Ako úspešne znížiť príjem cukru stravou?
Ahojte, som cely život zavisla na cukre, mohla by som jest všetky jedlá cez deň sladke, ale už mám toho dosť, mam nadváhu, gynekológie problémy, dlhodobo ma svrbia uši podľa mňa to je tiež z toho, som neskutočne unavená a bez života...už mám toho dosť a chcem výrazne obmedziť cukor, viem ze nie je pre mna realne ho vyradit uplne, urcite nechcem tak ze si nedám ovocie alebo niekedu trochu medu do jogurtu alebo uz nikdy cestoviny a zemiaky, proste aby to bolo udrazatelne, viem ze budem.musiet velmi sa zatat, ale musím to proste skusit..mam knihu Sladký živiť bez cukru ale no tie recepty to je všetko len mandlova muka, kokosove maslo, kokosove mlieko, avokado, a kadejaké iné orechove múky, max bobulovite ovocie...ale teda to by som skrachovala o 2 týždne...objednala som si Cukrfree kucharku...emáte nejaké tipy ak sa tak niekto stravuje, ale jednoduchšie a dostupnejšie cenovo alebo koho sledovať na instagrame pre inšpiráciu? Dakujem
Xylitol je výborná náhrada cukru.
uplne laicky by som ti poradila sustredit sa na jedenie slanych jedal. teda slane ranajky, slany obed a slana vecera. tam nejdu ziadne mandlove muky atd.
a ako pises, nevyradit vsetko naraz, ale napr. si dopriat jednu sladku vec denne, napr. caj s medom, kavu s mliekom a cukrom, pripadne kasu na ranajky (s bielym jogurtom alebo tvarohom a ovocim).
a ked uz nieco sladke, tak napecene doma, kludne aj z klasickej muky, dat polovicu alebo 2/3 cukru oproti receptu a nezjest pol plechu.
Určite by si neskrachovala lebo tých drahších potravín sa konzumuje menej, ak si navyše budeš chystať jedla sama a vynechás restiky, menucka, tak aj ušetrís a kvalita jedla bude neporovnateľná. Radšej prestan hľadať výhovorky ako sa to nedá. A čím čistejsi budeš mať jedálniček, tým menej chujovin budeš mať chuť jest. Začni hlavne skladať jedálniček z bielkovin (chudé mäso...) + zeleniny. Jedz napríklad 3x denne to stačí.
sladit jogurt mozes napr. cakankovym sirupom
Najprv by som vyradila vsetok rafinovany cukor,uz aj to bude riadny "detox". Ja som mala aj abstinencne priznaky. Nakrajaj si mrkvu (je sladka) na pruzky a k tomu nejaky jogurtovy dip. Chutne a rychle su jabkove tasticky z listkoveho cesta (da sa kupit aj bez cukru) - osladis ich medom,mozes pridat orechy). Robila som aj orieskovu natierku ( orechy,kakao,kokosovy/iny olej, lyzica medu,skorica - rozmixovat na kasu) ta aspon trosku zazenie chut na cokoladu.
Ako sladky snack som robila aj oprazene orechy s medom a skoricou,namiesto cukrikov. Super je aj datlova pasta, daju sa z nej vytvorit rozne sladke jedla bez pridaneho cukru. Podla mna najvacsiu pliagu robi rafinovany biely cukor, nie ten nachadzajuci sa prirodzene v ovoci,inych potravinach. Teda,ak nemas nejake zdravotne obmedzenie a samozrejme, vsetko s mierou.
Vďaka, budem Čítať vsetky rady...len chcem povedať ze do restiky alebo menucko ideme tak 2x do mesiaca...a skúšala som tie náhrady cukru ako xylitol a erythritol ale z toho má neskutocne nafukuje...a cakankovy sirup nechápem ako niekto môže jesť, podla mňa to chutí príšerne, to radsej uplne bez sladkej chuti...
Jedine pevna vola nic ine ti nepomoze ziadne kucharky ani nic podobne
Bud to budes jest a budes mat pneumatiku na bruchu a vysoke riziko infarktu ci ncmp a cievy plne cholesterolu alebo to jest jednoducho nebudes
Ver mi, to iste som mala, jedneho dna som s tym sekla, za pol roka 24kg dole
Kontrolujem KT+prerusovany post+pohyb
Nepotrebuješ náhrady ale vyradiť sladké hlúposti. Neviem čo presne ješ cez deň ale na začiatok vyhoď z jedálnička sladké vody, cukríky, keksíky. Telo potrebuje aj cukor ale nie vo všetkom.
uplne normlane sa stravuj, vysad len presladene veci, rafinovany cukor, sladenie napojov ak sladis, ak si das raz za tyzden cestoviny, alebo za dva, svet sa z toho nezruti.. take sisi kucharky neudrzatelne, mozes hodit do kosa. Bezne clovek pouziva muku, v priemranom mnozstve. Umele sladidla, zbytocne, xylitol je fajn, na zuby napr. do caju to davame takeho co sa pije potom pol dna v skole,a el treba to limitovat mnozstvom. Umele sladidla podla mna dost robia traviace problemy, prehana z nich atd. Treba sa naucit, nedavat cukor, kam netreba :D a tam kam treba? idem robit domaci kolac? tak ho tam proste dam, zvacsa staci menej ako je v recepte :D
Ak by si chcela vyskusat verziu bez bielej psenicnej muky, tak nieco nahrad napr cestoviny sa daju kupit z roznych muk... vies prilohy okrem zemiakov, ryze (a tieto prilohy su uplne v pohode tiez), skusat rozne strukoviny, alebo bulgur, kuskus, quinou, pohanku. Nekup si vsetkeho kopu, vyskusaj postupne. Lebo skoncis ako ja v tom osiali pred rokmi a 80% veci skoncilo v kosi po spotrebe, pretoze nemam k tomu vztah, radsje si dam bezne jedlo, varene, pripravene doma z dobrych surovin = s obmedzenim naozaj toho "skodliveho", kvaitny olej, nevyprazat ak netreba, pridat bielkoviny (to mne pomohlo na unavu velmi) ako robit pokusy s jedlom, ktore mne nie je prirodzene a nechuti mi a efekt nepride... A sacharidy clovek potrebuje, ranajkove ovsene vlocky s ovocim,tvarohom alebo jogurtom atd. a s kludom si daj riadny med. No a? Nic na tom nie je zle. Zle su kadejake polotovary a hotove veci s haldou cukru, tuku, pecivka tukove, cukrove.. atd.
Dobre sa vraj chudne na ryzovej diete :D ale nevem, na mna najlepsie funguje prerusovany post :D
Stačí vysadiť kekse, čokolády, keď raz týždenne upecies koláč s bežnou múkou nic sa nestane, alebo si dáš džem...zase netreba to úplne hrotit.
A, keď chces no tak kúp tu lepšiu múku veď nepecies asi každý druhý deň.
Chuť na sladké máš, lebo nejes pravidelne, málo bielkovín atď...preto si dáš sladké rýchlo ti stupne cukor a rýchlo klesne a si zase hladná začarovaný kruh.Vobec by som nejedla jedla typu parené buchty, sladké ovocné jogurty, všelijaké šišky, koláčiky z obchodov, makovnik, vianočku, biele pečivo, chlieb
My máme cukru až až aj v chlebe, cestivinach do toho nejaka smotaova omáčka, knedľa a každý 5 človek je obézny😉
Pôjde to, ale musíš správne jesť často a dobre
Ďakujem, môj najväčší problém je pecivo a koláče take tie buchtove, pernik, tvarohove, moravske a take to aj ked pečiem doma neviem prestat alebo ze dat si kusok....sladim len lyžičku do kávy inak len čistú vodu...jogurty jem sladké to viem ze nie je dobre ale keď si aj kúpim biely nechuti mi a musím si tam.dat med alebo javorový sirup...obed varím klasiky lebo rodina je extrémne prieberciva...skúšala som aj cestoviny steukovinove ale moc mi to nechutilo ale skúsim tomu dat opäť šancu...s tak ako vravíte najhoršie sladkosti to ku káve stále mam...
no tak prave s tym proste musis prestat. A ano, biely jogurt s medom je o mnoho lepsia verzia ako sladene jogurty... daj si tam vlocky alebo nieco a aj ta to zasyti. Tie peciva okrem ineho (a najma kupovane) su plne tukov, to je priberac no.1, cholestrolovac... a vsetko.
Cestoviny sa predavaju aj spaldove, atd.. ale normalna davka aj beznych ta urcite nezabije.
Skus kaloricke tabulky pouzivat napr. mesiac dva. Mne to velmi pomohlo aby som mala predstavu o tom, kde mam problem. U mna to boli syry napriklad:D ci len tak tvrde, alebo syrova omacka, zapecene atd.. :D to kalorie vyskakali do neba hned
Ja inak tiez varim klasicke jedla.. alenaucila som sa napr. nedavat do zemiakov haldu masla, alebo do omacok, kremovych polievok velakrat vobec nemusi ist smotana alebo nie az tolko atd ...
A tiez odporucam nieco o muke si nacitat, ano ma sacharidy, ale dobra muka ma aj kopu proteinov (aj 12% a viac). Ono napr. domaci chlieb, pecivo s dobrou recepturov vobec nie su zle. A vybrat si inu muku. Vid kralovska muka, kamut,... nespomeniem si na viac nazvov. A ako pri vsetkom strazit mnozstvo, pridat pohyb
Choď na to postupne inak dostaneš abstak a zješ čo nezje teba. Napríklad si vyber či dáš do kávy cukor alebo si dáš ku káve aj keksik, hneď máš o jednu dávku sladkého menej. Keď to zvládneš odoberieš ďalšiu dávku. Koľkokrát do týždňa pečieš? Peč menej často alebo z polovičnej dávky, keď už nebude nebudeš mať z čoho odjedať.
Asi zacni postupne, s tymi najvacsimi cukrami.
Prestan si sladit kavu, caj, nepi ziadne sladke napoje ani alkohol. Skus nejest ziadne kolace. Odvykni si kolac ku kave. Ak musis nieco ku kave, daj si kusok horkej cokolady (kup si drahu, kvalitnu. Chutit ti zo zaciatku nebude, ale zvyknes si). Ani kolace nepec, doma chvilu bez kolacov vydrzia. Skus takto aspon tyzden, pokial si trochu zvyknes.
Na druhy tyzden by som skusila tie jogurty. Nekupuj si sladene, kup si biely, a daj si donho rozmackany banan, cucoriedky, hrusku, alebo ine sladke ovocie. Med atp zatial nedavaj. Prihod trochu orechov, chia semiacka. Skus ovsene vlocky s mliekom a ovocim. Pridaj skoricu. Skus aj ine kase, ak ti chutia, sladene len ovocim.
No a potom zacni pozerat, kde este by si co nahradila v beznej strave.
Jednoduche je nahradit cestovinu zeleninou. Rodine daj spagety, ty si daj napol spagety a pol spagety z cukety alebo mrkvy (na dlhe pruzky).
Rodine ryzu, ty si sprav "ryzu" z karfiolu.
Ak to nejde, tak pouzi celozrnne cestoviny, a ty si porciu urcite odvaz. Nemusis sa ich uplne vzdat.
Zahustuj rozvarenym zemiakom, alebo rozmixovanou zeleninou - nie vsade je treba smotanovu zatrepku. Kde sa da, skus zahustovat cervenou sosovicou - ta sa rozvara rychlo, a je pekne husta.
Vsade pridaj zeleninu. Je jedno do coho, premyslaj ako by si ju mohla pridat. Ak potrebujes pomoct, daj jedla co varis, a urcite najdeme napady.
Maj vzdy slravenu zelenjnovu polievku. Ked na teba (alebo rodinu) dojde cbut, alebo nechces varit, alebo jest uz navarene, husta zeleninova polievka posluzi ako teple jedlo.
Vyborne sa mrazi, a mozes do toho prihodit maso ked treba alebo nechat bezmasite.
A este, doporucujem zmenit ten postoj ze "rodina je prieberciva". Ak sa zle stravujete cela rodina, tak potrebuju zmenu aj oni, nielen ty. Na detoch to zatial nevidiet, ale o 20-30 rokov budu tam, kde ty teraz. Takze lepsie je ich zahrnut uz teraz, trochu budu krcit nosy, ale je to pre ich dobro, naucit sa jest lepsie ako sme sa naucili my od nasich mam.
Vyrad najprv tie "očividné" sladkosti, potom začni premýšľať o"náhradách" za cestoviny a pod. Ono keď prekonas prvotné "abstaky", potom to už pôjde ľahšie. Pečivo nahrad celozrnným, ale skutočne celozrnným, čiže ideálne doma upiecť. Zistíš, že z celozrnného zješ podstatne menej a viac zasýti. Ja pečiem celozrnný chlieb, stačí mi z neho jeden krajec a cítim sa plná. Ak jem napríklad biele rožky, tak si dám dva a mám pocit, že som nič nejedla. Jogurty si postupne zvykaj, kúp biely a daj si med, postupne uberaj, zvykneš si. Ja som mala problém s jogurtmi, tiež som fičala na sladkých, dopracovala sa som sa k tomu, že nesladim vôbec, dávam si škoricu a ovocie, niekedy ani to ovocie. A keď raz za čas podľahnem a kúpim si sladeny, ani ho neviem dojest, lebo mi príde extrémne sladký. Ak mám vyslovene chuť na sladké jedlo, spravím si pšenovu kašu s ovocím, ktoré podusim chvíľočku na masle, pustí šťavu a netreba vôbec sladiť, je to dosť sladké. No a úplne kľúčové u mňa bolo kontrolovať si príjem bielkovín. Pretože tých som jedla málo a dohanala to sladkým. Pomáha mi mať každý deň naplánované, akú bielkovinu si dám a k nej potom vymýšľam prílohu. Takto som zredukovala celkové sacharidy a nie som hladná, lebo človek siaha po rychlej energii hlavne, keď je hladný.
@autorka no z cakankoveho sirupu mojmu muzovi bolo 2 dni zle, priserne ho nafukovalo, krce v bruchu, na totalku. To je cista vlaknina. A ani chut nic moc, no.
Mne napriklad ani veci sladene steviou nechutia.
Ja by som sla na to tak, ze nechaj si normalne sacharidy, aby si nemala taky skok, ze uplne dole. Lebo to nevydrzis. Takze kludne aj cestoviby, zemiaky, ryzu, len vyrad sladkosti a tieto blbotiny, a potom mozes obmedzit aj ine, ak budes chciet.
To si rano das croissant alebo vianocku, na obed cestpvinu s lekvarom, na vecer sladky jogurt? Tak to je uz aj na mna moc a ja mam uchylku teda na vianocku s maslom a domacim dzemom alebo rozok s maslom a medom na ranajky, ale ze strasnu, ja to neviem zmenit, aj ked plany mam ine, tak furt skoncim takto. Ale na obed uz jem klasicke jedlo, nieco slane. Takze ja by som vynechala tie rafinovane cukry najprv, zmensila porcie a potom ostatne.
No a ja mam poznamku k tej cervenej sosovici, najde za tu niekto, koho to strasne nafukuje? Lebo mna hrozne a vsetci sa mi cuduju, ked ohrnam nos, kebyze ju mam jest este aj ako cestovinu z nej, tak umrem od krcov. A vsetci to chvalia, ze ako to nenafukuje. Ja len, ci mam dake ine brucho ako ostatni ludia 🤣
Mala by si zmeniť úplne zmýšľanie. Ty sa už zobudíš s tým, že nedokážeš nič iné zjesť len sladké.
Proste nech ti pripraví raňajky manžel, toust, vajíčko, zelenina
Obed polievka... Ryža, prsia a daj si k tomu kompót napríklad.
Večera zeleninové hranolky s dipom.
Medzi jedlami si daj ovocie, zeleninu. Mrkva je sladká, banán, jablko, pomaranče, červená paprika napríklad tiež.
Ak potrebuješ dezerty sladké, tak si urob napríklad biely jogurt, vločky, med, (zmiešať nakrájať na to banán, karamelový proteínovy puding, posypať orechmi. Daj na chvíľu do mrazničky a máš noger.
@nevenka Neboj, nemas. Niekedy robi problem aj vela vlakniny naraz, ked clovek nie je zvyknuty. A niektori su citlivejsi...
Je treba pridavat strukoviny postupne, po malych davkach a zvysovat, moze to trvat aj par tyzdnov, ale malo by sa to ukludnit. Ale su ludia, ktori si proste na strukoviny nezvyknu, hlavne ak maju sibo alebo ine traviace priblemy.
A este treba pridavat bobkovy list, pomaha s naduvanim - nie nadarmo je vzdy v sisovici prihodeny 🙂
Keď vyradiš cukor a budeš už v pohode, potom uvidíš, aky je čakankovy syrup fajný.
Teraz si rozožratá, veľa sladíš, ale potom uvidíš, len musiš vydržať
úplne stačí,keď na začiatok vyradíš tie sladké hovadiny,ako keksíky,koláče...
Kamoška schudla LEN tým,že prestala žrať denne čokoládu
Na začiatok stačí prestať jest sladkosti na kila. To keď si dáš jeden kolac, tak nevadí, ale zjesť pol plechu je problém. Ja som sladké výrazne obmedzila a cestoviny aj pecivo si dám, ale teda žiadne fornetti a sladké moravské koláče a podobne. Jogurt biely je skvela vec, ale ak ho nezjem bez sladenia tak si k nemu daj banan. Ja si robievam sladké ranajkove fit koláče a k tomu vždy biely jogurt. Zasýti to a jogurt dodá aj bielkoviny 🙂 pomôže ti len silná vola, ak to myslíš vážne a nastavíš si hlavu správne, tak to nebude ťažké
ako dobre informovany laik ti poviem dve veci:
1. neries toto na mk, hladaj si nutricnu poradkynu.
2. nesnaz sa vyradit zo stravy cestoviny, zemiaky ani pecivo. Jednak naozaj skrachujes a jednak riskujes, ze si brutalne rozhasis travenie (a hlavne to nema zmysel, ak si aj nadalej mienis davat med do jogurtu).
Tie kucharske knihy, co si si kupila, su podla vsetkeho len lacne marketingove tahy, ktore nemaju z udrzatelbym zivotnym stylom nic spolocne...
ps: osobne by som zacala obmedzovanim "typickych" sladkosti - buchty, kolace, cokolada a pod.
ps2: vedela si, ze nas mozog na normalne funhovanie potrebuje glukozu v strave?
Z tejto náhrady cukru, keď už potrebuješ cukriť je celkom dobrý datľovy sirup - lepší než čakankový alebo použiť med ale od včelára, ak nemáš alergiu a nepoužívať ho vo veľkom množstve. Inak taká káva, čaj sa podľa mňa bez cukru dajú. Určite sa vyhnúť kupovaným sladkým vodám - tam je mega veľa cukru. A inak vyššie čo bolo spomenuté priemyselne sladkosti, biela múka, dopekane pečivo. A cukor uprednostniť v ovocí. A na chudnutie inak pravidelná aktivita aj keď hodinová chôdza, vyvážený príjem bielkovín a sacharidov a obmedziť tuky.

Zrus biele pečivo, kúp si spaldove razne pohánkové …
Zrus aj biele cestoviny …v lidli dostaneš zo šošovice hrášku aj v kaufe maju dobrý vyber
Vynechaj sladké vody, ochutené malinovky, ak sladkosti tak napr horkú coko
Jogurty len biele, lebo ovocné sú sladké až až.
Ak potrebuješ cukrit tak Brezovy cukor