Ako motivovať obézneho človeka?
Ahojte, prosím neodsudzujte ma za toto. Môj priateľ má 23 rokov a 96kg. V priebehu dvoch rokov pribral skoro 30 kg, ma sedavu prácu, stravuje sa normálne, štítnu žľazu ma v poriadku, prestal fajčiť.
On by aj chcel schudnúť, ale nechce sa mu. Ja viem, že v prvom rade musí chcieť človek, ja sa len chcem opýtať ako motivovať takéhoto človeka. Nevyhadzujem mu to na oči, ani ho za to neodsudzujem, len sa bojím o jeho zdravotný stav, keď to takto pôjde ďalej. Snažím sa ho vytiahnuť von, na bicykel, na prechádzku, vsade kam sa dá, on mi povie, že je unavený z práce. Nemáte skúsenost ako motivovať takého človeka?
Už si skúšala, ostáva ti už len ultimátum (ak chceš) alebo žiť s nepritazlivym chlapom
@maxalla ja to tak poviem, že ja som zvažovala všetko. Ale on nechce, raz mu vadí to, raz ono. Podľa mňa sa obáva tej dlhodobej driny, naozaj by mal mnoho práce pred sebou, ak by sa do toho zakusol. Aj keď, z môjho nezaujatého pohľadu, ak by išiel na tú operáciu žalúdka tak prvých pár desiatok kg by schudol vlastne “zadarmo”. Toto si nechávam ako poslednú nádej, lebo proste jemu len prestať sladké alebo len nejesť pečivo nepomôže. Škoda, že neviem aj jeho rodinu na to prehovoriť, možno keby nás hučalo viac dospelých doňho, tak by tam nakoniec išiel…
@stanulienkat raz sa stalo, šmykol sa na rozliatej vode hore na poschodí a padol dolu schodmi na prízemie (v rodinnom dome). Prepadol cez zábradlie a jedna tyčka mu prebodla brucho. Samozrejme, že som sa starala ja (po nemocnici), bolo to náročné. Aj syn mi musel pomáhať. Ale obézni ľudia sú ako alkoholici, jemu takéto “facky od života” k precitnutiu nepomôžu.
@deninka233 a koľko mal kg keď ste sa brali?
Ešte aj tá práca homeoffice to len sedí...
Ale práveže keby vylúčil aspoň tie sladkosti a pečivo môže len dať celozrnné a nie 5 žemlí ale jednu tak by chudol...muži chudnú aj rýchlejšie niekedy stačí keď uberu porcie ....a kto mu kupuje tie sladkosti?
Urcite v noci chrape a tým pádom nedýcha to je tiež veľmi nebezpečné....ako viem že keď on nechce darmo my ťa budeme ešte mučiť, ale možno ultimátum keď nezačnes niečo robiť odídem od teba...
Na výlety asi nechodíte ani dovolenky to pochybujem,,tá kvalita života 👎 plus ani s deťmi sa hrať nevládze...ach...obdivujem teba že sa na to dokážeš pozerať keď vieš ako si ubližuje...
@deninka233 este som nespoznala nikohi, jto by schudol preto, ze donho hucala rodina. Akurat si k teme vybuduje totalny odpor. Musi sam chciet.
@apolka77 sám si kupuje, chodí ráno keď ja som už v práci deti rozviezť, staví sa v obchode a “doplní zásoby”. Už som to tu raz dakde písala išla som v dobrej viere povysávať auto a všade som našla dáke sladkosti, energeťáky, gumimaci, kofolu preliatu v takej flaši od ostrekovača, ako keď ma vtedy neporazilo, tak už nikdy. Vtedy som mu totiž varila podľa Mačingovej, sám to chcel… doteraz sa na to naštvem, keď si na to spomeniem… Ultimáta moc naňho nefungujú, odúva sa štýlom, že však ako chceš, keď sa ti nepáči… lebo však on je spoko… už sme sa skoro rozviedli v januári, ale otehotnela som (nie, sex nebol) tak má ešte pár mesiacov šance. Ako som písala na predošlej strane, teraz vyhodil z jedálnička tie sladkosti, ale furt chodí zúrivo dačo vydzobávať…
Ja by som s ním veru nejednala v rukavičkách, všetko by som mu povedala, a ak sa nepreberie, končíme.. Vieš si predstaviť ďalší život s takou lemrou?
opustil sa- napisala si to aj ty. mrkni si aj psychosomatiku, hladajte dovody preco sa mu nic nechce a len pribera.to je v hlave. preco stratil "chut nieco robit. nieco si tymto zivotnym stylom "riesi/resp.neriesi.;) rovnako ako si ludia riesia veci fajcenim,alkoholom ap od.....
Žiaľ ak nebude sam chciet nijako mu nepomozes
Z toho čo si dopísala, tak tvoj priateľ sa opustil asi si nevie zvyknúť, tam kde ste sa presťahovali, nikoho tam nepozná a asi nevie tak ľahko nadviazať nové priateľstvá ako ty. Možno by mu pomohlo domáce zvieratko? Aby sa tak nejak nakopol? Vo vašom prípade najlepšie psík, musí sa venčiť, je to parťák na prechádzky, výlety do prírody, človek sa necíti tak deprimovane, len pravda, museli by ste ho chcieť obaja, hlavne on.
@nyusika no ale moho ľudí nahradí oralne potešenie len iným...
Ja Ťa chválim za to, že si robíš starosti. Osobne si myslím, že musí chcieť hlavne on a určite to bude o strave. Zaujímalo by ma, ako sa stravuje...čo kedy a koľko je a hlavne koľko pije...čo robí? Množstvo otázok, na ktoré by sa zišli odpovede a možno sa nájde riešenie...kľudne sa môžeme na to pozrieť, napíš mi sukromne, prejdeme si to podrobnejšie 😉
Mam skusenost, uz by som do toho nesla.
To, co opisujes preslo po rokoch do vaznej choroby. Vela ludi sa spamata az ked pride choroba.
Ak sa teda vobec stihnu spamatat.
Žasnem nad radami typu rozid sa s nim 😀. Neuveritelne. A teraz k veci: mam doma to isté. Dohovarat nepomáha. U nas cim viac o tom hovorim tym je to horsie. Som sa rozhodla, že dám sama seba do poriadku. Schudnem (celkovo som chudá ale bruško narástlo 😀). Trosku sa spevnim a verím, že ho to motivuje. Nepoviem mu ani pol slova aby sa pridal. Sam pochopí ak uvidí zmenu na mne. Plus som začala varit zdravsie a dietnejsie jedla a chystať mu raňajky miesto toho aby v práci jedol bagety z automatu ako to občas robi.
U nas tak isto moj ma pri vyske 195cm okolo 158kg( mozno viac o nieco a mozno menej,nakolko vaha ukazuje len do 150kg)Ja mam1,78cm a 62kg.Nakolko ja varim dietnejsie jedla a neochutzujem vela,tak si vari sam,lebo moje mu nechuti😑,kazdy den mäso dost ochutene,a hlavne ked uz deti a ja spime,tak on je hore a pocitac,telka,a jest pri tom.Rano vzdy najdem len obal co pojedol.Paradox je ze na prehliadkach u doktora je vzdy vsetkp o.k.Sam nic nespravi ,aby schudol.Nevie si zaviazat ani snurky na topankach,a ak si ma cupnuk k niecomu,tak si musi lahnut....Tiez by som bola rada keby aspon 40kg da dole ale uz som to vzdala lebo jemu je to jedno.
@apolka77 Ja žasnem že takýto muž čo má pomali 200kg má ženu a nebodaj aj deti majú spolu??To ona ho potom podporuje,dovolí mu vyžierať v aute.Toto u nás nehrozí.Predpokladám že keď je obed donesie mu to rovno pri počítač a naloží mu 15 knedlí so slovami papkaj môj ak by ti málo bolo ešte ti bežkám doniesť.Ty nevstávaj sedkaj a papkaj.Asi mu nosí aj polievku,kávu,celý pekáč koláčov atď.Ja by som sa bála že o chvílu zje mňa a potom aj deti.A že sex.No tak taká predstava.Neviem si to a ani nechcem predstaviť.Ja sa s chlapom normálne stravujem a nie sme vyžratý ako prasce z chlieva.Máme normál porcie,občas po mne doje.Mne stačí málo a v mojom veku sa netreba prežierať
To je ako mozne ze si v praci 3 mesiace riesi vlastnu mikrovlnku a stale ju tam nema? To zamestnavatel ma problem mu ju niekde umiestnit, ci preco?
No ak ma 175 a mal 66 tiez atraktivita za mna neviem a to ze ma teda o tretinu viac tiez extrem pre teba urcite. Ako ak ti radia rozid sa za ok, ak ho mas rada skus riesit, neviem. Vahu aku ma je nadvaha a to by dve tretiny chlapov svoje zeny poslali vies kam
Môžem odporučiť schopného homeopata. Viem, znie to všelijako, no funguje to. Je to aj dobrý test či sa k sebe hodíte, či niečo spolu dokážete, či vytrváte. Lepšie sa navzájom spoznáte, pochopíte sami seba aj toho druhého.
Podľa mna ak užívate niečo tak vyskúšať rôzne športy a ktorý mu sekne najviac na ten tlačiť.najlepsie niečo také čo môžete spoločne.a chváliť aj menšie úspechy,ako pri deťoch 😀
A akú má náladu? Dáva si aspoň magnezium? Má v poriadku krvný obraz, nie je chudokrvny? Mne to z popisu príde že začína byt smutný, tak kašle na všetko.. pokiaľ sa mu zlepší nálada, tak sa zlepší aj jeho aktivita o ktorej píšeš že v minulosti bola iná..
On je teraz v bludnom kruhu. Nevládze a je unavený tak sa nehýbe. Tým, že sa nehýbe ešte viac sa stáva unavený a nevládze. Zoznamovať sa nechce lebo mu je blbo ako vyzerá ak pribral skutočne veľa. A ešte ma napadla začínajúca depresia alebo aj metabolické porucha.
Na začiatku skus variť s obmedzením cukru a bielej múky.
S obedov priberať môže ak dávka je veľká a zle vyvážená, ale nie 30kg za 3 roky.
Ja by som kúpila ako dovolenku pobyt v kúpeľoch kde riešia stravu. Aby videl ze to ide, že sú aj iní čo majú problém a snažia sa. Že aj chôdza, plávanie to a to existuje.
Plus systém idem sa prejsť, plávať atď chceš sa pridať? Nie, nie. Ale ty chod len ho stále volaj.
Ak je inak dobrým partnerom tak by som to ešte skúsila.
A pozri tiež emočné prejedanie. Niekto proste v strese nedokáže jesť a iný ho opačne zajedá.
Inak mňa nakopla obyčajná dovolenka, kde som si ale skutočne oddýchla, žiaden stres, full servis, po rokoch som objavila zas plávanie a pochopila, že najťažšie je vlastne vyjsť von. Keď už tam si, tak ideš. A postupne zrýchľuješ. A cítiš sa lepšie.
Nemáte ešte deti, ktorým sa musíte prispôsobovať a cez pracovný týždeň je toho času potom fakt pomenej.
Určite sa nevyjedol o 30kg tým, že si dal jedlo zahustene múkou na obed, alebo by zjedol akékoľvek varené jedlo v jedalni ( porciu). Zase nebuď naivná. Proste sedavy spôsob života a prejeda sa inokedy, keď nemá zdravotný problém.
Zariad si život po svojom, jeho nedonutis. Možno ked uvidí, že ste menej spolu tak začne niečo robiť.. možno nie.
Normálne by som povedala ze je to ok, len on ma len 175cm, je mladý chalan... tak naozaj je to dosť... možno by stačilo keby sa začal hýbať, schudol pár kíl a viac by vládal...
Pokiaľ on to nemá nastavene v hlave tak s nim nepohneš škoda tvojho času a snahy. Mne trvalo 1,5r kým som sa nastavila v hlave že musím schudnúť a to som bola iba +9kg
@gabrielabydzo ty si nič nepredstavuj a rieš si doma svojho chlapa. To ako keby si napísala, že ho podporujem v pití alkoholu, lebo ho nechám zaliezť do dielne a osamote popíjať. Pokiaľ nevieš, partneri nie sú nonstop spolu 24/7 a pokiaľ sa on rozhodne "robiť zle" lebo chce, tak pokiaľ ho neklepneš panvicou po hlave alebo sa s ním nerozvedieš, tak s ním nič nepohne. Dokonca doma nemáme ani sladkosti a pochutiny, typu čipsy, kola, fanta... Ale škoda vysvetlovať takým, ako si ty.
@deninka233 to treba ignorovať také komenty ..pani si všetko predstavuje ako hurvinek valku...ani sa tým nezaťažuj..tu miesto podpory sa furt objaví ženská, ktorá vie viac o tebe ako ty sama. Len ty vieš ako to doma máte a určite nikto doma nechce mať partnera závislého od jedla či alkoholu...ja držím palce nech sa niečo v mužovi zlomí a začne so sebou dačo robiť...
Tak ja teda mám doma tiež jedného takého....teda pri výške 176 cm má momentálne 149 kg. Vôbec nie je neaktivny, chodí 3x za týžden hrať pingpong. Predtým hrával futbal....Jeho problém je, že sa nekamarati so zeleninou a jeho top jedlom je pečivo. A ďalšia vec ...oni vždy po tréningu, pivko jedno dve tri. Takže celé jeho športovanie sa vlastne míňa efektu. V práci robí fyzicky, ale zas inú aktivitu okrem svojho športu nejak nevyvíja. Zatiaľ nenašiel nejakú motiváciu chudnúť....všetky naše debaty na tému chudnutie končia hádkou. Proste kým sám nechce nič ho neprinúti....

@deninka233 Priatel nezvazoval operaciu zaludka? Pri tejto vahe by som nad nou asi uvazovala. Vraj ma celkom dobre vysledky ta operacia, kde mu odstrania cast zaludka, nie bandaz.