icon

Ako schudnúť po pôrode počas dojčenia?

11. okt 2024

Ahojte, som 5 mesiacov po porode, plne dojcim a vaha sa mi vobec nehybe. Pred tehotenstvom som mala 55kg, pribrala som 30kg, po porode odislo dost kil, no mam stale 12-13kg navyse. Ako nastartovat chudnutie? Snazim sa jest zdravo, mensie porcie, vela zeleniny, ovocia, mliecnych vyrobkov a vynechavam sladke. S vahou sa to ani nehne. Alebo to pojde lepsie az po ukonceni dojcenia?
Nestiham teraz velmi cvicit.
Dakujem za info 🙂

anjelicek26
12. okt 2024

No napis jedalnicek.. lebo jest zdravotná neznamena automaticky nizko kaloricky jedalnicek pri ktorom schudnes. Mliečne vyrobky kvalitné majú veľa mliečneho tuku,cukru, ovocie je tiež sladké a jest na kila sa ho tiež nedá. Mladý mal teraz 7 mesiacov, váhu po porode som dala dole už pár týždňov po porode, jasne to brucho je stále mäkké a to veľmi, ale ja som proste lenivá cvičiť a času tiež veľmi na to nie je. Ôk lenivá. Ale zas tak zle to nevyzerá. Len na tu stravu si dávam fakt trochu pozor - vynechávam cukor kde sa len dá....a to aj ovocný, mliečny...

autor
12. okt 2024

@anjelicek26 stravujem sa ako pred porodom, kedy som bola spokojna s postavou. Ranajky mam zvacsa ovsene vlocky, s nizkotucnym jogurtom a ovocim, popripade nejaku inu kasu/psenovu, ryzovu, desiatu ako kedy ale zvacsa nestiham niekedy si dam len cottage cheese, obed nieco lahke napriklad kuracie maso so zeleninovou oblohou, niekedy ryza, zemiaky, pecivo nejedavam. Na veceru si davam zvacsa polievku.
Mne skor ide o to, ze vaha stoji, ci to nemoze byt aj tym dojcenim. Myslim ze jedavam vyvazene. Nepijem sladke vody, necukrim kavu, nejedavam rafinovany cukor.

kiki68
12. okt 2024

Tam musis zapojiy aj pohyb, iba strava metabolizmus nerozhybe. To musi ist ruka v ruke. Zacat rychlu chodzu, fitko, proste davat pohyb, kde sa zvysi tep a zaroven vytvori kaloricky deficit. Casto ked vezmes len jedlo, tak to proste stoji ta vaha a pohne sa nie tak vela.

maminkadeticiek
12. okt 2024

Tak je evidentne ze bez pohybu to nepojde.Fitko,alebi beh,alebo ine cvicenie musis zapojit,strava ako vidis nestaci.

anajka266
12. okt 2024

Kalorické tabuľky. Príjem nemôže byť vyšší ako výdaj. To je jediné čo funguje. Telo nemôže ísť ako perpetuum mobile. Proste nadbytok energie=priberanie, a opačne. Môžeš aj cvičiť a behať maratóny, no ak nebudeš v kalorickom deficite, chudnúť nebudeš.

kiki68
12. okt 2024

@anajka266 Tak bez pohybu je problem byt v kalorickom deficite, ked napr pri treningu tych 500kcal spalis, ak pobehnes do toho este par km s kocikom, na ihrisku nesedis na lavicke, tak to uz mas dokopy 1000kcal dole. Ja som toto rozoberala s trenerkou, ked som sa zacala prilis prepadavat s vahou a museli sme naopak ist hore. Ta zistila, ze proste som tak aktivna, ze idem do strasneho kalorickeho deficitu a neuvedomujem si to. Takze ten pohyb je naozaj dobry pre telo.

autor
12. okt 2024

Ja viem, ze bez pohybu to nejde ale v tomto sa mi teda nedari, dieta mam narocne a vecer padam na hubu. Cez den som rada, ak stihnem upratat byt.
Ok tak to neskor vyriesim vo fitku. Dakujem aj tak za rady.

kiki68
12. okt 2024

Ved to musis popri dietati, vacsine deti sa paci, ked napr s nimi drepujes, robis vypady, ja som mojho pravidelne pouzivala ako zavazie. Aj teraz, hoci uz ma 15 kg 😀 Potom ked si vonku s dietatom, rychla chodza, do kopca to valit s kocikom a davat dlhe kroky. Si tak pekne odrobis nohy za jeden den. Musis vyuzivat ten cas pri dietati, inak to nejde.

autor
12. okt 2024

@kiki68 ja rozumiem, len moje dieta neznesie kocik, nechce byt v nosici ani v satke, skusala som asi 4 nosice, ani jeden sa mu nepacil. Radila som sa aj poradkynou, usudila ze asi nebude nosiace babatko. V kociku vydrzi 15minut a musime ist domov lebo vrieska ako pavian. Cez den mi velmi nepospi, chce byt len na prsniku a to je vlastne vsetko, co robime. Uz sa neviem dockat, ked zacne chodit. V noci spi relativne dobre ale po celom dni s nim som rada ze mozem spat. Takze snad to casom bude lepsie, lebo teraz si to nijak raz neviem predstavit.

gumkac19
12. okt 2024

Už to boli spomenuté kalorické tabuľky, skús si nahádzať príjem cez deň, možno nakoniec zistíš že ješ malo
Aj to môže byť dôsledok nechudnutia 🤷

kiki68
12. okt 2024

Potom naozaj skusit cvicit s nim a mat ho priamo na rukach. Ja som pocas treningu kojila v pauzach medzi seriami

ivangeline
12. okt 2024

Pridaj viac pohybu a menej jedla. Kľudne aj zacvičiť. Zas tak veľa po pôrode ti neostalo. Pomyslí na to, že za 5 mesiacov tvoje telo prišlo o pomaly 20kg..

adka3321
12. okt 2024

Mam 2 deti, a pri oboch som sa mohla aj na hlavu postavit, ale neschudla som ani gram pocas kojenia (zavidim tym zenam co hovoria ako sa lahko chudne pripojeni, ja nie som ten pripad). Ak som ovsem nechcela stratit mlieko. Vzdy som schudla az po skonceni kojenia, potom to uz islo lahko dole.

adka3321
12. okt 2024

@ivangeline To ohladom menej jedla by som jej velmi neodporucala. Aj kojenie je ubrat 500kcal a ked uberie moc aby nahodou mlieko nestratila. Ked ubrat, tak menej a tyzden-dva skusat ci to zabera a neprichadza o mlieko.

ivangeline
12. okt 2024

@adka3321 možno sa bude tvoriť menej ale úplne o neho nepríde predsa len tak… a dieťa začne prikrmy, ak už nezačalo.

vakatko
12. okt 2024

Skús vylúčiť prílohy ryžu a zemiaky, nahraď ich pohánkou, pšenom, quinoa so zeleninou a mäsom, pozri recepty na nete s týmito prílohami, šaláty ...
Žiadne kalorické tabuľky ani menej jesť, potrebuješ živiny pre seba aj dieťatko pri dojčení.
Len treba viac pohybu ak sa dá.