Ako ste začali behávať?
27. aug 2025
Rozmýšľam nad behom. Nikdy som nebehavala. Kvôli kondície, postave a vyvetraniu hlavy? Pomáha vám beh na tieto veci? Ako často a koľko nechávate, resp ako ste začali?
Začala som chôdzou a potom som napríklad pár krát pobehla. A takto som pridávala viac beh. Teraz behávam 2x týždenne 6km, pomalým tempom. Vyčístím si hlavu a vlastne je to pre mňa taký oddych.
@anonym_autor
@drianaa a v zime máš aku obuv? A oblečenie?
@anonym_autor v zime stále rovnaké bežecké tenisky ako v lete, akurát merino ponožky k tomu. A dlhé leginy z hrubšej bavlny a na vrch merino/termo tričko a softshellovu bundu z lidlu, k tomu nákrčník. Ale pod nulou nebehám, na teplotu okolo 5 stupňov mi to stačí

Áno, pomáha na všetky 3 veci 🙂 kondička sa mi zlepšila, postava je krajšia, aj som schudla, aj si vyvetráme hlavu. Neviem, ako správne začať, ale ja som začala v zime len ako kardio pred cvičením, dala som si cieľ behať vkuse 20 minút, keď som nevládala prestávka a zase, potom 30. Na začiatku leta som na dovolenke išla behať ráno, v dobrej nálade, mala som čas, super sa mi bežalo, našla som si super tempo, krasne prostredie v horách a vypla som, bežala som podľa seba, ako mi bolo dobre a zrazu som vydržala hodinu. Potom som si pridávala, zabehnem tak 7-9 kilometrov, podľa nálady a sily. V júly som chodievala pravidelne, potom prišli choroby, dovolenky, práca navyše, tak sa nedalo vždy, ale mne proste pomáha behať tak, ako to cítim, žiadne presne tempá, žiadne stopovanie toľko metrov musím ísť tak rýchlo a toľko pomaly, bežím tak, aby sa mi bežalo dobre, keď prestávam vládať, spomalím, a tak 🙂 a zlepšila som si aj tempo, aj vydrž, aj techniku. Teraz som síce nebola skoro 2 týždne, ale už sa neviem dočkať víkendu, že pôjdem zase - a to som 30 rokov beh doslova nenávidela
@drianaa a v zime máš aku obuv? A oblečenie?