí chcieť človek, ja sa len chcem opýtať ako motivovať takéhoto človeka. Nevyhadzujem mu to na oči, ani ho za to neodsudzujem, len sa bojím o jeho zdravotný stav, keď to takto pôjde ďalej. Snažím sa ho vytiahnuť von, na bicykel, na prechádzku, vsade kam sa dá, on mi povie, že je unavený z práce. Nemáte skúsenost ako motivovať takého človeka?
30kg+ nemá z objednavanej stravy. Okrem obedov to budú aj nejaké hamburgery, Coca coly a podobne hluposti. Ja som už pochopila, že ak človek nechce sám od seba, všetko ostatné nemá zmysel. Úplne zbytočné dohovaras, má to skôr opačný efekt. Bud chce, alebo nie a ty to buď tolerujes, alebo rozchod
moze byt aj tym, ze prestal fajcit, no blbe je, ze ty ho nijako neprinutis, aspon teda moja skusenost je taka, moj byvaly bol taky, vobec pre nic sa nevedel nadchnut, vedel len lamentovat, ale nic nechcel so sebou robit, tak som mu zaplatila startovne na polmaraton a vtedy tak precitol a zacal makat a maka do dnes, no uz nestojim po jeho boku :D
@autorka nenamotivuješ ho. Môžeš žiť zdravým životným štýlom a on sa možno pridá, ale skôr nie. A aj udržanie tvojho zdravého štýlu je pri takom partnerovi ťažšie. Môj muž má o sto kíl viac ako tvoj a nerobí s tým nič. Teda, aby som ho neohovárala, teraz asi týždeň "seká dobrotu" alias neje sladkosti. On si myslí stále, že to bude stačiť. Potom po mesiaci uvidí, že to nestačí, dôjde dáka nepríjemná udalosť, stres v práci a vráti sa tam, kde bol. A to som už vytiahla naňho najťažší kaliber, že neuvidí vyrastať naše najmladšie. Zatiaľ je teda "motivovaný", no ja mu už neverím. Desať rokov sa s ním trápim.
Mna by skor zaujimalo, ake mal konicky predtym, nez tak spohodlnel. Bavil ho nejaky sport, cestovanie, turistika, fotografovanie, rybarcenie? Mna motivuje trenovat na nejaku udalost. Napr. si naplanujem v lete prechod cez slovensko (turistika) a na to trenujem. Alebo priatel sa zapise ja spartana a trenuje na ti, ale on je zas ina diagnoza, chodi na tie ultra. 🙂 Alebo niekoho bavi chodit do prirody, tocit snimky s dronomm, fotit.. cokolvek.
Ty ho schudnut nenamotivujes, musi chciet sam, mozno mu ale vies pomoct znovuobjavit lasku k niecomu, co ho bavilo. Stravu mu bohuzial nevies vnutit nijako, ale ak sa rozhybe, mozno bude chciet aj sam nieco so sebou robit.
neda sa mame to v rodine, kazdy to musi v sebe najst sam...
Rozumiem, že sa musí rozhodnúť sám, ja mu môžem len pomôcť. To som aj napísala, že pokiaľ nebude chcieť on, ja s tým nič neurobím.
A pred tým bol aktívny tak normálne, chodili sme von na prechádzky aj tri krát do týždňa, hrával volejbal, ping Pong, bedminton- takéto spoločenské športy. Presťahovali sme sa do iného mesta a tu nemá kamarátov, nemá s kým chodiť. Ako keby sa opustil po tom sťahovaní, možno aj to je dôvod toho, že sa mu nič nechce. Len mu neviem vysvetliť, že keď nikam nepôjde, nikoho nespozná.
A nemozes chodit s nim ty, hrat pingpong napr.? Vytiahnut ho na bowling, sipky. Pripadne skus vam "partakov" na tieto aktivity obstarat aj ty, ked on sa k tomu nema. Zistit, kto zo starsich znamich byva tiez v meste, dohodnut si s nimi rande, pripadne sa aj s niekym novym zoznamit. Ak nie je z tych, co sa radi zoznamuju a samemu sa mu chodit nechce...
Vsetko, samozrejme, na dobrovolnej baze. Najlepsie je vytvorit podmienky, prostredie, popisat, aka bola zabava, ked sa vratis, navrhnut, ci sa nechce pridat a uz len cakat, ci ho to nezaujme.
On je lenivý a unavený z toho, že má zlú stravu a žiadny pohyb. Chýbajú mu vitamíny a minerály . Treba sa ho opýtať ako chce ďalej fungovať . Či chce o 10-15 rokov ochorieť na srdce , kĺby, pankreas a pod alebo vyzerať stále na 23 , plný energie a byť zdravý hlavne. Na začiatok skúste plávanie, bowling (aj s priateľmi v kľúde ) ale nesmie pritom piť a ani chrumkať chipsy, potom bicyklovanie, korčuľovanie, prechádzka. Ak prestal fajčiť ,je to veľmi dobrý krok na ceste za zdravým životným štýlom. Žiaľ pri chudnutí to neostane , musí sa naučiť zdravo žiť už stále , nie len vymedzené obdobie. Skúste ísť spolu za dietologom , nech sa postaví na váhu ,ktora mu vyhodnotí koľko % tuku, vody a svalov má .. ďalej mu určia vek jeho tela ,ktorý bude možno až 40 rokov. Mne facku dala váha , že som mala raz také staré telo na môj vek, tak som začala žiť zdravo .
Uprimne-preco by to mal robit?Tebe to az tak velmi neprekaza,teda nie dost na to,aby si mu dala ultimatum,tak naco.Prisposobujes svojnzivotbjeho moznostiam a nechuti so sebou nieco robit.Ja by som mu povedala ze pozri,milujem ta,ale ja chcem zit a nie prezivat doma na gauci.Chcem byt s tebou,lubim ta,chcem travit cas s tebou vonku,medzi ludmi,v prirode,sportom,mat spolocne zazitky a kedze mame obaja ine predstavy o partnerskom zivote,je na zvazenie,ci by sme mali spolu dalej zit ak ti toto vsetko a zivot so mnou nestoji za schudnutie.
nepribere z jedného obeda v práci
@deninka233 prepáč, dobre som rozumela tvoj muž má ešte o sto viac? Čiže 200? Tak to mi je ľúto, to musí byť pre teba ťažké pozerať sa ako sa zabíja jedlom. Zvláda chodiť do práce? Prepáč za toľko otázok...
Nijako. Rozod sa s nim. On chce schudnut ale bez vlastneho pricinenia? A ty mu sas hrat motyvazora.
Spamata sa fakt len po rozchode. Inak by si mala pri sebe cloveka, ktory o seba nedba. Pokial on nezmeni postoj, budes mu robit casom opatrovatelku a prestanes byt priatelkou.]
Ak nie je chory ako pises, postav ho pred hotovu vec. Ma mesiac na to aby sa spamatal a zacal aktivne sam chciet - nespi s nim.
To mi povedala kamoska- jej priatel zacal chudnut a vravel je, ze keby mu zatrhla sex, zacal by ovela skor.
Pokial nezacne skutocne pracovat a zmene zivotospravy, odid. Ved on sa za par rokov takto vyjje na 150 kg a nech si hovori kto co chce- nie je to sexy! Clovek sa opusti a este taky mlady 🫤
A teraz upozornujem vsetkych, kto by ma chcel mat za povrchnu - nie som.
Ked je tam choroba, nie je o com. Pokial niekoho pritahuju korpulentnejsie typy, ok. Ale ked sa clovek uacne takto zanedbavat, co moze ovplyvnit! je to fakt des!
Mala som kamosa, kuchar, ale ozaj tucny. On bol celkom fajn ale lubil jest, v praci 12stky. Ze by jedol menej?? Ani napad....
Viem, ze by ma bol chcel - ale nie proste. Nestaral sa v tomto pripade o seba, u mna nehrozi.
@maxalla ja ho volám všade, ja mám nové známosti len on nechce ísť. Že sú to preňho cudzí ľudia
@maminkadeticiek ďakujem 🙂 vyskúšam to spraviť takto
@svetlonos nikdy som sa nepozerala na to ako človek vyzerá, ale samozrejme mám hranice aj ja. Nebol takýto keď sme spolu začali. Stalo sa to až po spoločnom bývaní približne. A samozrejme, že ma nepriťahuje. A momentálne spolu dlhšie obdobie nespávame, ja nemám záujem kvôli tomu ako on vyzerá a on sa o to nikdy nepokusa, myslím si, že ani len to sa mu nechce
@apolka77 ano, môj muž má 189kg. Pracuje z domu, je ITčkár. Stále sa divím, že je ešte relatívne zdravý, okrem toho, že takmer nemôže nič robiť, tak nejaké obmedzenia nemá. Ak moc potrebuje, odvezie sa autom. Ale on bol na detskom odtučňovacom liečení v kúpeľoch, už keď mal 8 rokov. To sa "nevyje" takto za noc.
@deninka233 relatívne zdravý je taká časovaná bomba, nikdy nevieš kedy to vybuchne.
Nerozmýšľal nad extrémnymi premenami? Ja by som ho asi prihlásila..pri tých kg ma asi problém vôbec stáť na mieste...nieto ešte chodiť ..ale jasne keď sám nechce. No viem že tu je žienka ktorá v tých premenách bola a krásne schudla. Len neviem nick
@apolka77 myslím, žeby nebolo šťastnejšej osoby na svete, keby sa tam prihlásil (a schudol). Ale nechce, už som to viackrát navrhovala. Hlavne kvôli tej publicite mu to vadí. Ináč tá relácia sa ešte vysiela? Nesledujem TV, tak neviem.
@deninka233 min.rok natáčali vieš si pozrieť z archívu Markíza a ťa mamička čo schudla som ju našla ,je tu aktívna s nickom #sonsiiik skús pozrieť
@deninka233 áno ťa publicita aj mne by asi prekážala, ale tak vieš nájsť osobného trénera ktorý by ho kontroloval..a viedol.
@ivangeline z toho, že človek prestal fajčiť, sa nepriberá.
Priberá sa preto, lebo je príjem vyšší, ako výdaj
Ja som schudla, keď som prestala fajčiť.
Pre mňa by toto bol dôvod na rozchod.
Nie preto, že má človek nadváhu, ale konkrétne v tomto prípade preto, lebo priateľ je tlste, lenivé hoviadko.
Pribrať bez vážneho zdravotného dôvodu za dva roky 30 kíl je nechutne.
Možno sa hanbí a cíti že ťa nepriťahuje tak sa o to ani nepokúša,
Naci ti je priatel ktory je ajo ty pises v beznom zivote nepouzutelny??? Skor by som sa zamyslela ci takyto vztah ma aj dlhofibejsou perspektivu 🤔
@deninka233 to ťa veľmi obdivujem, toto by som s takým mužom nedala. Vie si on predstaviť, že sa mu niečo stane, zlomí si nohu, bude ho treba otáčať, alebo prebaľovať na posteli. Kto to bude robiť?? Veď ty to nezvládneš a stať sa môže hocičo. A už si vôbec neviem predstaviť sexuálny život, vlastne ani nechcem...

Prestal fajcit. Z toho sa pribera. Najst si iny zvyk (aktivny). Futbal,florbal,basketbal,bicykel...ale ze pravidelne.