Ako ste začali behávať?
Rozmýšľam nad behom. Nikdy som nebehavala. Kvôli kondície, postave a vyvetraniu hlavy? Pomáha vám beh na tieto veci? Ako často a koľko nechávate, resp ako ste začali?
Ja som sa jedneho dna rozbehla tak ako som bola, mala som platenky a myslim, ze rifle a tricko 😂 s kocikom v ruke na jednej rannej prechadzke. Uz som bola zo seba zufala, tucna, kondicka ziadna... bzucalo mi v hlave, dokedy chcem byt taka zafunena, do kedy to budem odkladat a tak som sa proste rozbehla 😂
Nasla som si trasu v dedine, taky trojuholnik ulic, hore kopcom chodza, dole kopcom beh, rovina chodza... ma to asi 800 m spolu.. najprv dve-tri kolecka - s kocikom. Potom som pridavala odbehla som aj dole kopcom aj rovinu, a ked som odbehla par koleciek celych, zacala mi ta trasa byt malo... behavala som vsade kde sa dalo kocikom a tak dlho kym mala spala. Rano som postretavala vsetky klebetne tetky z dediny a tie mi fandili i pytali sa ci musim tak behat 😂😉 povedala som si, ze pojdem kazdy den - ak sa bude dat...
Stale behavam, no uz len pre radost a na vyventilovanie sa. Ak mam dobry mesiac nabeham 70-80 km.
Moja najcastejsia trasa ma 6 km. to si davam, ked hodim malu do skolky. Odbehnem "kolecko" a mozem spokojne sediet za pc cely den 😆
A rozbehala som aj moju 58 rocnu mamu.
Ale napr. moj muz nikdy behu neprisiel na chut 🤷♀️
@biba_18 moja mama začala behať pred 70-tkou a je pre mňa vzorom, že vek je len číslo
@salamistka wau klobúk dole
@anonym_autor to by sa aj mne hodilo
Ale stale tiez riesim to, ze nebudem vladat a isto na mna bude kazdy pozerat😂🫣 aj ked viem, ze kazdy ma mna u prdele😂🤔
@anonym_d76b3a myslím, za naozaj my dve nie sme stred vesmíru 🤣🤣🤣 možno keby nenecháme samé...
@anonym_autor začni len 20 minút pomalý poklus. Den pauza. Tretí den 20 minút pomalý poklus den pauza. Další tréning 25 minút pomaly poklus den pauza. Ďalej:
25 minút pomaly
Den pauza
30 minút pomaly
Den pauza
30 minút pomaly a striedaj bežný poklus, ku koncu tréningu trochu zrýchli, taký normálny beh asi 3 minuty
Den pauza
35 minút poklus ku koncu tréningu zrýchli
Den pauza
35 minút poklus kunkoncu tréningu zrychli
Den pauza
40 minút poklus ku koncu tréningu zrýchi
Po mesiaci budeš cítiť že ti rastie vytrvalosť a beží sa ti ľahko a ideš rýchlejšie.
Po 6 týždňoch môžeš pridávať rýchle intervaly 10 sekundové. Zaraď ich až od 15. Tej minuty a rob medzi nimi 5 minútové pauzy, teda pomaly poklus resp. Chôdza.
Vždy keď nevládzeš behať, prejdi do chôdze. Od prvého tréningu sa riad týmto pravidlom. Nenúť sa za každú cenu vydržať v behu alebo v pokluse. Pomprvych tréningoch môžeš cítiť bolesť presilenie lýtok alebo niektorých svalov. Aj keď zacnes veľmi pomaly. Preto hlavne pri prvých tréningoch kľudne 50% času z toho pomalého poklusu len rýchlo kráčaj. Ono ti to samo bude sa skracovať ani nebudeš veriť ako skoro chodiť vôbec nebudeš. Po dvoch mesiacoch by si mala mat vybudovanú základnú vytrvalosť. A už si budeš len užívať prijemne tréningy. Niekedy si daj aj dva dni pauzu niekedy môžeš ísť aj dva krát po sebe. Neskôr môžeš striedať 15 minútový tréning jeden den a druhý 50 minút.
@slovakboy vďaka za návod
@anonym_autor zacala som lebo mam rada aktivity, kde nestracam cas presunmi - skratka som vybehla a sla, zaroven som chcela prekonat samu seba a tak som sa prihlasila na prvy organizovany beh najskor 5 km, potom 10 a potom pol-maraton. Ja naozaj rada beham, pustim si oblubenu hudbu, bezim tak rychlo ako mam naladu, energiu, obcas sa len suchcem....
No a teda na zaciatku som viac chodila ako behala 🙂 striedala som beh, chodza, beh a predlzovala postupne fazu behu.
Teraz som sa k tomu vratila po dietati, tempo smutne oproti tomu co byvalo, vyzrata som kvalitne ale vobec nevadi 🙂 kaslem na to co si myslia iny. Motivacne som si kupila nove tenisky a gace a bezim. A som menej nervozna pre mna to fakt stoji za to.
@petamich no tiež som sa vypapkala
Ja som sa jedneho dna rozbehla tak ako som bola, mala som platenky a myslim, ze rifle a tricko 😂 s kocikom v ruke na jednej rannej prechadzke. Uz som bola zo seba zufala, tucna, kondicka ziadna... bzucalo mi v hlave, dokedy chcem byt taka zafunena, do kedy to budem odkladat a tak som sa proste rozbehla 😂
Nasla som si trasu v dedine, taky trojuholnik ulic, hore kopcom chodza, dole kopcom beh, rovina chodza... ma to asi 800 m spolu.. najprv dve-tri kolecka - s kocikom. Potom som pridavala odbehla som aj dole kopcom aj rovinu, a ked som odbehla par koleciek celych, zacala mi ta trasa byt malo... behavala som vsade kde sa dalo kocikom a tak dlho kym mala spala. Rano som postretavala vsetky klebetne tetky z dediny a tie mi fandili i pytali sa ci musim tak behat 😂😉 povedala som si, ze pojdem kazdy den - ak sa bude dat...
Stale behavam, no uz len pre radost a na vyventilovanie sa. Ak mam dobry mesiac nabeham 70-80 km.
Moja najcastejsia trasa ma 6 km. to si davam, ked hodim malu do skolky. Odbehnem "kolecko" a mozem spokojne sediet za pc cely den 😆
A rozbehala som aj moju 58 rocnu mamu.
Ale napr. moj muz nikdy behu neprisiel na chut 🤷♀️
@banalu jej tak to je krásne, ďakujem za motiváciu... Kolkokrat do týždňa behávas? A ešte na dedine a s kočíkom, fakt perfektne...
@slovakboy vďaka za návod
@anonym_autor pomalé tempo je základ a buduješ ním vytrvalosť. Takzvané objemy. Ak by si vybehla naplno o chvíľku by si dýchala ako kôň a svaly by si zapchala laktátom a urobila v nich zápalové mikrotrhliny. Poškodila by si si. Ak ale vybuduješ základnú vytrvalosť poklusom pri srdcovej frekvencii pri ktorej vieš plynule rozprávať, tak sa ti začnú zväčšovať vlasočnice a svaly budú mať dostatok kyslíka a cukru na prácu. Rýchlosť sa začne automaticky zvyšovať bez pocitu vyššej námahy. Ak chceš ale behať rýchlo, tak budeš neskôr nasadzovať intervaly a šprinty a behy intenzívne do kopca. Ale len maximalne 30 sekund ale že na plné gule a potom vyklusať. Tých pár sekund intenzity pocítiš o dva dni tak, že ti zrýchli poklus a o niekoľko týždňov budeš ľahký poklus robiť dvojnásobnou rýchlosťou ako na začiatku. Volá sa to behanie v druhej tepovej zóne, alebo tesne pod prvým aeróbny prahom. Tie šprinty budeš robiť nad druhým anaeróbnym prahom. Nájdi si niečo o tepových zónach a trenuj neskôr podľa nich a s hrudnym pásom. Sú to nebolestivé a veľmi príjemné tréningy až budeš na nich závislá. Ak chceš niečo vedieť o tých zónach akákoľvek si ich určiť daj vedieť napíšem ti.
@salamistka tvoja mama je dávno po prechode, počas prechodu by jej behanie veľmi dobre nerobilo. celkom si ani neviem predstaviť čo by ma primalo v 70-ke začať behať ak by som dobtedy nebehala. ale vždy vravím - každý nech si robí podľa svojho rozumu…
Ako správna žena najprv som šla na nákup a kupila si bežecké tenisky 😀 Obula som si ich a išla som. Ale po chvíľke som zistila, že to nie je také jednoduché. A tak som striedala rýchlu chôdzu a behom. Postupne bolo chôdze menej a menej
Dôležité je sa hneď na začiatku neprepalit. Lebo ta to veľmi rýchlo demotivuje a prestaneš s tým. Rýchla chôdza, daj si cieľ ze prídem tam a tam. Na druhý deň znova, trosku pridaj na tempe....a takto začni pomaly aj s poklusom. Nemusíš hneď bežať, stačí sa udržiavať v nejakej tepovej frekvencii, kedy ešte vladzes. Až neskôr začni bežať, znova cieľ....dobehnem tam a tam. Zajtra cieľ posun a o mesiac budeš v pohode bežať tam, kde na začiatku si ledva docupkala 🙂.
Ak ta to naozaj nechytí, nevadí....ani mňa to nechytilo. Robím bycikel a korčule. Tiez skvele na kondíciu 🙂, ako doplnok k silovému tréningu.
každý kto behá ti povie že super, vyvetrá hlavu, neviem čo… a niektorí ti dokonca budú tvrdiť že beh je pre každého… ale nie je. takže ak by ťa to naaaahodou z nejkého dôvodu nebavilo, nič si z toho nerob…
@biba_18 presne
Ja som presla na rychlu chodzu.ne sa beh paci. Vyzera to super ale.nie je pre mna. Ani nahodou
@biba_18 presne
Ja som presla na rychlu chodzu.ne sa beh paci. Vyzera to super ale.nie je pre mna. Ani nahodou
@ibatanecnica a koľko km chodíš rýchlou chodzou?
@ibatanecnica a koľko km chodíš rýchlou chodzou?
@anonym_autor ja idem.na cas. Hodinu niekolkokrat do tyzdna. Raz rychlejsie raz pomalsie. Podla nalady aktualneho stavu.... prevetram si hlavu
@anonym_autor ja idem.na cas. Hodinu niekolkokrat do tyzdna. Raz rychlejsie raz pomalsie. Podla nalady aktualneho stavu.... prevetram si hlavu
@ibatanecnica ja milujem chôdzu... Chodím vela, ale nie rýchlo. Skúsim na začiatok tu chôdzu.
@ibatanecnica ja milujem chôdzu... Chodím vela, ale nie rýchlo. Skúsim na začiatok tu chôdzu.
@anonym_autor pri normalnej.chodzi som.nenabrala kondicku svaly naschudla som. Rychla chodza je o.inom. mne vyhovuje. Vyskusaj
Ja som zacala behat, lebo som chcela vylepsit svoje cardio fitness v health app. A teraz ma to brutalne bavi odkedy uz nemusím robiť pauzy na chodenie. A niekedy také skoky, že waw 1km a ani som sa nezačala potiť (som v inom podnebí, tu je teplo). A dnes že wau prvý km úplne v pohode za 6 minút. Také malé víťazstva, lepší pocit zo seba
@ibatanecnica rýchla chôdza =aká rýchlosť?
@ibatanecnica rýchla chôdza =aká rýchlosť?
@biba_18 tazko povedat. Ale rozpravat pri tom nevladzem. Ale ked citim ze.nie som vo svojej kozi idem pomalsie. Vzdy sa spotim zadycham ale nie do odpadnutia. Nasla som si svoje tempo ale netusim ako rychlo idem.
@salamistka tvoja mama je dávno po prechode, počas prechodu by jej behanie veľmi dobre nerobilo. celkom si ani neviem predstaviť čo by ma primalo v 70-ke začať behať ak by som dobtedy nebehala. ale vždy vravím - každý nech si robí podľa svojho rozumu…
@biba_18 s otcom si kúpili motorku a 10 rokov brázdili krajiny, popritom bicyklovali...otec však už nevládze a pohybuje sa už len pomocou palice, mame chýbal pohyb a chcela si zachovať štíhlu postavu, tak sa takto rozhodla a ja som na ňu pyšná...že sa to niekomu nepozdáva, to je jedno...prechod mala inak mama absolútne bezproblémový
@anonym_d76b3a myslím, za naozaj my dve nie sme stred vesmíru 🤣🤣🤣 možno keby nenecháme samé...
@anonym_autor asi by sme mali zacat behat spolu😂😂😂🫣🤔
a co takto nordic walking? cele telo rozpohybovane, nie tak narocne na klby ako beh, predsa len,chodza je cloveku prirodzenejsia
@anonym_autor ahoj ja som chcela začať behavat veľmi dlho.... Potom som sla raz po betóne. Nebavilo ma to.
To bolo pred tromi rokmi.
Teraz behavam 3 krat do týždňa. Ale po tej umelej antuke co maju deti v škole.
Mam nastavený intervalov tréning na hodinkách za 30 eur...
1. 30 minut behám 1.30 chodím. 2 km.
Zatial som bola 2 tyzdne takto. Ale baví ma to. Takze to sa moc tesim. Tesim sa aj z toho ze tam môžem ozaj vypnúť hlavu lebo behám dokola, nemusím dávať pozor ze ma dačo zrazí. Proste si len idem. Ked chces aj chát GPT ti nastaví začiatočník tréningový plán... Ale odborníčka nie som. Zatial len začiatočník. Ale raz chcem behať aspoň 5 km 2 krát do týždňa.
Ďakujem baby. Ešte prekonať ten reálny pocit, že všetci pozerajú na mňa... Pritom si ma isto nik nevšimne, ale hanbím sa...
@anonym_autor ešte jedna vec inak sa beha po betóne a inak po tej umelej antuke. Skus.
Po antuke ako po obláčiku a ani tak duoat nebudeš ako po betóne.
V obcyjnych teniskách samozrejme.
Ak mas špeciálne tie tlmia nárazy aj na betóne.
Pomaha mi to velmi, aj na hlavu, aj na kondicku, aj na vsetko, proste je to super navyk. Sice najskor som bola nesvoja, ze mi to nejde, ze musim beh striedat s chodzou, ale to napredovanie postupne ma potom dostalo. Motivovalo ma to.
Pomaha mi to velmi, aj na hlavu, aj na kondicku, aj na vsetko, proste je to super navyk. Sice najskor som bola nesvoja, ze mi to nejde, ze musim beh striedat s chodzou, ale to napredovanie postupne ma potom dostalo. Motivovalo ma to.
@ufatess aj si schudla?
@banalu jej tak to je krásne, ďakujem za motiváciu... Kolkokrat do týždňa behávas? A ešte na dedine a s kočíkom, fakt perfektne...
@anonym_autor momentlane 2-4x do tyzdna, zalezi co beham. Ak len okruh a nemam ziandy dlhy beh tak kludne kazdy druhy den. Ked viem, ze v sobotu chcem nieco dlhsie napr. 10-14 km, tak sa trosku setrim pred aj po. A zvykla som si na to, ze idem ked mozem ja ked sa mi nechce, lebo nie vzdy ked aa mi chce mozem 😂.
Ahojte, ja tiež rozmyslynad behaním. Mám pár otázok.
Pri behaní sa formuje celá postava? Dá sa s behom schudnúť? Chodite behať každý deň, ako dlho hodinu či viac? Čo keď sa budem zadychavat?
Teraz mám pohybu dosť na bicykli a rýchlu chôdzu každý deň. Nohy mám dá sa povedať svalnaté, no ja by som chcela schudnúť z brucha. Neviem či je na to dobrý beh. Keď idem do kopca tak sa zadychavam, mám problém s dýchaním nosom.
Áno, pomáha na všetky 3 veci 🙂 kondička sa mi zlepšila, postava je krajšia, aj som schudla, aj si vyvetráme hlavu. Neviem, ako správne začať, ale ja som začala v zime len ako kardio pred cvičením, dala som si cieľ behať vkuse 20 minút, keď som nevládala prestávka a zase, potom 30. Na začiatku leta som na dovolenke išla behať ráno, v dobrej nálade, mala som čas, super sa mi bežalo, našla som si super tempo, krasne prostredie v horách a vypla som, bežala som podľa seba, ako mi bolo dobre a zrazu som vydržala hodinu. Potom som si pridávala, zabehnem tak 7-9 kilometrov, podľa nálady a sily. V júly som chodievala pravidelne, potom prišli choroby, dovolenky, práca navyše, tak sa nedalo vždy, ale mne proste pomáha behať tak, ako to cítim, žiadne presne tempá, žiadne stopovanie toľko metrov musím ísť tak rýchlo a toľko pomaly, bežím tak, aby sa mi bežalo dobre, keď prestávam vládať, spomalím, a tak 🙂 a zlepšila som si aj tempo, aj vydrž, aj techniku. Teraz som síce nebola skoro 2 týždne, ale už sa neviem dočkať víkendu, že pôjdem zase - a to som 30 rokov beh doslova nenávidela

Začala som štýlom obula da a vyrazila som , začala som striedaním chôdze a behu, podľa appky start running. Áno ja si vyvetram pri behu hlavu, ale rovnako si ju vyvetram aj na turistike, aj vo fitku, v podstate pri akomkoľvek nekolektivnom športe.