icon

Ako motivovať obézneho človeka?

18. apr 2023

Ahojte, prosím neodsudzujte ma za toto. Môj priateľ má 23 rokov a 96kg. V priebehu dvoch rokov pribral skoro 30 kg, ma sedavu prácu, stravuje sa normálne, štítnu žľazu ma v poriadku, prestal fajčiť.
On by aj chcel schudnúť, ale nechce sa mu. Ja viem, že v prvom rade musí chcieť človek, ja sa len chcem opýtať ako motivovať takéhoto človeka. Nevyhadzujem mu to na oči, ani ho za to neodsudzujem, len sa bojím o jeho zdravotný stav, keď to takto pôjde ďalej. Snažím sa ho vytiahnuť von, na bicykel, na prechádzku, vsade kam sa dá, on mi povie, že je unavený z práce. Nemáte skúsenost ako motivovať takého človeka?

Strana
z4
76california
20. apr 2023

ahojte,

nečítam diskusiu - ale práve včera som počúvala podcast - Dr Chatterjee a mal tam hosťku jednu vedkyňu z USA, Kelly McGonigal, ktorá sa zaoberá práve "chudnutím" ale po stránke vedy - mozog - naše telo - emócie atď...

Veľmi zaujímavo vyšli výsledky výskumu - u ľudí obéznych, ktorý si počas akejkoľvek fyzickej aktivity - ak sa už "dokopali" k niečomu napr. sa šli prejsť, si púšťali svoju obľúbenú hudbu (slúchadlá na ušiach), tak vydržali v pravidelnosti, ako tí ľudia, ktorí šli bez hudby. Možno taký tip, ona to veľmi odporúčala.

apolka77
20. apr 2023

@76california s týmto súhlasím.

Ja som sa vcera zamýšľala že prečo má s obezitou už toľko ľudí problémy.
Stolovanie.
Koľko rodín bežne jedia v obývačke " na kolene" pri pozeraní tv ..vtedy nevnímajú čo jedia, lebo však pozerajú program ,,ani si neuvedomujú že si naberajú obrovské porcie a tomuto nekulturnemu počinu učia aj svoje deti.
Už len na pohľad keď si celá rodina "sadne" za nízky konferenčný stolík kde sa ledva zmestia a jedia na úrovni kolien ako to na mňa pôsobí radšej písať nebudem 😄🙏.miesto pozornosti čo jem, venujú tv...vedia zjesť dvojnásobok...potom ešte kadejaké pojednamie mimo hlavných jedál...

mircalla
20. apr 2023

Nie unaveny, lenivy je. 23 rokov? Preboha. Ja som tiez unavena, sedava praca, 2 deti (na moj vek este dost male 13 a 7.5). Mam 50 rokov, som stara krava, ale beham 7 km 2-3 krat tyzdenne. A ozaj sa mi skoro nikdy nechce a som unavena a aj mam byt preco.
Ale byt unaveny ist na kavu? To je lenivost. Vsak praveze by som pochopila tu unavu, kebyze pracuje fyzicky, co nie je jeho pripad.
Ja okrem tohoto skor vidim problem, ze sa oberate o zazitky - kedze sa mu nikam nechce.
@kvetinka75 Suhlasim
Su aj rozni terapeuti, co sa tym zaoberaju.

mircalla
20. apr 2023

@ivangeline Inak to ma napadlo, vela ludi, co prestane fajcit si to nahradza jedlom a priberu. Tym nikhoo nenahovaram na fajcenie
Podla mna je ten problem v hlave, uz moc pribral, nic sa mu nechce, jedno ovplyvnuje druhe

Poloz si otazku, ci chces byt doma stale s nim, pretoze tak asi zit nechces. Urob si teda program bez neho s niekym inym, mozno sa vzchopi. Inak dobre robis, ze sa ho nesnazis vychovavat, to nema zmysel, skor nejako motivovat.

Strana
z4