icon

Ako sa motivujete, aby ste pokračovali v chudnutí?

jane124
11. jan 2016

Ahojte baby, podelte sa o nejake tipy ako sa motivujete, aby ste neprestali v chudnuti. na kazdeho pride kriza, tak som zvedava, co vas zenie vopred (predstava lepsej postavy mne osobne nepomaha). dikycko 🙂

Strana
z3
jane124
autor
18. jan 2016

@odm3 to si nemyslim - je to ako so smadom, pit sa ma priebezne, ked uz citis smad je zle. takisto jest by si mala priebezne, aby tvoje travenie neustale pracovalo, inak metabolizmus spomali.

odm3
18. jan 2016

@jane124 Hlad a smäd sú fyziologické pocity – som hladná – najem sa, som smädná napijem sa, tak to funguje aj u zvierat. Ja si viem hlad aj užiť – niekedy sa teším, že dobre vyhladnem. Napríklad po celodennej túre, alebo cyklotúre – sa vyslovene teším ako večer prídem domov a dám si dobré teplé jedlo. Potom úplne cítim ako sa mi energia „rozlieva“ po celom tele. Jedlo potom celkom inak chutí. Krátkodobý hlad je zdravý. Ale nie tak, že po celom dni hladovania zjem jablko a idem spať a ďalších niekoľko týždňov sa správam rovnako. Ale súčasne ja neuznávam také drastické formy diét, kedy dlhodobo niekoľko týždňov úmyselne potláčam hlad a nenajem sa nikdy do sýta. Nie je hlad ako hlad.
Záleží na tom o akom hlade sa bavíme: Hlad je fyziologický pocit, ktorý vedie človeka k takému správaniu aby vyhľadal potravu a doplnil energiu. Spája sa so stresom, ktorý umožní telo dostatočne nabudiť k aktivite – napríklad uloviť mamuta 🙂 . Takýto krátkodobý stres je zdravý – zažívame ho aj pri športe, uvoľňuje sa pri ňom adrenalín, cítime príliv energie a sme pripravení zabiť toho mamuta na obed, ak športujeme - dlhodobým efektom je rozvoj svalstva, výkonnosti, rýchlosti. Najeme sa a telo prijatú energiu a živiny využije tak aby bolo pripravené na ďalšiu fyzickú záťaž, adaptuje sa. Iná situácia vzniká pri dlhodobom vedomom potláčaní hladu – tento je sprevádzaný chronickým stresom, ktorý vzniká napríklad aj pri smrti blízkej osoby, dlhodobom neprimeranom pracovnom nasadení, alebo dlhodobom hladovaní – toto je nezdravý stres – vyplavujú sa kortikosteroidy, dochádza k úbytku svalovej hmoty, oslabuje sa imunita, znižuje sa plodnosť. Cieľom tohto typu stresu už nie je uloviť mamuta, ale prežitie organizmu – získanie energie pre mozog a srdce na úkor iných tkanív – svaly, koža...(krásne vidieť na anorektičkách). Teda ak začnem opäť jesť, telo sa prirodzene snaží získať späť stratené...Takémuto chronickému stresu spôsobenému dlhodobým potláčaním hladu sa treba vyhnúť. Najzdravší spôsob je striedať zdravý pocit hladu so športovaním (lovením mamuta) a následne dopriať organizmu to čo potrebuje. Ja vyhladnem a následne sa do sýta najem aj 3-4 krát za deň – pri tom sa mi nemôže spomaliť metabolizmus, naopak, ak športujem – metabolizmus sa zrýchli. Takto to vidím ja. Motivovať sa treba najmä k športovaniu a nie k hladovaniu. Alebo keď už k hladovaniu tak štýlom – „zabehám si, dobre vyhladnem a potom sa teším na dobrý obed“

jane124
autor
19. jan 2016

@odm3 zrejme mame na to iny pohlad. ja radsej jem pravidelne, lebo kedy vyhladnem (ako pises, ze po ture alebo tak), zjedla by som aj chladnicku vcelku 😀

Strana
z3