icon

Ako si vybudovať sebadisciplínu pri chudnutí?

15. mar 2025

Ahojte dievčatá. Chcela by som sa podeliť a možno nájsť nejakú radu ako si vybudovať pevnú vôľu, príp.ako sa to vám podarilo ak ste chudli. Ide o to, že behom polroka som pribrala 10 kg a cítim sa nechutne. Úplne som sa rozožrala, jem 5 cez 9 a neviem prestať. Poviem si, že od zajtra začnem zdravo žiť, vydrží mi to max.2 dni a zas som kde som bola. Strašne to na mne vidieť, hnusím sa sama sebe. Manžel športuje, zdravo žije, nepovie mi nič, ale som si istá že ani jemu sa to nepáči. Mám 33 rokov 166 cm a 65 kg. Vždy som mávala medzi 53-55 a nechápem čo to so sebou robím a prečo neviem prestať. Ako sa vám podarilo nakopnúť? Ako proste toľko nejesť keď som furt extremne hladná? :(

Strana
z3
biba_18
15. mar 2025

nevieš lebo nechceš. je to čisto iba o tvojom rozhodnutí… ako si vybudovať sebadisciplínu? bez úprimného rozhodnutia niečo robiť to robiť nebudeš…

biba_18
15. mar 2025

takže moja rada - úplne bezemočne si nájdi odpoveď PREČO by si mala robiť to čo teraz z nejakého dôvodu nerobíš…
nie že chceš schudnúť - ale prečo?? prečo to chceš? čo očakávaš od toho celého?
a čo potom keď to dosiahneš?

autor
15. mar 2025

@biba_18 Ale ja úprimne veľmi chcem a príde na mňa taká žravka, že keby nemám jedlo tak som schopná si zjesť aj končatinu. Vždy som sa stravovala striedmo a hýbala sa. Teraz sa nejdem dojesť a pohyb ma vôbec nebaví. Najradšej by som si sadla na gauč a jedla a jedla. Nevyznám sa v sebe, hnusí sa mi tento štýl života. Aký príklad to dávam synovi? :(

biba_18
15. mar 2025

no ale nikto ťa nenúti, robíš to sama - teda to úprimne sama nechceš. to sa proste vylučuje.
najprv začni jesť normálne, normálne jedlá počas dňa. s plným bruchom tá žravka hádam taká akútna nebude…

autor
15. mar 2025

@biba_18 To áno, len ja to môžem zmeniť. Veď dokázali to aj ženy s oveľa vyššou váhou, len treba prestaviť hlavu. Ďakujem, skúsim ako píšeš, začat tým, že budem jesť výdatnejšie jedlá, ktoré ma zasýtia a nie celý deň rad za radom čo mi príde do cesty.

denkabemommy
15. mar 2025

Dôležité je neísť na to zhurta a neodoprieť si všetky doterajšie radosti z jedla, zameraj sa hlavne na množstvá. Pôjde to pomalšie, ak si chceš vybudovať celoživotné návyky. Takže, daj si menej, a za každým pridaj viac zeleniny, ovocia. Každý deň niečo naviac pridaj. Nikdy nepozeraj na to, že niečo strácaš, zameraj sa na to, že niečo získavaš - nové recepty, nové chute… nesiľ to. Keď máš chuť na sladké daj si. Ale miesto celej čokolády si daj 1 pásik.. máš chuť na koláč? Daj si ale tiež si prihliadni množstvo. Nedémonizuj si žiadne jedlo.. normálne si s chuťou daj, zavri oči a precíť to. Postupne si vybuduješ lepšie návyky. Ale nečakaj, že to príde zo dňa na deň, príprav sa, že to bude trvať 6-12mesiacov..

lindous
15. mar 2025

Poprosila by som o pomoc manžela, keď píšeš, že jemu je zdravý životný štýl blízky, možno to pôjde ľahšie, keď v tom budete spolu, bude na teba trochu "dávať pozor", motivovať ťa... taktiež by som zvážila príčiny takéhoto prejedania sa bez rozmyslu, kedy a ako to začalo, či to je fakt iba to, že si sa proste rozjedla alebo to môže byť emočné, či nejaká hormonálna nerovnováha - áno, sú to "ľahké" výhovorky, ale za zamyslenie to stojí, aby si s tým potom keď tak vedela lepšie pracovať... a teda treba začať nie zajtra, ale dnes a rozmýšľať nad tým čo ješ... keď už máš na niečo chuť, kľudne si to dopraj, ale skús z toho spraviť plnohodnotné jedlo so všetkými makroživinami, hlavne na dostatok bielkovín pozor... čisto príklad, máš chuť na chipsy? daj si, ale namiesto celého sáčku si daj za hrsť, nákraj si ku nim zeleninu a zober humus ako dip... čo nechceš jesť vôbec, tak najlepšie nedržať doma... a čo sa týka celkovo sebadisciplíny, tak mne sa osvedčilo robiť radšej postupne menšie kroky, ale tak aby to bolo udržateľné, najskôr vybudujem jeden návyk a keď sa stane prirodzenou súčasťou mojej rutiny, pridám ďalší...

biba_18
15. mar 2025

no, ale keďže si písala o disciplíne - normálne si urob večer podrobný rozpis jedál - toto budem variť a toto budem jesť. pekne vyvážená strava, dostatok zeleniny a bielkovín, normálne jedlá a nie ako zajac že šalát. aj to zjedz. či máš hlad lebo nie, tie naplánované jedlá zjedz. kľudne aj niečo mimo zoznam - keď máš chuť alebo ťa kolegyňa ponúkne lebo mala narodky… ale to pravidelné VEDOMÉ jedenie by ti mohlo pomôcť si uvedomovať prečo to robíš…

hederamonstera
15. mar 2025

Mas teraz viac stresu ci preco si sa tak rozpapala?

kavasmliekom
15. mar 2025

Nie si hladná, len si nevieš zamestnať hlavu inými vecami, len jedlom.
Neviem co ješ, v prvom rade treba pravidelnosť. A medzitým vodu, čaje. A hýbať sa, alebo niečo robiť, nenudit sa, hoci len čítať, štrikovať. Ísť na prechádzku. Do obchodu ísť najedená. Nekupovat sladkosti, sladené vody, ani Chipsy. Kontrolovať sa. Zapisuj si do tabuliek. A keď pridáš pohyb, ešte lepšie.

tairyx
15. mar 2025

Je to ťažké verím ti, a hlavne je to dlhá cesta. Zo dňa na deň to nejde, ako je už písané vyššie, dokonca ani z týždňa na týždeň, či z mesiaca na mesiac. Ja keď mám chuť mlsať, idem sa napiť vody, v noci sa mi žiada sladké, tak mam pri posteli fľašu 7upu zero a ten smrčkám aj dva týždne. Ja som mala viac pokusov schudnúť a tiež tie prvé neboli úspešné, do týždňa som to vždy vzdala, bola som frustrovaná, nahnevaná, hladná. Aj teraz som hladná, ale už ma to tak veľmi nerozčuľuje. Od polovice novembra dodnes som schudla iba 6,5kg. A sú baby ktoré dávajú 12 za 3 mesiace, čiže ide mi to naozaj pomaly. Ale radšej takto pre mňa, ako sa týrať, nemám tiež takú dobrú disciplínu, aby som to dokázala. Ľudia sme rôzni, neporovnávaj sa hlavne, čo sa jednému podarí skôr, inému neskôr, alebo aj vôbec, to ale neznamená, že je preto horší človek. Držím palce.. sme na rovnakej ceste, takže viem, čím prechádzaš.

autor
15. mar 2025

Ďakujem vám za rady. Áno mám viac stresu, s manželom to nejak v poslednej dobe neklape a asi to takto zajedám. Ale nechcem sa vyhovárať, lebo každý človek si niečim prechádza a neznamená to, že napr. zožere dieťaťu Mikuláša a hlavu strká do chladničky x krát za deň ako ja 🙈
@tairyx super, že si si našla systém. Aj keď pomalými krokmi, hlavne že si sa odrazila.
Ja vždy začnem, som na seba pyšná a za dva dni to čo som vydržala dobehnem :(

januska12323
15. mar 2025

Keď sa naješ normálneho jedla nebudeš mať potrebu vyjedať blbosti. Potom namiesto dvoch chlebíkov zo šunkou a zeleninou zješ balík čipsov a môžeš sa čudovať prečo si hladná.

cukroska
15. mar 2025

Asi si si odpovedala. Zajedáš problémy vo vzťahu ,stresy a už to ide..držím silno palčeky.Je to ťažké, poznám to a píšem z vlastných skúseností. Ja ked som v strese,psychicky ak fyzicky vyčerpaná tak sa neviem dojesť.Do toho hormóny, prechod..celé zle! Ale ty si mladá, ešte nemáš váhu takú, žeby si to nezvláda. Určite si kočka aj takto a páčis sa manželovi 😉

jajanka31
15. mar 2025

Ja som 4 mesiace po porode. Som asi jedina zena na svete co som tam isla s nejakpu vahou a presne s takou som sa vratila domov plus som mala synceka.. nechapem. Kazdopadne uz mam zas o nieco viac lebo kojenim priberam. Rozhodla som sa zacat chudnut. Minuly pondelok.. zacala som tym ze pijem 3 a viac litre vody denne ak mam na nieco chut siahnem po vode. Pocasie mi neprialo ale ma sa oteplit a rozhodla som sa ze tak ako som kocikpvala budem aj dalej lenze za tie 2 hodiny chcem stihnut ovela dlhsiu trasu teda pojdem rychlou chodzou. Doma mam pas na behanie a kazdy druhy den chcem behat.. jest ovela zdravsie a povedala som manzelovi nech zrusi netflix.. ak schudnem.len 1kg mesacne tak vzdy lepsie nez pribrat 0.5kg mesacne. Ako do teraz.
A co ma posuva vpred? Chcem aby moje deti mali z detstva fotky s matkou ktora sa nepodoba na slonicu....dufam ze na dalsie vianoce budem mat min o 10kg menej..
Dietovat velmi neidem lebo kojim. Ale obmedzit mozem rozne veci..
Ps: povedz si kazdy den ze je to 1. Den 🙂

tana85
15. mar 2025

vies kde som robila chybu ja? myslela som, ze musim prestat jest, prip.jest menej. to je slepa ulica. bola som schopna nejest az do 4 poobede, potom si dat salat a vecer pred tv som zufala zozrala celu milku a balicek solenych arasidov…zastavila som to vcas, pribrala som len 3kg, ale uvedomila som si, ze nie dieta, ale spravne navyky funguju lebo tie potom ostanu. plus ma chytil beh a cvicenie doma. pouzivam kaloricke tabulky a to je proste brutal ked vidim, zeaj take tu dzobnem tam dzobnem a zrazu mam 300kcal navyse, cize si nabuduce rozmyslim co jem. dam prednost niecomu prospesnemu pre telo ako mastnym cipsom. idem tym prikladom aj detom lebo vidia, ze jem zdravo, im davam podobne, a nie je to za trest. preco ta chyta taka chut vecer? kolko a co jes pocas dna?suhlasim, ze za tym moze byt ten stres, ktory mas teraz doma

marca12
15. mar 2025

Som na tom podobne. Behom roka som pribrala vyse 10kg u mna za to moze aj liecba kortikoidmi alebo teda ja to davam za vinu im. Mozno sa mylim. Ale tak som sa rozjedla,ze uz mi to ide na nervy. A hlavne sladkosti vela zjem. Mne uz taha na 40tku,takze s vahou je to tazke. Okolo 30tky mi stacilo obmedzit sladke a 5kg bolo prec. Dnes to uz ide tazko a pojde to vekom este tazsie. Takze mas posledne roky na lahsiu upravu vahy. Niektore zeny zacnu priberat uz po 30tke a ide to tazsie dolu. Ja som zacala pomaly cvicit. Kazdy den som si dala aspon par cviceni. Prvy den 5 minut. Dalsi den o par minut viac,oddych potom znova. Takto postupne pridavam kazdy den nieco a uz zacinam pocitovat,ze vladzem viac. Len nemam disciplinu. Mam teraz tazsie zdravotne obdobie v rodine,tak to zajedam cokoladami. Ked sa mi podari nejest sladke,verim,ze aj vaha pojde dolu. Momentalne idem zo 66kg a chcem sa dostat aspon na 57kg v takej vahe sa citim najlepsie. Najhorsie je,ze nemam motivaciu. Mna uz ani pohlad do zrkadla nevystrasi ani predstava v plavkach ma nemotivuje. Potrebujem najst motivaciu.

marca12
15. mar 2025

Ty si zjedla detom Mikulasa? 🤭🤭🤭 Ty potvora. Vies,co. Ideme do toho spolu. Od dnes ziadne sladkosti,plati?

nevenka
15. mar 2025

Boze, ja uz taham na 70 a mam 152 cm, hruuuza. A to iste mam, uplne...😪

nevenka
15. mar 2025

@januska12323 toto nie je o tom podla mna. Toto bude emocionalne jedenie a "hlad". Ja zjem aj tie chlebiky, sunku, vajce alebo skyr a potom aj tie chipsy vecer 😨.
Ale nejdem sa trapit, zacala som cvicit, vsetko postupne, lebo akonahle pojdem na to akoby silou, premahanim sa, tak to skonci zase tak, ze o 2 dni zozeriem aj vola 😑

cukroska
15. mar 2025

@marca12 Som sa normálne ľakla,že to píšu o mne 😅 všetko sedí len vto podstatné váha a vek nie 🙈🤣

autor
15. mar 2025

@marca12 áno normálne som mu postupne vyžrala asi 90% Mikuláša 😅 našťastie on je po otcovi a nemá rád sladké, tak mandarinky a banány som mu nechala 😀 hrozné so mnou. Ja idem ako taký buldozér a háďzem do seba rad radom všetko čo mi príde do cesty. Hlavne cukor. Nechápem sa.
Fakt toto už musí prestať! Ok už žiadne sladkosti.Oooodteeeraz!

autor
15. mar 2025

@cukroska s vekom nič nespravím. Ale s váhou (síce neviem akú máš ty) no s týmto spôsobom života ktorý aktuálne vediem ťa rýchlo predbehnem

aurinia
15. mar 2025

Daj si svoju fotku na chladničku

autor
15. mar 2025

@tana85 to je super, že si sa tak rýchlo zbadala a zastavila to. Tiež už musím, lebo si uvedomujem, že aj čo sa zdravia týka, tak mi to neprospieva. Cítim sa hrozne taká preplnená, nafúknutá..

autor
15. mar 2025

@jajanka31 aj ja chcem bud.Vianoce o 10 kg menej. Verím, že to tak bude. Inak s tým pitím, to ma už tiež napadlo. Ja vypijem asi liter vody. Jediné moje šťastie je, že sladené nápoje mi nechutia a pijem len vodu, ale teda mala by som určite viac.

autor
15. mar 2025

@nevenka prečo si takto ničíme telo? 😒 teóriu by aj človek ovládal, len tá pevná vôľa nám asi chýba. Potrebujeme sa nejak nakopnúť a zotrvať aj keď príde na nás žravka tak odolať. Ja si asi zašijem ústa, alebo ja neviem čo už robiť 🤐

jajanka31
15. mar 2025

Kup si 7dcl flasu a ked ju za 16 hodin naplnis 4x tak mas 2.8l .. ja mam litrovku do 12 tej prva do 17 druha a 3tia do 23..v jednej mudrej knihe som citala ze treba 21 dni aby si clovek na nieco zvykol.. ak si zvyknuta na cukor musis zotrvat ...
Ja som si teraz dala ciel ze do velkej noci je 35 dni a vydrzim ich bez sladkeho a obed si budem vazit max na 300g som zvedava kolko za tych 35 dni schudnem.

cukroska
15. mar 2025

Ale netáraj ,nepredbehneš ma ani v jednom, jedine ak tým číslom smerom nadol. Držím palce silno.Ale je to ťažké , tiež mám stravy obžerstva,potom odhodlanie všetko zmeniť a zase zlyhanie.Do nedávna som si aspoň roky váhu držala, ale od nového roka ufff ...

cukroska
15. mar 2025

😂😂😂 Tak,tak teóriu človek ovláda skôr ,ale používať v praxi je ťažké ,keď prídu žravé stavy 🙈 Podobne cez deň sa zamestnám ,ale kritický je večer u mňa a hlavne keď vidím a najhoršie keď ochutnám..a veľmi málo pijem čo je tiež zlé.

Strana
z3